Tom's Hardwaren mukaan 2,4 Gbps:n nopeudella toimivien NAND-piirien saannot ovat vielä niin heikkoja, että kaksi kolmesta PCIe 5.0 SSD:n esitelleestä on joutunut turvautumaan hitaampiin, aseman nopeutta rajoittaviin 1,6 Gbps:n muisteihin.

SSD-asemien nopeudet nousevat jälleen valmistajien esitellessä parhaillaan ensimmäisiä PCI Express 5.0 -standardia tukevia kuluttajamallejaan. PCIe 5.0 -standardin mukaiset M.2 x4 SSD:t voivat teoriassa tarjota yli 15,5 Gt/s kaistaa suuntaansa, mutta ensimmäisen sukupolven SSD:t jäävät tästä vielä kauas.

Tom’s Hardwaren mukaan osa ensimmäisen sukupolven asemista tulee saavuttamaan 12,4 Gt/s:n perättäislukunopeuden, kun osa joutuu tyytymään noin 10 Gt/s:n nopeuteen. Selitys tälle ei ole ohjainpiirien erossa, vaan NAND-muistien saatavuudessa.

Markkinoille on tänä vuonna julkaistu ensimmäiset yli 200-kerroksiset NAND-piirit, jotka yltävät parhaimmillaan 2,4 Gbps:n nopeudelle, mutta niiden saantojen kerrotaan olevan vielä heikolla tasolla, mikä rajoittaa saatavuutta pahemman kerran. Tämän vuoksi osa valmistajista on turvautunut 1,6 Gbps:n nopeudella toimiviin NAND-siruihin, joilla saavutetaan maksimissaan noin 10 Gt/s:n lukunopeus.

Tähän mennessä PCIe 5.0 -standardia tukevia kuluttaja SSD-asemia ovat julkaisseet ainakin Corsair, Gigabyte ja ainakin Suomessa tuntemattomampi Goodram. Kolmikosta vain Gigabyte lupaa 12,4 Gt/s:n lukunopeutta Micronin 2,4 Gbps:n muisteilla, kun sekä Corsair että Goodram luottavat aluksi vanhempiin 1,6 Gbps:n siruihin, joilla saatavuus on hyvä, mutta nopeus jää vajaaksi.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;