Intel on julkaissut viime aikoina useita videoita, joissa se käy läpi yhtiön tulevia Xe-erillisnäytönohjaimia ja niiden ominaisuuksia. Hiljattain yhtiön Tom Petersen myös lupasi, että tehokkaampien Arc-näytönohjainten julkaisu tapahtuu ”erittäin pian”.
Nyt yhtiö on julkaissut videon, jossa käydään läpi työpöytämallien lopulliset ominaisuudet. Kuten jo ennakkoon tiedettiin odottaa, Arc A770:ssä on käytössä täysi ACM-G10-piiri eli 32 Xe-ydintä, 32 RT-ydintä, 512 XMX-yksikköä ja 256-bittinen muistiväylä. A770:n GDDR6-muistit toimivat 17,5 Gbps:n nopeudella ja sitä on valmistajasta riippuen 8 tai 16 Gt. Intelin mukaan suurimmassa osassa malleja muistia tulee olemaan 8 Gt, mutta ainakin yhtiön oma A770 Limited Edition tulee kantamaan 16 Gt muistia.
Arc A750 tiputtaa ennakkotiedoista poiketen vain 4 Xe-yksikköä matkan varrelle, eli siinä on 28 Xe- ja RT-ydintä sekä 448 XMX-yksikköä 256-bittisen muistiväylän kaveriksi. GDDR6-muistia A750:n kaverina on valmistajasta riippumatta 8 Gt ja se toimii 16 Gbps:n nopeudella. Arc 580 on sekin ennakko-odotuksia järeämpi 24 Xe- ja RT-ytimellään sekä 384 XMX-yksiköllään. Muistiväylä pysyy A580:lla 256-bittisenä, määrä 8 gigatavussa ja nopeus 16 gigabitissä.
Intel raportoi luonnollisesti näytönohjaimilleen myös ”GPU-kellotaajuudet”: A770 2100 MHz, A750 2050 MHz ja A580 1700 MHz. Intelin on kuitenkin jo ennakkoon painottanut, että kyse on keskimääräisestä kellotaajuudesta, jonka lähistöllä GPU:n odotetaan toimivan suurimmassa osassa tilanteita. Rasituksesta riippuen kellotaajuus saattaa kuitenkin vaihdella merkittävästi niin mainitun kellotaajuuden ala- kuin yläpuolellekin eikä yhtiö ole antanut mitään pohja- tai kattokellotaajuuksia.
Lähde: Intel
Suht pieniltä vaikuttaa erot mallien välillä (pl. 3), saapa nähdä sitten erot testeissä ja hinnoissa. Vitosmallille läpilyövällä hinnalla vois olla varmasti kysyntää.
Ainoa asia mikä näissä ARC näyttiksissä nyppii on se että eivät tuo vanhempia DX versioita vaan emuloivat niitä ja siksi vanhemmissa peleissä ottaa osumaa tehoissa aika raskaasti. Mutta jos on uudempaa rautaa ja RB on mahdollista ottaa käyttöön niin kohtuu vehkeitä kait
Uskoisin että tarkoitus oli, ettei aukko ole niin iso, mutta koska suorituskyky (oli se kiinni vain ajureista tai ajureista ja raudasta) ei riitä niin piti konfiguroida järeämmiksi varsin myöhäisessä vaiheessa. Mobiilipuolellahan Arc 5 on 16 Xe-ytimellä ja 128-bit muistiväylällä, mutta mallinumerokin kyllä toisaalta pienempi (550M vs 580)
Mihis tämä väite perustuu? Lukuja parin vuoden takaa:
data-unfurl="true" data-result-id="361564" data-url="https://www.resetera.com/threads/lets-talk-directx-11-12-and-vulkan-performance-in-linux-versus-windows-red-dead-redemption-2-counterstrike-borderlands-3-and-more.284876/" data-host="www.resetera.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Let's talk DirectX 11, 12, and Vulkan performance in Linux versus Windows (Red Dead Redemption 2, Counterstrike, Borderlands 3, and more)
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.resetera.com
jossa DX9 peli CS:GO on n. 7% jäljessä DXVK:lla winen alla verrattuna natiiviin windowsiin. Kun windowsilla jää muuta emulaatiota pois niin voisi olettaa että impakti on vähän pienempi, mitään vertailuahan on vähän vaikea tehdä kun vain emuloitu suorituskyky tullaan tietämään ja toisen valmistajan korttiin ei pelkkää emulaatiota pystytä erottelemaan…
Oliko näille hinnat jo jossain vai vaan oletus että Arc5 on yli kolmesataa? Euroissa tietysti voi ollakin, mutta Intelin hinnottelulupaukset huomioon ottaen en olisi niin varma että dollareissa mentäisiin yli.
Vaikea uskoa jotta Arc5-sarjaisia myytäisiin alle 350-400€, jos esim. ainoan Newegg’in tarjoaman (saatavilla olevan) A380-kortin hintakin on tällä hetkellä 230 US$. Eli sarjasta puuttuu kokonaan välisarjan kortti joka olisi siedettävän hintainen mutta myös pelikelpoinen, jota A380 ei ainakaan nykyisillä ajureilla todellakaan ole. A380 saattaa olla hyvinkin käyttökelpoinen nimenomaan videomuuntokorttina, mutten vahingossakaan hankkisi moista pelaamiseen.
No saatavuushan noissa on surkeaa vielä joten varmaan siksikin hinta on mitä mitä on. GUNNIR ei taida olla kovin vahva toimija jenkeissä mikä varmaan vaikuttaa osaltaan asiaan.
Ajatukseni hinnasta perustuu toki "ohjehintoihin" mikä siis A3:lle on 140$ ja millä sitä Asrockin korttia on vissiin saanutkin. Siihen nähden tuplahinta A5:stä tuntuu hurjalta kun se veisi sen melkein 3060 hintoihin vaikkei suorituskyvyn pitäisi olla siellä suunnallakaan jos tuo isoinkaan A7 ei (kokonaisuutena) sitä päihitä.
Intel on nimenomaan luvannut hinnoitella "heikomman" suorituskyvyn mukaan ja se minun mielessä tarkoittaa ettei A5 ole yli 250$ tai on menty metsään lupauksen suhteen. Eihän A770:kään mitään hurjia voi maksaa jos 3060 on sen kilpailija ja sitäkin saa jo taas alle 400 dollarin.
Siis olettaen että Intel haluaa korttejaan myydäkin, voihan olla että edustajat puhuu lämpimiä ja hinnoittelusta päättävät syö sieniä ja A770 on 3060-tason kortti seitsemällä sadalla. Ei niitä kukaan vaan ostaisi, hyvällä syyllä.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä