io-tech testasi Samsungin uunituoreen Galaxy S20 Ultra -huippumallin.
io-techin tuoreimmassa älypuhelinartikkelissa tutustutaan Samsungin tänään myyntiin saapuneeseen Galaxy S20 Ultra -huippumalliin. 1399 euron hintaisen uutuuden keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,9-tuumainen QHD+ AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystajuudella, Exynos 990 -järjestelmäpiiri, 5G-yhteydet, 12 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa, 40 megapikselin etukamera, 108 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 48 megapikselin telekamera 4x zoomilla sekä suuri 5000 mAh akku 45 watin pikalataustuella.
Artikkelissa pureudutaan puhelimen ominaisuuksiin ja toimintaan kattavasti parin viikon testijakson pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S20 Ultra
Uus puhelin, jossa on kaikkia lukuja lisää. Jos on toimiva puhelin niin miksi kukaan enää jaksaa innostua näistä julkasuista. Tämä puhelin ei tee mitään mitä edellinen malli ei tekisi.
Jos puhelin maksaa yli tonnin, niin sen pitäisi vastata odotuksia joka osa-alueella; niin akunkesto, suorituskyky, kamerat kuin design jne…
Lisäksi tuo OneUI on mielestäni hieman kömpelön näköinen kun kaikkea on pyöristetty julmetusti ja yläreunaan ei ole jätetty käytännössä mitään. Lisäksi Bixbyn kehittäminen on tainnut jäädä kelkasta pois…
Samsungin tämän vuoden mikään malli (A, S) ei ole onnistunut värivarianteissa; mustaa lukuunottamatta kaikki näyttävät erittäin halvoilta ja muovisilta (tosin sitähän A-sarja on).
Nämä on tietysti aika henkilökohtaisia juttuja että mistä tykkää. Itse käytän mieluiten ihan puhdasta androidia, mutta jos pitäisi valita OneUI:n tai EMUI:n väliltä niin kyllä tuo Samsungin tekele on huomattavasti mukavampi käyttää ja siinä ei ole niin pahasti lähetty kikkailemaan korvaamaan googlen toteutuksia kuin EMUIssa. Ja jos vertaa nyt OneUI:ta siihen mitä samsungin softa oli ennen (mikälie Samsung Experience tai Touchwiz silloin olikaan) niin on kyllä menty ainakin oikeaan suuntaan, vaikka ihan kaikilta osin ei monelle sovellukkaan.
Huomioi kennon koko ja P30 jää kauas taakse.
Ja niille jotka arvostavat todella hyvää kameraa. Nyt neljäs päivä menossa ja kamera on kyllä todella mukava. Ampumaradalla 50m matkalla pystyi katsomaan luodin reiät, ainakin jos oli mustaan osunut. Todellisuudessa tuolla kameralla ja zoomilla saa sellaisia kuvia joita ei yksinkertaisesti voi ilman optista zoomia ottaa. Kuvausta harrastaneelle todella mukava lisä ja itselle se pääsyy hankkia tämä luuri.
Tuo Samsungin tapa prosessoida kuvia on kyllä sen verran yököttävää, että itse antaisin miinusta ja paljon siitä. 1:1 tasolla todella omituisen näköisiä tuotoksia.
Nosiis tässähän tullaan taas siihen klassiseen, että mikä on juuri itselle "tärkeä" omaisuus. Esim tuolla kuulokeliitännällä en itse tekisi mitään.
Tosin nyt selkeästi kilpaillaan gimmic ominaisuuksilla luureissa.
varsinkin jos akku testistä tulee kattavampi myöhemmin.
yes! tuonhan voisi julkaista missä vain.
njo, pettymys on tuo s20 ultra, kamera ongelmia ja akkun kesto huono,oikso s20+ parempi..epäilen.
ei todellakaan 1400 eken känny mielestäni.
Mitä tällä siis olisi ajatuksena testata? Mobiiliverkkoyhteyden nopeushan vaihtelee paljon sijainnin, ajankohdan yms muuttujien mukaan, joten puhelimen suorituskykyä sen suhteen ei ole oikein mieltä testata laboratorion ulkopuolella.
Juuri sitä, kuinka tehokkaasti puhelin voi toimia langallisena tai langattomana tukiasemana. Esimerkiksi näin korona-aikaan sillä on merkitystä monelle etätyöläiselle, koska harva sitä työtä puhelimella tekee.
Toimiiko tethering samalla nopeudella (vai alemmalla) kuin se speedtest.net-aplari, jonka screenshotteja on 5G-jutut täynnä? Onko USB tai wifi pullonkaula? Miten iperf3-serveri toimii lokaalisti?
Vastakysymyksen voin myös esittää: mitä niillä speedtest-apin lukemilla tekee, paitsi postaa nettiin?
Tuosta suorituskykytaulukosta sen verran, että olisi mahtavaa, jos lisäisitte siihen ylimääräisen sarakkeen: "Suorituskyky 30 min rasituksen jälkeen". Olisi hyvä saada exacteja lukuja siitä, että mikä on esimerkiksi Manhanttan-testin kuvataajuus puolen tunnin jatkuvan rasituksen päätteeksi.
Juha ei tällä kertaa laittanut kuvakaappauksia niin kuin välillä on tehnyt mutta pitkäkestoisen "thorttlaustestien" tulokset oli esitetty sanallisesti. GFXBenchin Battery Test on käsittääkseni Manhattan ES 3.1.
Offtopic.
Ainakin iPhone XS kapulassa on tuo Wifi pullonkaula kun toimii langattomana tukiasemana
Faktat: 802.11n, 2.4GHz, 20MHz ja max. TX Rate tais olla 145Mbps
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin:
Todellisuudessa pelejä pelataan pidempään kuin pari minuuttia, millaisiin ruudunpäivitysnopeuksiin päästään todellisuudessa, kun pelisessio kestää vaikkapa tunnin?
Pitkäaikainen suorituskyky on useimpien käytännön tilanteiden kannalta tärkeämpi asia, kuin hetkellinen potku. Useimmat valmistajat pyrkivät "huijaamaan" testeissä siten, että ne virittävät laitteensa tukemaan huimaa piikkisuorituskykyä, mikä aiheuttaa vakavia lämpötila- ja teho-ongelmia. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että testaajat painottaisivat pitkäaikaista suorituskykyä testeissään.
Nyt kun katsoo perus S20 kuvia, niin pääkamera mielestäni siinä parempi. Aika ironista.
S20:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1584269640"
data-lb-id="_xfUid-1-1584269640">
S10:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-2-1584269640"
data-lb-id="_xfUid-2-1584269640">
S20:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1584269913"
data-lb-id="_xfUid-1-1584269913">
S10:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-2-1584269913"
data-lb-id="_xfUid-2-1584269913">
Minkä värisiä nuo katuvalot oikeasti ovat? Kuvien perusteella ne ovat vaihtuneet keltaisista natriumpainelampuista valkoisiin ledeihin?
Kumpi kuva on lähempänä ihmissilmän näkemää?
Johtuuko quad bayer -menetelmästä vai mistä mutta nämä 48-108mp sensorit ovat aika onnettomia kun zoomaa sen 2-3x eli kropataan pääsensorin kuvaa. Tuo 4x alkaa olla monessa tilanteessa jo turhan tiukka puhumattakaan 5x. Vanhoilla 40mp pureview-sensoreilla laatu säilyi paljon parempana 2-3x zoomatessa.
Omien kokemusten pohjalta sanoisin, että GS20 Ultran telekamera on kyllä parempi kuin Huawei P30 Pron, vaikka polttoväli onkin hieman pienempi. GS20 Ultra on etenkin parempi kaikilla zoomin väliasetuksilla 1x:n ja 5x:n välillä ja lisäksi 10x hybridizoom tekee parempaa jälkeä kuin P30 Pro.
Ongelmana näissä high-end-puhelimissa on, että sisäinen tallennustila on niin paljon muistikorttia nopeampaa, että muistikorttia ei oikein kannata käyttää sisäisen tallennustilan suorana laajennuksena ja siksi myös monet valmistajat eivät sitä tarjoa, koska ratkaisu hidastaa puhelimen toimintaa tietyissä tilanteissa.
Kokeilin puhelimeen Samsungin Pro-sarjan micro-SD-korttia ja alustamisen jälkeen se asemoi kortin rinnakkaiseksi tallennustilaksi, eikä tarjoa mahdollisuutta kokonaistallennustilan laajentamiselle, kuten vähän ennakkoon aavistelinkin.
Ok, nyt ymmärsin mitä hait takaa, eli kyse oli siis tethering-ominaisuuden toiminnasta 5G:tä nettiyhteytenä hyödynnettäessä. WiFin osalta tuohon nyt on sinällään helppo vastata, että puhelin tukee WiFi 6- nopeuksia 1200 Mbit/s asti, eli jos 5G-yhteyden nopeus sattuu menemään sen yli, niin pullonkaula on löytynyt. USB 3.1:n maksiminopeus on puolestaan 10 Gbit/s, joten sen ei pitäisi nykyisillä 5G-tekniikoilla tulla vielä vastaan.
Voin koittaa kokeilla tuota tetheringiä nopeasti, josko silmään pistäisi jotain muita kuin yhteystekniikoihin liittyviä rautarajoituksia. Tässä Tampereen alueella pääsee kuitenkin varsin vaihteleviin 5G-nopeuksiin, joten voi olla vähän haastava löytää juuri testihetkelle sellainen kohta, missä datan saa liikkumaan riittävän lujaa (edes yli 500 Mbit/s).
Tulisi aika paljon lisätyötä, jos ajaisi kaikki testisovellukset 30 minuutin ajan. Itse näen, että nuo nykyiset CPU Throttling- ja GFXBench Manhattan 3.1 battery -testit kertovat jo keskeisiltä osin oleellisen suorituskyvystä pidemmässä rasituksessa. Alla vielä lisää aihetta sivuten.
Kyllä tuo Manhattan-testikin on raskaampi kuin oikeastaan mikä tahansa mobiilipeli ja etenkin puoli tuntia yhtämittaa ajettuna rasittaa puhelinta enemmän kuin pelaaminen. Muutama puhelin on historian saatossa tuon Manhattan 3.1 -akkutestin epäonnistunut läpäisemään ylikuumenemisen vuoksi. Ja juuri tästä syystä artikkeleissa on nykyään tulokset CPU Throttling- ja Manhattan 3.1 Battery -testeistä, jotta hahmotetaan paremmin jäähdytyksen toiminta ja suorituskyvyn käyttäytyminen pidemmässä rasituksessa. Pelaamiseen tuo kovassa rasituksessa kyykkääminen ei kuitenkaan välttämättä vaikuta ja jos vaikuttaa niin siitä mainitaan artikkelissa. Eipä taida olla kuitenkaan itselleni olla tullut vastaan puhelinta, joka olisi esim. puolituntisen PUBG Mobile -pelijakson aikana alkanut kyykkäämään siinä määrin, että sen olisi havainnut ruudunpäivitysnopeudessa.
Kyllä tuo pimeässä omien kokemusteni perusteella tekee varsin hyvää jälkeä muihin puhelinkameroihin verrattuna. En nyt ehtinyt tähän artikkeliin vertailla kameraa kilpailijoihin, mutta koitan tehdä tässä lähipäivinä vertailun pahimpiin kilpailijoihin nähden päivänvalossa ja hämärässä.
Tässähän noilla pienemmillä zoomitasoilla käytetään myös sitä 4x zoomikameran dataa. Eli kuvan keskiosa zoomikamerasta.
Kyllä se Quad Bayer -sensori tai vastaava jonkin verran sitä täyden resoluution tarkkuutta laskee, koska kuva uudelleenmosaikoidaan sensorissa, eikä prosessi ole täydellinen, vaikka ihan hyvin toimiikin. En toisaalta näe niin tarvetta pääsensorilta kroppaamiseen, kun puhelimessa on erillinen telekamera siihen hommaan.
Lumia 1020 teki hieman parempaa jälkeä pikselitasolla pari vuotta sitten, kun testailin sitä ensimmäisiä Quad Bayer -sensorillisia kameroita (P20 Pro) vastaan, mutta uskoisin että ero on sittemmin pienentynyt tuoreempien toteutusten myötä.
Ensi kevään high-end puhelinkamera-arvostelua odotellessa – ottakaa 1-2 mallia edelliseltä vuodelta matkaan jos mahdollista!
Ajattelin tehdä nyt ensialkuun sellaisen lyhyemmän jutun parilla kilpailijalla ja edeltäjämallilla. Katsoo sitten myöhemmin (syksyllä) taas vähän laajempaa toteutusta, kunhan kaikki vuoden tärkeimmät julkaisut ovat markkinoilla.
Varmaan jossain mainospuheissa, vielä kun toisi etua oikeassakin maailmassa.
Minusta aika kummallista että 8 vuotta vanha 40mp 2x zoomattuna
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1584293302"
data-lb-id="_xfUid-1-1584293302">
vs tämä S20 ultra ja 108mp 2x zoom
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-2-1584293302"
data-lb-id="_xfUid-2-1584293302">
808 pureview – s20 ultra
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-3-1584293302"
data-lb-id="_xfUid-3-1584293302">
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-4-1584293302"
data-lb-id="_xfUid-4-1584293302">
ja ei se kaukana ole 4x zoomissakaan vaikka edelleen vain kropataan kun samppa jo käyttää toista sensoria:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-5-1584293302"
data-lb-id="_xfUid-5-1584293302">
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-6-1584293302"
data-lb-id="_xfUid-6-1584293302">
808 – s20u
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-7-1584293302"
data-lb-id="_xfUid-7-1584293302">
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-8-1584293302"
data-lb-id="_xfUid-8-1584293302">