
AMD esitteli kuukausi sitten CES-messuilla yllättäen Radeon VII -näytönohjaimen, jossa on käytössä 7 nanometrin viivanleveydellä valmistettava Vega 20 -grafiikkapiiri ja 16 gigatavua HBM2-näyttömuistia. Euroopassa 759 euron suositushintaisen näytönohjaimen myynti alkaa myöhemmin tällä viikolla 7. helmikuuta, mutta saimme näytönohjaimen io-techin testiin jo viime viikolla.
Tuttuun tapaan julkaisu on moniportainen ja tänään medialla on lupa julkaista kuvia ja unboksausvideoita näytönohjaimesta. Varsinaiset testit saa julkaista vasta myyntiintulopäivänä eli 7. helmikuuta.
Vertailukohtina testeissä tulevat olemaan Asuksen Radeon Vega RX 64 -näytönohjain sekä NVIDIAn leiristä GeForce RTX 2080 Ti-, 2080- ja 1080 Ti -mallit.
Tutustumme io-techin YouTube-kanavalla julkaistulla 4k-laatuisella videolla Radeon VII -näytönohjaimeen ja Vega 20 -grafiikkapiiriin.
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Oikeaan osuit, mutta se ei poista minun valituksen aihetta. Tuotetta voi aivan vapaasti lyödä arvostelujen jälkeen. Kun ennen arvosteluja on aivan kaikki pielessä ulkonäköä myöten, niin jos siitä poistaa fanipoika puheet, ei jäljelle jää kuin lähettäjän osoite. Faktaa kun ei siinä vaiheessa ole jaossa.
Tuhansien ihmisten tekemä sama testi, toki siitä tulee heittoa hieman, mutta ei nyt niin paljoa kuitenkaan, että "ei mitään todellisuutta".
Radeon VII:n jäähdytys on kieltämättä aika äänekäs verrattuna kilpailijoihin.
Hiljaisin RTX 2080 (Asus Strix OC 8GB) on kuormassa äänenpaineeltaan 30 dBA, mikä on 13 dB alhaisempi kuin tuo Radeon VII:n jäähy.
Muistutus: jokainen +10 dB äänenpaineen lisäys tarkoittaa kuullun äänen voimakkuuden karkeasti kaksinkertaistumista (toki tähän vaikuttaa lähtötaso ja äänen spektri).
Asus Strix OC RTX 2080 (quiet Bios) vs Radeon VII tuo tarkoittaa äänen voimakkuuden lähes 2.5-kertaistumsita.
Toki äänen spektri ratkaisee kuinka paljon kovemmalta tuo kuulostaa, mutta kyllä ero on iso.
Tuo on merkittävä ero, jos kone on nyt lähtökohtaisesti suunnilleen normimökäinen, eikä mikään tuuletushirviö.
Jokainen sitten itse päättää, onko tuolla itselle merkitystä vai. Itselle on.
Itseasiassa pientä faktaa tai ns.pikkulintujen laulua oli joten ei ihan omasta päästä vedettyjä,mutta eihän mikään ole niin varmaa kuin epävarma.
Suorituskyvystä ja jäähyn riittämättömyydestä olin kuitenkin 90% varmuudella varma.
Ulkonäöstä eli makuasioista tiemmä saa valittaa sanoi musti.
Olisin voinut vasta julkaisun jälkeen sanoa,mutta mitäs hauskaa siinä olisi ollut?
Halusin kertoa alkumaistiaiset mutta siitä seurasi lähes täysi lynkkaus (ulkomaalaisella foorumilla infottua asiaa kiiteltiin)
3 desibeliä vastaa äänenpaineen kaksinkertaistumista. Ei 10.
Mietihän hetken perustelujen laatua:
Sinällään ihan ok, veikatahan voi, mutta kun jatketaan tällä linjalla ja asiantuntevilla perusteluilla:
Ilmeisesti vaikkapa ledin lisäys tuulettimeen olisi tehnyt siitä heti kalliin ja laadukkaan näköisen ja korjannut jäähyongelman. Ynnä reviewin perusteella ongelma on enemmän kontaktissa. Tahna on tuonut usein 2c parannuksen, mutta 5c on raportoitu. Paineen lisäys on tiputtanut 10c ja ongelma vaikuttaa olevan oikeastaan kontaktissa, kuten gamersnexus totesi:
This establishes that, yes, thermal paste does perform better than a pad, but only in instances where contact is already good. The thinner interface always excels versus a thicker, higher conductivity interface. You want as little in the way of transfer as possible; unfortunately, despite leads in edge temperature of 5 degrees, junction temperature is maxing-out and causing thermal throttling. Our earlier pressure-mount testing demonstrated exactly why this happens: thermals at the center of the die are bad because contact is non-existent or very limited without that thermal pad. This is some very interesting data and establishes that AMD’s decision to use a thermal pad was correct, but it would still be better for AMD to just use a cooler that properly contacts the die and then use paste.
3:n tuulettimen kortti ja jäähy toimii pakettina, ynnä refut on 2 slotin kortteja, eivätkä ylipaksuja ja tuo on pidempi, mitä 2080 tai 2080TI. Paksummat tuulettimet ovat yleensä parempia paineentuotannossa, joten tuulettimen koko/jäähyelementin koon suhde on aika huono mittakapula. Esim strix sarjasta on löytynyt hyvää jäähyä, jossa on surkean paineentuotannon tuulettimet ja ne vaihtamalla on saatu lämmöt tippumaan radikaalisti.
Tuossa vaiheessa oli padin malli ja speksit tiedossa, mutta silti sen täytyi olla sontaa koska merkki?
Kirjoitin:
Tarkka ilmaisu olisi ollut +10dB äänenpainetason lisäys… vastaa kuullun äänekkyyden karkeaa kaksinkertaistumista.
Kyllä se on se (karkeasti) 10dB äänepainetason nousua => kuullun äänen voimakkuuden kaksinkertaistuminen (kansanilmaisuna, eikä akustiikan sanastolla). Toki skaala vaihtelee äänenpainetason ja äänen spektrin mukaan ja voi vaihdella välillä (2dB – 10+ dB).
Mutta kyse on 30-50 dB äänepainetason alueesta preesens-kaistalla, jolloin:
Lähde: Psychoacoustics Facts and Models, 3.painos, Hugo Fastl, Eberhard Zwicker, Springer, 2007
Jep. Luin epätarkasti.
Ei tarvitse olla pareittain. Yksi pino per käytössä oleva 1024bit muistiohjain.
, Vaikuttaa tän videon mukaan jotenki jopa "vialliselta" tuo vega64 strixi. Kun samoilla lämmöillä noinkin paljon pienemmät kellot.
Miten tämä video liittyy vega VII?
Siinä samassa testissä oli myös mukana vega64 strix.
Missä testissä? Tämä on vega VII osio…vega 64/56 liittyvät asiat niiden osioon kiitos.
Juurikin tuon radeon 7 testissä.
Aa taidat tarkoittaa arkittelia mutta eihän tuolla videolla ole yhtään samaa peliä kuin artikkelissä oli.
Myönnät sentään että realisti osui oikeaan, propsit siitä :tup:
Uskovaisilla ja merkkiuskollisilla on usein epärealistiset odotukset oman lempivalmistajan uusien (ja joskus myös vanhojen) tuotteiden kilpailukyvystä. Vaikka raudan speksit on tiedossa niin silmät (tässä tapauksessa punaiset lasit) ja korvat suodattaa ikävät totuudet ja realistit yritetään vaientaa 'ei voi tietää ennenkuin on julkaistu' dippadaapalla ja fanipojitteluilla. Tässäkään julkaisussa tosifani ei pety, todellisuuden paljastuttua vikaa etsitään testaajien benchmarkeista ja/tai fokus vain siirretään tulevaisuuteen ja muihin epäolennaisiin asioihin.
Jos gpu:n kellot ja jännitteet olisi tehtaalla asetettu optimitasolle ~10% hitaampi radeon 7 olisi ihan kelpo peli, kallis kortti pilattiin virttämällä se kilpailijan rtx 2080 tasolle. Paha sanoa mikä VII:n jäähyssä on vikana tai millainen jäähy pystyy ylipäätään viilentämään hiljaisesti pienen, noin 300 watin teholla hehkuvan 331mm² alueen.
Kyllä julkaisematonta tuotettakin voi arvostella, mutta silloin olisi oltava ns. perustelut kunnossa. Jos argumentaatio pyörii ulkonäön ympärillä ja merkin oletetun paskuuden, niin siitä tekee mieli jo protestoida ihan periaatteessa. Esim lapojen muodon/määrän perusteella tuulettimet näyttää olevan optimoitu ilmanvaihdolle, eikä paineelle ja shroudi blokkaaa ilmanvaihtoa on ihan eri tason argumentti, kuin "näyttää halvalle".
Esim muron kovimpien uskovaisten mielestä Pascalin piti kulkea ennen julkaisua 2.4-2.5Ghz vedellä ja Polariksessa oli prosentuaalisesti saman verran faniteholisää ennen julkaisua. Kummatkin pettyivät. Pascal oli yli vedetyistä odotuksista huolimatta hyvä kortti, joten sen osalta siitä ei seurannut sen kummempaa. Polaris jäi juoksuhautoihin. Paitsi 570 vs 1050ti, siinä hintaluokassa se on teurastusta.
Eniten tuossa VII:ssä kiinnostaa kyllä tuo 331mm ja 300W yhtälö. 5 piiriä saman siilin alle on hankala yhtälö kontaktin kannalta, mutta odotan kyllä testejä kunnon jäähyllä (vesi, joku sovitettu AIO tjsp). Se on kuitenkin esimakua mitä tulevilta prosessoreilta, Navilta ja Amperelta voi odottaa. Eli onko ne järkevästi jäähdytettävissä.