Tuoreimpien vuotojen myötä näyttää entistä varmemmalta, ettei työpöytäprosessoreiden ydinmäärä tule kasvamaan nykyisestä 16:sta ainakaan ihan hetkeen.

AMD:n vuotaneet roadmapit ovat kertoneet seuraavan sukupolven työpöytäprosessoreiden tottelevan koodinimeä Raphael. Taiteilijoiden mukaan nimetyn prosessorisarjan tuorein vesa on ollut erinäisten vuotojen kohteena jo pidempään, mutta nyt asialla ovat luotettavista vuodoistaan tutut lähteet.

Gamers Nexus uutisoi jo viime vuoden keväänä saaneensa käsiinsä tietoja, joiden mukaan Raphael-prosessorin TDP-arvo olisi työpöydällä 45-105 wattia, se sopisi AM5-kantaan ja sisältäisi maksimissaan kaksi ”Durango”-sirua, joissa kummassakin olisi kahdeksan Persephone-ydintä ja 32 Mt L3-välimuistia. Myös työpöytäprosessoreihin mukaan tulevan integroidun grafiikkaohjaimen kerrottiin perustuvan Navi2:een eli RDNA2:een. Gamers Nexuksen vuodon mukaan Durango-sirut valmistettaisiin TSMC:n N5- ja uuden sukupolven IO-siru N7-prosessilla. Roadmap-vuodot ovat sittemmin mukailleet GN:n tietoja.

Tuoreet vuodot ExecutableFixiltä ja Patrick Schurilta vahvistavat ainakin osittain jo yli vuoden takaisen vuodon. Kummankin lähteiden mukaan Raphael tulee olemaan maksimissaan 16-ytiminen, eli siinä olisi kaksi kahdeksan ytimen CCD-sirua, kuten nykyisissäkin malleissa. Schurin tietolähde on niin ikään varmistanut 5 nanometrin valmistusprosessin käytön, mutta Gamers Nexuksen vuodosta poiketen TDP-arvon kerrotaan kasvavan maksimissaan jopa 170 wattiin.

Raphael-prosessoreita odotetaan markkinoille vuoden 2022 aikana. Ennen Raphaelia ja vielä kuluvan vuoden aikana AMD aikoo julkaista uudella V-Cache-välimuistilla varustetut päivitetyt Zen 3 -arkkitehtuurin Vermeer-prosessorit. Toistaiseksi on epäselvää, onko kyseessä roadmapeissa nähty Warhol-koodinimellinen ”Zen3+”-prosessori, vai onko V-Cachella ryyditetty Zen 3 korvannut Warholin.

Lähteet: Executable Fix @ Twitter, Patrick Schur @ Twitter, VideoCardz

This site uses XenWord.
;