Windows 10:n uusin koontiversio tuo muun muassa Käynnistä-valikkoon ja Toimintokeskukseen Fluent-muotokielen mukaiset Acrylic-läpikuultavuusefektit.

Microsoft on julkaissut uuden Windows 10 koontiversion Windows Insider -käyttäjille. Koontiversio 16215 tuo mukanaan poikkeuksellisen pitkän listan muutoksia ja mukana on myös ensimmäiset uuteen Fluent-muotokieleen perustuvat ulkonäköpäivitykset.

Windows 10:n koontiversio 16215 tuo mukanaan uusia elementtejä Fall Creators Update -päivityksen yhteydessä julkaistavasta Fluent-muotokielestä. Fluent-muotokielen Acrylic-läpikuultavuusefekti on lisätty uudessa koontiversiossa Käynnistä-valikkoon ja Toimintokeskukseen. Toimintokeskuksen ulkonäköä on uudistettu myös muilla tavoin helpottamaan eri ohjelmien ilmoitusten erottamista toisistaan.

Edge-selaimeen uusi koontiversio tuo monen kaipaamaan täyden ruudun tilan. Selaimen saa täyteen ruutuun ja takaisin ikkunaksi tutulla F11-pikanäppäimellä tai selaimen valikoista klikkaamalla. Käyttäjä voi myös liittää suoraan Tehtäväpalkkiin linkkejä haluamilleen verkkosivuille siten, että ne aukeavat suoraan Edge-selaimessa. Lisäksi selaimella voi jatkossa korostaa tekstiä ja lisätä huomioita epub-kirjoihin.

Cortana voi puolestaan uuden koontiversion myötä tunnistaa tapahtumien päivämääriä suoraan kuvista. Virtuaaliassistentti voi esimerkiksi kysyä, haluaako käyttäjä muistutuksen tulevasta keikasta, jonka päivämäärän se on löytänyt otetusta valokuvasta. Ominaisuuteen yhdistyy myös uusi lasso-työkalu, jonka avulla käyttäjä voi rajata tietyn osan kuvasta oleelliseksi Cortanalle, jonka jälkeen virtuaaliassistentti etsii rajatulta alueelta päivämääriä tai muuta oleellista tietoa.

Yllä olevan gallerian kuvat avautuvat täyteen kokoonsa animoituina GIF-kuvina.

Microsoft on parantanut myös Windows Ink- eli kynärajapintaansa monella tapaa. Microsoftin esimerkeissä esimerkiksi väärin tunnistettujen kirjainten korjaaminen onnistuu jatkossa suoraan niiden päälle korjaamalla, kirjoitettuja sanoja voi yhdistää ja erottaa kynällä tehtävin elein ja kirjoitusikkunassa käsin kirjoitettu teksti liikkuu automaattisesti syrjään sitä mukaa kun käyttäjä kirjoittaa uusia sanoja, jolloin tilanpuute ei lopeta kirjoitusta ennen aikojaan.

Myös io-techin Surface Book -arvostelussa esiin tullut sivun vieritystuen puute kynästä on korjattu, eli jatkossa kynällä voi vierittää ikkunoiden sisältöä samaan tapaan kuin sormilla.

Fyysistä näppäimistöä käyttäville kaikkien emojien muistaminen saattaa olla vaikeaa. Helpottaakseen tilannetta Microsoft on lisännyt uudet näppäinyhdistelmät (Win + piste (.) ja Win + puolipiste (;) ), joilla emoji-ikkunan saa aukaistua missä tahansa tekstikentässä. Emojivalikkoa voi selata sekä hiirellä että näppäimistöllä. Virtuaalinäppäimistöä käyttäville Microsoft tuo puolestaan Windows 10 Mobilesta tutun näppäimistön korvaamaan työpöytäversion nykyisen virtuaalinäppäimistön.

Microsoft on uudistanut myös käyttöjärjestelmän hallintaa puheella. Puheohjauksen saa käyttöön Win + H -näppäinyhdistelmällä tai klikkaamalla mikrofonikuvaketta virtuaalinäppäimistön tai kirjoitusikkunassa. Ominaisuus toimii ainakin toistaiseksi vain englanniksi ja kiinaksi.

Yleisiä parannuksia on tehty puolestaan videon toistoasetuksiin, HDR-näyttöasetuksiin, verkonhallintaan ja lukuisiin muihin ohjelmiin ja asetuksiin. Voit tutustua uuden koontiversion täyteen muutoslistaan ja tarkemmin sen uusiin ominaisuuksiin Microsoftin blogissa.

This site uses XenWord.
;