Microsoftin tuoreimman Windows 10 -koontiversion tietoturvapäivitykset pyrkivät suojaamaan käyttäjiä esimerkiksi tiedostoja kryptaavilta haittaohjelmilta estämällä niiltä pääsyn tiettyihin kansioihin.

Microsoft toi viime kuun lopulla Windows Insider -käyttäjille uuden Windows 10 -koontiversion. Koontiversiossa 16232 on mukana lukuisia pieniä päivityksiä, joista mielenkiintoisin on uusi turvautumiskeino nykypäivänä yleisiä, tiedostot kryptaavia haittaohjelmia vastaan.

Tuoreimmassa koontiversiossa on lukuisia uusia ja paranneltuja tietoturvaominaisuuksia, sekä entisten ominaisuuksien käyttömukavuutta parantavia päivityksiä. Esimerkiksi Edge-selaimen Application Guard -tilassa on jatkossa mahdollista säilyttää keksit ja muut käyttäjän tallentamat tiedot, eivätkä ne katoa kun selaimen sulkee. Tiedot ovat kuitenkin käytettävissä vain Application Guard -tilassa, eikä niitä jaeta esimerkiksi normaalin selaustilan kanssa. Application Guard on rajoitettu ainakin toistaiseksi Windows 10 Enterprise -versioihin. Se ei estä haittaohjelmia toimimasta, mutta estää niiden pääsyn selaimen ulkopuolelle ja tietokoneen tai verkon resursseihin.

Microsoft tuo mukaan myös Enhanced Mitigation Experience Toolkitistä eli EMETistä tuttuja ominaisuuksia. Yksi näistä on Windows Defender Exploit Guard, jonka luvataan parantavan tietokoneen puolustusta erilaisia hyökkäyksiä vastaan. Voit lukea ominaisuuksista lisää Microsoftin blogista.

Kenties kaikkein odotetuin uudistus on Controlled folder access, joka lisätään osaksi Windows Defender Antivirus -ohjelmaa. Nimensä mukaisesti ominaisuus valvoo, mitkä ohjelmat käyttävät mitäkin kansiota. Windows Defender estää kaikkia ohjelmia, joita ei ole erikseen sallittu käyttäjän tai Microsoftin toimesta, tekemästä omin päin muutoksia suojatuissa kansioissa oleviin tiedostoihin. Oletuksena suojattuja kansioita ovat esimerkiksi Windowsin vakiokansiot dokumenteille, kuville ja niin edelleen – samat kansiot, jotka useimmiten ovat tiedostoja kryptaavien haittaohjelmien kohteina. Käyttäjä voi itse lisätä haluamiaan kansioita suojatuksi sekä lisätä sallittujen ohjelmien listalle ohjelmia omien tarpeidensa mukaisesti.

Esittelimme aiemmin Windowsiin suunnitteilla olevan aikajanaominaisuuden. Alun perin sekä meillä io-techissä että monella muulla medialla oli käsitys, että ominaisuus julkaistaisiin Fall Creators Updaten yhteydessä. Nyt Microsoftin Joe Belfiore on kertonut Twitterissä, ettei ominaisuutta nähdä Fall Creators Update -päivityksessä, vaan vasta pian sen jälkeen. Myöhästymisestä ei kuitenkaan ole kyse, sillä jälkikäteen tarkastamalla Microsoftin käyttämät sanamuodot kertoivat tiettyjen ominaisuuksien tulevan Windowsiin pikkuhiljaa Fall Creators Updatesta lähtien.

This site uses XenWord.
;