Microsoft julkaisi Windows 11 -käyttöjärjestelmän virallisesti yleiseen myyntiin eilen. Kaikki ei ole kuitenkaan sujunut kuin ruusuilla, ainakaan jos järjestelmässä on AMD:n prosessori.
AMD:n julkaiseman tiedotteen mukaan Windows 11 -käyttöjärjestelmällä on tiedossa ainakin kaksi suorituskykyyn heikentävästi vaikuttavaa ongelmaa yhtiön yhteensopivilla prosessoreilla. Molempiin odotetaan korjauspäivitystä julkaistavaksi vielä kuluvan kuun aikana, mutta sitä odotellessa yhtiö suosittelee ongelmista kärsiviä käyttämään Windows 10 -käyttöjärjestelmää
Ensimmäinen tiedotteen mainitsemista ongelmista koskee AMD:n prosessoreiden L3-välimuistia, jonka viiveet voivat tietyissä tilanteissa kasvaa jopa kolminkertaisiksi. Kasvaneiden viiveiden kerrotaan heikentävän muistiviivekriittisissä sovelluksissa suorituskykyä noin 3-5 prosenttia, mutta joissain peleissä suorituskyky voi laskea jopa 10-15 %. Tiedotteen mukaan ongelman korjaamiseen vaaditaan Windows-päivitystä.
Toinen ongelma koskee UEFI CPPC2- eli ”suositeltu ydin” -järjestelmää, joka ei toimi kaikissa tilanteissa oikein eli suosi säikeille nopeinta saatavilla olevaa ydintä. Ongelma koskee etenkin yhtä tai vain muutamaa säiettä hyödyntäviä sovelluksia ja ennen kaikkea yli 8-ytimisiä prosessoreita yli 65 watin TDP:llä. Tähän ongelmaan AMD on kehittämässä omaa ohjelmistokorjaustaan.
Lähde: AMD
Aika epämääräisesti tiedotettu ”10-15% lasku joissakin eSports-peleissä”. Mitähän pelejä nämä sitten lie?
Itselleni ei mene mitenkään jakeluun miten L3 välimuistin keskimääräinen viive voi hypätä kolminkertaiseksi käyttöjärjestelmän takia. Naiivi oletus kun oli ettei tuohon voisi mitenkään vaikuttaa käyttöjärjestelmällä.
👍
Kyllähän käyttöjärjestelmä nimenomaan vastaa fyysisen ja virtuaalimuistin hallinnasta? Tulee nyt mieleen vaikka jos eri ytimillä on eri L3 (zen2?), cache linen koko, alignment, sivujen koko ja organisointi, ehkä jotain oheisdataa pitää myös hakea L1/L2:n sijaan L3:sta ja käyttis voi myös hallita, jätetäänkö joku haku tallettamatta tiettyyn välimuistitasoon?
Moni on heti julkaisussa rynnännyt asentamaan uuden Windowsin.
Voi olla turhauttavaa Windows 11:tä käsin lukea julkaisun jälkeen tiedote asiasta, joka on tiedotteen sisältämien tietojen/analyysin perusteella tiedetty jo jonkin aikaa ja päivityksenkin tiedetään olevan jo tuloillaan.
Käyttöjärjestelmä ei hallitse prosessorin sisäisiä cacheja. Viestisi on täyttä potaskaa, kun siinä on olettettu , että cache on vain nopeampaa normaalimuistia.
Ja moni ei huomaa käytännössä mitään eroa suoritustehossa, kuten en minäkään.
MMU hoitaa joka on työpöytäprosessoreissa ollut jo jonkin aikaa raudalla. RTOS maailmassa ehkä vielä softalla. Toki käynnistyksen aikana kyseinen palikka alustetaan mutta en silti ymmärrä miksi vain L3 ottaisi osumaa.
Olisihan AMD voinut tiedottaa tästä jo vähän aikaisemmin, koska ongelma on varmasti ollut jo betan aikaan tiedossa. Noh onpahan käyttis conffattu jo oman näköiseksi tässä kuussa tulevaa päivitystä varten.
En minäkään huomaa mitään eroa suoritustehossa.
Johtuen siitä, että en asenna uutta Windowsia, ennen kuin alkaa vaikuttaa siltä että alun bugit on liiskattu.
Isompia ns "service pack" tyyppisiä päivityksiä tullaan julkaisemaan kerran vuodessa
Miksi siellä kernelissä oltaisiin lähdetty tekemään sellaisia muutoksia, jotka hidastaisivat esim. vanhojen AMD-prosessoreiden nopeuksia?
Paitsi tietenkin Alder Laken osalta kerneliä on muutettu, jotta saadaan kuormaa jaettua paremmin Little ja Big -ytimille, mutta miksi sen pitäisi vaikuttaa vanhempiena arkkitehtuurien nopeuteen? Niille voidaan kai laittaa oma koodipolku/versio kernelistä.
Ja jännästi vaikuttaa juurikin AMD-prosessoreiden L3 -välimuistiin – sitä kun on tulossa uusissa Ryzeneissä / EPYCeissä lisää 64MB/chiplet.
Olen aika vakuuttunut, että ainakin ensimmäiset Alder Lake -vertailutestit tehdään Windows 11:lla niin, että Ryzenien tarvitsema korjauspaketti ei ole ollut käytössä.
Ja sillähän saadaan se ratkaiseva nopeusero aikaiseksi.
Vaikuttaa ’Kaupalliselta Yhteistyöltä’.
On ja ei. Periaatteessa tuota voitaisiin sanoa mistä tahansa Vistan jälkeisestä versiosta. Ainakin Microsoftin mukaan 11:ssa on tehty muutakin kuin uusittu käyttöliittymää (niin keskeneräiseltä kuin se näyttääkin).
+Vapaaehtoiset jotka voi olla konepaketeissa päällä:
Virtualization-Based Security (VBS)
Hypervisor-Protected Code Integrity (HVCI)
"The issue begins with Microsoft’s Virtualization-Based Security (VBS) feature, which enables an umbrella of different security services. This feature uses hardware virtualization to create a secure area in memory for use by other security features, like Trusted Platform Modules (TPM) and Hypervisor-Protected Code Integrity (HVCI). Think of VBS as a platform that enables other security features. As you’ll see below, both VBS and HVCI can result in reduced performance in gaming and many common PC applications. "
katso liitettä 702107
data-unfurl="true" data-result-id="235571" data-url="https://www.tomshardware.com/news/windows-11-security-gaming-application-performance-benchmarks" data-host="www.tomshardware.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Benchmarked: Do Windows 11’s Security Features Really Hobble Gaming Performance?
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.tomshardware.com
data-unfurl="true" data-result-id="114318" data-url="https://www.microsoft.com/security/blog/2020/11/17/meet-the-microsoft-pluton-processor-the-security-chip-designed-for-the-future-of-windows-pcs/" data-host="www.microsoft.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Meet the Microsoft Pluton processor – The security chip designed for the future of Windows PCs – Microsoft Security Blog
http://www.microsoft.com
Ei kai käyttöjärjestelmä voi mennä hidastamaan L3-muistihakuja?
Prosessorinhan pitäisi pystyä tekemään sellaiset aivan käyttöjärjestelmästä riippumattomasti.
katso liitettä 702139
data-unfurl="true" data-result-id="235606" data-url="https://wccftech.com/amd-windows-11-may-cause-performance-dips-of-up-to-15-in-cpus/" data-host="wccftech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AMD: Windows 11 May Cause Performance Dips Of Up To 15% On Ryzen CPUs
data-onerror="hide-parent"/>
wccftech.com
Ja kerkisin vielä kehumaan että väistin bugit
data-unfurl="true" data-result-id="235607" data-url="https://forums.tomshardware.com/threads/amd-windows-11-slows-cpus-up-to-15-patch-coming.3727744/post-22476648" data-host="forums.tomshardware.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
News – AMD: Windows 11 Slows CPUs Up To 15%, Patch Coming
data-onerror="hide-parent"/>
forums.tomshardware.com
Mitenkä se käyttöjärjestelmä pääsee kertomaan prosessorille, että kun haet dataa L3:sta niin teeppä tässä välissä jotenkin ylimääräistä.
Tietenkin, jos käyttöjärjestelmän datasetit on pilkottu sen verran väärän kokoisiksi, että L3-hakuja joudutaan tekemään useampia kun aikaisemmin pärjättiin yhdellä.
Ja luulisi tällaisen suunnittelumokan vaikuttavan myös L1/L2 -välimuistien viipeisiinkin.
Koko muistiavaruuden viivekartta eri kokoisilla palasilla testattuna kertoisi varmaan enemmän kuin tuollaiset yksittäiset luvut.
Mutta minun osaamiseni loppuu about tähän
Aidan L3 testiin ei ole luottamista varsinkaan windows 11 ollessa käyttiksenä.
Tuossa video miten mitata L3 windows 11.
https://www.youtube.com/watch?v=Z7unum5b__s
Ei kyllä jätä hyvää kuvaa Microsoftin laadunvalvonnasta, toisaalta jos pitää isoa OS updatea pukata ulos isoa hardisjulkaisua varten niin liikkuvia osia on paljon ja jos koneet eivät ole ihan tulessa niin eiköhän tämä ole silti aika hyvin vielä mennyt
Well noinhan se aina on toiminut. Ensin optimoidaan intelin prossat. AMD sitten joskus kun jaksetaan. Markkinaosuudet on vain sellaiset…
Mutta kyllähän nuo korjataan ja ei ihmisillä hirveä hätä pitäisi olla päivittämisen suhteen. Turvaparannukset ovat pitemmässä juoksussa ihan hyvä asia, vaikka ilmeisesti toimintaa vähän hidastavatkin. Muutama päivitys ja tästä tulee taas ihan hyvä käyttis! (vähän tuoreemmalle raudalle)
Muutaman päivän testailujen jälkeen sanoisin että aika random ongelma mutta eiköhän ne aika nopeaa pukkaa päivityksen tuohon AMD:n ongelmaan. Itse en kyllä ole huomannut 5900X:n kanssa mitään ihmeellistä vielä mutta toki vasta 3 päivää ollut asennettuna tuo 11:nen.
Olisiko Win11 mukana tullut sitten väärä ajuri, koska AMD:n virallisilta sivuilta uudelleenladattu elokuun ajuripaketti "amd_chipset_software_win10_3.08.17.735" ja kaatumisia ei enää ole ollut B550 ja 5900X -yhdistelmällä. Tätä aiemmin oli syyskuun ajurit sisällä kun päivitin Win10->Win11.
data-unfurl="true" data-result-id="233762" data-url="https://www.pcgamer.com/windows-11-pcs-can-hobble-gaming-performance/" data-host="www.pcgamer.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Windows 11 will hobble gaming performance by default on some prebuilt PCs
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.pcgamer.com
Niin, jos aloittaa seuraamisen vasta Ryzeneistä niin siltähän se voisi näyttää. Jos taas vilkaisee aikaa ennen Ryzeniä niin vielä olisi monta vuotta nykymenoa ennen kuin "puntit olisi tasan"
No hitto. Mitä olenkaan menettänyt, kun olen aina pitänyt palkkia alhaalla. Paljon aikaa mennyt hukkaan ilmeisesti…
Ei, käyttis ei vastaa välimuistin hallinnasta, siitä vastaa ihan välimuistiohjain-rauta joka on siellä välimuistin yhteydessä. Käyttiksen vaan tietyissä tilanteissa pitää flushailla välimuistia.
Ja kaikilla nykyisillä x86-prossuilla on sama välimuistilinjan pituus, 64 tavua.
Ja kun kaikilla on sama välimuistilinjan koko, ei pitäisi tulla eri prossujen välillä mitään eroja unalignoidusta datasta joka osuu kahteen eri välimuistilinjaan.
Virtuaalimuistisivujen koko on myös käskykannassa lukittu, ei eroa eri mikroarkkitehtuurien välillä.
Ja käyttis ei voi hallita mihin välimuistiin jotain dataa haetaan. Rauta tekee tuollaiset päätökset. Toki on jotain prefetch-käskyjä mutta ne on vaan vihjeitä raudalle, eikä ne toimi kieltävään suuntaan.
Tuleekohan korjauksesta erikseen uutista? Aika moni amd:n omistaja saattaa jättää päivittämättä, kunne tää vika korjataan.
Juu nämä oli vaan yleisiä ajatuksia eri mikroarkkitehtuurien välillä potentiaalisina hienosäädön kohteina.
Niin prefetchit on flushailun lisäksi myös, mutta meinasin näitä How to write or read memory without touching cache. Jossain datastriimauksessa voi olla optimoidumpaa ettei täytetä cacheen dataa, jonka läpivienti on hallittua. MTRR-asetuksia kernelissä näkee GPU-asioiden yhteydessä.
TLB/sivu-asioihin liittyen Linuxissa on ollut just viime aikoina keskustelun alla memory folios -ominaisuus, millä kai voisi olla tähän epäsuoraa vaikutusta.
Tarkoitan siltä kannalta, että käyttöjärjestelmä on käyttäjälle näkyvässä ajettavassa ohjelmakoodissa se taho, joka ottaa millään tavalla kantaa suorasti laitteistoon. Tarkoitin viestissä myös yleisesti käyttöjärjestelmän roolia tietokoneessa. Ohjelmaprosessissa muistinkäyttöä voi yleensä ilman inline asm:ää tuunata vain epäsuorasti olettamalla jotain välimuistin rakenteesta.
Win11 päivityksen jälkeen en ole huomannut mitään ”hitautta”.
– 3DMark antaa samoilla viilauksilla jopa ~250 pistettä enemmän
– Pelit rullailee vastaavilla freimeilla
CPU: 5900X
GPU RTX3090
Itse ainakin jäin tämän myötä odottelemaan, toivottavasti saadaan korjaus pian ja siitä tieto kantautuu korviini.
Onhan tämä päivitys sitten sellainen ettei sitä pysty/voi "vahingossa" asentamaan, tyyliin vedetään vaan Windowsin Updatesta mitä tarjolla on ja hupsista keikkaa, menikin Windows 11 siinä koneeseen?? En ite ainakaan halua mitään droppeja ennen kuin pipi on korjattu
Itsellä m.2 ssdn nopeuksissa häikkää. Kokeile Crystaldiskmarkilla onko vaikutusta random write nopeuksiin. Itsellä siis puolittui.
Muistaakseni windowsin scheduleri pissi AMD:n muroihin myös Win10 launchissa pitkän aikaa, kunnes asialle tehtiin jotain. Hieman jänskättää että mistä nämä ongelmat johtuvat. Vaikea uskoa että AMD:n aloitekyky asian suhteen olisi mikään ongelma, vaan se kilpailuasetelma jossa intel kerii aina kermat päältä.
Kusi myös Windows 7 aikoina FX prossujen kohdalla. MS teki kyllä päivityksen mikä paransi suorituskykyä about 20%, mutta tätä päivitystä ei jaettu Windows Updaten kautta ollenkaan. Vaan se piti käydä ihan MS sivuilta lataamassa, joka oli kyllä aika ilkeä temppu.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä