Tähän tietosivuun linkitetyssä prosessoricooleritestissä käytetty testikokoonpano perustuu Gigabyten Z370 Aorus Gaming 7 ATX-emolevyyn sekä Intelin Core-i7 8700K –prosessoriin. Prosessori on ”korkattu”, eli sen lämmönlevittäjä on irrotettu ja väliin on vaihdettu Cool Laboratoryn nestemäistä metallia (Liquid Ultra), jonka myötä lämmön siirtymistä testattavaan kohteeseen, eli prosessoricooleriin on saatu tehostettua. Prosessorin lämmöntuottoa on lisäksi kasvatettu nostamalla kaikkien ytimien kellotaajuutta 4,6 GHz:iin ja käyttöjännitettä 1,34 volttiin. Kokoonpanon ensisijaisena ja ainoana tarkoituksena on toimia mahdollisimman hyvänä lämmönlähteenä coolereille.

Lisäksi kokoonpanossa käytetään Gigabyten Radeon R9 285 –näytönohjainta, jonka merkitys prosessoricooleritestien osalta on kuitenkin varsin olematon, sillä näytönohjainta ei luonnollisestikaan rasiteta testeissä, joten sen lämmöntuotto pysyy hyvin pienenä. Näytönohjaimen tuulettimia ajetaan testeissä kiinteällä kierrosnopeudella (35 % PWM).

  • Intel Core i7-8700K, delidded, kaikki ytimet 4,6 GHz (46 x 100 MHz) 1,34 V
  • Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 (Intel Z370 -piirisarja)
  • Kingston HyperX DDR4 2666 MHz CL15 HX426C15FBK2/16 16 Gt kit
  • Intel SSDSA2MH080G1GN 2,5″ SSD 80 Gt SATA 3Gb/s
  • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
  • Gigabyte Radeon R9 285 -näytönohjain
  • Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 (12 worker threads)
  • CPUID HWMonitor
  • Intel Extreme Tuning Utility
  • Gigabyte EasyTune
  • Gigabyte System Information Viewer

Cooleritestikokoonpanon runkona käytämme Cooler Masterin MasterCase H500P Mesh –koteloa. Alkuvuodesta 2018 julkaistu MasterCase H500P Mesh on paranneltu versio H500P-mallista, joka sai kritiikkiä rakenteensa laadusta sekä umpinaisen etupaneelin heikosta ilmavirtauksesta. Uudessa H500P Mesh –mallissa on keskitytty parantamaan juurikin kyseisiä ongelmakohtia. Coolerien testaamisen kannalta H500P Mesh täyttää pitkälti kaikki keskeisimmät cooleritestauksen vaatimukset – se on varustettu hyvällä ja avoimella ilmankierrolla ja tarjoaa mukavasti tilaa coolereiden helppoon asentamiseen.

Olemme muokanneet H500P Meshiä kevyesti paremmin testikäyttöömme sopivaksi poistamalla etupaneelin sisäpinnassa olleen ilmavirtausta rajoittaneen pölysuodatinverkon sekä kattopaneelin muovisen ikkunan.

MasterCase H500P Mesh sijoittuu kooltaan (544 x 242 x 542 mm) miditornien ja täystornikoteloiden välimaastoon ja on yhteensopiva jopa E-ATX-kokoisten emolevyjen kanssa. Kotelon vakiojäähdytys perustuu kahteen etupaneeliin asennettuun 200 mm tuulettimeen (800 RPM) sekä yhteen takapaneelin 140 mm tuulettimeen (1200 RPM), joita käytämme testeissä vakioasettelulla ja –asetuksilla. Ilmavirran pitäisi siis olla riittävällä tasolla, jotta koteloon ei jää merkittäviä coolerien testituloksia vääristäviä lämpötaskuja.

Prosessoricooleritesteissä käytämme referenssituulettimina Noctuan industrialPPC (Protected Performance Cooling) –mallistosta NF-A14-mallin sekä NF-F12-mallin 2000 PWM –versiota. Käytämme samoja tuulettimia referenssipisteenä mahdollisuuksien mukaan myös muissa cooleritesteissämme.

140 mm NF-A14 iPPC-2000 PWM –malli on speksattu 500-2000 RPM pyörimisnopeusalueelle, 107,4 CFM maksimi-ilmavirralle, 4,18 mm H2O maksimipaineentuotolle sekä 31,5 dBA maksimimelutasolle. Mallin lapamuotoilu sekä paineentuotto ja ilmavirta sopivat hyvin jäähdyttimien ja jäähdytysrivastojen kanssa käytettäväksi.

120 mm NF-F12 iPPC-2000 PWM -malli on suunniteltu sekä ilmavirtaa että paineentuottoa silmällä pitäen ja se tarjoaa 450-2000 RPM pyörimisnopeusalueen. Maksimi paineentuotoksi ilmoitetaan 3,94 mmH2O, maksimimelutasoksi 29,7 dBA sekä maksimi-ilmavirraksi 71,7 CFM.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Melutaso mitataan coolerin tuulettimien koko kierrosalueella. Mitattaessa Velleman DVM805 –desibelimittari sijoitetaan osoittamaan hieman alaviistoon kohdistettuna noin 30 cm:n päähän pöydälle vaimennuslevyn päälle asetetun coolerin kylkeä.

Mittaukset toteutetaan hiljaisessa ilmanvaihdollisessa toimistotilassa. Taustamelun taso on noin 35 dBA. Mittarin kymmenyksen tarkkuudella antamat mittaustulokset pyöristetään kuvaajassa lähimpään puoleen desibeliin, mutta tuloksia tulkitessa kannattaa huomioida, että pienin luotettava mittaustarkkuus mittarimme ja mittausympäristömme olosuhteissa lienee todellisuudessa noin yhden desibelin luokkaa. Kuvaajaa tulkittaessa on myös tärkeää huomioida, että desibeli on logaritminen suure ja että mittaustulokset ovat vertailukelpoisia vain keskenään samoissa olosuhteissa mitattujen tulosten kanssa.

Coolerit eivät olleet melumittausten aikana kiinnitettynä osaksi tietokonekokoonpanoa, koska mittauksen tarkoituksena on selvittää itse coolerin tuottama melutaso ja tietokonekokoonpanon muut komponentit tuovat vain häiriöitä mittaustuloksiin. Coolereille virtaa syöttämässä käytettiin Silverstonen täyspassiivista NightJar 520W -virtalähdettä, joka toimi itsenäisesti ATX-liittimeen asennetun diagnostiikkayksikön avulla. Tuulettimien nopeutta säädettiin Zalmanin ulkoisen PWM-tuuletinsäätimen avulla.

 

Lämpötilamittaukset

Rasitustesteissä prosessorin kuutta ydintä kuormitetaan Prime 95 -rasitusohjelmalla custom-tilassa 12 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen) ja lämpötilat mitataan ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor- sekä Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmilla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty kaikkien ytimien keskiarvo. Emolevyn virransyötön ylemmän jäähdytysprofiilin lämpötilaa seurataan ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla, mutta tuloksia ei ole mukana kaikissa artikkeleissa, jos vaihtelu coolerien välillä varsin pientä, eikä merkittäviä poikkeamia havaita. Lämpötilat on pyöristetty lähimpään asteeseen, sillä virhemarginaaliksi voidaan hyvinkin laskea ainakin yksi aste.

Ilmajäähdyttiset coolerit asennetaan puhaltamaan ilmaa kotelossa vaakasuuntaisesti, jolloin ne käyttävät pääosin etutuulettimilta tulevaa ”tuoretta ilmaa”. Nestejäähdytteisten coolereiden jäähdyttimet asennetaan kotelon kattoon puhaltamaan ilmaa ulos kotelosta. Lämpötahnana käytetään Noctuan NT-H2:ta.