Testasimme Arcticin keskihintaisen Freezer 35 A-RGB -prosessoricoolerin.

Testiemme perusteella Arctic Freezer 35 A-RGB -mallit osoittautuivat suureksi pettymykseksi monellakin osa-alueella. Arctic on onnistunut luomaan tuotteen, joka on huonompi kuin edeltäjänsä.

Käsitellään hyvät asiat ensin, sillä lista ei ole pitkä. Jos unohdetaan tuulettimen rakenteellinen toteutus, metalliosien rakenne ja viimeistely vaikuttaa ihan asialliselta tässä hintaluokassa. Ehdottomasti vahvin osa-alue on hiljaisuus, sillä tuuletin on koko kierrosalueellaan erittäin hiljainen ja myös äänenlaadultaan erittäin miellyttävä. Siihen ne hyvät puolet sitten pääosin loppuvatkin.

Tuulettimen rakenteellinen toteutus noudattaa valitettavasti samaa tyyliä kuin kalliimmassa Freezer 50 -mallissa – se on siis pysyvästi integroitu löysästi rivaston kylkeen istuvaan muovikehykseen, siinä missä edeltäjässä oli standardituuletin fiksulla pikakiinnityksellä. Jollain ihmeen keinolla myös coolerin suorituskyvystä on testiemme perusteella saatu mainittavasti edeltäjää ja pahimpia kilpailijoita heikompi, vaikka rivaston koko on kasvanut. Paketin kruunaa tarpeettomasti eri tuotteiksi eritellyt AMD- ja Intel-versiot, sekä AM4-prosessorilla havaittu taipumus, jossa kiinnitysratkaisu nostaa lähes väistämättä prosessorin irti kannastaan aiheuttaen merkittävän vaaran prosessorin vaurioitumiselle etenkin kokemattomammissa käsissä.

Kaiken lisäksi hintataso on noussut selvästi edeltäjästä, eikä edullisinkaan malliversio ole hinnaltaan enää erityisen kilpailukykyinen, puhumattakaan testaamistamme 50 euron hintaa lähentelevistä A-RGB-versioista.

Jos hakemalla hakee Freezer 35:lle sopivaa kohderyhmää, voisi sen teoriassa kuvitella sopivan ei-harrastajalle, joka ei säädä mitään asetuksia, vaan ajaa cooleria suoraan emolevyn automaattisäädöillä. Tähän käyttöön cooleri on siltä osin hyvä, ettei se ole missään tilanteessa häiritsevän äänekäs.

Lähtökohtaisesti suosittelen kuitenkin ehdottomasti jättämään Freezer 35 -mallit kaupan hyllylle ja valitsemaan jonkun hyväksi todetun vaihtoehdon, kuten SilentiumPC Fera 5:n  tai Freezer 34 eSportsin samasta tai jopa edullisemmasta hintaluokasta. Markkinoilla on useita hyviä vaihtoehtoja, joten ei kannata tyytyä huonoon.

Plussaa:

 • Erittäin hiljainen tuuletin
 • 6 vuoden takuu

Miinusta:

 • Epäkäytännölliseen muovikehykseen integroitu tuuletin
 • Jäähdytysteho luokassaan
 • Kiinnitysratkaisu kampeaa cooleria irrotettaessa AM4-prosessorin herkästi ylös kannastaan
 • AMD- ja Intel-versiot eriytetty tarpeettomasti omaksi tuotteekseen
 • Merkittävä hinnannousu edeltäjämalliin nähden

Huomioitavaa:

 • Asennusohjeet vain sähköisessä muodossa valmistajan sivuilla

 

Saksalaistaustainen Arctic on jo vuosia tuottanut markkinoille pääosin kilpailukykyisesti hinnoiteltuja, mutta toteutukseltaan vaihtelevia jäähdytystuotteita. Menestyneelle osastolle ovat sijoittuneet yrityksen edulliset Freezer 30 -sarjan tornicoolerit, jotka ovat olleet varsin fiksu valinta pätevää edullista cooleria etsivälle.

30-sarjan Freezer-mallisto sai viimeisimmän päivityksensä viime vuoden lopulla, kun yritys lanseerasi uuden Freezer 35 -mallistonsa. Valikoimaan kuuluu neljä versiota, joista kaikista on erilliset AMD- ja Intel-mallit. AMD-versiot tunnistaa A35-mallikoodista ja Intel-versiot i35-mallikoodista.

Malliston pohjalla on perusmalli alumiininvärisellä rivastolla, pinnoittamattomilla lämpöputkilla ja valkoisella tuulettimella. CO, eli Continuous Operation -malli on varustettu harmaalla kuulalaakeroidulla tuulettimella ja on pari euroa kalliimpi. RGB- ja A-RGB-versioissa on valaistun tuulettimen ohella mustat metalliosat – erona A-RGB-mallissa on osoitettava valaistus.

Arctic on hieman nostanut hintoja julkaisun jälkeen ja valmistajan sivuilta löytyvät suositushinnat ovat tämän artikkelin julkaisuhetkellä seuraavat:

 • Freezer i35 40,99 €
 • Freezer A35 37,99 €
 • Freezer i35 CO 42,99 €
 • Freezer A35 CO 39,99 €
 • Freezer i35 RGB 48,99 €
 • Freezer A35 RGB 47,99 €
 • Freezer i35 A-RGB 50,99 €
 • Freezer A35 A-RGB 48,99 €

Käytännön hintataso Suomessa on Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan muutaman euron valmistajan omien sivujen hintoja edullisempi, perusmallin ollessa edullisimmillaan noin 36-37 euroa ja tässä artikkelissa testattavan A-RGB-version noin 44-46 euroa.

Huomionarvoisena seikkana hinnat ovat nousseet havaittavasti edeltäneistä Freezer 34 -malleista, jonka perusversiota saa jopa 25 eurolla ja edistyneempää eSports-mallia noin neljällä kympillä.

Tätä artikkelia varten käytössämme oli testikappaleet i35- ja A35-mallien A-RGB-versiosta, joiden tuuletin on teknisiltä ominaisuuksiltaan yhtenevä RGB-mallien sekä perusmallin kanssa. CO-mallin tuulettimessa on sen sijaan erilainen laakerointi, joka hyvin todennäköisesti vaikuttaa sen melutasoon negatiivisesti.

 

Pakkaus ja ohjeistarvikkeet

Arctic toimittaa Freezer 35 A-RGB -mallit mustansävyisessä sateenkaarikannella varustetussa pahvipakkauksessa. Pakkauksessa on paljon erilaisia logoja, mutta vain yksi kuva itse tuotteesta. Paketin sisällä ei ole varsinaisia tuotetta suojaavia pehmustemateriaaleja.

Markkinoilla vallitsevasta yleisestä tavasta poiketen Arctic myy siis Freezer 35 -mallit omina versioinaan AMD- ja Intel-suorittimille, eli pakkauksessa ei toimiteta kiinnitystarvikkeita kuin valitulle valmistajalle. Tämä on tuotteen käyttöiän kannalta harmillinen ratkaisu, sillä merkistä toiseen vaihtaessaan kuluttaja joutuu joko hankkimaan uudet kiinnikkeet (jos sellasia on saatavilla) tai ostamaan kokonaan uuden coolerin.

Arcticin tuotteille tyypilliseen tapaan coolerin mukana ei myöskään toimiteta painettuja ohjeita.

Pakkauksen toimitussisältö on:

 • prosessoricooleri
 • 120 mm tuuletin esiasennettuna
 • AMD- TAI Intel-kiinnitystarvikkeet
 • pieni ruiskullinen MX-5-lämpötahnaa

 

Tuotteen ominaisuudet ja rakenne

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 158,5 x 133 x 91 mm (tuulettimen kanssa)
 • Massa: 734 grammaa (tuulettimen kanssa)
 • Materiaalit: kuparilämpöputket, alumiinirivasto, muovikuoret
 • 4 kpl 6 mm kuparilämpöputkia
 • Alumiinilamellien määrä: 54 kpl
 • Ripojen väli 1,5 mm, ripojen paksuus 0,4 mm
 • Yhteensopivuus:
  • A35-mallit: AMD AM4 & AM5
  • i35-mallit: Intel LGA1700, 1200, 115x
 • Takuu: 6 vuotta

Freezer 35 -malliston ulkonäkö on muuttunut varsin paljon Freezer 34 -edeltäjämalleihin nähden. Tuulettimen ympärystää sekä coolerin päällisosaa peittää aggressiivisesti muotoiltu muovikuori, jonka tehtävä on pääosin visuaalinen. Omaan silmääni se antaa coolerista halvan vaikutelman, mutta kauneus on toki katsojan silmässä.

Rivasto on noin sentin aiempaa paksumpi, mutta muilta mitoiltaan hyvin samankaltainen edeltäjämallin kanssa. Tuulettimen puolelle otsapintaan on muotoiltu hammaskuvio, mutta jättöpuolella on aivan uusia muotoja. Keskelle muotoiltu lovi on ensisijaisesti ruuvimeisselille coolerin kiristämistä varten. Rivaston kyljet ovat umpinaiset, joten käytännössä kaikki ilma kulkee koko coolerin läpi karkaamatta sivuilta.

Sekä rivasto että lämpöputkien muotoilu on tehty pohjaosaan nähden epäkeskeiseksi, joka parantaa coolerin yhteensopivuutta muistikampojen kanssa. Lämpö siirtyy prosessorilta rivastoon neljän U:n muotoisen kuparilämpöputken välityksellä. Muovinen tuuletinkehys pois lukien coolerin metalliosien laatuvaikutelma on tässä hintaluokassa varsin hyvä. Perusversioissa rivasto on alumiininvärinen ja lämpöputket kuparinväriset, RGB-versioissa pinnassa on musta maalikerros(?).

Havaintojemme perusteella itse cooleri on i35- ja A35-versioissa tismalleen sama ja käytimmekin Intel-versiota täysin onnistuneesti AMD-version kiinnikkeillä.

Coolerin pohjassa käytetään lämpöputkien suorakontaktitekniikkaa. Kontaktipinta on varsin pienikokoinen – mittaustavasta riippuen noin 31 x 28 mm. Kontaktipinnassa voi havaita kaarevia koneistusjälkiä, jotka eivät kuitenkaan juurikaan tunnu kynnellä. Myös lämpöputkien pinnassa voi havaita pientä aaltoilua. Kontaktipinta on molempiin suuntiin melko lailla suora.

Tuulettimet:

 • 120 x 120 x 25 mm P12-tuuletin
 • dynaaminen nestelaakerointi
 • Kierrosalue: 200 – 1700 RPM
 • Äänenpaine: 0,35 sonea

Arcticin tuuletinratkaisu on hyvin erikoinen – huonolla tavalla. Hieman vastaava ratkaisu on nähty myös yrityksen muissa viimeaikaisissa malleissa, kuten kalliimmassa Freezer 50:ssä sekä edullisemmissa Freezer 13 ja 7 -malleissa. Toisin sanoen valmistaja on sijoittanut tuulettimen kovamuoviseen kehikkoon ja mikä pahinta, tuuletinta ei saada edes irti siitä, vaan se on integroitu yhdeksi kokonaisuudeksi. Toisin sanoen tuuletinta ei voi vaihtaa toiseen, jos se hajoaa tai käyttäjä haluaa cooleriin toisenlaisen tuulettimen. Tuuletin kiinnittyy rivaston kyljessä oleviin uriin muovikynsillä. Kiinnitys on hieman kömpelö- ja jäykkätoiminen ja lisäksi kehikko pääsee lonksumaan melko helposti pystysuunnassa.

Itse tuuletin perustuu 120 mm P12-malliin, jota myydään myös standardikokoisena. RGB-malleissa roottori on valaistua läpikuultavaa muovia, perusmalleissa valkoinen ja CO-mallissa vaalean harmaa. Roottorissa on viisi suurta ja voimakkaasti kaareutuvaa lapaa, jotka on jäykistetty kiinni toisiinsa myös ulkokehältä.

Tuuletin ottaa virtansa nelipinnisen tuuletinliittimen kautta ja tukee PWM-ohjausta. Pienenä plussana johto on melko lyhyt, mutta riittävä yltääkseen prosessorikannan vieressä sijaitsevaan liitäntään. A-RGB-version valot ottavat virtansa standardinmukaisen nelipinnisen valoliittimen kautta ja tarjolla on myös haaroitin.

 

Asennus

Asennusohjeet löytyvät valmistajan nettisivuilta tai pakkauksen kylkeen painetun QR-koodin avulla. Printattuja asennusohjeita ei siis ole. Nettisivujen animoidut ohjeet ovat muuten selkeät, mutta ne on jaettu tarpeettomasti klikkaamalla avautuviin erillisiin vaiheisiin. Halutessaan asennusohjeet voi katsoa myös videomuodossa.

Kuten jo aiemmin mainittiin, käyttäjän on jo ostovaiheessa valittava mille prosessorille Freezer 35 -coolerinsa haluaa asentaa, sille AMD:lle ja Intelille on omat mallinsa. Eroa on vain kiinnitystarvikkeissa.

Intel-toteutuksessa cooleri luottaa melko järeään taustalevyyn, johon kiinnitetään emolevyn etupuolelle työntyvät kierretapit. Prosessorikannan molemmin puolin asetetaan muoviset korokkeet ja niiden päälle asennusraudat, kotka kiristetään paikalleen sormiruuvein. Itse cooleri kiinnitetään kahdella melko jäykällä jousikuormitteisella ristikantaisella ruuvilla. Tuuletin on irrotettava toisen kiinnitysruuvin kiristämiseksi.

AMD-versiossa kiinnitys hyödyntää vakiotaustalevyä ja prosessorikannan molemmin puolin asennettavia kiinnitysrautoja. Asennus onnistuu helpoiten, jos emolevy on vaakatasossa, sillä muovisten korokepalojen asettelu on muutoin hankalaa. Asennusraudat kiinnitetään tavallisilla ristikantaisilla ruuveilla

AMD-prosessoreilla havaitsimme merkittävän miinuspuolen cooleria irrottaessa. Jousitettujen kiinnitysruuvien jäykkyys ja mitoitus on nimittäin sellainen, että kiinnitystä avattaessa cooleri vetää prosessorin ulos kannastaan, jos se on tarttunut tiiviisti kiinni coolerin pohjaan. Kiinnitysruuvien pituudesta johtuen käyttäjä ei voi varovasti pyöritellä cooleria irti prosessorista, ennen kuin prosessori on jo lähtenyt nousemaan kannastaan. Tämä aiheuttaa merkittävän vaaran prosessorin pinnien vaurioitumiselle, jos käyttäjä ei ole tietoinen tilanteesta. Testiasennuksissamme prosessori nousi ulos kannasta yhtä lukuun ottamatta kaikilla irroituskerroilla.

Yhteensopivuudeltaan Freezer 35 on varsin hyvä, sillä epäkeskeinen rakenne eliminoi yhteensopivuusongelmat muistikampojen kanssa. Korkeussuunnassa muovikuori kasvattaa kuitenkin kokoa tarpeettomasti muutamalla millillä ja lähes 160 mm korkeus saattaakin aiheuttaa jo haasteita edullisemman pään miditornikoteloissa.

Huomioita asennuksesta:

 • Ohjeet vain sähköisessä muodossa
 • AMD-kiinnityksessä ruuvimeisseli keskeisessä osassa
 • Intel-kiinnityksessä ruuvimeisseliä tarvitaan vähemmän
 • Tuuletin irrotettava coolerista asennuksen ajaksi
 • AMD-versiossa prosessori pääsee lähes vääjäämättä nousemaan ulos kannasta cooleria irrottaessa

Testikokoonpano

Käyttämäämme cooleritestikokoonpanoa on uudistettu hiljattain aiemmasta. Cooler Master MasterCase H500P Mesh –kotelo (jäähdytystä uudistettu) sekä virtalähde ovat pysyneet samoina, mutta kokoonpano on nyt Ryzen 9 3900X -pohjainen ja se on kellotettu toimimaan kiinteällä 4,0 GHz kellotaajuudella kaikilla 12 ytimellä 1,25 voltin jännitteellä. Näillä eväin se tuottaa maksimirasituksessa melko tarkkaan 150 watin lämpökuorman.

Testikokoonpanon ensisijaisena tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ennustettava lämpökuorma luonnollisessa käyttöympäristössä prosessoricoolerien suorituskyvyn vertailuun. Tuloksia ei siis kannata vertailla lukijan oman kokoonpanon lämpötiloihin, vaan ainoastaan io-techin tällä kokoonpanolla mittaamat tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia. Rasituksena käytetään Prime95-sovelluksen custom-tilaa pienellä vakioidulla (16 kt) FFT-koolla.

Lisää testikokoonpanosta ja testimetodeista voi lukea erilliseltä tietosivulta.

Verrokkina tässä artikkelissa on käytetty io-techin aiemmissa testeissä erinomaisesti pärjännyt noin 30 euron hintainen SilentiumPC Fera 5, Arcticin oma maailmalla suorituskykyiseksi todettu noin 40 euron hintainen Freezer 34 eSports sekä ilmajäähdytyksen kärkipäätä edustava Noctua NH-D15 chromax.black.

 • AMD Ryzen 9 3900X, kaikki ytimet 4,0 GHz (40 x 100 MHz) 1,25 V
 • Asus ROG Strix X570-F Gaming -emolevy
 • Kingston HyperX Fury DDR4 16 Gt kit
 • WD Blue SN500 250 Gt M.2 SSD
 • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
 • Asus ROG Strix Radeon RX570 Gaming -näytönohjain
 • Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo
 • SilentiumPC Navis F240, Arctis Liquid Freezer II 240 (verrokki), Noctua NH-D15 chromax.black (verrokki)

 

 • Windows 10 64-bit
 • Prime95 30.9 build 3 (12 worker threads, custom, AVX on, Min & Max FFT 16 kt, Run FFTs in-place)
 • HWInfo
 • AMD Ryzen Master
 • Fan Control

Tuulettimien kierrosnopeusmittaukset

Mittasimme coolerin mukana toimitettujen vakiotuulettimien kierrosnopeudet koko toiminta-alueella ja koko PWM-ohjausvälillä (0-100 %) kymmenen prosenttiyksikön pykälin.

Mittaamamme tulokset ovat hyvin lähellä valmistajan ilmoittamia lukemia. Nopeuskäyrä noudattaa lähes identtisesti samaa linjaa SilentiumPC Fera 5:n kanssa – Freezer 35 A-RGB:stä puuttuu kuitenkin mahdollisuus pysäyttää tuuletin kokonaan, sillä 0 % asetuksella pyörimisnopeus on erittäin hiljainen noin 200 RPM.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Tuulettimien melutaso on esitetty oheisessa kuvaajassa kierrosnopeuden funktiona. Kuvaajaa tulkitessa kannattaa muistaa, että eri tuulettimien suoritusarvot (ilmavirta, paineentuotto) eivät ole samat, vaikka pyörimisnopeus on sama. Eri tuulettimien ja coolereiden melutasoissa on samalla kierrosnopeudella paikoin suuriakin eroja. MIttaukset on tehty 30 cm päästä irrallaan toimivasta coolerista.

Mittaustemme mukaan Freezer 35 A-RGB on koko kierrosalueellaan varsin hiljainen cooleri ja kilpailee melutasoltaan markkinoiden parhaimmiston joukossa. Jo maksiminopeudella coolerin ääni on varsin miellyttävä – se  pitää lähinnä melko vaimeaa huminaa ja läheltä kuulosteltuna pientä surinaa. Coolerin käyttäminen maksiminopeudella ei olisi äänen puolesta mikään mahdottomuus.

Melutaso laskee melko suoraviivaisesti kierrosluvun kanssa noin 1200 RPM:n tietämille asti. Silloin jäljellä on enää hyvin vaimeaa huminaa. 900 RPM:n alapuolella cooleri on käytännössä lähes äänetön ja vain aivan coolerin läheltä voi havaita pientä ilman väreilyä. Myöskään mittari ei pystynyt enää näillä nopeuksilla havaitsemaan ääntä taustamelusta.

 

Lämpötilamittaukset

Rasitustesteissä prosessorin 12 ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla 24 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen). Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 21-22 asteessa. Ccooleri puhalsi ilmaa vaakasuunnassa kohti takatuuletinta. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H2:ta.

Täydellä pyörimisnopeudella Freezer A35:n suorituskyky jäi verrokeistaan jälkeen kolmesta viiteen astetta, toki osittain pienen pyörimisnopeustasoituksen turvin. 100-300 RPM:n ero ei kuitenkaan yleisesti aiheuta näin selvää ero lämpötiloihin. Mielenkiintoisinta tuloksissa on, että Arcticin edeltäjämalli Freezer 34 eSports oli huomattavasti seuraajaansa suorituskykyisempi, joka ei ole missään nimessä hyväksyttävä kehityssuunta.

Hyvin alhaisella ja hiljaisella 600 RPM:n nopeudella Prime95-rasitus oli kaikille kolmelle coolerille liikaa ja prosessorin lämpötila ylitti selvästi 95 asteen maksimilämpötilan.

Tosielämän moniydinrasitusta realistisemmin mukailevassa Cinebench R23 -testissä prosessorin lämpötila liikkui Freezer A35:llä yli 20 astetta alhaisemmissa lukemissa kuin Prime95-rasituksessa, joka kertoo osaltaan hyvin Prime95-testin raskaudesta ja samalla sopivuudesta korkean lämpörasituksen tuottamiseksi. Freezer A35 ylitti siitäkin huolimatta prossorin 95 asteen maksimilämpötilan 600 RPM:n kierrosnopeudella, kun taasen verrokit selviytyivät testistä enemmän tai vähemmän puhtain paperein, Fera 5 jopa selkeällä erolla kilpailijoihinsa. Cinebench R23 -moniydinrasituksessa testiprosessorin lämmöntuotto oli melko tarkalleen 100 wattia.

37 desibeliin vakioidulla melutasolla lämpötila nousi raskaassa Prime95-rasituksessa jälleen vertailuryhmän korkeimmaksi, eli Freezer A35 ei pääse hyötymään hiljaisesta tuulettimestaan jäähdytystehossa kovia kilpailijoita vastaan.

Yhteenvetona Freezer A35:n suorituskyky oli kokonaisuudessaan iso pettymys sekä edeltäjämalliin että luokkansa parhaimmistoon verrattaessa. Tuuletin on erittäin hiljainen ja sallii varsin korkeiden kierrosnopeuksien käytön alhaisella melutasolla, mutta käytännön suorituskyky on valitettavasti kierrosnopeuksiin suhteutettuna heikkoa. Tämä on suorastaan yllättävää, sillä Freezer 34 käyttää samantyyppistä tuuletinta ja pienempää jäähdytysrivastoa. Ajoimme testit varmuuden vuoksi ylimääräiseen otteeseen ja lisäksi testasimme myös kiinnikkeet pois lukien identtisen i35-mallin, jolla tulokset pysyivät vastaavina.

 

Yhteenveto

Testiemme perusteella Arctic Freezer 35 A-RGB -mallit osoittautuivat suureksi pettymykseksi monellakin osa-alueella. Arctic on onnistunut luomaan tuotteen, joka on huonompi kuin edeltäjänsä.

Käsitellään hyvät asiat ensin, sillä lista ei ole pitkä. Jos unohdetaan tuulettimen rakenteellinen toteutus, metalliosien rakenne ja viimeistely vaikuttaa ihan asialliselta tässä hintaluokassa. Ehdottomasti vahvin osa-alue on hiljaisuus, sillä tuuletin on koko kierrosalueellaan erittäin hiljainen ja myös äänenlaadultaan erittäin miellyttävä. Siihen ne hyvät puolet sitten pääosin loppuvatkin.

Tuulettimen rakenteellinen toteutus noudattaa valitettavasti samaa tyyliä kuin kalliimmassa Freezer 50 -mallissa – se on siis pysyvästi integroitu löysästi rivaston kylkeen istuvaan muovikehykseen, siinä missä edeltäjässä oli standardituuletin fiksulla pikakiinnityksellä. Jollain ihmeen keinolla myös coolerin suorituskyvystä on testiemme perusteella saatu mainittavasti edeltäjää ja pahimpia kilpailijoita heikompi, vaikka rivaston koko on kasvanut. Paketin kruunaa tarpeettomasti eri tuotteiksi eritellyt AMD- ja Intel-versiot, sekä AM4-prosessorilla havaittu taipumus, jossa kiinnitysratkaisu nostaa lähes väistämättä prosessorin irti kannastaan aiheuttaen merkittävän vaaran prosessorin vaurioitumiselle etenkin kokemattomammissa käsissä.

Kaiken lisäksi hintataso on noussut selvästi edeltäjästä, eikä edullisinkaan malliversio ole hinnaltaan enää erityisen kilpailukykyinen, puhumattakaan testaamistamme 50 euron hintaa lähentelevistä A-RGB-versioista.

Jos hakemalla hakee Freezer 35:lle sopivaa kohderyhmää, voisi sen teoriassa kuvitella sopivan ei-harrastajalle, joka ei säädä mitään asetuksia, vaan ajaa cooleria suoraan emolevyn automaattisäädöillä. Tähän käyttöön cooleri on siltä osin hyvä, ettei se ole missään tilanteessa häiritsevän äänekäs.

Lähtökohtaisesti suosittelen kuitenkin ehdottomasti jättämään Freezer 35 -mallit kaupan hyllylle ja valitsemaan jonkun hyväksi todetun vaihtoehdon, kuten SilentiumPC Fera 5:n  tai Freezer 34 eSportsin samasta tai jopa edullisemmasta hintaluokasta. Markkinoilla on useita hyviä vaihtoehtoja, joten ei kannata tyytyä huonoon.

Plussaa:

 • Erittäin hiljainen tuuletin
 • 6 vuoden takuu

Miinusta:

 • Epäkäytännölliseen muovikehykseen integroitu tuuletin
 • Jäähdytysteho luokassaan
 • Kiinnitysratkaisu kampeaa cooleria irrotettaessa AM4-prosessorin herkästi ylös kannastaan
 • AMD- ja Intel-versiot eriytetty tarpeettomasti omaksi tuotteekseen
 • Merkittävä hinnannousu edeltäjämalliin nähden

Huomioitavaa:

 • Asennusohjeet vain sähköisessä muodossa valmistajan sivuilla

 

 

This site uses XenWord.
;