Kokonaisuudessaan Nokia X30:tä ei voi suositella suositushinnallaan käytännössä missään tapauksessa pitkälti sen luokassaan todella heikon järjestelmäpiirin myötä. IP-luokituksia kaipaaville satasen edullisempi Samsung Galaxy A53 tarjoaa saman sertifikaatin, paremman päivitystuen sekä heikohkosta piiristään huolimatta tehokkaamman suorituskyvyn ja käytännössä kaikille muille esimerkiksi Nothing Phone (1) tarjoaa yksinkertaisesti tasapainoisemman kokonaisuuden.
Nokia X30:n ainoaksi myyntivaltiksi jääkin käytännössä sen ekologisuus, joka on toki hyvä asia, mutta X30:n tapauksessa siitä on maksettava turhan kova hinta. Puhelinta on hyvin vaikea suositella yli jopa 200 euroa edullisemman Nokia G60:n joka tarjoaa vastaavan tukilupauksen ja panostaa niin ikään kierrätysmateriaaleihin. Jotakuinkin X30:tä vastaavaan hintaluokkaan tarjolla on myös ajatuksen pykälän pidemmälle vievä Fairphone 4, joka tarjoaa vaihdettavat komponentit, mutta tekee kompromissin esimerkiksi vain 60 hertsiin jäävässä näytössä.
Plussaa
- 3 vuoden takuu
- Metallirakenne
- IP67-sertifikaatti
Miinusta
- Snapdragon 695:n suorituskyky hintaluokassa
- Monokaiutin
- Kameroiden dynamiikan rajat ja pääkameran HDR-käsittelyn erikoisuudet
- Videokuvausominaisuudet
- Ei langatonta latausta
HMD Globalin kuluvan vuoden kiinnostavimmat uutuudet ovat jo aiemmin io-techin testissä käynyt Nokia X -mallien päivitystuen (3 suurta päivitystä, 3 vuoden tietoturvakorjaukset, 3 vuoden takuu) G-mallistoon tuova G60, sekä viime vuoden X20 -mallin seuraajana toimiva, nyt io-techin testiin päätynyt, Nokia X30. Molemmat laitteista sisältävät saman Snapdargon 695 -järjestelmäpiirin, joka HMD Globalin mukaan tarjoaa tarpeeksi hyvän suorituskyvyn, mutta X30-mallissa piirin parina on mallista riippuen 4:n sijaan 6 tai 8 Gt RAM-muistia.
Lisäksi X30 tuo mukanaan myös paperilla kehittyneemmän kamerajärjestelmän 50 megapikselin suurempaa sensoria käyttävällä pääkameralla sekä 13 megapikselin ultralaajakulmakameralla. Myös rakenne on pykälän jämäkämpi alumiinikehyksineen ja tallennustilan määrä on kasvatettu 64 gigatavusta vähintään 128 gigatavuun, joskin samalla microSD-korttipaikasta on luovuttu.
Parannusten vastapainona myös hinta on noussut Nokia G60:n 349 eurosta 549 euroon, jolla käyttöönsä saa 6 / 128 Gt muistikonfiguraation. 8 / 256 Gt:n mallin suositushinta puolestaan on 599 euroa. Käytännössä jo paperilla olevien tietojen valossa onkin todettava, että Nokia X30 on järjestelmäpiirivalintaansa nähden huomattavan kallis älypuhelin.
Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Nokia X30:n sai omakseen artikkelin kirjoitusaikaan marraskuun alkupuolella edullisimmillaan reilulla 500 eurolla, eli viitisen kymmentä euroa suositushintaansa edukkaammin.
Tässä artikkelissa tutustumme puhelimeen noin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Mitä uutta?
Viime vuoden Nokia X20:een verrattuna X30 tarjoaa rakenteeltaan arvokkaamman tuntuisen kokonaisuuden metallisten kylkien ja pykälän pienempien näyttöä kiertävien kehystensä myötä. Järjestelmäpiiri on myös päivittynyt luokkaa tehokkaammaksi.
Tarkemmat erot Nokia X30:n ja viime vuoden Nokia X20:n välillä ovat:
- Nokia X30 on 10 mm lyhyempi, 5,8 mm kapeampi ja 1,1 mm ohuempi kuin X20
- X30:n runko on muovin sijaan alumiininen
- Näytön suojalasi on päivitetty Gorilla Glass 5:stä Victukseen
- Näyttötekniikka on vaihdettu LCD:stä AMOLED:iin
- X30:n näyttö on 0,24″ pienempi
- 3,5 mm:n kuulokeliitäntä on poistettu
- Järjestelmäpiiri on päivitetty Snapdragon 480:stä Snapdargon 695:een
- X30 tukee Wi-Fi 6:tta
- Bluetooth-tuki on noussut 5.0:sta 5.1-tasolle
- Kameroiden optiikan Zeiss-brändäyksestä on luovuttu
- X30:n kameroiden linssin suojana on Corningin Gorilla Glass DX+ -suojalasi
- Pääkameran on vaihdettu 64 megapikselin mallista 50 megapikselin malliin
- Ultralaajakulmakameran resoluutio on noussut 5:stä 13 megapikseliin
- Etukameran resoluutio on pudonnut 32 megapikselistä 16 megapikseliin
- X30:n akku on 270 mAh:a pienempi
- X30:n latausteho on noussut 18 watista 33 wattiin
Pakkaus ja sen sisältö
Nokia X30 toimitetaan ruskeassa kierrätyspahvisessa pakkauksessa, jonka toimitussisältöön kuuluu itse laitteen lisäksi:
- USB-C -> USB-C -kaapeli
- Korttikelkan avaustyökalu
- Ohjelappuset
Aiemmista malleista tuttuun tapaan X30:n mukana ei siis toimiteta erillistä laturia.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Fyysiset mitat
- Ulkomitat: 158,9 x 73,9 x 7,99 mm
- Paino: 185 grammaa
- Näytön suojana Gorilla Glass Victus, alumiinikehys, muovinen takakuori
- IP67
Ulkomitoiltaan Nokia X30 on varsin tavanomaisen kokoinen puhelin. Vastaavalla näyttökoolla varustettuun 150 euroa edullisempaan OnePlus Nord 2T:hen verrattuna Nokia on 0,2 mm lyhyempi ja 0,2 mm ohuempi, mutta 0,7 mm leveämpi. Laitteen näyttöä kiertävät kehykset eivät yllä enää markkinoiden ohuimpien joukkoon, mutta eivät kuitenkaan ole häiritsevän paksut.
Näytön suojana puhelimessa on Gorilla Glass Victus, runko on alumiinia ja takakuori muovia. Rakenteen laaduntuntuma on hyvä, joskaan muovinen takakuori ei todennäköisesti ole kaikkien mieleen. Nokia G60:n tavoin myös X30:ssä on panostettu materiaalivalinnoissa kestävään kehitykseen ja valmistajan mukaan alumiininen kehys on valmistettu kokonaan kierrätysmateriaaleista ja takakuoren muoveistakin 65 prosenttia on kierrätysmuovia.
HMD Global lupaa Nokia X30:lle myös IP67-sertifikaatin, mikä on varsin mukava lisä.
- Alapääty:
- SIM-korttikelkka
- Mikrofoni
- USB-C (2.0) -liitäntä
- Monokaiutin
- Yläpääty:
- Mikrofoni
- 16 megapikselin etukamera (1/3,06”, 1 um pikselikoko), f2.4
Nokia X30 tarjoaa pohjaansa vain monokaiuttimen, mikä on väistämättä tämän hintaiselle laitteelle nykyään jo miinus. Kaiuttimesta lähtee ääntä kiitettävästi, mutta aivan kovimmilla asetuksillaan ääni särkee jo hieman. Äänenlaatu itsessään on luokassaan tavanomainen. Puhelimen 550 euron hinta huomioiden pohjan USB-liitännän nopeuksien jääminen 2.0-tasolle on jo harmillinen miinus.
16 megapikselin etukamera kykenee hyvässä valaistuksessa kiitettävään jälkeen luonnollisella värintoistolla ja kohtalaisen yksityiskohtaisella kuvalla. Hämärässäkin värintoisto säilyy kohtalaisena, mutta yksityiskohdat heikkenevät ja kuvaan muodostuu kohinaa. Erillinen yökuvatila on kuitenkin käytettävissä myös etukameralla, jolloin kuvien ottaminen onnistuu hämärässäkin.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,43” AMOLED-näyttö
- 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 409 PPI
- 90 Hz, 400 nitin (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 700 nit (cd/m2) pistemäinen maksimikirkkaus
6,43-tuumainen AMOLED-näyttö tarjoaa 550 euron hintaluokkaan nähden paperilla varsin kädenlämpöisen kattauksen, sillä virkistystaajuus jää 90 hertsiin nykyisin yleisen 120 hertsin sijaan ja tyypilliseksi maksimikirkkaudeksikin luvataan kohtalaisen alhaiset 400 nitiä.
Yleisilmeeltään näyttö on siitä huolimatta suhteellisen hyvännäköinen ja se tarjoaa luonnollisen värintoiston. Kirkkaus riitti syksyisissä maisemissa automaattiasetuksensa maksimiasennoillaan suhteellisen hyvin, mutta valitettavasti automaattiasetuksessa oli testijaksolla omat haasteensakin. Automatiikka jätti näytön toistuvasti aavistuksen liian himmeäksi, mikäli huoneiston valaistus oli lainkaan epätasainen esimerkiksi puhelimen taustalta tulevan valon myötä ja näytön kirkkautta oli säädettävä sen myötä usein myös käsin.
90 hertsin virkistystaajuus puolestaan on arkipäiväisessä käytössä hyvä, vaikka se paperilla 120 hertsin näytöistä jälkeen jääkin. Ero on myös silmin havaittavissa, mutta ero 60:n ja 90 hertsin välillä on huomattavasti selvempi kuin 90:n ja 120 hertsin välillä.
Näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija toimi testijaksolla hieman ailahtelevasti. Toisinaan sormi tunnistui ongelmitta ja nopeasti, mutta muutamaan kertaan viikon testijakson aikana sormea oli asetettava näytölle useampaan otteeseen.
Puhelimen sydämenä Nokia X30:ssä sykkii Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, joka, kuten jo alussa mainittu, on väistämättä 550 euron suositushinnassa jo harmillisen heikko valinta. Valmistajan mukaan piiri kuitenkin tarjoaa riittävän suorituskyvyn, mutta käytännössä muiden valmistajien puhelimissa piiri on tuttu noin 300 euron hintaluokasta sekä edullisemmistakin laitteista.
Pohjamallissa piirin parina on myös 550 euron laitteelle jo hieman alhainen 6 Gt:n RAM-muisti, vaikka 128 Gt:n tallennustila hyvää perustasoa jo edustaakin. 50 euron lisähinnalla 600 euroon tarjolla puolestaan ovat 8 Gt:n RAM-muisti ja 256 Gt:n tallennustila. Piirin tavoin myös puhelimen 4200 mAh:n akku jää kilpailijoihin nähden paperilla kohtalaisen pieneksi, mutta poikkeuksellisen pieni kapasiteetti kyseessä ei kuitenkaan ole.
Akun 33 watin latausteho on toteutettu USB PD -standardilla, mikä on hyvä asia, mutta teho jää kuitenkin jälkeen kovimmista kilpailijoista. Langatonta latausta Nokia X30 ei tue, mikä on yli 500 euron puhelimelle jo miinus.
Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna ovat 5G-verkot, Bluetoothin 5.1-standardi ja Wi-Fi 6, mutta 6 GHz:n verkoille tuen tuovaa Wi-Fi 6E:tä Nokia X30:stä ei löydy.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri
- 6 tai 8 Gt RAM-muistia
- 128 tai 256 Gt tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 240 Gt)
- 5G, NSA+SA (n1, n3, n5, n7, n8, n28, n38, n40, n41 (full), n77, n78), LTE
- Dual SIM (2 x NanoSIM)
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.1, NFC, (A)GPS, GLONASS, Galileo, BDS
- Sormenjälkilukija näytön alla
- 4200 mAh akku, USB Type-C (2.0), 33 watin pikalataus (QC3.0, PD3.0, PPS)
- Android 12
- Päivityslupaus: 3 suurta päivitystä ja 3 vuoden kuukausittaiset tietoturvakorjaukset
- 3 vuoden takuu
Kamera
Kamerat X30:ssä sijaitsevat takakuoren vasemmassa yläkulmassa metallisessa kamerasaarekkeessa. Saareke nousee vasemmalta laidaltaan enemmän takakuoren yläpuolelle kuin oikealta laidaltaan. Hieman toispuoleinen rakenne pitää saarekkeen edelleen massasta erottuvan näköisenä, mutta kokonaisuus on siitä huolimatta muuttunut pykälän tavanomaisempaan suuntaan viime vuoden pyöreän saarekkeen jälkeen. Puhelin keikkuu helposti pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 50 megapikselin pääkamera (1/1,57”, 1 um pikselikoko), f1.9, PDAF, OIS
- 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/3,06”, 1,12 um pikselikoko), f2.4
- LED-salama
- Videokuvaus: Full HD 60 FPS
Kameroiden osalta Nokia X30 tarjoaa tyylikkään pelkistetyn kattauksen ilman ylimääräisiä kameroita. Mukana ei ole lainkaan erillistä pienen resoluution makrokameraa tai edes G60:stä löytynyttä turhaa syvyystietosensoria. Puhelimen 50 megapikselin pääkameran on optisesti vakautettu ja sen sensori on kohtalaisen suurikokoinen ja ainakin paperilla hintaluokan normien mukainen. Valmistaja on päätynyt antamaan kameralle myös Nokian legendaarisen Pureview-brändäyksen. Viime vuonna X20:n käyttämästä Zeissin optiikasta on kuitenkin luovuttu ja sen sijaan valmistaja mainostaa X30:n optiikan käyttävän Gorningin Gorilla Glass DX+ -suojalasia.
13 megapikselin ultralaajakulmakamerakin on resoluutioltaan kohtalaisen tavanomainen, vaikka osa kilpailijoista suurempiakin resoluutioita samaan hintaan jo tarjoaa. Harmillisena miinuksena se ei kuitenkaan tue automaattitarkennusta, eli lähikuvien ottaminen ei ole mahdollista.
Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin asettamien rajoitteiden myötä Nokia X30 tukee videokuvausta korkeintaan Full HD -resoluutiolla.
Nokia X30:n kamerasovellus on tuttu G60:stä ja käyttölogiikaltaan sen myötä edelleen varsin toimiva. Valitettavasti G60:stä tuttuun tapaan kamerasovellus ei yllä markkinoiden nopeimpien joukkoon, vaan sen toiminta oli toistuvasti kohtalaisen hidasta.
Pääkameran 1x-tilan ja ultralaajakulmakameran .6x-tilan lisäksi sovellus tarjoaa myös 2x-tilan, joka on valitettavasti toteutettu G60:stä tuttuun tapaan digitaalisena häviöllisenä zoomina häviöttömän sensorirajauksen sijaan. Lisäyksityiskohtien sijaan 2x-tila tarjoaakin vain voimakkaamman terävöityksen ja kontrastin pääkameran kuviin verrattuna.
Hyvässä valaistuksessa pääkamera tuottaa osin kohtalaisen hyvää jälkeä tarjoten pääosin luonnollisen värintoiston ja kiitettävästi yksityiskohtia. Kameran dynamiikka jättää kuitenkin toivomisen varaa ja värimaailma jää toisinaan liian haaleaksi. Testijaksolla vallinneessa sumuisessa ympäristössä puhelimen HDR-käsittelyssä nähtiin myös varsin selviä puutteita. Suurimpana toisinaan hyvin häiritsevästi epäonnistunut taivaan valotus ja värjäys tuottaen sateenkaarimaisen värikirjon, joka näkyy selkeimmin Toripolliisin kuvassa.
Hämärässä kameran suurehko sensori onnistuu osoittamaan hieman kynsiään ja kuviin kertyy kohtalaisen hyvin valoa, minkä lisäksi myös värintoisto säilyy laadukkaana. Kaikkein hämärimmissä ympäristöissä kuviin muodostuu kuitenkin jo selvästi nähtävää yksisävyistä luminanssikohinaa.
Ultralaajakulmakameran värimaailma mukailee kohtalaisen hyvin pääkameraa ja se onnistuu myös keräämään kuviin luokassaan kohtalaisen hyvin yksityiskohtia. Valitettavasti automaattitarkennuksen puutteen myötä kameralla ei onnistu lähikuvien ottaminen ja dynamiikka kuvissa jää selvästi pääkameraakin suppeammaksi taivaan palaessa puhki kohtalaisen usein erittäin voimakkaasti.
Hämärässä ultralaajakulmakameran kuviin syntyy helposti voimakkaan vihertävä yleisilme, minkä lisäksi kuvat jäävät helposti jo kohtalaisen tummiksi sensorin valovoimaisuuden loppuessa kesken. Kaupungin valoissa kuvat voivat kuitenkin säilyä vielä käyttökelpoisina, mutta hämärämmissä ympäristöissä kohina valtaa suuren osan kuvasta.
Nokia X30:n yökuvatila on käytettävissä molemmilla kameroilla ja se tuottaa hyvää jälkeä. Jo muutenkin kohtalaisen hyvin hämärässä pärjänneellä pääkameralla se onnistuu tasoittamaan dynamiikkaa ja palauttamaan puhki palaneita yksityiskohtia takaisin kuviin, minkä lisäksi se syventää kontrastia ja väritoistoa – toisinaan hieman liikaakin tehden lopputuloksista hieman käsitellyn näköisiä.
Ultralaajakulmakameralla yökuvatila onnistuu kadottamaan suuren osan vihertävästä yleisvärimaailmasta ja samalla karsimaan myös kohinaa, minkä myötä kuvista tulee selvästi perustilaa käyttökelpoisempia.
Videota Nokia X30 kykenee kuvaamaan molemmilla kameroillaan korkeintaan Full HD 60 FPS -tasolla, mikä on yli 500 euron puhelimelle suoraan sanottuna surkea suoritus. Kuvanlaadultaan video jättää muutenkin hieman toivomisen varaa, sillä pääkameran optinen vakautus vaikuttaisi aiheuttavan hieman sykkivän värähtelevää jälkeä kävellessä kuvatessa ja ultralaajakulmakameran video jää suoraan erittäin epävakaaksi.
Värintoistoltaankin video jää hieman lattean harmaaksi, mutta toisaalta sumuinen ympäristö on puhelimelle ymmärrettävästi myös vaikea käsitellä. Videon valovoimaisuuden rajat tulevat jo sumuisena päivänä vastaan ja sekä pää- että ultralaajakulmakameroilla videoiden käytännön kuvausnopeus jäi alle 60 FPS:n, vaikka ympäristöä ei suoranaisen pimeänä todellisuudessa voinut pitää.
Videon ominaisuudet:
- Full HD 60 FPS, H.264, 31,8 Mbit/s, High@L4.2
- Äänet: AAC LC, 96 kbit/s
Ohjelmisto ja käyttökokemukset
Käyttöjärjestelmänä Nokia X30:ssa toimii edelleen viime vuoden Android 12, joka muistuttaa vahvasti Googlen omaa näkemystä. Esiasennettuna puhelimessa on Googlen vakiokattauksen lisäksi GoPro Quik, Netflix, LinkedIn, ExpressVPN ja Spotify, jotka ovat käyttäjän poistettavissa sekä HMD Globalin oma My Device -sovellus. Tietoturvakorjaukset olivat artikkelin kirjoitusaikaan marraskuun alkupuoliskolla syyskuun tasolla, eli kuukausittaisista tietoturvapäivityslupauksista huolimatta lokakuun päivitys ei ollut ainakaan vielä ehtinyt saapua.
Päivityslupaus on HMD Globalin Nokia-laitteissa edustanut viime aikoina valmistajan puhelinten parhaita puolia ja edelleen Nokia X30:llekin valmistaja lupaa kolme suurta Android-päivitystä, kolmen vuoden tietoturvakorjaukset ja kolmen vuoden takuun. Yli 500 euron puhelimessa kolme Android-päivitystä ja kolmen vuoden tietoturvakorjaukset eivät kuitenkaan enää yllä suoranaisesti markkinoiden kärkeen, vaan esimerkiksi Nokiaa edullisempi, mutta suorituskykyisempi Nothing Phone (1) tarjoaa kolmen Android-päivityksen päälle neljännenkin vuoden tietoturvakorjaukset. Samsung puolestaan lupaa keskihintaluokasta ylöspäin laitteilleen, kuten Galaxy A53:lle jo neljä suurta päivitystä ja viiden vuoden tietoturvakorjaukset.
Nokia X30:n etuna säilyy kuitenkin edelleen kolmen vuoden takuu, joka on hintaluokasta riippumatta varsin vakuuttava lupaus, joka tuo tietynlaista uskottavuutta valmistajan ajatukselle kestävästä kehityksestä ja pitkäikäisemmästä laitteesta.
Käyttökokemukseltaan laite ei valitettavasti yllä 550 euron suositushinnan asettamien odotusten tasolle, vaikka valmistaja Snapdragon 695:ttä mainostaakin riittävän suorituskyvyn tarjoavaksi. Käytännössä käyttökokemus on yleisesti läpi käyttöliittymän hieman pätkivämpi kuin tämän hintaluokan laitteelta odottaisi ja esimerkiksi sovellusten aukaiseminen kestää aavistuksen pidempään kuin hintaluokan kilpailijoilla, kuten aiemmin mainitulla Nothingilla. Käytännössä käyttökokemus muistuttaakin enemmän alle 300 euron laitteita.
Kilpailijoita heikompi sulavuus selittyy synteettisten testilukemien avulla, joista on nähtävissä, että Snapdragon 778G+:n sisältävä Nothing on 500 euron hintaan selvästi suorituskykyisempi läpi linjan kuin Nokia X30. Vieläkin edullisempi 400 euron OnePlus Nord 2T puolestaan on Dimensity 1300 -järjestelmäpiirillään grafiikkasuorituskyvyssä aivan omassa luokassaan.
Hintaluokkansa päivitystukikuninkaana toimiva 449 euron Galaxy A53 puolestaan sekin on suorituskyvyltään Nokia X30:n edellä, vaikka kyseinen puhelin todettiin arviossaan luokassaan harmillisen hitaaksi ja edeltäjästään järjestelmäpiirin osalta heikentyneeksi. Nokia X30 onkin vertailunelikon kallein, mutta heikkotehoisin laite ja yksinkertaisesti 550 euron hintaan väistämättä alivarusteltu.
4200 mAh:n akunkesto osoittautui testijaksolla perustasoiseksi, mutta ei mitenkään poikkeuksellisesti. Jatkuvasti kelloajan näkyvillä pitävän always on -näytön ollessa käytössä akku kesti yhdellä latauksella tavanomaista käyttöä, johon lukeutui vain parisen kymmentä minuuttia pelaamista päivää kohden ja noin 2 tunnin näytön päälläoloajat, juuri ja juuri kaksi päivää. Kovemmalla käytöllä latauksen tarve tulee todennäköisesti jo aikaisemmin. Ilman always on -näyttöä akku vaikuttaisi kestävän selvästi pidempään ja vastaavan parin päivän käyttöjakson jälkeen akkua oli yhä jäljellä noin 40 prosenttia, eli kolmaskin päivä voisi teoriassa kevyellä käytöllä onnistua.
Akun latausnopeus on myös varsin keskinkertainen ja selvästi hitaampi kuin monilla kilpailijoilla, jotka käyttävät omia pikalataustekniikoitaan. Tyhjästä täyteen puhelin latautui vajaassa puolessatoista tunnissa ja puolessa tunnissa akusta täyttyi reilut puolet.
Akun latausnopeus:
- 15 min – 26 %
- 30 min – 54 %
- 57 min – 90 %
- 1 h 24 min – 100 %
(OnePlus 10T:n laturilla, joka tukee USB PD -latausta maksimissaan 45 watin teholla)
Yhteenveto
Nokia X30 on puhelin, jossa kaikki munat tuntuvat olevan kahdessa korissa – laitteen rakenteessa ja 3+3+3-tukilupauksessa. Valitettavasti 550 euron hintaan kumpikaan ei siitä huolimatta onnistu erottumaan selkeästi markkinoiden massasta edukseen ja vastapainona monet muut osa-alueet ovat jääneet paitsioon tuottaen epätasaisen kokonaisuuden.
Rakenne Nokia X30:ssa on alumiinirunkoineen, Gorilla Glass Victus -suojalaseineen ja IP67-suojauksineen laadukkaan tuntuinen, vaikka takakuoren muovi voikin osalle käyttäjistä tuntua halvemmalta kuin lasi. Puhelimen alumiinikehys on myös kokonaisuudessaan kierrätettyä materiaalia ja takamuovistakin yli 60 prosenttia on kierrätetty, mikä tukee valmistajan lupauksia kestävään kehitykseen panostamisesta.
Myös HMD Globalin päivitystuki seisoo kestävän kehityksen takana, sillä valmistaja lupaa nykyisin yli 500 euron hintaluokassa kohtalaisen tavanomaisten kolmen vuoden Android-päivitysten lisäksi joukosta erottuvan kolmen vuoden takuun. Valitettavasti X30:n edeltäjistään nousseen hinnan ja päivitystukeaan parantaneiden kilpailijoiden myötä 3 vuoden tietoturvakorjaukset jäävät jopa jälkeen osasta kilpakumppaneista.
Ohjelmistopuoli on muilta osin Googlen näkemyksestä tykkäävien silmään, sillä HMD Global ei ole lähtenyt kustomoimaan käyttöliittymää. Valitettavasti käyttökokemus itsessään kaipaisi kuitenkin parannusta, sillä käyttökokemus jää harmillisen hitaaksi. Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri ei yksinkertaisesti tarjoa suorituskykyä, jota tämän hintaluokan laitteelta toivoisi. Piiri onkin tuttu lähinnä alle 300 euron hintaluokasta ja ylemmässä keskihintaluokassa se jää väistämättä kilpailijoiden jalkoihin Nothingin tarjotessa 500 euroon Snapdragon 778G+:aa ja jo 400 euron OnePlus Nord 2T:n tarjotessa grafiikkasuorituskyvyltään omassa luokassaan olevan Dimensity 1300:n. Jopa Samsungin Galaxy A53:ssa käyttämä Exynos 1280 tarjoaa Nokia X30:tä paremman suorituskyvyn, vaikka kyseinen piiri puhelimen arviossa kritiikkiä hitaudestaan saikin.
Heikohkon suorituskyvyn vastapainona ei tule harmillisesti myöskään poikkeuksellista akunkestoa, vaan kohtalaisen pieni 4200 mAh:n akku kantaa Nokia X30:n vain tavanomaisiin parin päivän käyttöaikoihin. 33 watin latausnopeus on sinällään perushyvä, mutta langattoman latauksen puuttuminen yli 500 euron laitteesta on jo miinus.
Pääkameran Pureview-brändäys ei tee sen historialliselle maineelle hyvää, sillä kamerajärjestelmä jättää väistämättä kylmäksi. Pääkameran kuvat kärsivät HDR-tilan vinksallaan olevasta värintoistosta ja molempien kameroiden dynamiikka jättää toivomisen varaa. Yksityiskohtia kamerat kuitenkin keräävät kohtalaisesti.
Kokonaisuudessaan Nokia X30:tä ei voikaan suositella suositushintaansa käytännössä missään tapauksessa, sillä IP-luokituksia kaipaaville satasen edullisempi Samsung Galaxy A53 tarjoaa saman sertifikaatin, paremman päivitystuen sekä heikohkosta piiristään huolimatta tehokkaamman suorituskyvyn ja käytännössä kaikille muille esimerkiksi Nothing Phone (1) tarjoaa yksinkertaisesti tasapainoisemman kokonaisuuden.
Nokia X30:n ainoaksi myyntivaltiksi jääkin käytännössä sen ekologisuus, joka on toki hyvä asia, mutta X30:n tapauksessa siitä on maksettava turhan kova hinta. Puhelinta on hyvin vaikea suositella yli jopa 200 euroa edullisemman Nokia G60:n joka tarjoaa vastaavan tukilupauksen ja panostaa niin ikään kierrätysmateriaaleihin. Jotakuinkin X30:tä vastaavaan hintaluokkaan tarjolla on myös ajatuksen pykälän pidemmälle vievä Fairphone 4, joka tarjoaa vaihdettavat komponentit, mutta tekee kompromissin esimerkiksi vain 60 hertsiin jäävässä näytössä.
Plussaa
- 3 vuoden takuu
- Metallirakenne
- IP67-sertifikaatti
Miinusta
- Snapdragon 695:n suorituskyky hintaluokassa
- Monokaiutin
- Kameroiden dynamiikan rajat ja pääkameran HDR-käsittelyn erikoisuudet
- Videokuvausominaisuudet
- Ei langatonta latausta
sd695 ja hinta yli 500e. Ei jatkoon.
Jep vetää kyl hmd Nokian vanhaa hyvää mainetta ja taitoa tehdä hyviä puhelimia maan rakoon.
Laadukas rakenne, hillitymmät mitat ja amoled kaikki oikeita valintoja, mutta kokonaisuus ei millään oikeuta yli viidensadan listahintaa. Ja pakko todeta että taas puuttuu kuulokeliitäntä.
HMD Globalin lupauksiin ei vaan valitettavasti voi luottaa. Jos niitä luvattuja päivityksiä ei vaan tule niin mitään et voi.
Kyllä toimii erinomaisesti tavalliselle liikakäyttäjälle – pankit, lehdet, pörssitoiminnot, kuvaus, videon kuvaus ja katselu. Onkohan arviointi tehty pelikäyttäjien näkökohtien mukaisesti. Malli x30 6/128 maksoi 383€ – lisäale ja hyvitys mallista 7Plus huomioiden ( DNA ).
Arvioissa pyritään tarkastelemaan puhelimia mahdollisimman monipuolisesti kaikenlaisista käyttökohdista. Eli ei, arviointia ei ole tehty mitenkään pelikäyttäjien näkökohtia painottaen. Puhelin toki toimii ja ajaa tarvittaessea asiansa, eikä arviossakaan sitä kielletä, mutta sen hinta-laatusuhde ja käyttökokemus ei vain yllä markkinoiden kilpailun tasolle. Ominaisuuksiin nähden Nokia X30 on siis kilpailijoihinsa nähden liian kallis.
Jos unohdetaan hinta täysin, niin tämä vai Galaxy A53? Olis molemmat tarjolla firman työpuhelinvalikoimassa A50 seuraajaksi. Vaiko kituuttaa vanhalla ja odotella A54?
Olisit saanut samaan rahaan samsungin a53 pidemmällä päivitystuella. Paremmalla kameralla ja pidemmällä akunkestolla.
A53.
Kumpikaan ei suoranaisesti olisi mun ykkösvalinta keskihintaluokassa, mutta näistä kahdesta päätyisin Galaxy A53:een. Pykälän parempi kamerajärjestelmä, päivitystuki ja kuten arviossa mainitaan myös suorituskyky. Nokian eduksi jää käytännössä nuo metalliset kyljet, mikäli niille laskee arvoa ja pidempi takuu.
Jees, kiitoksia. Tuo A53 on ollut valikoimissa keväästä lähtien, mutta olen luurin vaihtoa lykännyt, kun ei se ollutkaan niin vakuuttava suoritus kokonaisuutena kuin esim edeltävä A52S.
A52s kannattaa edelleen hankkia vaikka uudempi A53 olisikin saatavissa.
Juu kuten @Nightuser ehti jo sanomaan on A52s jopa parempi laite edelleen kuin A53 paremman suorituskykynsä myötä, vaikka päivitystuki lyhyemmäksi jääkin. Varsinkin kun A52s:n voi saada edullisemmin.
A52s saatavuus taitaa olla mennyt viime kuukausina aika heikoksi ja jämien hinnat myös noussut.
Telialta saa edullisesti, jos vain pystyy hakemaan myymälästä, jossa on vielä jäljellä.
data-unfurl="true" data-result-id="384402" data-url="https://www.telia.fi/kauppa/tuote/samsung-galaxy-a52s-5g/sm-a528bzkceub?&utm_source=hintavertailusivut&utm_medium=comparison&utm_campaign=B2Cperformance2019_DEVICE_Z6632&utm_content=GalaxyA52s5G&utm_term=device/Puhelimet" data-host="www.telia.fi" data-pending="true">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Lataa
http://www.telia.fi
Saatavuus alkaa olla heikkoa ja hinnat nousi välissä. Nyt on kuitenkin Telialla hyllyjen viimeiset (?) 249€ (vain myymälästä).
Mitä tulee Nokia X30 puhelimeen, niin hinta on aivan liian kallis varsinkin, kun kamera osoittautui pettymykseksi. Tässä ei ilmeisesti ollut sitä IMX 766 sensoria?
HMD Global ei tuota tuotesivuillaan ole määritellyt, niin paha sanoa varmaksi. Yritytyksen listauksessa sensorikooksi on kuitenkin merkattu 1/1,57" IMX766:n 1/1,56":n sijaan, mutta teoriassa sekin voisi olla virhe tms. Kuvanlaatua ei toki pelkkä sensori määrittele, eli kilpailijoista jälkeen jäävän dynamiikan ja HDR:n sekoilun perusteellakaan tuota on mahdoton sanoa.
GN5 olisi tuo 1/1,57"
Tuohan voisi selvitä kun asennat tämän siihen puhelimeen ja katsot kameran tietoja.
data-unfurl="true" data-result-id="384414" data-url="https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.andr7e.deviceinfohw&hl=fi" data-host="play.google.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Device Info HW – Google Play ‑sovellukset
data-onerror="hide-parent"/>
play.google.com
Nähdäänkö ensi vuonna 150€ arvoinen nokia 500€ hintalapulla kun näyttää olevan heidän strategia tällä hetkellä.
Kyllä tällä nyt enemmän arvoa on kuin 150€
Kyllähän tässä on jo merkit ilmassa, että HMD Global päätyy konkurssiin parin vuoden sisällä. Paukut ei vaan riitä kilpailuun ja alla on useampi epäonnistuminen. Itse päätin, että en HMD:n tuotteisiin enää koske, kun Nokia 7.2 aiheutti jatkuvasti harmaita hiuksia. Ensin järjestelmäpäivitys myöhästyi vuodella. Sitten, kun se vihdoin saapui, kameran videokuvaus lakkasi toimimasta ja puhelimen lataaminen onnistui vain, kun käynnisti puhelimen uudelleen ennen laturiin laittamista. Näiden vikojen korjausta täytyi kestää pari kuukautta. Lopullinen niitti tuli tänä kesänä, kun puhelimella ei voinut välillä soittaa puheluja. Puhelin ilmeisesti kytki satunnaisesti mikin ja kaiuttimen pois käytöstä puhelujen ajaksi.
Tuota Sonyä sentään sai kuukausi julkaisun jälkeen jo alle kolmensadan. Itse ostin syyskuussa 250€:lla, kun hinta alentui 350€:oon ja oli lisäksi 100€ lisähyvityskampanja vanhasta luurista.
Meinasin kyllä ensi vuoden julkaisut kun tällä hetkellä jokainen heidän puhelinjulkaisu menee huonommaksi eli tämän X30 hinta pitäisi olla 299-350€ välimaastossa
Edes tuon gigantti 100€ lisähyvitys vaihtohyvityksen yhteydessä ei korjaa tätä hintaa mitä on surullista katsottavaa.
G60 mallia se hyvitys koskee myös mikä on jo järkevämpi ostos.
No ei ole kyllä minkään tekniikkasivuston hommia lähteä festareille tai konserttiin puhelinarsenaalin kanssa. Valoja päälle nyt. Muutenkin puhelimet keikoilla saisi kieltää lailla.
Jos et käy keikoilla miten se sua sitten edes kiinnostaa… Tekniikka sivujenhan juuri pitäisi käydä siellä, pääsi vähän ulkoilma todellisuuteen missä mennään. Tää on vapaa maa missä saa kuvata kuka haluaa, emme ole missään Venäjällä.
Kuka on sanonut että en käy keikoilla? Sen sijaan että näpeltäisin puhelinta ja kuvaisin keikkaa, nautin siitä keikasta. Kyllä se testaaminen jää ostajan harteille. Ei kukaan voi vaatia toisia ravaamaan keikoilla puhelinarsenaalin kanssa. Eri asia jos testijaksolla sattuu keikalla olemaan joku testiluuri messissä, niin voi halutessaan pienen pätkän kuvata.
Niin testistä tässä on kysymys… Moni luuri ei sovellu video kuvauksiin keikoilla, ääni joko särkyy, aaltoilee, ottaa toisella sisään ääntä eri mikrofonista erillailla. Ynm… Ei kysymys ole keikasta nauttimisesta kun testaillaan… Niin kuka sano että luuri tulee keikka lipun maksaneelle on muitakin henkilöitä jotka tarvii hyvää luurii kuten bändit ja niitten jäsenet. Eihän tässä testauksessa ole kysymys kuin asenteesta… En usko että muutaman huippu luurin testaus keikoilla voi olla vaikeata.
Monokaiutin ja langattoman latauksen puuttumine ovat kyllä omalla kohdalla vielä isompi miinus kuin järjestelmäpiiri.Toki makukysymys, mutta omaan silmään nämä uudet hmd:t olleet aikamoisia rumiluksia varsinkin takaapäin ja mielenkiintoista että vanha edesmennyt hmd 7.1 näytti omaan silmään enemmän ”Premiumilta” kuin tämä.
Tuo 7.1 oli kyllä ihan hyvä vehje varsinkin kooltaan, mutta loppui hmd puhelinten osto siihen kun heidän takuuhuoltonsa ilmoitti että virallisen käyttöjärjestelmäpäivityksen aikana brickaantuneen puhelimen huolto/uudelleen asennus ei mene takuu-ajan sisällä takuuseen koska kameran linssissä oli todella pieni särö…
Yksi kategoria mihin HMD voisi keskittyä on premium ominaisuuksilla varustetut pienet (max 6,1″) lippulaivaluurit. Noita tuntuu löytyvän yllättävän vähän ja tiedän itseni lisäksi monia joilla uuden luurin yksi ohjaava tekijä on koko.
Sehän teki sitten Applet
Onko Applella vastaavaa takuukäytäntöä?
Tosiaan olisi varmaan tuosta pitänyt vaatia huoltoa vaikka sitten KKV:n kautta kun niin älyttömän kuuloinen takuuehto, mutta kyseessä taisi olla laitteen viimeinen tai toiseksi viimeinen takuukuukausi (2v takuu) ja en muistaani tuosta maksanut 250€ enempää niin päätin olla käyttämättä aikaani. Jotain lohdutusta sai kotivakuutuksesta onneksi. Mutta joo periaatesyistä en heiltä uutta luuria osta tuon kokemuksen takia ja pitäisi aikamoisen hyvä diili tulla vastaan että noita edes harkitsisi. Niin kuin moni täällä todennut, niin valitettavan huonoilla specseillä näitä uusia tehdään ja pyynti kuitenkin 400-500€ millä saa monelta kilpailijalta huomattavasti parempaa.
Nojoo. Noille pienille ei kaikesta huolimatta ole valtavaa kysyntää. Ja Nokia totesi jossain jo itsekin, ettei ole resursseja tehdä lippulaivaluureja ja keskittyy mieluummin näihin alempiin(?) hintaluokkiin. Parhaassakin tapauksessa siitä tulisi "Sony Xperia 5 IV", ja sehän löytyy jo (eikä se ole tainnut aiheuttaa mitään valtavaa myyntiryntäystä).
e. itsekin toki "pienien puolella" ja Pixel 4a:lla mennään.
Ei mene mikään muukaan puhelin takuu huoltoon jos on ulkoisia vaurioita kuten säröjä kameran linssissä tai vaikka näytön lasissa.
Tuohan oli sitä paitsi melko lailla "tyyppivika". Käytännössä jokaisen kuukausittaisen päivityksen yhteydessä (tuolloinhan pätchejä vielä jopa toimitettiinkin säännöllisesti kuukausittain) sai olla pelko persiissä että päivityksen jälkeisessä bootissa laite menee Download Modeen. Eli normi käyttäjän näkökulmasta siitä tulee tiiliskivi.
Omassa tapauksessa ei mennyt download eikä secureboot menuun enään. Musta ruutuvälkähti ja sitten vain pimeys. Tuli kyllä testattua muutamia kikkoja tuon elvytykseen, mutta lukitty bootloader estää monet noista.
Varmasti voi olla näin, mutta mielestäni epäjohdonmukaista jos vika kuitenkin johtuu ihan helposti osoitettavasti tähän täysin liittymättömästä asiasta. Kyseessä vielä tässä tapauksessa täysin mitättömän kokoinen naarmu joka oli tullut itsestään taskussa jossa ei muuta säilytetty. En kyllä usko että menisi missään muussa kulutuselektroniikassa läpi että peruskäytössä tulevat käytön normaalit jäljet purkavat takuun. Tuosta olisi toki selvinyt korjauskulut kiltisti maksamalla tai kiinasta uuden linssisuojan tilaamalla/asentamalla, mutta ei jaksanut säätää silloin.
Niin onko se nyt naarmu vai särö eli lasihalkeama?
Jos on vain naarmu (mitä nyt voi näytössäkin olla) niin silloin tietysti se ei luulisi vaikuttavan niihin takuu asioihin jotka vielä ovat softavikoja.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä