Testasimme Huawein verenpaineen mittausta tukevan Watch D -älykellon.

Päivittäin verenpainemittaria tarvitsevan tarpeisiin Huawei Watch D voi tuoda mukavaa helpotusta päivittäisiin askareisiin, sillä tavanomaiset päivän mittaukset voi tehdä nopeasti kellolla ja perinteisen kookkaan verenpainemittarin voi säästää esimerkiksi viikon välein käytettäväksi. Verenpainetta säännöllisesti mittaavien ulkopuolelle Watch D ei ole erityisen suositeltava valinta ostoskoriin, sillä 450 euron hintaan se tarjoaa huomattavan rajoitetut ominaisuudet ja kellorannekkeeseen integroidun mansetin myötä myös selvästi perinteisiä älykelloja suuremman koon.

Plussaa

  • Huawein muistakin kelloista tutun toimivat terveysominaisuudet
  • Verenpaineenmittaus
  • Tuki langattomalle Qi-lataukselle

Miinusta

  • Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
  • Korkea hinta
  • Ei tukea kolmannen osapuolen sovelluksille
  • IP-luokituksesta huolimatta kelloa ei suositella uidessa käytettäväksi
  • Huomattavan kevyet älyominaisuudet varauksin

Huomioitavaa:

  • Huawein maksutoiminnot eivät toimi Suomessa

Huawei tunnettiin pitkään yhtenä suurimmista älypuhelinvalmistajista, mutta Yhdysvaltain yritykselle asettamien pakotteiden seurauksena valmistajan puhelimet ovat käytännössä kadonneet tyystin Suomen markkinoilta. Nykyisellään kiinalaisjätin näkyvyys Suomessa on kenties suurin älykelloissa ja erityisesti hyvällä akunkestolla ja pykälän kevyemmillä älyominaisuuksilla varustetuissa Watch GT -malleissa, joita io-techin testissäkin on käynyt viimeisen vuoden aikana jo kolme kertaa Watch GT 3:n, Watch GT Runnerin ja Watch GT 3 Pron muodossa.

Myös nyt io-techin testipenkkiin päätynyt, viime vuonna Kiinassa julkaistu, Huawei Watch D tarjoaa monin osin tutun kevyemmän luokan älykellojen ominaisuuskattauksen, mutta täysin uutena ominaisuutena se tukee käyttäjän verenpaineen mittaamista suoraan ranteesta ilman ulkoisia lisälaitteita tai synkronointeja erillisten verenpainemittareiden kanssa. Kyseessä on huomattavan harvinainen ja joukosta erottuva ominaisuus, jota monikaan kilpailija ei tarjoa ja esimerkiksi Samsungin Galaxy Watch -kellojen verenpaineenmittaus vaatii toimiakseen kalibroinnin erillisellä verenpainemittarilla.

Watch D:n myynti alkoi Suomessa 7. marraskuuta 450 euron suositushintaan. Tässä testiartikkelissa tutustmme älykelloon reilun parin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta tavanomaisen testirutiinin mukaisesti ja tarkkailemme myös verenpaineenmittauksen tarkkuutta verrattuna perinteiseen Omronin verenpainemittariin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei toimittaa älykellonsa valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee kuva itse laitteesta. Kellon lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-A-kaapelilla
  • Vaihtohihna ilmatyynyineen erikokoisille ranteille
  • Lisäilmatyynyt molempina kokoina
  • Mittanauha ranteen mittaamiseen
  • Takuutieto- ja ohjelappuset

Lisälaitevalikoima erottuu jonkin verran tavanomaisista älykelloista, sillä Watch D:n ranneke sisältää tavanomaisista verenpainemittareista tutun ilmatyynyn, joka puristaa rannetta verenpaineen mittauksen aikana. Mukana toimitetaan kaksi erikokoista ranneketta ja ilmatyynyä, joista valitaan oikea ohjeiden mukaisesti ranteen ympärysmitan perusteella.

Mukana toimitettava latauslätkä vaikuttaisi olevan tuttu aiemmin testatuista GT 3 -malleista. Valitettavana miinuksena sen latausjohto on kiinteä, mikä on väistämättä pienoinen miinus esimerkiksi USB-C-liitännän sijaan, sillä käytännössä kellon latauslätkälle on kuljetettava joko omaa erillistä laturia tai puhelimen laturista on löydyttävä USB-A-liitäntä.

Positiivisena puolena Watch D tukee myös langatonta Qi-latausta. Valitettavasti jäykän hihnansa kanssa kelloa on käytännössä mahdoton saada aseteltua langattomalle laturille ilman että hihnan irrottaa.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Watch D erottuu valmistajan GT-malleista varsin selvästi, sillä uutuusmalli luottaa pyöreän sijaan neliskanttiseen näyttöön. Näytön resoluutio on pykälän GT-malleja alhaisempi 456 x 280, mutta pikselitiheys on säilynyt käytännössä ennallaan, sillä neliskanttisena näyttö on selvästi pyöreitä malleja kapeampi. Watch D:n AMOLED-paneeli on myös edelleen laadukkaan näköinen ja miellyttävän kirkas ulkoilmassakin ainakin syksyisessä Oulussa.

Näytön suojalasin valmistajaa Huawei ei ole paljastanut, eli kyseessä ei todennäköisesti ole kukaan tunnettu valmistaja.

Runko kellossa on alumiinia ja kokonaisuus tuntuu käsissä jämäkän laadukkaalta. Ulkomitoiltaan Watch D ei kuitenkaan ole järin siro, vaan näyttöä kiertävät suurehkot kehykset, minkä lisäksi paksuuttakin kellolla on huomattavan paljon. GT 3 -malleista poiketen D:tä ei suoranaisesti voi asusteena perustella, vaan ulkonäöltään kello on lähinnä työkalumaisen käytännöllinen.

Kellon ominaisuudet:

  • 1,64” AMOLED -näyttö, 456 x 280 -resoluutio, 326 PPI
  • Mitat: 51 x 38 x 13,6 mm
  • Paino: 40,9 grammaa

Kellon vasen kylki on sileä ja oikealla puolella lepää kaksi painiketta. Valmistajan muista HarmonyOS -kelloista tuttu kotipainike sekä uusi Health-painike, joka toimii pikavalintana verenpaineen mittaukseen. Health-painikkeeseen on myös integroitu GT 3 Pro -malleista tuttu EKG-mittaukseen käytetty anturi. Erillisen rullapainikkeen puuttuminen on pienoinen harmi, sillä sen myötä ruudun sisältöä on rullattava kosketusnäytön kautta.

Huawei lupaa kelloille IP68-sertifikaatin vettä ja pölyä vastaan, mutta korostaa tuotesivuillaan, ettei laitetta ole siitä huolimatta suunniteltu uimiseen tai muuhun vastaavaan toimintaan, joka sisältää upotuksen veteen.

Kellon taustapuolella lepäävät tutut sykkeen seurantaan, veren happisaturaation mittaamiseen ja ranteen lämpötilan seurantaan. Watch D:ssä sensorikattauksen suojana on safiirilasi.

Itse hihna kellossa on silikonia ja lisäksi pidempään puoliskoon on, kuten jo mainittua, kiinnitetty myös ilmatyyny verenpaineen mittausta varten. Ilmatyyny, tai mansetti, on kuitenkin käyttäjän irrotettavissa ja hihnaan se on kiinnittyneenä hihnan reikien kautta. Kellon päähän mansetti puolestaan kiinnittyy omalla jykevämmällä liittimellään, joka sisältää myös liitännät pumpulle mansetin paineistusta varten.

Hihna itsessään vaikuttaisi kiinnittyvän tavanomaisilla tappikiinnikkeillä, mutta kiinnikkeiden kolo on varsin muotoiltu, joten muiden hihnojen käyttö voi olla ainakin haastavaa ellei mahdotonta.

Arkipäiväisessä käytössä hihna on itsessään ihan kohtalaisen mukava, mutta ilmatyynyn kanssa myös huomattavan paksu ja yhdistettynä suurehkoon kellorunkoon on kokonaisuus kädessä varsin mittavan kokoinen. Lisäksi huomionarvoisena seikkana ainakin allekirjoittaneen hiukset tarrautuivat helposti hihnan solkeen kiinni, mikä voi pitkähiuksisilla aiheuttaa pientä hiusten nykimistä.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Valmistajalle tuttuun tyyliin Huawei ei ole paljastanut Watch D:n tarkempia sisuskaluja eikä edes GT-mallistosta tuttuja tallennustila- ja RAM-muistimääriä ole tällä kertaa julkaistu.

Kellon tekniset tiedot:

  • Bluetooth 5.1, NFC, GPS

Watch D erottuu hieman Watch GT -mallien perinteisestä kevytälykellokattauksesta ollen ominaisuuksiltaan entistä karsitumpi. Bluetoothin yli ei nimittäin ole mahdollista enää puhua puheluita, sillä Watch D ei sisällä mikrofonia tai kaiutinta, minkä lisäksi myös tuki kolmannen osapuolen sovelluksille on poistettu laitteesta. Bluetoothia ei myöskään ole mahdollista käyttää kuulokkeisiin liittämiseen, eikä kello tarjoa lainkaan mahdollisuutta esimerkiksi musiikin säilömiseen laitteeseen, vaan musiikkisovellus hallitsee vain puhelimen musiikin toistoa.

NFC-yhteys Watch D:stä löytyy, mutta Huawein mobiilimaksaminen ei valmistajan muista kelloista tuttuun tapaan ole tuettuna Suomen markkinoilla.

Huomionarvoisena seikkana kellossa on valittavissa käyttöliittymän kieleksi myös suomi, vaikka videoesimerkissä käytössä onkin englanti.

Käyttöliittymä itsessään ja puhelimeen tarvittava Huawein Health-sovellus ovat tuttuja aiemmistakin kelloista ja valitettavasti Health on edelleen ladattava Huawein kotisivuilta tai AppGallery-sovelluskaupan kautta, sillä Googlen Play-kaupasta löytyvä versio on jäänyt vuoden 2020 tasolle.

Käytännössä vaatimus verkosta ladattavalle sovellukselle voi olla monelle peruskuluttajalle jopa hieman pelottava, minkä lisäksi se rajoittaa useat työpuhelimia käyttävät pois kohdeyleisöstä, sillä työpuhelimissa voi olla rajoitettuna pois kaikki muut sovellusten latausmahdollisuudet paitsi Googlen oma Play-kauppapaikka.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Myös käyttökokemuksen osalta Huawein Watch D on varsin tutun oloinen. Huomion arvoisena seikkana käyttöliittymän sisällä liikkuminen tuntui kuitenkin toisinaan aavistuksen pätkivämmältä kuin aiemmin vuoden aikana testatuissa GT-malleissa.

Ilmoitukset kelloon tulevat luotettavasti ja niihin voi vastata lyhyesti esiasetetuilla vastauksilla ja terveysseuranta on GT-malleista tutun toimivaa. Positiivisena yllätyksenä EKG-mittaus toimi Watch D:ssä täysin ongelmitta eikä Watch GT Proiden arviossa havaittua yhteyden pätkimistä anturipainikkeeseen ollut havaittavissa lainkaan. Valtimoiden jäykkyydentunnistus on kuitenkin ilmeisesti poistettu Watch D:n repertuaarista, sillä testijaksolla Health-sovellus kertoi toiminnon aukaistessa tarvitsevansa sitä tukevan kellon, eikä suostunut jatkamaan eteenpäin.

Watch D:n erikoisuus, eli verenpaineenmittaus, puolestaan on helppo käynnistää kellon oikean laidan alemmasta painikkeesta. Valmistaja antaa sivuillaan tarkat ohjeet oikeaan asentoon painetta mitatessa (mittauskäden kämmen vastakkaiselle olkapäälle, tuki toisella kädellä kyynärpäästä) ja asennosta poikkeaminen voi todennäköisesti vaikuttaa selvästikin mittaustuloksiin. Huawein mukaan paineenmittauslaitteiston tarkkuus on ±3 mmHg:a. Kellon antamat tulokset vaikuttivat testijaksolla olevan kohtalaisen hyvin linjassa sen kanssa, mitä ennestään omasta verenpaineestani tiedän, joten tulokset ovat vähintäänkin suuntaa antavia.

Testasimme kelloa myös rinnatusten Omronin M7 Intelli IT -verenpainemittarin kanssa, mutta huomion arvoisena seikkana nuo testit tehtiin samanaikaisesti Omronin ollessa oikeassa kädessä ja Huawein kellon vasemmassa, eli osa eroista selittyy puhtaasti eri käsistä mitatuilla poikkeavuuksilla, minkä lisäksi samanaikainen mittaus voi muutenkin aiheuttaa virheitä tuloksiin.

Vertailussa Huawein yläpaineen lukemat osuivat hyvin lähelle Omronin antamia, mutta alapaineissa heittoa tuli todella toistuvasti ylöspäin. Toisaalta kohtalaisen samanlaiset heitot alapaineisiin syntyivät myös kelloa toiseen ranteeseen vaihtaessa, eli lukemat vaikuttaisivat yleisilmeeltään olevan suhteellisen hyvin yhtenevät Omronin kanssa.

Huomion arvoisena seikkana Watch D:n verenpainemittauksen tulokset muuttuvat, mikäli mittausasennossa on vikaa, eli kellon parina olisi hyvä mahdollisesti olla oikea mittari, jotta oikea asento ja siten oikeat tulokset löytyisivät, sillä pelkän kellon kanssa vääränlainen asento voi johtaa vääriin tuloksiinkin.

Liikuntapuolelle Watch D tarjoaa yli 70 erilaista liikuntatilaa ja niiden seuranta toimii käytännössä Watch GT -malleista tuttuun tapaan tutuilla sensoreilla. Kovempaan liikuntaan Watch D ei ainakaan omassa ranteessani tunnu aivan yhtä mukavalta kuin valmistajan perinteisemmät älykellot, sillä kankainen mansetti ei ole silikonin veroinen rannekemateriaali, minkä lisäksi ainakin itselläni mansettiin tarttuva hiki jää häiritsemään. Toki mansetin voi myös halutessaan irrottaa laitteesta, jolloin kädessä on perinteinen silikoniranneke.

Akunkestoksi Huawei lupaa kellolle tavanomaisessa käytössä 7 päivää. Käytännössä kello pärjäsi yhdellä latauksella lähelle lupaamaansa aikaa ja akun lataus kerran viikossa riitti hyvin.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Huawein Watch D tarjoaa luokkansa älykelloksi varsin pelkistetyt ominaisuudet ja huomattavan suuren koon. Huawein tavanomaisiin Watch GT -malleihin nähden ominaisuuksia on jopa karsittu, sillä Watch D:llä ei onnistu puheluiden puhuminen kellon ylitse, eikä siihen ole myöskään saatavilla kolmannen osapuolen sovelluksia.

Watch D onnistuu kuitenkin perustelemaan osalle käyttäjäkunnasta 450 euron hintaansa ja karsittuja ominaisuuksiaan verenpainemittaustoiminnollaan. Oikean mittausasennon löytämisen jälkeen kellon antamat tulokset osoittautuivat testijaksolla pääosin luotettaviksi. Käytännössä kelloa ei kuitenkaan voine suositella ainoaksi verenpainemittariksi, sillä oikean mittausasennon etsimisessä on hyvä käyttää apuna myös tavanomaista mittaria, jotta oikeat tulokset erottuisivat heikon asennon myötä tulleista vääristä tuloksista.

Päivittäin verenpainemittaria tarvitsevan tarpeisiin Huawei Watch D voi tuoda mukavaa helpotusta päivittäisiin askareisiin, sillä tavanomaiset päivän mittaukset voi tehdä nopeasti kellolla ja perinteisen kookkaan verenpainemittarin voi säästää esimerkiksi viikon välein käytettäväksi. Verenpainetta säännöllisesti mittaavien ulkopuolelle Watch D ei kuitenkaan ole erityisen suositeltava valinta ostoskoriin, sillä 450 euron hintaan se tarjoaa huomattavan rajoitetut ominaisuudet ja kellorannekkeeseen integroidun mansetin myötä myös selvästi perinteisiä älykelloja suuremman koon.

Plussaa

  • Huawein muistakin kelloista tutun toimivat terveysominaisuudet
  • Verenpaineenmittaus
  • Tuki langattomalle Qi-lataukselle

Miinusta

  • Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
  • Korkea hinta
  • Ei tukea kolmannen osapuolen sovelluksille
  • IP-luokituksesta huolimatta kelloa ei suositella uidessa käytettäväksi
  • Huomattavan kevyet älyominaisuudet varauksin

Huomioitavaa:

  • Huawein maksutoiminnot eivät toimi Suomessa
This site uses XenWord.
;