Testasimme Nothingin 129 euron hintaiset Ear (stick) -nappikuulokkeet.

Nothing Ear (stick) -nappikuulokkeita ei käytännössä voi hintaansa suositella, mikäli käyttöön kelpaavat myös tulpalliset kuulokkeet joiden joukosta hintaluokkaan löytyy paremmalta kuulostavia malleja vastamelutoiminnolla ja langattomalla latauksella. Jos hakusessa on kuitenkin nimenomaan tulpaton rakenne, voivat Nothingit olla harkinnan arvoiset vähäisemmän kilpailun myötä.

Plussaa

  • Sovelluksessa on tarjolla taajuuskorjain
  • IP54-sertifikaatti
  • Kevyet ja korviin hyvin sopivat napit varauksin
  • Äänenlaatu luokassaan varauksin

Miinusta

  • Ei vastamelutoimintoa
  • Mikrofonien äänenlaatu
  • Latauskotelo ei tue langatonta latausta
  • Latauskotelon suurehko koko varauksin

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja

OnePlussalta erkaantumisensa jälkeen kiinalaisyrityksen perustajajäsenenä toiminut Carl Pei perusti uuden Nothing-nimellä kulkevan yrityksen, jonka viime kesänä julkaisema Phone (1) -älypuhelin osoittautui testeissämme erinomaiseksi vastineeksi hinnalleen. Sitä ennen Nothingilta ehti kuitenkin tulla markkinoille Ear (1) -nappikuulokkeet, jotka olivat 119 euron suositushintaansa kohtalaisen keskinkertaiset napit massasta erottuvalla läpinäkyvällä rakenteella.

Lokakuussa yritys kuitenkin nosti Ear (1):ien hintaa 159 euroon ja julkaissut niiden alapuolelle edullisemmat Ear (stick) -kuulokkeet 129 euron suositushinnalla ilman vastamelua ja perusmallin AirPodseista tutulla tulpattomalla rakenteella ja nyt nuo uudet edullisemmat mallit ovat päätyneet myös io-techin testipenkkiin.

Ear (stick) -napit ovat ulkonäöltään Ear (1):ien tapaan läpikuultavat, ne painavat 4,4 grammaa ja niiden akunkestoksi luvataan 7 tuntia, jonka voi laajentaa 29 tuntiin latauskotelon kanssa. Valmistajan kotisivuilla kuulokkeet kustantavat siis 129 euroa, mutta kotimaisen Elisan verkkokaupassa kuulokkeet ovat saatavilla Ear (1):n alkuperäishinnasta tuttuun 119 euron hintaan.

Pakkaus ja sen sisältö

Nothing toimittaa Ear (stick) -kuulokkeensa pitkulaisessa pahvipakkauksessa, jonka avaus toimii valmistajan muistakin tuotteista tuttuun tapaan repimällä pääty auki. Itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-C -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: 29,8 x 18,8 x 18,4 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 4,4 grammaa
  • IP54
  • Akunkesto: 7 tuntia

Ulkonäöltään Nothing Ear (stick) -mallit muistuttavat valmistajan aiempia kuulokkeita, eli ne ovat sinällään perinteisen kuulokkeen muotoiset erillisellä varrella, mutta esimerkiksi Applen AirPodeihin verrattuna varsi on kulmikkaampi ja sen lisäksi rungon muovi on läpikuultavaa paljastaen kuulokkeiden sisukset. Ear (1):sta Stickien ulkonäkö erottuu myös puuttuvien tulppien myötä sillä Ear (stick):t ovat perusmallin AirPodien ja esimerkiksi Huawei Freebuds 4:ien tapaan niin sanotusti avoimet kuulokkeet ilman tulppia.

Istuvuudeltaan Nothingit ovat omaan korvaani erinomaiset ja kuulokkeet pysyvät liikkeessäkin hyvin paikallaan. Kokonaan muovinen korvasovite ei kuitenkaan todennäköisesti ole kaikille yhtä mukava, sillä silikonitulpista poiketen se ei mukaudu lainkaan käyttäjän  korvaan. Silikonisovitteen puuttumisen myötä kuulokkeet myös vuotavat läpi käytännössä kaikki ympäristön äänet ja tarjoavat heikomman bassotoiston. Toisaalta positiivisena puolena ne pitävät korvat avoimen tuntuisina eivätkä tömise esimerkiksi juoksuaskelten mukana.

Eleohjaus kuulokkeissa toimii puristamalla napin vartta ja testijakson puitteissa eleet toimivat moitteetta. Puristuksen taakse sijoitetut komennot estävät myös tehokkaasti vahinkopainallukset, joita pelkällä hipaisupinnalla varustetuilla kuulokkeilla tulee kohtalaisen helposti.

Kuulokkeilla on IP54-sertifikaatti vettä ja pölyä vastaan, mikä on tähän hintaluokkaan ihan hyvä suoritus.

Kaiutinelementit Nothing Ear (stick):ssä ovat kooltaan 12,6 mm jaBluetooth-yhteden yli napit tukevat perinteisiä SBC- ja AAC-koodekkeja. Bluetoothin Multipoint-tukea Nothingin napeista ei löydy, eli kuulokkeet kadottavat yhteytensä edelliseen laitteeseen aina uuteen laitteeseen yhdistettäessä.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 87,1 x 29,8 x 29,8 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 46,3 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 22 tuntia
  • USB-C

Kuulokkeiden akunkestoksi Nothing lupaa 7 tuntia, mikä on kohtalainen lupaus ja latauskotelosta akunkeston voi laajentaa kokonaisuudessaan 29 tuntiin.

Latauskotelo itsessään on varsin erottuvan näköinen, sillä kuulokkeiden mallinimeä mukailevasti kyseessä on pitkulainen putkilo, josta kuulokkeet paljastuvat hyvältä tuntuvan kääntöeleen takaa. Valitettavasti erottuvan muotoilun seurauksena kotelo on myös huomattavan suurikokoinen ja taskussa sen myötä jo selvästi erottuva. Reilusti yli 100 euron hintaluokkaan selvänä miinuksena toimii myös kotelosta puuttuva tuki langattomalle lataukselle.

 

Ohjelmisto

Ohjelmistoksi kuulokkeilleen Nothing tarjoaa Nothing X:n, joka on saatavilla sekä Applen iOS:lle että Androidille. Sovellus on nimetty uudelleen sitten Ear (1):n artikkelin, jonka aikaan sovellus kantoi vielä alkuperäisten kuulokkeiden nimeä.

Sovelluksessa itsessään on tarjolla varsin pelkistetty taajuuskorjain, jossa on esiasetettujen Balanced-, More Bass-, More Treble- ja Voice-korjainten lisäksi tarjolla myös mahdollisuus säätää korjainta itse. Taajuuskorjain on suhteellisen pelkistetty ja tarjolla ovat vain mahdollisuus säätää bassoa, keskitaajuuksia ja ylätaajuuksia -6:n ja +6:n välillä, eli 13 pykälällä.

Elekomennoista sovelluksessa on mahdollista määrittää tuplapuristuksen, triplapuristuksen, puristuksen ja pidon sekä tuplapuristuksen ja pidon tuottamat toiminnot kuulokekohtaisesti, joskin valinnanvara toiminnoille on hyvin rajattu. Yksittäisen puristuksen elettä, joka käynnistää tai pysättää toiston ei ole mahdollista muokata. Eleissä on myös tuki äänenvoimakkuuden säädölle, joka toimii vakiona pitkän puristuksen takaa, mikä on mukava lisä langattomissa napeissa.

Lisäasetusten takaa kuulokkeille löytyy mahdollisuus asettaa automaattinen toiston pysäyttäminen, mikäli toisen kuulokkeen ottaa korvasta, kuulokkeista ääntä toistava ”find my earbuds”, firmwaren päivitystoiminto sekä ”low lag mode”, joka kutistaa viivettä kuulokkeiden langattoman kantaman kustannuksella.

 

 

Äänenlaatu

Äänenlaatu Nothing Ear (stick):ssä ei ole missään nimessä huono, mutta ei kuitenkaan yleisesti nappikuulokkeiden mittapuilla poikkeuksellisen hyväkään. Avoin rakenne asettaa automaattisesti omat haasteensa äänentoistolle ja basso jää useimmissa tilanteissa kohtalaisen vähäiseksi ja erityisesti ulkoilmassa käytännössä kaikki ympäristön äänet syövät äänentoiston erottelevuutta.

Taajuusvastemittauksessa bassossa näkyy suurehko korostus, sillä kuulokkeet istuivat MiniDSP Ears -laitteistoon erittäin tiiviisti, minkä myötä basso ei päässyt heikkenemään, mutta käytännössä kuuntelukokemus on selvästi vähäbassoisempi. Bassottomaksi sitä ei kuitenkaan voi kutsua ja hiljaisessa huoneympäristössä kuulokkeiden äänimaisema on kokonaisuudessaan miellyttävä ja helppo kuunnella, sillä keskitaajuudet ja yläpää soivat kuulokkeissa tasapainoisesti ilman häiritseviä korostuksia suuntaan tai toiseen. Sen myötä musiikinkuunteluunkin kuulokkeita on sisätiloissa mukava käyttää.

Äänenlaatunsa takia Ear (stick) -nappeja ei kuitenkaan kannata hankkia, sillä suljetut kuulokkeet kuten esimerkiksi OnePlus Buds Prot sekä Samsungin ensimmäisen sukupolven Galaxy Buds Prot tarjoavat samaan hintaan tai edullisemmin paremman äänen.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit Nothingin uutuusnapeissa eivät suoranaisesti onnistu vakuuttamaan. Hiljaisissa sisätiloissa mikrofonit toimivat hyvin, mutta jo kevyessä tuulenvireessä ulkona kävellessä ympäristön äänet alkavat vuotaa hieman läpi äänitteeseen. Pyöräillessä nappien ääni puolestaan muuttuu jo käytännössä lähes käyttökelvottomaksi tuulen tuottaessa rapisevaa ääntä kuulokkeisiin ja äänen jäädessä todella hiljaiseksi.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Nothingin Ear (stick) -napit sijoittuvat väistämättä hieman hankalaan markkinarakoon, sillä Ear (1) -nappeihin nähden ne karsivat ominaisuuksistaan vastamelutoiminnon ja langattoman latauksen, mutta maksavat saman verran kuin Ear (1):t alkuperäiseen suositushintaansa, johon nekään eivät osoittautuneet joukosta erottuvan hyviksi.

Sen myötä Nothingin Ear (stick) -nappejakaan ei 129 euron hintaansa voi suositella, mikäli haussa on vain langattomat napit hyvällä äänenlaadulla, sillä esimerkiksi usein Nothingeja edullisempaan hintaan saatavilla olleet tulpalliset OnePlus Buds Prot sekä Samsung Galaxy Buds Prot tarjoavat paremman äänenlaadun, vastamelutoiminno sekä langattomasti latautuvan kotelon.

Ear (stick) -kuulokkeiden myyntivalttina voi kuitenkin toimia niiden tulpaton rakenne heille, ketkä tulpista eivät pidä. Avoimien nappien kategoriassa vastamelu ja harmillisesti myös langaton lataus vaikuttavat olevan harvinaisempia ominaisuuksia. Nothingien äänenlaatu on myös luokassaan hyvä, joskin ulkoilmassa nappien äänet tahtovat jäädä ympäristön äänten varjoon.

Avoimesta rakenteestaan huolimatta Nothingilta toivoisikin löytyvän vastamelutoiminto, jollaisen esimerkiksi Huawei avoimiin nappeihinsa tarjoaa. Vastamelua lukuun ottamatta Nothingit ovat kuitenkin viime vuonna testattuihin Huawei Freebuds 4:iin verrattuna paremmat jo pelkän akunkestonsa myötä, sillä Huawein 2,5 tunnin akunkesto vastamelun kera ja 4 tunnin akunkesto ilman vastamelua on suorastaan luokattoman huono, minkä lisäksi myös Huawein napeista puuttuu langaton lataus.

Apple-käyttäjille puolestaan toisen sukupolven perusmallin AirPodsit voivat olla kiinnostavammat vaihtoehdot Applen automaattisen laitteen vaihdon myötä.  Huomion arvoisena seikkana Appleltakin puuttuu 120 euron hintaan myytävistä malleista langaton lataus, eivätkä Applenkaan napit tarjoa vastamelutoimintoa.

Tulpattomien kuulokkeiden markkinoilla Nothing Ear (stick):t ovat siis kokonaisuudessaan kohtalaisen vakuuttavat, mutta kuitenkin myös ominaisuuksiinsa nähden hieman hintavat uutuuskuulokkeet. Yli 100 euron nappien toivoisi jo tarjoavan vähintäänkin langattoman latauksen ja mielellään myös vastamelutoiminnon.

Plussaa

  • Sovelluksessa on tarjolla taajuuskorjain
  • IP54-sertifikaatti
  • Kevyet ja korviin hyvin sopivat napit varauksin
  • Äänenlaatu luokassaan varauksin

Miinusta

  • Ei vastamelutoimintoa
  • Mikrofonien äänenlaatu
  • Latauskotelo ei tue langatonta latausta
  • Latauskotelon suurehko koko varauksin

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja
This site uses XenWord.
;