
Yhteenvetona OnePlus 13R on hieman tasapainoisempi kokonaisuus kuin edeltäjänsä ja yleisesti ottaen melko hyvä puhelin. Parannusta edellisvuoteen on tapahtunut etenkin kamerapuolella ja harmillista heikennystä puolestaan latausnopeudessa. 13R:n suurin haaste nykymarkkinassa on sen suositushinta, jolla se ei yksinkertaisesti pärjää viime vuoden lippulaivamalleista koostuvaa saman hintaluokan tarjontaa vastaan. Niin kauan kun OnePlus 12 on saatavilla samaan hintaan tai edullisemmin, ei 13R:n ostamista kannata edes harkita. OnePlus 13R:ää kannattaa kuitenkin pitää silmällä, kunhan hintataso laskee kohtuullisemmalle tasolle – suositushintaansa sitä on kuitenkin hankala suositella.
Plussaa:
- Tarkka, kirkas ja adaptiivinen AMOLED-näyttö
- Suorituskyky varauksin
- Suuri akku ja hyvä akunkesto
- OxygenOS:n todella nopea ja sulava käyttökokemus
- Merkittävä parannus päivitystukeen
Miinusta:
- Videokuvausominaisuudet:
- Vain pääkameralla voi kuvata 4K-videota
- Ultralaajakulmakameran videolaatu
- Kuvanvakautuksen toiminta varauksin
- Voimakkaasti värejä ylikorostava kuvaprosessointi
- Edeltäjämallista vähentynyt RAM-muistin määrä
- Merkittävästi hitaampi lataus kuin edeltäjämallissa
- Langattoman latauksen puute varauksin
- Ei vesiupotussuojausta
OnePlussan R-malliston tarina alkoi vuonna 2021 9R-mallin muodossa, mutta kolme ensimmäistä sukupolvea R-mallisto oli tarjolla ainoastaan Intian markkinoilla. Viime vuonna 12R oli ensimmäinen Euroopan markkinolle lanseerattu sukupolvi ja se asettui OnePlus 12 -huippumallin alapuolelle. Tänä vuonna tilanne on sama, eli uusi OnePlus 13R asemoituu edullisemmaksi high-end-luokan vaihtoehdoksi 13-mallin alapuolelle.
OnePlus 13R:n suositushinta Suomessa on 749 euroa, eli hinta on noussut edeltäjämallista 50 eurolla ja samalla RAM-muistin määrä on vähentynyt 4 gigatavulla. Laitteen ennakkomyynti alkoi Suomessa 7. tammikuuta ja se tuli kauppoihin viikkoa myöhemmin 14. tammikuuta.
Tutustumme tässä artikkelissa OnePlus 13R -älypuhelimeen hieman täysimittaista lyhyemmän testiprosessin muodossa vajaan parin viikon käyttötestijakson pohjalta.
Mitä uutta?
OnePlus 13R:n suora edeltäjä on viimevuotinen 12R. Ulkoisesti 13R:n erottaa helposti edeltäjästään huomattavasti kulmikkaammasta muotoilustaan sekä tasaisista lasipinnoista. Lasimateriaaleja on myös hieman muutettu ja IP-roiskevesiluokitusta parannettu.
Sisällä on yhden sukupolven uudempi Snapdragon 8 gen 3 -järjestelmäpiiri ja sekä tallennusratkaisu että Bluetooth on päivitetty pykälää uudempaan versioon. Näyttö perustuu hieman uudempaan paneelitekniikkaan ja akun kapasiteettia on kasvatettu mukavat 500 mAh. Kamerapuolella pääkameran sensori on päivitetty uudempaan ja makrokamera on korvattu 50 megapikselin 2x telekameralla. Myös huononnuksia on valitettavasti tapahtunut, sillä RAM-muistia on 13R:ssä neljä gigatavua vähemmän ja akun latausteho on 20 wattia pienempi.
OnePlus 13R:n tarkemmat erot 12R:ään nähden ovat:
- Kulmikkaampi muotoilu
- Näyttölasi on muuttunut GG Victus 2:sta GG 7i:hin
- IP-luokitus on parantunut IP64:stä IP65:een
- 1,6 mm lyhyempi, 0,5 mm leveämpi, 0,8 mm ohuempi
- 1 gramma kevyempi
- Näytön tekniikka on päivittynyt LTPO 4:stä LTPO 4.1:een
- Järjestelmäpiiri päivitetty sukupolvea uudempaan Snapdragon 8 gen 3 -malliin
- Piirin jäähdytysratkaisun kokoa on kasvatettu 8,6 %
- RAM-muistin määrä vähentynyt (12 vs 16 Gt)
- Tallennustekniikka on parantunut UFS 3.1:stä UFS 4.0:aan
- Bluetooth-versio on päivitetty 5.3:sta 5.4:ään
- Satelliittipaikannus on päivitetty kaksitaajuusversioon
- Pääkameran sensori on päivittynyt Sony IMX890:stä LYT-700:aan
- 2 MP makrokameran tilalle on vaihdettu 50 MP 2x-telekamera
- Akun kapasiteetti kasvanut 5500:sta 6000 mAh:iin
- Akun maksimilatausteho on laskenut 100:sta 80 wattiin
- Android 15 -versio suoraan pakkauksesta
- Päivitystuki on parantunut vuodella versiopäivitysten suhteen ja kahdella tietoturvakorjausten osalta
Laite ja ominaisuudet
13R toimitetaan OnePlussan huippumalleille tyypilliseen tapaan punaisessa pahvirasiassa, jonka kannessa komeilee suurella mustalla fontilla mallinumero. Pakkaus on aiempaa ohuempi, jolle on luonnollinen syynsä. EU:n tuoreen laturidirektiivin myötä latauslaite ei kuulu enää pakkauksen toimitussisältöön, vaan kuluttaja voi ostaa sen halutessaan OnePlussalta. Kaksiporttisen GaN-laturin suositushinta on 49,99 euroa 80-wattisena ja 69,99 euroa 120 wattisena. USB-kaapeli on valitettavasti edelleen toisesta päästä USB-A-liittimellä varustettu, eli se ei sovi useimpiin USB Power Delivery -latureihin.
Tuotepakkauksen sisältöön kuuluu:
- puhelin
- pikaohjeet
- käyttöturvatiedote
- USB-A – USB-C -kaapeli
- korttikelkan irrotustyökalu
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 161,7 x 75,8 x 8,0 mm
- Paino: 206 grammaa
- Suojaus: IP65, MIL-STD-810H (kuuma, kylmä, kosteus, vesisuihkut, värinä, pudotus)
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 91,2 %
- Materiaalit: metallikehys, Gorilla Glass 7i etu- ja takakuori
- Valmistusmaa: Kiina
- Valmistajan kotimaa: Kiina
Ulkoisesti OnePlus 13R on muuttunut varsin radikaalisti edeltäjäänsä nähden. Siinä missä edeltäjämallin muotoilu oli varsin pyöristettyä ja näyttö kaartui pitkiltä sivuilta kohti kylkiä, on 13R muotoiltu korostetun kulmikkaaksi ja etu- sekä takakuoren lasipinnat ovat tasaiset hyvin pieniä reunojen pyöristyksiä lukuun ottamatta. OnePlussalta ei olekaan aiemmin nähty näin kulmikasta high-end-mallia.
Ulkomitat ovat pysyneet suunnilleen samoina edeltäjämallista – pituus on hieman lyhentynyt ja paksuus ohentunut, mutta leveyttä on tullut muutama millin kymmenys lisää. Mittoja huomattavasti enemmän käsituntumaan vaikuttaa kuitenkin muotoilu.
Materiaalit ovat pysyneet pääpiirteissään muuttumattomina, eli kehys on edelleen mattapintaiseksi viimeisteltyä alumiinia ja etu- sekä takakuori lasia. Lasin tyyppi on tosin muuttunut, sillä nyt molemmilla puolilla puhelinta on käytössä viime keväänä julkaistu Gorilla Glass 7i -suojalasi. Takalasi on viimeistelty satiinipintaiseksi ja se on kädessä melko liukkaan tuntuinen, mutta ei kerää sormenjälkiä. Viimeistely ja laaduntuntu ovat kunnossa.
OnePlus on parantanut hieman 13R-mallin vesisuojausta, sillä se kestää nyt vesiroiskeita IP65-tasolla. Lisäksi puhelimelle on haettu MIL-STD810H-sertifikaatti kuuman (+70 C), kylmän (-40 C), kosteuden, vesisuihkujen, värinän ja pudotuskestävyyden osalta.
Tarjolla olevia värivaihtoehtoja ovat testikappaleemme tummanharmaa Nebula Noir sekä hopeansävyinen Astral Trail.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,78” LTPO 4.1 AMOLED-näyttö, 1-120 hertsin dynaaminen virkistystaajuus
- 19,8:9-kuvasuhde, 1264 x 2780 pikseliä, 450 PPI
- 1600 nit maksimikirkkaus, 4500 nit piikki
- HDR10+, Dolby Vision, HDR Vivid
- 2160 Hz PWM-himmennys, 1000 Hz kosketuksentunnistus
- Gorilla Glass 7i, Aqua Touch 2.0
OnePlus 13R:n näytön suurimmat muutokset ovat tasapintaisuus sekä paneelin päivittyminen pykälää uudempaan LTPO 4.1 -tekniikkaan, joka on käytössä myös kalliimmassa 13-mallissa. Muilta keskeisiltä teknisiltä ominaisuuksiltaan näyttö on pysynyt muuttumattomana. Ominaisuuskattaukseltaan se edustaa kiistämättä high-end-tasoa.
Aqua Touch -ominaisuus on päivittynyt 2.0-versioon, eli näytön kosketuksentunnistuksen luvataan toimivan entistäkin paremmin märillä tai rasvaisilla sormilla ja ominaisuus todettiin toimivaksi myös käytännössä. Täysin uusi Glove Mode -hansikastila puolestaan mahdollistaa näytön operoinnin 5 mm paksujen villa- tai nahkahanskojen kanssa.
Uusi LTPO 4.1 -paneelitekniikka mahdollistaa uuden RadiantView-kirkkaudensäätötekniikan, joka on tuttu myös kalliimmasta 13-mallista. Sen avulla näytön kirkkautta voidaan säätää kirkkaissa olosuhteissa aluekohtaisesti näytöllä olevan sisällön mukaan, sen sijaan että koko näytön kirkkautta nostetaan kauttaaltaan. Samainen paneelitekniikka mahdollistaa myös virkistystaajuuden adaptiivisen säädön varsin joustavasti 1-120 hertsin haarukassa näytettävän sisällön mukaan.
HDR-sertifikaatit ovat kunnossa etenkin tämän hintaluokan puhelimeksi, sillä tuettuna on sekä HDR10+ että Dolby Vision.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 8 gen 3 -järjestelmäpiiri
- 1 x 3,3 GHx Cortex-X4
- 5 x 3,2 GHz Cortex-A720
- 2 x 2,3 GHz Cortex-A520
- 903 MHz Adreno 750 GPU
- Snapdragon X75 5G -modeemi
- 12 Gt LPDDR5X RAM-muistia
- 256 Gt UFS 4.0 -tallennustilaa (vapaana n. 227,3 Gt)
- 5G NR (n1/n2/n3/n5/n7/n8/n12/n20/n25/n26/n28/n30/n38/n40/n41/n48/n66/n71/n77/n78), LTE 4×4 MIMO, Dual-nano-SIM
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax/be (Wi-Fi 7), 2×2 MIMO
- Bluetooth 5.4 (SBC, AAC, aptX, aptX-HD, LDAC, LHDC 5.0), NFC
- GPS(L1+L5), GLONASS(G1), BDS(B1I+B1C+B2a), Galileo(E1+E5a), QZSS(L1+L5)
- stereokaiuttimet, OReality Audio
- 6000 mAh (23,58 Wh) akku, USB Type-C (USB 2.0), 80 W SuperVOOC-pikalataus, 55 W USB PD
Rautapuolella OnePlus 13R:n suurimmat muutokset ovat tapahtuneet järjestelmäpiirin, RAM-muistin, akun ja lataustehon osalta.
Järjestelmäpiiriksi on päivitetty Qualcommin viime vuoden huippumalli, eli Snapdragon 8 gen 3, jonka prosessorisuorituskyvyn luvataan parantuneen 30 % ja grafiikkasuorituskyvyn 25 % edeltäjämallin Snapdragon 8 gen 2 -piiriin nähden. OnePlus mainostaa myös kasvattaneensa höyrykammiojäähdytyksen kokoa 8,6 %:lla 9 925 mm2:iin.
RAM-muistin määrää on päädytty epätyypillisesti pienentämään 12 gigatavuun, joskin edeltäjämallissa sitä oli tarjolla poikkeuksellisen runsaat 16 gigatavua. Tallennustilan määrä on pysynyt samana 256 gigatavussa, mutta muistitekniikkaa on päivitetty tuoreimpaan UFS 4.0 -versioon.
Akun kapasiteetti on kasvatettu 6000 mAh:iin, mutta kalliimmasta OnePlus 13 -mallista poiketen se perustuu yksikennoiseen toteutukseen. Maksimilataustehoa on laskettu hieman 100 watista 80 wattiin, jonka luvataan täyttävän akun puolilleen 20 minuutissa ja täyteen 52 minuutissa. Latausaika on siis käytännössä tismalleen tuplaantunut edeltäjämalliin nähden, jota ei voi selittää pelkästään kasvaneella akkukoolla ja hieman alhaisemmalla maksimiteholla. Tältä osin kehityssuunta ei siis ole toivottava.
- Oikea kylki:
- äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet
- virta-/lukituspainike
- Vasen kylki:
- Alert slider -kytkin
- Alapääty:
- korttikelkka
- mikrofoniaukko
- USB-C 2.0 -liitäntä
- toinen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- mikrofoniaukko
- kaiutinaukko
- infrapunalähetin
- kuuloke näyttölasin saumassa
- 16 MP etukamera näyttöreiässä (1,0 um pikselikoko), f2.4, kiinteä tarkennus
Toimintojen, painikkeiden ja liitäntöjen sijoitteluun ei ole tehty mitään muutoksia edeltäjämalliin nähden. OnePlussalle ominaisena yksityiskohtana vasemmasta kyljestä löytyy metallinen karheapintainen Alert Slider -kytkin äänitilan nopeaan vaihtamiseen.
Yläpäädyssä erikoisin yksityiskohta on infrapunalähetin, jota voi hyödyntää kaukosäätimenä. Alapäädyn USB-C-liitäntä tukee valitettavasti edelleen vain perustason USB 2.0 -nopeutta, eikä kuvaulostuloa ole tarjolla.
Stereokaiuttimien äänenlaatu on kohtalaista, mutta ei yllä lähellekään markkinoiden parhaita high-end-toteutuksia. Alapäädyn kaiutin on voimakasäänisempi ja aivan maksimivolyymilla korkeat taajuudet ylikorostuvat hieman liikaa. Yläosan kaiuttimen ääni ohjataan ulos kuulokeaukon ohella myös yläpäädyssä sijaitsevasta reiästä.
Optinen sormenjälkitunnistin on sijoitettu näyttöpaneelin alle ja se toimi testijaksolla moitteettoman nopeasti ja varmasti.
Kamera
OnePlus on pysyttäytynyt epäkeskeisesti sijoitetussa pyöreässä kamerakehyksessä, mutta se on nyt irrotettu täysin itsenäiseksi saarekkeekseen. Kamerakohouma on siinä määrin leveä, ettei puhelin pääse keikkumaan mainittavasti pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 50 megapikselin laajakulmakamera (1/1,56″ Sony LYT-700 -sensori, 1,0 um pikselikoko), f1.8, 24 mm kinovastaava polttoväli, OIS
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (IMX355; 1/4”, 1,12 um), f2.2, 112 asteen kuvakulma, kiinteä tarkennus, 16 mm kinovastaava
- 50 megapikselin 2x-telekamera (1/2,75” Samsung JN5 -sensori, 0,64 um pikselikoko), f2.0, 5 linssiä, PDAF, 47 mm kinovastaava
- 16 megapikselin etukamera (1/3,09” sensori; 1,0 um pikselikoko), f2.4, kiinteä tarkennus
- LED-salama
- Videokuvaus: 4K 60 FPS pääkamera & telekamera, 1080p 30 FPS ultralaajakulma
13R:n takakamera on uudistunut sekä pääkameran että telekameran osalta.
Pääkamera on saanut uuden Sony LYT-700 -sensorin, joka on kuitenkin resoluutioltaan ja fyysiseltä kooltaan tismalleen samankokoinen kuin edeltäjämallin IMX890-sensori. Uudemman tekniikan pitäisi kuitenkin ainakin teoriassa pystyä keräämään tehokkaammin valoa, vaikka objektiivin valovoima onkin pysynyt samana. Sensorin parina on varsin tavanomaisella f1.8-aukkosuhteella varustettu optisesti vakautettu objektiivi.
Ultralaajakulmakamera on pysynyt muuttumattomana, eli se perustuu samaan matalan resoluution kahdeksan megapikselin sensoriin sekä kiinteätarkenteiseen objektiiviin. Lähikuvaus ultralaajakulmakameralla ei siis onnistu ja myöskään kuvakulma ei ole ultralaajakulmien mittapuulla erityisen laaja.
Suurin parannus on kokonaan uusi 50 megapikselin 2x-tele-/normaalikamera, joka on korvannut edeltäjämallissa olleen varsin turhan kahden megapikselin makrokameran. Muutos on erittäin tervetullut, vaikkakin erillinen telekamera olisi voinut olla suoraan hieman pidemmällä polttovälillä, sillä laadukkaan 2x-rajauksen saa haluttaessa nykypäivänä tehtyä myös pääkameran korkearesoluutioiselta sensorilta. Objektiivi on telekameraksi melko valovoimainen f2.0-aukkosuhteella, mutta optinen kuvanvakain on harmillisesti jätetty pois varustuksesta.
Kamerasovellus on muutoin yhtenevä kalliimman OnePlus 13 -sisarmallin kanssa, mutta Hasselblad-brändäykset ja toiminnot on jätetty käyttöliittymästä pois. Käyttöliittymä on varsin selkeä ja helppokäyttöinen, joskin muutamassa yksityiskohdassa, kuten erilliseksi kuvaustilaksi eriytetyssä täyden resoluution kuvauksessa olisi vielä hieman viilattavaa käytettävyyden kannalta.
Hauskana uutena yksityiskohtana painettaessa kameravalitsinta (esim. 1x) useamman kerran peräkkäin, sovellus tarjoaa kyseiseltä fyysiseltä kameralta eri kinovastaavia polttovälejä simuloivia sensorirajauksia, kuten pääkameralta 28 ja 35 mm sekä telekameralta 96 mm.
Pääkameran kuvanlaatu on muutoin melko pätevää, mutta sitä vaivaa paikoin jopa häiritsevän paljon ylikorostunut värien prosessointi. Etenkin eloisia värisävyjä sisältävissä kuvaustilanteissa otoksen värit taltioituvat merkittävästi todellista räikeämpinä, joka ei varmasti ole luonnollista jälkeä arvostavien mieleen. Kuvaussovelluksen suodatinvalikoimasta löytyy vaihtoehto ”raikas”, joka vie testiemme mukaan kuvien värintoistoa selvästi luonnollisempaan suuntaan.
Muilta osin pääkameran kuvissa ei ole suuremmin valittamista. Ne ovat yleisilmeeltään teräviä, dynamiikaltaan melko hyviä ja pikselitasolla yksityiskohtien toistolta kohtalaisia.
Pääkameralla voi myös taltioida 50 megapikselin otoksia erillisessä Hi-res-kuvaustilassa, mutta otettujen testikuvien perusteella täyden resoluution kuviin ei tallennu yhtään sen enempää yksityiskohtia kuin 12 megapikselin kuviin.
Heikossa valossa pääkamera kohtalaisen pätevä suorittaja, vaikka ei ylläkään aivan markkinoiden kärkipuhelimien tasolle. Se pystyy tallentamaan valoa enemmän kuin mitä ihmissilmä näkee ja useimmissa tilanteissa myös värit tallentuvat melko hyvin. Kohinanvaimennus sallii kuviin jonkin verran siistiä tasaista luminanssikohinaa, mutta pikselitason prosessointi on hieman keinotekoisen ja kontrastia korostavan näköistä.
Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on tämän hintaluokan puhelimeen pienoinen pettymys, vaikka OnePlus onkin onnistunut repimään kiinteätarkenteisesta kahdeksan megapikselin sensorista suunnilleen kaiken mitä irti lähtee. Ultralaajakulmakamera on yleispätevä, mutta siltä olisi voinut odottaa enemmänkin.
Kuvat ovat yleisilmeeltään ihan käyttökelpoisia, mutta kriittisemmässä tarkastelussa kuitenkin hieman pehmeitä, dynamiikaltaan rajattuja ja paikoin väreiltään ylikorostuneen epärealistisia, jopa enemmän kuin kahdella muulla kameralla. Pikselitasolla yksityiskohtien toisto on sumeaa, mutta samalla sitä on korostettu paikoin epärealistiselta näyttävällä prosessoinnilla. Lähellä olevien kohteiden, kuten ruoka-annosten kuvaaminen ei oikein onnistu automaattitarkennuksen puuttumisen vuoksi.
Heikossa valossa ultralaajakulmakamera pystyy keräämään kokonaiskuvaan yllättävänkin hyvin valoa ja tuottamaan kohtalaisen käyttökelpoisia otoksia. Pikselitasolla jälki on kuitenkin melko raskaan maalausmaista ja mitä heikommaksi valon määrä menee, sitä rajumman näköistä prosessointijälkeä pikselitasolle ilmestyy. Kohinasta johtuvat epämiellyttävät kromaattiset häiriöt OnePlus on kuitenkin onnistunut pitämään kuvista poissa.
13R:ssä edeltäjän turhanpäiväinen 2 megapikselin makrokamera on korvattu 50 megapikselin 2x-telekameralla, josta on laajemman polttovälialueen myötä käyttäjälle huomattavasti enemmän käytännön iloa. 13R:n 2x-tele yllätti testijaksolla kuvanlaadullaan varovaisen positiivisesti ja osoittautui melko käyttökelpoiseksi laajennukseksi polttovälialueeseen.
Hyvässä valossa telekamera tekee muutoin varsin miellyttävää jälkeä, mutta värien prosessointi on muiden kameroiden tapaan yliampuvaa ja se korostuu kuvauskohteesta riippuen enemmän tai vähemmän häiritsevästi. Prosessointi ei koita silotella kohinaa liiallisesti, vaan pikselitasolla voi nähdä tasaista hienojakoista luminanssikohinaa.
Telekamera tarjoaa myös kuvien tallentamismahdollisuuden täydellä 50 megapikselin resoluutiolla, mutta ottamiemme testikuvien perusteella niiden käyttämisestä ei ole mitään kuvanlaadullista hyötyä.
Heikossa valossa telekamera ei yllä siltä osin markkinoiden huipputoteutusten tasolle, että automatiikka siirtyy melko herkästi pääkameralta tehtävään rajaukseen. Kokemustemme mukaan sisätunnelmavalaistuksessa telekamera pysyy useimmiten vielä toiminnassa, mutta esimerkiksi kirkkaita valokohteita sisältävässä kaupungin iltavalaisuksessa käytössä on tyypillisesti jo pääkameran rajaus, joka näkyy negatiivisesti kuvan laadussa. Jos kamera pysyy käytössä, jälki on yleisilmeeltään käyttökelpoista, mutta lähempää tarkasteltuna hieman maalausmaisen suttuista. Hämärässä telekameran kuvat myös tärähtävät hieman melko helposti.
Videokuvausominaisuudet ovat 13R:ssä edeltäjämallin tapaan harmillinen sillisalaatti, eikä siltä osin high-end-tasoa. Pääkamera kykenee tallentamaan 4K 60 FPS -videota, mutta tele- ja ultralaajakulmakamera kykenevät ainoastaan Full HD 30 FPS -laatuun. Vielä sekavamman kokonaisuudesta tekee se, että kamerasovellus näyttää näytöllä 2x-tilan myös 4K-kuvauksessa, mutta käytännössä käyttää siinä telekameran sijaan pääkameralta tehtävää rajausta. Parannuksena edeltäjämalliin nähden kameraa voi sentään vaihtaa 1080p 30 FPS -kuvaamisen aikana.
Kuvanlaadultaan pääkameralla taltioitu 4K-video on varsin terävän näköistä ja yleisilmeeltään muutenkin melko miellyttävää, joskin kontrastin osalta hieman ylikorostunutta. Joissain tilanteissa pääkameran kuvassa näkyy hetkittäistä häiritsevää tarkennuksen pumppausta. Telekameralla tallennettu 1080p-video ei ansaitse varsinaisesti kehuja – se on terävyydeltään pehmeää ja siinä on havaittavissa myös selvää kohinaa, mutta yleisilmeeltään se on luonnollista. Ultralaajakulmakameran 1080p on kolmikon heikolta, ollen yleisilmeeltään hyvin pehmeää ja väreiltään hailakkaa ja lisäksi dynamiikaltaan heikkoa.
Kuvanvakautuksen toiminta ei yllä 13R:ssä lippulaivatasolle, ollen kokonaisuudessaan hieman heikompaa kuin OnePlus 13:ssa. Kävellessä vakautus tasaa kyllä hienommat tärinät, mutta kuvaan jää melko näkyviä heilahduksia. Lisäksi kuvassa näkyy myös pumppaavaa efektiä. Ultralaajakulmakameran kuvassa näkyy lisäksi paikoin jopa häiritsevää värinää.
Ohjelmisto & käyttökokemukset
Ohjelmistopuolella tarjolla on uusimpaan Android 15 -versioon pohjautuva OxygenOS 15 -versio, jonka uudistukset on käsitelty jo tarkemmin io-techin aiemmin julkaistussa OnePlus 13 -artikkelissa. Tiivistettynä käyttöliittymän ulkoasua ja kustomointiominaisuuksia on uudistettu jonkin verran ja mm. ilmoitusvalikon saa nyt jaettua Apple-tyylisesti kahteen osaan sekä kameran tiettyjen sovellusten aktiivi-ilmoitukset tiivistyvät kamera-aukon ympärille.
Sovellustarjonta luottaa pitkälti Googlen perussovelluksiin, joita on höystetty kourallisella OnePlussan omia sovelluksia. Onpa mukana myös muutama kolmannen osapuolen sovellus (Facebook, Linkedin, Booking.com, Amazon Music yms), jotka saa kuitenkin poistettua puhelimesta.
Päivitystuki on kokenut merkittävän parannuksen edeltäjämalliin nähden, sillä se on nyt samalla tasolla kalliimman OnePlus 13 -mallin kanssa. Toisin sanoen neljän Android-versiopäivityksen lupaus on nyt yhden edeltäjää parempi ja kuuden vuoden tietoturvapäivitykset sisältävät puolestaan mukavan kahden vuoden petrauksen.
Taustasovellusten hallintaa testaava Dontkillmyapp-testisovellus antoi 13R:lle hyvin samankaltaisia noin 80 %:n tuloksia kuin sisarmalli OnePlus 13:lle, eli sen perusteella käyttöjärjestelmä rajoittaa taustasovellusten toimintaa hieman, mutta melko vähän. Testijaksolla taustasovellusten toiminnassa tai ilmoitusten saapumisessa ei havaittu ongelmia tai viiveitä.
Tekoälyominaisuudet ovat tämän hetken trendi etenkin lippulaivapuhelimissa ja 13R:n ostaja pääsee nauttimaan käytännössä samasta kattauksesta kuin kalliimmassa 13-mallissa. OnePlussan toteutus ei yllä aivan markkinoiden parhaimmistoon ja valitettavasti AI Toolbox 2.0 -ominaisuuteen liittyvät keskeiset tekstin- ja äänenkäsittelyominaisuudet eivät toimi toistaiseksi suomeksi.
OnePlus 13R:n yleinen jokapäiväinen käyttökokemus on erittäin sulava, eikä häviä käytännössä mitenkään kalliimmalle OnePlus 13 -sisarmallille. Niin käyttöliittymän yleinen toiminta kuin moniajo ja sovellusten välillä liikkuminen sujui testijaksolla täysin virheettömästi.
Pelikäyttöä ajatellen OnePlus mainostaa sivuillaan huippuluokan pelikokemusta 120 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, mutta jättää vähemmälle maininnan siitä, että kyseinen optimointi koskee vain PUBG Mobile -peliä. Yleisesti ottaen mobiilipeleissä ruudunpäivitysnopeus on rajoitettu 60 FPS:ään, vaikka pelin tiedettäisiinkin tukevan korkeampia ruudunpäivitysnopeuksia. Pelikäyttöä ajatellen Snapdragon 8 gen 3 -piiri tarjoaa edelleen siinä määrin hyvää suorituskykyä, että käytännössä kaikkia markkinoilta löytyviä mobiilipelejä voi pyörittää ongelmitta maksimiasetuksilla.
Testituloksia (sulkeissa 12R):
- Antutu 10: 1891038 (1495854)
- Geekbench 6: 2222/6521 (2032/5249)
- 3DMark Wildlife Extreme: 4929 (3634)
- GFXBench Aztek Ruins High Tier Vulkan: 89 FPS (60 FPS)
Ajamissamme synteettisissä suorituskykytesteissä tulokset ovat varsin hyvin linjassa viimevuotisten, samaan Snapdragon 8 gen 3 -piiriin perustuneiden lippulaivamallien kanssa. Suorituskykytaso jää 30-40 % uusimman sukupolven Snapdragon 8 Elite -huippupiiriä käyttävään OnePlus 13:een nähden, mutta on siitä huolimatta hyvällä tasolla hinnan ja kokonaismarkkinan näkökannalta. Akkuasetuksista löytyvä suorituskykytila ei vaikuttanut testituloksiin mainittavasti, toisin kuin edeltäjämallissa. Edeltäjämalli 12R:ään verrattuna suorituskyky on parantunut testien perusteella prosessoripuolella noin 10-30 % ja grafiikkapuolella 35-45 %.
Snapdragon 8 gen 3 -piirin jäähdytyksestä vastaavaa kaksikerroksista höyrykammiota on kasvatettu vajaalla kymmenellä prosentilla ja se vaikuttaisi toimivan varsin hyvin. Testeissämme 15 minuutin CPUThrottling-rasitustestissä suorituskyky tippui noin 75 %:iin maksimista, joka on melko hyvä tulos high-end-luokan puhelimelle. 20 minuutin 3DMark Wild Life Extreme Stress Test -grafiikkarasitustestissä suorituskyky puolestaan laski vajaaseen 70 %:iin maksimista, joka on kohtalaisen hyvä tulos ja suorituskyky laski testin aikana varsin tasaisesti.
OnePlus 13R:n akunkesto osoittautui testijaksolla varsin hyväksi. Yhdellä latauksella selvittiin toistuvasti vaivatta kahden päivän yli niin, että varaa jäi vielä selvästi jäljelle. Tyypillisesti yhden päivän jälkeen akun varaus laski noin 70-75 % tasolle, kun näytön päälläoloaika liikkui 2-3 tunnin haarukassa. Kahden päivän ylitys onnistui toistuvasti täysin vaivatta ja kolmannenkin päivän ylitys olisi varmasti onnistunut keskivertoa kevyemmällä käytöllä, jos sitä olisi lähdetty yrittämään.
13R:n huippulatausteho on pienentynyt edeltäjämallin 100 watista 80 wattiin ja tämä yhdessä aiempaa suuremman akun kanssa johtaa siihen, että täysi lataus ottaa selvästi 12R:ää pidempään. Testeissämme lataus tyhjästä täyteen otti OnePlussan 100 watin Super VOOC -laturilla noin 50 minuuttia, eli merkittävät parikymmentä minuuttia edeltäjää enemmän. Vaikka akun kapasiteetti onkin kasvanut, näin suuri lataustehon hidastuminen ei ole toivottu kehityssuunta. Yleisen standardin USB Power Delivery -tekniikalla tuettu maksimilatausteho on 55 wattia.
Yhteenveto
Lähes kaikkia OnePlus 13R:n kaltaisia alemman high-end-luokan puhelimia koskee sama perustavanlaatuinen ongelma. Vaikka kyseessä olisi hyväkin puhelin, kuten OnePlus 13R monilta osin on, todellisena kantona kaskessa pilkottaa edellisen sukupolven lippulaivamallit, joita saa tyypillisesti samaan tai edullisempaan hintaan. Niissä on käytössä usein sama edellisen sukupolven lippulaivapiiri, mutta muilta osin ominaisuudet ovat enemmän tai vähemmän edistyneemmät, joten esimerkiksi tässä tapauksessa viimevuotinen OnePlus 12 vie OnePlus 13R:ää kuin litran mittaa.
Muotoilu on muuttunut varsin merkittävästi edeltäjämallista. Piti sitten 13R:n uudesta kulmikkaammasta muotoilusta tai ei, laitteen laaduntuntu ja viimeistely ovat sinällään kunnossa tämän hintaluokan laitteeksi. Rakenne on IP65-roiskesuojattu, mutta upotussuojauskaan ei olisi nykypäivänä liikaa pyydetty 750 euron puhelimelta. Moderni LTPO 4.1 AMOLED -näyttö kokonaisuudessaan varsin hyvä suoritus tässä hintaluokassa ja pärjää teknisesti myös useamman kalliimman puhelimen näytöille.
Sisältä löytyvä Snapdragon 8 gen 3 ei ole enää markkinoiden suorituskykykuningas, mutta käytännössä valtaosalle käyttäjistä se tarjoaa edelleen kiitettävän tason suorituskykyä ja lisäksi jäähdytys vaikuttaisi olevan 13R:ssä melko hyvin kunnossa. Akunkesto on melko hyvää, mutta latausnopeus on valitettavasti heikentynyt merkittävästi edeltäjämalliin nähden, eikä sitä voi selittää pelkästään kooltaan kymmenisen prosenttia kasvaneella akulla. Pieni miinus rapsahtaa myös pienentyneestä RAM-muistin määrästä.
Kamerakattaus on kokonaisuudessaan perushyvä, mutta samalla fakta kuitenkin on, että tekniikka on lainattu pitkälti keskihintaluokan puhelimista ja lisäksi kuvaprosessointi korostaa värejä paikoin hyvinkin rajusti. Useimmat keskivertokäyttäjät ovat varmasti tyytyväisiä, mutta vaativammat käyttäjät tuskin ovat kuvanlaatuun tyytyväisiä. Pääkamera on vahvin suorittaja ja tekee pääosin yleispätevää jälkeä, mutta ei silti ole varsinaisesti high-end-tasoa. Matalan resoluution kiinteätarkenteinen ultralaajakulmakamera on melko perustasoinen, vaikka tekeekin spekseihin nähden yllättävän kelvollista jälkeä. Telekamera on tervetullut lisä ja tuottaa etenkin hyvässä valaistuksessa yllättävänkin päteviä kuvia, mutta polttoväli voisi olla pidempi. Etukamera perustuu ikivanhaan rautaan, jota OnePlus on kierrättänyt puhelimissaan ties kuinka monen vuoden ajan. Videokuvaus ei ole 13R:ssä high-end-tasolla, sillä vain pääkamera kuvaa 4K-laadulla ja kuvanvakautus on hyvin keskinkertaista.
Ohjelmistopuolen toteutus on tuttu kalliimmasta OnePlus 13 -mallista. OxygenOS:n uusin 15-versio on huippuripeä, mutta tekoälyominaisuudet eivät yllä markkinoiden huipputasolle, eikä keskeiset AI Toolbox 2.0 -työkalut ole toistaiseksi käytettävissä suomen kielellä. Positiivisena parannuksena päivitystuki on nyt nostettu samalle 4&6 vuoden tasolle sisarmallin kanssa, joka on asiallinen suoritus.
Yhteenvetona OnePlus 13R on hieman tasapainoisempi kokonaisuus kuin edeltäjänsä ja yleisesti ottaen melko hyvä puhelin. Parannusta edellisvuoteen on tapahtunut etenkin kamerapuolella ja harmillista heikennystä puolestaan latausnopeudessa. 13R:n suurin haaste nykymarkkinassa on sen suositushinta, jolla se ei yksinkertaisesti pärjää viime vuoden lippulaivamalleista koostuvaa saman hintaluokan tarjontaa vastaan. Niin kauan kun OnePlus 12 on saatavilla samaan hintaan tai edullisemmin, ei 13R:n ostamista kannata edes harkita. OnePlus 13R:ää kannattaa kuitenkin pitää silmällä, kunhan hintataso laskee kohtuullisemmalle tasolle – suositushintaansa sitä on kuitenkin hankala suositella.
Plussaa:
- Tarkka, kirkas ja adaptiivinen AMOLED-näyttö
- Suorituskyky varauksin
- Suuri akku ja hyvä akunkesto
- OxygenOS:n todella nopea ja sulava käyttökokemus
- Merkittävä parannus päivitystukeen
Miinusta:
- Videokuvausominaisuudet:
- Vain pääkameralla voi kuvata 4K-videota
- Ultralaajakulmakameran videolaatu
- Kuvanvakautuksen toiminta varauksin
- Voimakkaasti värejä ylikorostava kuvaprosessointi
- Edeltäjämallista vähentynyt RAM-muistin määrä
- Merkittävästi hitaampi lataus kuin edeltäjämallissa
- Langattoman latauksen puute varauksin
- Ei vesiupotussuojausta
13 kommenttia
Loading new replies...
Näytetään 50 ensimmäistä kommenttia. Lue kaikki kommentit ja keskustele aiheesta foorumilla TechBBS →