Testasimme io-techissä viime syksynä AMD:n TR4-kantaisille Ryzen Threadripper -tehoprosessoreille tarkoitetut itävaltalaisen Noctuan NH-U-sarjan coolerit, joiden hintataso Suomessa on 70-80 euroa. Nyt testiimme saapui saksalaisen Arcticin Freezer 33 TR -cooleri, joka on hinnoiteltu Suomessa reiluun 40 euroon ja valmistaja tarjoaa coolerilleen jopa 10 vuoden takuun. Kyseessä on markkinoiden edullisin Threadripper-cooleri, vaikka hinta sijoittuukin yleisesti coolereiden keskihintaluokkaan.
Esittelemme tässä artikkelissa pikaisesti coolerin ominaisuudet ja asennusprosessin sekä ajamme lämpötila- ja melumittaukset 16-ytimisellä Ryzen Threadripper 1950X -prosessorilla vakiona ja 3,8 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotettuna.
Ulkonäöltään kokonaan mustaksi anodisoitu Freezer 33 TR on hillityn tyylikkään näköinen. Ulkomitat ovat 123 x 89 x 155 mm (L x S x K) ja se painaa 574 grammaa (ilman tuuletinta). Jäähdytysrivastoon on valmiiksi kiinnitetty yksi 120 mm:n tuuletin.
Mukana toimitettava yrityksen oma BioniX F120 -mallinen tuuletin tukee tuotesivujen mukaan PWM-ohjausta (Pulse Width Modulation) 200 – 1800 RPM:n kierrosalueella. Valmistaja ilmoittaa ilmavirraksi 69 CFM ja melutasoksi 0,5 sonea @ 1800 RPM:n maksiminopeudella. Tuulettimen kaapeli on 40 cm pitkä.
Asuksen Fan Xpert 4 -ohjelmalla analysoituna tuuletin ilmoittaa kierrosnopeusalueen ulottuvan 2913 RPM:ään asti, joka on merkittävästi eli 62 % korkeampi lukema kuin valmistajan ilmoittama 1800 RPM:n maksiminopeus. Todennäköisesti tuulettimen moottori ei tunnista PWM-signaalia oikein tai signaalissa on jotain muuta häiriötä sillä myös muissa arvosteluissa on havaittu sama asia eri alustalla.
Freezer 33 TR rakentuu kuparisista lämpöputkista sekä alumiinisesta tornirivastosta, joka koostuu 49 symmetrisestä lamellista. Niiden paksuus on 0,4 mm. Kuuden millimetrin paksuisia lämpöputkia on neljä kappaletta ja ne ovat suoraan kontaktissa prosessoriin.
Kontaktipinnan viimeistely on jätetty melko karkealle hiotulle pinnalle. Lämpöputket ovat kiinni alumiinisessa pohjablokissa, jolla putket on sidottu yhteen. Putkien väliin jäävät raot ovat selvästi sormella tunnettavissa.
Valmistajan mukaan Freezer 33 TR on varta vasten optimoitu Ryzen Threadripperille ja sen suurikokoiselle lämmönlevittäjälle (69,2 x 51,9 mm). Käytännössä tämä tarkoittaa, että neljä lämpöputkea on hiottu tasaiseksi pidemmältä matkalta, mutta koko lämmönlevittäjää coolerin 50 x 30 mm kokoinen pohja ei kuitenkaan peitä alleen.
Toimitussisältöön kuuluu coolerin ohella QR-koodiasennusohjeisiin, pieni pussillinen MX-4-lämpötahnaa, kiinnikkeet toiselle tuulettimelle (mukana toimitetaan vain yksi tuuletin) sekä kiinnitystarvikkeet osalle AMD- ja Intel-suoritinkannoille (LGA 2066/2011/TR4/AM4). Intelin yleisimmät LGA 1151/1150/1155-kannat tai AMD:n vanhempi AM3-kanta eivät ole tuettuna.
Vertailukohtana testeissä on mukana noin 30 euroa kalliimpi Noctuan vastaava NH-U12S-malli, joka on yhteensopiva ainoastaan TR4-kannan kanssa, sen kiinnitysmekanismi on kokonaan integroitu jäähdytykseen ja lämpöputkien alla on nikkelöity isokokoinen kuparinen pohjalevy, joka on kontaktissa prosessorin lämmönlevittäjään.
Asennus
Suoritimme asennuksen TR4-kantaiselle Asuksen ROG Zenith Extreme -emolevylle. Freezer 33 TR:n asennus alkaa asettamalla metalliset levyt TR4-kannan päätyihin ja ruuvaamalla ne paikoilleen neljällä ruuvilla.
Seuraavaksi coolerin pohjaan ruuvataan molemmin puolin kiinnitysraudat kahdella ruuvilla. Prosessorille laitetaan sopiva määrä lämpötahnaa ja cooleri asetetaan prosessorin päälle. Lopuksi cooleri ruuvataan neljällä ruuvilla kiinni aiemmin prosessorikantaan asennettuihin metallilevyihin.
Coolerin asentaminen ei ole erityisen hankala operaatio, mutta vaivattomaksikaan sitä ei voi kutsua. Aikaa ruuvailuun ja tuulettimen asentamiseen menee noin 10-15 minuuttia. Coolerin kiinnitysruuveissa ei ole kierrejousia tasoittamassa kiristysvoiman jakautumista, vaan ne pitää kiristää näppituntumalla niin tiukalle kuin mahdollista. Tuulettimen kiinnitysrautojen asennus pieniin koloihin vaatii myös pienoista sorminäppäryyttä ja alapuolella tuuria, että ne osuvat kohdilleen. Tuulettimen johto yltää hyvin paikoilleen, vaikka tuuletinliitin olisikin hieman kauempana.
Lämpötila- ja melumittaukset
Testasimme Actic Freezer 33 TR- ja Noctua NH-U12S -coolereiden jäähdytystehoa AMD:n suorituskykyisimmän Ryzen Threadripperin eli 16-ytimisen 1950X -mallin kanssa. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H1-tahnaa.
Testit ajettiin 1950X prosessori vakiona ja 3,8 GHz:iin ylikellotettuna (1,25 V). Alustana testeissä käytettiin X399-piirisarjaan perustuvaa Asus ROG Zenith Extreme -emolevyä ja testit ajettiin avonaisessa testipenkissä. Kannattaa huomioida, kun kokoonpano siirretään avonaisesta testipenkistä kotelon sisälle, lämmöt nousevat useammalla asteella.
Testejä varten prosessorituulettimen kierrosnopeutta säätelevä emolevyn CPU Q-Fan Control -asetus pidettiin Auto-tilassa ja Standard-profiilissa. Käytännössä tämä tarkoitti Arcticin BioniX F120 -tuulettimella 60 asteen lämpötilassa tuulettimen 55 % kierrosnopeutta ja 75 asteessa 100 % kierrosnopeutta.
Noctua NH-U12S TR4-SP3 -verrokkicoolerin käyttämällä NF-F12 PWM -tuulettimella kierrosnopeusalue oli 180-1507 RPM, joten tuuletin pyöri samoilla lämpötiloilla hiljaisemmin.
Prosessorin lämpötilan lisäksi mittasimme kokoonpanon melutason 60 cm:n etäisyydeltä A-painotuksella Velleman DVM805 -desibelimittarilla. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 34,6 desibeliä.
Huom! Melu on logaritminen suure, jonka yksikkö on desibeli (dB). 3 desibelin muutos tarkoittaa melutason kaksinkertaistumista ja 10 desibelin muutos melutason kymmenkertaistumista. Tuulettimen melu voi olla silti häiritsevää, vaikka mitattu desibeliarvo jäisi alhaiseksi. Jokaisella tuulettimella on omanlainen äänensävy, joka on seurausta tuulettimen rakenteesta, kuten lavoista, moottorista ja osien laadusta.
Rasituksena käytettiin Prime95-ohjelman uusinta 29.3-versiota Small FFTs -kokoa (Fast Fourier Transform, Nopea Fourier-muunnos) ja Handbrake-ohjelmalla videon H.264-enkoodausta.
Vakiona Ryzen Threadripper 1950X -prosessori toimii 180 watin TDP-arvon rajoissa, joten Prime95-rasituksessa kaikkien 16 ytimen osalta kellotaajuus heitteli noin 3275-3400 MHz:n välimaastossa ja käyttöjännite 1,0625-1,08125 voltissa.
Prime95- ja Handbrake-rasituksessa Threadripper 1950X -prosessori toimi Arcticin Freezer 33 TR:llä ja Noctuan NH-U12S TR4-SP3:lla noin 75-asteisena ja ero oli vain marginaalisesti 0,2-0,5 astetta eli käytännössä eroa ei ollut lainkaan.
Kokoonpanon melutasoa mitatessa todettiin, että Noctua oli molemmissa testeissä selvästi hiljaisempi ja Prime95-testissä ero venyi lähes viiteen desibeliin. Handbrakessa kuormitus vaihtelee enkoodauksen edetessä ja graafissa on esitetty hetkellinen maksimi. Noctua oli Handbrakessa 2,6 desibeliä hiljaisempi kuin Arctic.
Subjektiivisesti arvioiden Noctuan melutaso oli lähes äänetön ja Arctitin melutaso oli selvästi kuultavissa, mutta ei kuitenkaan häiritsevän äänekäs.
Lopuksi asetimme molempien coolereiden tuulettimet pyörimään siten, että kokoonpanon melutaso oli sama 38 desibeliä. Noctuan jäähdytysteho oli samalla melutasolla noin neljä astetta alhaisempi kuin Arcticilla.
Ylikellotustestit Threadripper 1950X @ 3,8 GHz
AMD:n suosittelema virallinen maksimilämpötila Ryzen Threadripper -prosessoreille on 68 astetta, joka ylittyi hetkellisesti jo vakiona Handbrake-enkoodauksessa. Kun prosessori ylikellotettiin 3,8 GHz:iin, käyttöjännite nostettiin 1,25 volttiin eikä TDP-arvo ollut enää rajoituksena, prosessorin lämpötila nousi Prime95-rasituksessa molemmilla coolereilla selvästi yli 68 asteeseen. Arcticilla lämpötila oli noin kolme asteetta viileämpi kuin Noctualla.
Kuten vakionakin, Noctua oli ylikellotettuna vajaa viisi desibeliä hiljaisempi kuin Arctic. Käytännössä Noctuan melutaso nousi prosessori ylikellotettuna suurin piirtein sille tasolle, kuin Arcticilla prosessori vakiona.
Subjektiivisesti arvioiden Arcticn melutaso oli ylikellotettuna äänekäs ja tuuletin pyöri täydellä kierrosnopeudella.
Myös prosessori ylikellotettuna asetimme molempien coolereiden tuulettimet pyörimään siten, että kokoonpanon melutaso oli sama 39 desibeliä. Noctuan jäähdytysteho oli samalla melutasolla noin kaksi astetta parempi kuin Arcticilla.
Loppuyhteenveto
Massiivisesta TR4-kannasta ja sen uniikista rakenteesta johtuen kovinkaan monet markkinoilla olevat ilmajäähdytykset eivät ole yhteensopivia Ryzen Threadripper -prosessorin kanssa. Arctic on selvästi päättänyt iskeä tähän markkinarakoon ja muokannut Freezer 33 -coolerinsa uusimmasta versiosta myös Threadripper-yhteensopivan TR-mallin.
Testeissämme oli käytössä Asuksen ROG Zenith Extreme -emolevyn Standard-tuuletinprofiili ja Arctic Freezer 33 TR jäähdytti Threadripper 1950X:n vakiona marginaalisesti viileämmäksi kuin Noctua NH-U12S, mutta selvästi äänekkäämmän melutason kustannuksella. Prosessori 3,8 GHz:iin ylikellotettuna Arcticilla lämpötila oli noin kolme astetta viileämpi, mutta melutaso nousi äänekkääksi. Noctuan melutaso nousi prosessori ylikellotettuna samalle tasolle kuin Arcticilla prosessori vakiona.
Kun prosessorin lämpötilaa mitattiin vakiona ja ylikellotettuna samalla melutasolla, Noctuan jäähdytysteho oli noin 2-4 astetta parempi.
Freezer 33 TR on myyntihinnaltaan noin 30 euroa edullisempi kuin Noctua, joten siihen nähden cooleri hoiti jäähdytystehon osalta hommansa moitteetta, vaikka olikin selvästi äänekkäämpi. 16-ytiminen Ryzen Threadripper 1950X -prosessori maksaa kuitenkin lähes 1000 euroa ja 12-ytiminen 1920X-malli 700 euroa, joten parin kympin rahallinen säästö ei välttämättä ole järkevää coolerihankinnassa 180 watin TDP-arvolla varustetun prosessorin kanssa.
30 euroa kalliimmalla Noctualla coolerin asennus on selvästi yksinkertaisempi ja nopeampi operaatio ja mukana tuleva tuuletin on hiljaisuutta arvostavien käyttäjien makuun. Freezer 33 TR:n eduiksi voidaan laskea musta-valkoinen hillityn tyylikäs ulkonäkö ja mukana toimitettavassa BioniX F120 -tuuletimesta irtoaa halutessa enemmän kierroksia ja jäähdytystehoa (ja ääntä) kuin Noctuasta.
Molemmilla valmistajilla on takuuasiat kunnossa sillä Arctic tarjoaa jopa 10 vuoden ja Noctua puolestaan 6 vuoden takuun.
Hyvää
- Edullinen hinta
- Hillityn tyylikäs ulkonäkö
- Yhteensopivuus myös muille kannoille (rajoitetusti)
- Vastaava jäähdytysteho kuin Noctuan NH-U12S:llä…
Huonoa
- … mutta selvästi äänekkäämpi
- Kiinnitysratkaisussa liikaa osia ja ruuvimeisselin käyttötarvetta
- Tuulettimen kiinnitys raudoilla
Ei kovin järeä jäähy,mutta edullinen ja näkyyhän tuo riittävän TR:llekin.
Itsellä Ryzenin kaverina vastaava 33 Plus malli 2x ropelilla,näkyy olevan kiinnitysraudoille reiät tuossakin.
Hyvä artikkeli taas 🙂
Tässä vielä kuva kontaktista Noctuan NH-U12S:n pohjaan:
Tulkitsenko tätä piitahnakuvaa oikein: siis, että Noctualla on käynyt suunnittelumoka ja se siilin isokokoinen pohja ei sijaitse kokonaan prosessorin kohdalla (vaan on sen joku noin 5 mm liian lähellä emolevyn yläreunaa)? Hups?
Joo reiät on ja nuo tuulettimen kiinnitysraudatkin tulee mukana, mutta ei toista tuuletinta.
OT/
Niitähän löytyy nurkista joka jannulla :happy:?
Vajaan tonnin prossa ja sille 40€ ilmajäähy. No ehkä testipenkkiin tai tilapäiseksi. 😉
Jep, loppuyhteenvedossa juurikin yritin hieman luoda perspektiiviä tälle asetelmalle.
Luulisi että noille pitäisi olla vähintään NH D15 -tasonen jäähy.
Ei siitä haittaa olisi, mutta TR4-kanta on sen verran erikoinen, että täytyy melkein olla tornimallinen melko kapea tornicooleri. Esim. NH-D15 ei siihen sovi millään adaptereillakaan.
Noilla raudoilla saa siirrettyä tuota cooleria suuntaan tai toiseen muutamia millejä, tuo TR4-kannan ympäristö on niin tiivisi ja näytönohjain niin lähellä, että keskitetysti sen on oltava noin.
Nappasin tän väliaikasesti käyttöön kun ei vielä jouda custom looppia väkertämään. Ihan hyvin on hoitanu hommansa vakio 1920X päällä, mut kyllähän tuo pieneksi jää jos kellottelemaan rupeaa.
@Sampsa
Prime95-testissäsi 27.9.17
NH-U12S CPU 59,3 astetta, nyt 66 astetta (Prime95 v29,3)
Mistä tuo ero johtuu? eri Prime versiostako?
Tuo NH-U14S 55,3 astetta vastannee? Prime95 v29,3 :nä noin 62 astetta?
79,90€ hintaisena ollee järkevin hankinta, vai tuleeko tuosta näytönohjaimen siirrosta ongelmia?
((NH-U14S 55,3 astetta (näytönohjain ei sopinut ylempään PCI-Express liittimeen))
Omassa TR:ssä Noctua pelaa sen verran hyvin että vesijäähyä ei edes kaipaa. Enemmän tuosta Asuksen näyttiksestä lähtee ääntä muutenkin. Hyvä testi kuitenkin siksi että näiden TR:n yhteensopivien jäähyjen testeissä ei ole juurikaan ollut ruuhkaa edes maailmalla. Olis mielenkiintoista tietää paljonko TR:iä on myyty maailmanlaajuisesti?
Kiitoksia testeistä ja artikkelin kirjoittamisesta.
Onko Frozen tulossa milloin testiin?
Tuli tämä kyseinen jäähy hankittua kaverin kokoonpanoon Ryzen 5 1600:lle, jossa tuo jäähyn kanta alkoi vähän mietityttää konetta kootessa että mitenkähän toimii Ryzenien kanssa.
Kaikki kuitenkin meni hyvin ja jäähdytysteho noille keskitason Ryzeneille on loistava sekä hiljainen.
Itse pidän tuosta kiinnitystavasta enkä tuntenut siinä olevan liikaa ruuvimeisselin tarvetta, kun sitä kuitenkin tarvitaan koneen kasauksessa.
Ero tulee Prime-versiosta, näköjään tämä uusin 29.3-versio rasittaa prosessoria lämpimämmäksi kuin vanha 28.1
@Sampsa
Olisko mahdotonta tehdä artikkeli jossa yhtä tehokasta ilmajäähyä (esim. noctualta) verrattaisiin useaan eri TDP arvon prosessoriin ja näistä olisi lämpötilamittaukset IDLE / Rasitus.
Tällöin pystyisi näkemään TDP:n muutoksen vaikutuksen käytännön lämpötiloihin.
Artikkelin tietoa voisi soveltaa tietokoneen suunnittelussa kuin myös tietokoneen jäähdyttimien soveltamisessa muissa projekteissa esim. tehokkaan ledin/laserin jäähdytykseen.