Testasimme Motorolan G5-perusmallia viime vuoden huhtikuussa ja hieman paremmin varusteltua G5 Plus –mallia kesäkuun alussa. Edullisempi G5 oli testaajan mieleen, eikä kalliimpi G5 Plussakaan ollut lainkaan hullumpi laite pienen pettymyksen tuottaneesta kamerasta huolimatta.
Lenovo laajensi Motorola-mallistoa viime vuonna melko voimakkaasti ja ehkäpä erikoisin ratkaisu oli päivittää G5-malleja kesken vuoden uusilla S-versioilla. S tulee valmistajan mukaan sanoista ”Special edition”, eli ”erikoisversio”. Helmikuun lopulla esitellyt ja kevään aikana kauppoihin tulleet G5-mallit saivat parannellut seuraajamallit vain viisi kuukautta myöhemmin, elokuun alussa. Kauppoihin uudet G5S-mallit saapuivat Suomessa alkusyksystä.
Moto G5S:n suositushinta on Suomessa 249 euroa ja Moto G5S Plussan vastaavasti 299 euroa. Hinnat ovat nousseet G5-malleista 50 ja 20 euroa. Markkinatilanne on edelleen nyt vuodenvaihteen tienoilla hieman sekava, sillä kaikkia neljää mallia on edelleen tarjolla. Hinta.fi-palvelun mukaan Moto G5S maksaa edullisimmillaan 199 euroa ja Moto G5S Plus 249 euroa. Vanhan G5-mallin saa 149 euroon ja G5 Plussan puolestaan 199 euroon, eli samaan hintaan kuin G5S:n.
Tutustumme tässä artikkelissa kumpaankin Moto G5S –malliin muutaman päivän käyttökokemuksien sekä karsitumman kokeiltua-juttukonseptin muodossa. Keskitymme ensisijaisesti laitteiden uudistuksiin sekä niiden mielekkyyteen.
Moto G5S
Moto G5S:n pakkaus on tyyliltään lähes identtinen edeltäjämallin kanssa – ainoastaan mallimerkintä on muuttunut ja toisen päädyn väritys vaihtunut vihreästä punaiseksi.
Pakkauksen toimitussisältö on muuttunut jonkin verran. Micro-USB-johdon ja laturin väri on muuttunut mustaksi ja laturi tukee nyt TurboCharge-pikalatausta (15 W). Lisäksi mukana tulee pikakäyttöopas, turvallisuusohjeet sekä korttipaikan avaustyökalu.
Muotoilultaan Moto G5S näyttää varsin paljon Moto G5:ltä, mutta rinnakkain vertailtaessa oleelliset ulkoiset erot tulevat nopeasti esiin. Merkittävin muutos löytyy kuorimateriaalista – G5S:n takakuori on koneistettu alumiinista, kun taasen G5:n takakuoressa on käytetty runsaasti muovia. G5S tuntuu myös solakammalta ja on lisäksi kasvanut kooltaan. Koko puhelimessa on roiskevedeltä suojaava nanopinnoite.
Alkuperäisen G5:n laatuvaikutelmassa ei ollut sinällään mitään valittamista, mutta G5S nostaa sen vielä pykälää tai jopa kahta korkeammalle. Alumiinikuorten ja reunoilta pyöristetyn näyttölasin vaikutus käsituntumaan on yllättävän suuri. Kyseessä on hintaluokkansa ehkäpä arvokkaimmalta tuntuva laite, joka ei häpeile edes huomattavasti kalliimpien puhelinmallien, kuten vaikkapa OnePlus 5T:n rinnalla.
G5S:n rakenne tuntuu erittäin tukevalle, eikä se elä tai natise väänneltäessä. Myös muotoilu on miellyttävää ja puhelin istuu hyvin käteen. Gorilla Glass 3 –näyttölasi on nyt pyöristetty reunoiltaan ja se rajautuu suoraan metallikuoreen, joka ei ole välttämättä pudotuskestävyyden kannalta paras mahdollinen ratkaisu. Kylkien molempia reunoja kiertää kiiltäväksi koneistettu viiste, joka tuo ulkonäköön hieman lisää loistetta.
Moto G5S:n rakenne ja fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 150 x 73,5 x 8,2-9,5 mm
- Paino: 157 grammaa
- Rakenne: alumiininen unibody
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 67,6 %
Kuten jo edellä tuli mainittua, G5S:n koko on kasvanut edeltäjästä, kiitos 0,2 tuumaa suuremman näytön. Ratkaisu on hieman erikoinen, sillä yritys pienensi juuri näyttökokoja G4-sukupolveen verrattuna. Käytännössä G5S on 6,7 mm pidempi, 0,5 mm leveämpi sekä 12 grammaa painavampi kuin G5. Mitat ovat nyt lähes samat G5 Plus –mallin kanssa. G5S on sitä 0,2 mm lyhyempi, 0,5 mm kapeampi ja 2,2 mm paksumpi. Painoeroa on kaksi grammaa.
Teknisiltä ominaisuuksiltaan Moto G5S on päivittynyt maltillisesti. Järjestelmäpiiri on pysynyt samana, eli sen virkaa toimittaa Snapdragon 430 –malli. Myös RAM-muistin määrä on pysynyt Suomessa myytävissä malleissa samassa kolmessa gigatavussa, joka on hyvä määrä tämän hintaluokan puhelimeen. Tallennustilan määrä on sen sijaan tuplattu 32 gigatavuun, joka on positiivinen muutos.
Moto G5S:n tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 430 –järjestelmäpiiri (4 x 1,4 GHz Cortex-A53, Adreno 505 GPU, X6 LTE-modeemi)
- 3 Gt LPDDR3 RAM-muistia
- 32 Gt sisäistä tallennustilaa (vapaana noin 24 Gt)
- jopa 128 Gt muistikortteja tukeva microSD-korttipaikka
- Akku 3000 mAh, micro-USB, 15 W TurboCharge-pikalataustuki
- 4G-yhteydet (Cat.4 150/50 Mbps), kaksi SIM-korttipaikkaa
- WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth v4.2 (BR/EDR+BLE), GPS + Glonass, NFC
G5S:n näyttö on siis kasvanut halkaisijaltaan viidennestuuman 5,2 tuuman lukemaan. Näyttötekniikka (IPS) ja tarkkuus (Full HD) ovat pysyneet muuttumattomina. Kasvaneen koon myötä yhden käden käsiteltävyys on heikentynyt entisestään. Näyttökokoluokassaan G5S ei ole suoranaisesti pienimmästä päästä ja näytön sekä ulkomittojen välinen suhdeluku on edelleen nykymittapuulla heikko 67,6 %.
Moto G5S:n näytön tekniset tiedot:
- Läpimitta: 5,2 tuumaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 67,6 %
- Tekniikka: IPS LCD
- Alipikseliasettelu: RGB
- Resoluutio: 1080 x 1920 pikseliä
- Pikselitiheys: 424 PPI (pikseliä tuumalla)
- Suojaus: 2.5D Gorilla Glass 3
Moto G5S:n näytön kuvalaadusta on hankala keksiä mitään pahaa sanottavaa, etenkin kun huomioidaan laitteen edullinen hintaluokka. Värintoisto on miellyttävää ja näytön asetuksista voi valita realistisen tai eloisan väritilan. Maksimikirkkaus on keskitason paremmalla puolella mutta mustan toisto ei ole markkinoiden parhaimmiston tasolla. Katselukulmat ovat hyvät.
Moto G5S tukee edeltäjästä tuttua Moto Näyttö –ominaisuutta, joka näyttää puhelimeen saapuvat ilmoitukset mustavalkoisena sammutetulla näytöllä, kun kättä heilautetaan puhelimen yllä. Ominaisuus on osoittautunut melko näppäräksi, mutta haluttaessa se on mahdollista kytkeä asetuksista pois päältä.
Moto G5S:n alapääty on nyt edeltäjämallin muovin sijaan metallia ja sinne on sijoitettu micro-USB-liitännän ohella myös äänenlaadultaan keskitasoinen kaiutin ja mikrofonin aukko. Näytön alapuolelta löytyy tuttu sormenjälkitunnistin, joka on upotettu hieman näyttölasin pinnan alapuolelle. Tunnistin toimii nopeasti ja luotettavasti ja se mahdollistaa myös näytön herättämisen ja sammuttamisen sekä navigointipainikkeet korvaavien pyyhkäisyeleiden käytön.
Puhelimen yläpäädyssä on ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä, aivan kuten edeltäjämallissa. Etukameran tarkkuus on edelleen viisi megapikseliä, mutta se on saanut parikseen valovoimaisemman f2.0-aukkosuhteen objektiivin sekä LED-salaman. Kuulokeaukko on edelleen varsin syvä ja kerää helposti likaa sisäänsä. Puhelimen vasemman kyljen korttikelkkaan ei valitettavasti sovi samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia yhdessä muistikortin kanssa.
Kuten jo aiemmin mainitsin, alumiinisen takakuoren toteutus ja viimeistely on erinomaisella tasolla ja se sopisi helposti vähintään tuplasti kalliimpaan puhelimeen. Takakuoren ylä- ja alareunassa on antenniraidat, jotka on sävytetty sulautumaan kohtalaisen hyvin takakuoren väriin. Mattapintainen metalli on etenkin kuivissa käsissä hieman liukas ja talvisäällä epämiellyttävän kylmä. Ulkonäön kannalta on positiivista, ettei pinta kerää käytännössä lainkaan sormenjälkiä. Pieneen kuoppaan sijoitettu Motorola-logo on hauska pieni yksityiskohta menneiltä vuosilta.
NFC-yhteys on tuettuna Suomessa myytävissä malleissa ja sen antenni on sijoitettu kameran yläpuolelle. Oikealla puolella sijaitsevien kylkipainikkeiden tuntuma on yksi parhaimmista: ne ovat samanaikaisesti tukevat, napakat ja pehmeän hiljaiset.
Alumiinikuoreen siirryttäessä G5S:ssä on luovuttu irrotettavasta akusta, joka löytyi vielä edeltäjämalli G5:stä. Samalla akun kapasiteettia on onnistuttu kasvattamaan 2800:sta 3000:een mAh:iin. Lukema on sama kuin G5 Plus- ja G5S Plus –malleissa. Akku tukee 15 watin TurboCharge-pikalatausta mukana toimitettavalla laturilla ja totesimme latausajaksi tyhjästä täyteen runsaat 1,5 tuntia.
Moto G5S:n takakamera on sijoitettu muiden G5-sarjan mallien tapaan pyöreään kehykseen, joka kohoaa kuitenkin nyt puolisentoista milliä takakuoresta ulospäin ja on reunustettu metallisella renkaalla. Kameran alapuolelle on sijoitettu yhteen LED-valoon perustuva salama.
S-mallin myötä kameran megapikselimäärä on kasvanut 13:sta 16:een, joka ei lähtökohtaisesti tarkoita kuvanlaadun kannalta vielä yhtään mitään. Kamera perustuu tiettävästi Samsungin S5K3P3 -kuvasensoriin (1/3,06”; 1,0 um), joka käyttää vaiheentunnistukseen (PDAF) perustuvaa automaattitarkennusta. Sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Kamera tukee myös 1080p 30 FPS –videokuvausta.
Moto G5S:n kameran toimintanopeus on lähes identtistä edeltäjämalli G5:n kanssa, eikä siinä ole suurempaa valittamista laitteen hintaluokka huomioiden. Kamera käynnistyy kohtalaisen nopeasti ja tarkennuksen toiminnassa ja luotettavuudessa ei ole valittamista. Hämäräolosuhteissa ja HDR-kuvauksessa kuvan ottaminen kestää hieman pidempään ja heikossa valossa etsimeen tulee ”pidä kamera vakaana” –teksti kuvan ottamisen ajaksi.
Kamerasovelluksen käyttöliittymä on pitkälti tuttu Motorolan aiemmista vuoden 2017 malleista ja se on melko looginen ja helppokäyttöinen. Pienenä uudistuksena kuvaustilavalikosta (oikeassa ylänurkassa) näkyy videokuvaukseen liittyvät tilat vain videokuvauksen ollessa aktivoituna. Manuaalikuvaustila tarjoaa säätömahdollisuudet tarkennukselle, valkotasapainolle, suljinajalle (1/6000 – 1/1,5 s), herkkyydelle (ISO 100 – 3200) sekä valotuksen kompensoinnille (-2…+2), joten säädöt ovat positiivisen kattavat tämän hintaluokan puhelimeen.
G5S:n kameran kuvanlaatu ei ole havaittavasti parantunut uudesta tarkemmasta 16 megapikselin kuvasensorista huolimatta. Otokset ovat edeltäjämallia kontrastikkaampia, jonka myötä hienovaraisemmat värisävyt ja yksityiskohdat kärsivät paikoin. Dynamiikkaa emme päässeet talven pimeinä päivinä kunnolla testaamaan. Kokonaisuudessaan hyvässä valossa otetuissa kuvissa ei ole puhelimen hintaluokka huomioiden haukkumista, joskaan ei myöskään suurempaa hehkuttamisen aihetta.
Hämärässä kuvat tärähtävät melko helposti ja kuvien kokonaisilme jää yleensä varsin pehmeäksi. Lähempää tarkasteltuna yksityiskohdat ovat sotkeutuneet melko mössöksi ja kohinassa on paikoin vihertäviä ja punertavia sävyjä. Kamera alkaa nostaa herkkyyttä tasaisesti suljinajan pidentyessä. Pisimmillään automatiikka venyttää suljinajan 1/13 sekuntiin ja herkkyyden ISO 3200 –arvoon.
Videokuvaus onnistuu Moto G5S:llä parhaimmillaan 1080p-tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella elektronisen vakautuksen ollessa käytössä. Videot pakataan H.264-formaatilla (High@L4, CABAC / 1 Ref Frames) .mp4-kääreeseen. Video tallentuu noin 17 Mbit/s bittivirralla ja 96 kbit/s stereoäänellä. Videon laatu on tämän hintaluokan puhelimeen perustasoa ja kohtalaisen käyttökelpoista. Värimaailma on melko luonnollinen ja dynamiikka kohtalaista, mutta jälki on hieman pehmeää ja elektronisesta vakautuksesta huolimatta videossa näkyy helposti pientä värinää.
Moto G5S Plus
Moto G5S Plussan pakkaus on kuvitukseltaan hyvin samanlainen edullisemman sisarmallinsa kanssa, mutta pakkauksen toinen pääty on sininen ja ulkomitoiltaan laatikko on aavistuksen suurempi.
Pakkauksen toimitussisältö on täysin sama kuin G5S:ssä.
Moto G5S:n pakkaus on tyyliltään lähes identtinen edeltäjämallin kanssa – ainoastaan mallimerkintä on muuttunut ja toisen päädyn väritys vaihtunut vihreästä punaiseksi. Paketin mukana tulee siis micro-USB-kaapeli, 15 watin TurboCharge-laturi, pikakäyttöopas, turvallisuusohjeet sekä korttipaikan avaustyökalu.
Ulkonäöltään Moto G5S Plus on kuin suurennettu versio edullisemmasta Moto G5S –mallista. Edeltäjämalli G5 Plussaan verrattuna etupuolen erot ovat hyvin pieniä, mutta taustapuolelta laitteet erottaa nopeasti kuorimateriaalin myötä. Myös muut huomiot noudattelevat samaa linjaa G5S:n kanssa.
Metallirakenteen ja viimeistelyn laatuvaikutelma on erittäin hyvä, eikä laite elä tai natise yhtään väänneltäessä. Metallikuoren sekä etupuolen Gorilla Glass 3 –lasin sovitus on moitteeton, mutta välissä ei ole käytetty minkäänlaista muovikaistaletta, mikä saattaa heikentää lasin pudotuskestävyyttä. Muotoilun puolesta G5S Plus istuu kouraan mukavasti ja kylkien kiiltävät koneistetut viisteet parantavat hieman laitteesta saatavaa otetta.
Moto G5S Plussan rakenne ja fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 153,5 x 76,2 x 8-9,5 mm
- Paino: 168 grammaa
- Rakenne: alumiininen unibody
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 71,3 %
0,3 tuumaa kasvanut näytön halkaisija on vaikuttanut siihen, että myös laitteen ulkomitat ovat kasvaneet. 5,5-tuumaisella näytöllä varustetuksi luuriksi Moto G5S Plus on skaalan suuremmasta päästä ja selvästi leveämpi kuin useimmat saman kokoluokan high-end-puhelimet. G5 Plussaan nähden pituus on kasvanut 3,3 mm, leveys 2,2 mm ja paksuus 0,3 mm. Painoa on tullut lisää 13 grammaa, mutta se on varsin hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa.
Vertailun vuoksi melko tukevan kokoinen ensimmäisen sukupolven Nokia 6 on 0,5 mm pidempi, 0,4 mm kapeampi ja 0,1-1,6 mm ohuempi kuin Moto G5S Plus. Painoeroa laitteilla on vain yksi gramma.
Rautapuolella Moto G5S Plussan sisältämät muutokset ovat varsin maltillisia. Oikeastaan ainoa merkittävä parannus liittyy RAM-muistin määrään, joka on nostettu Suomen markkinoilla myytävässä mallissa kolmesta neljään gigatavuun. Järjestelmäpiirinä on sama virtapihinä tiedetty Snapdragon 625 kuin edeltäjämallissa ja myös tallennustilan määrä on pysynyt 32 gigatavussa.
Moto G5S Plussan tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 625 –järjestelmäpiiri (8 x 2,0 GHz Cortex-A53, Adreno 506 GPU, X9 LTE-modeemi)
- 4 Gt LPDDR3 RAM-muistia
- 32 Gt sisäistä tallennustilaa (vapaana noin 24 Gt)
- jopa 128 Gt muistikortteja tukeva microSD-korttipaikka
- Akku 3000 mAh, micro-USB, 15 W TurboCharge-pikalataustuki
- 4G-yhteydet (Cat.6 300/150 Mbps, 2CA), kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth v4.1 (BR/EDR+BLE), GPS + Glonass, NFC
Motorola jatkaa erikoista kikkailuaan näyttökokojen kanssa ja tällä kertaa suunta on jälleen ylöspäin. Edeltäjämallin 5,2-tuumaisesta näytöstä ollaan noustu kolme kymmenystä 5,5 tuumaan. Kuluttajat ovat varmasti ratkaisusta kahta mieltä. Näyttötekniikka on joka tapauksessa pysynyt samana kuin edeltäjämallissa, eikä tarkkuuskaan ole muuttunut. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on keskitasoa tässä näyttökokoluokassa ja selvästi parempi kuin pienemmässä sisarmallissa.
Moto G5S Plussan näytön tekniset tiedot:
- Läpimitta: 5,5 tuumaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 71,3 %
- Tekniikka: IPS LCD
- Alipikseliasettelu: RGB
- Resoluutio: 1080 x 1920 pikseliä
- Pikselitiheys: 401 PPI (pikseliä tuumalla)
- Suojaus: 2.5D Gorilla Glass 3
Samoin kuin pienemmässä sisarmallissa, myöskään G5S Plussan näytöstä on hankala löytää mitään suurempaa kritisoitavaa. Suurin miinus liittyy ehkäpä tummien sävyjen toistoon, eli musta ei toistu sysimustana, vaan ennemminkin tummanharmaana. Maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa ja hieman parempi kuin edeltäjämallissa. Värintoisto on eläväistä ja asetuksista voi valita joko korostetun eloisan väritilan tai hillitymmän realistisen väritilan. Katselukulmat ovat hyvät.
Myös Moto G5S Plus tukee muista G5- ja G5S-malleista tuttua Moto Näyttö –ominaisuutta, joka näyttää puhelimeen saapuvat ilmoitukset mustavalkoisena sammutetulla näytöllä, kun puhelinta liikautetaan tai kättä heilautetaan puhelimen yllä.
Moto G5S Plussan alapääty poikkeaa asettelultaan sekä edeltäjämallista että sisarmalli G5S:stä. Mono-kaiuttimen aukot sijaitsevat oikealla ja sen äänenlaatu on hyvin samankaltaista kuin G5S:ssä – tosin aavistuksen syvempänä ja terävämpänä. Keskellä sijaitsee micro-USB-liitäntä, jonka olisi jo toivonut päivittyneen Type-C-malliseksi. Näytön alapuolella sijaitsee kevyesti upotettu sormenjälkitunnistin, joka toimii nopeasti ja luotettavasti ja tarjoaa samat lisäominaisuudet kuin G5S. Näytön alareunassa sijaitsevat ohjelmistopohjaiset navigointipainikkeet eivät valitettavasti ole käyttäjän kustomoitavissa, joten paluupainikkeen sijoittaminen vasemmalle puolelle saattaa häiritä oikeakätisiä.
Laitteen yläpäädystä löytyy ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä, joka sijaitsi vielä edeltäjämallissa alapäädyssä. Näytön yläpuolella uutta on kahdeksaan megapikseliin korotettu etukameran tarkkuus sekä etukameran LED-salama. Myös etukameran laajakulmaobjektiivin valovoimaa on parannettu arvoon f2.0. Kameran kuvanlaatu on parantunut hieman ja se edustaa nykypäivän perushyvää tasoa. Kuulokkeen aukko on edelleen varsin suuri ja syvä keräten helposti likaa sisäänsä. Myös ilmoitusledi puuttuu valitettavasti edelleen varustuksesta.
Takakuorirakenne on nyt kokonaan alumiinia, lukuun ottamatta kuoren ylä- ja alaosassa kulkevia rakenteeseen sulautettuja antenniraitoja. Huomiot koskien takakuoren liukkautta, kylmyyttä ja sormenjälkiherkkyyttä ovat identtiset G5S:n kanssa. Lisäksi oikean kyljen metallisten painikkeiden tuntuma ansaitsee samat kehut.
Korttikelkka on sijoitettu vasemman kyljen alapuoliskoon ja se sisältää kaksi nano-SIM-korttipaikkaa. Muistikorttipaikan toteutuksessa on otettu takapakkia, sillä toisin kuin Moto G5 Plussassa, se syö nyt toisen nano-SIM-korttipaikoista. NFC-yhteyden antenni on sijoitettu kameran yläpuolelle.
Kiinteän takakuorirakenteen alla piilotteleva akku on kapasiteetiltaan sama 3000 mAh kuin edeltäjä- ja sisarmalleissa. Tämän kokoluokan puhelimeen se on hyvin tavanomainen, tai jopa hieman keskitasoa pienempi. Mukana toimitettavalla TurboPower-pikalaturilla latausaika on samaa luokkaa kuin G5S:ssä, eli runsas 1,5 tuntia.
Moto G5S Plussan takakamera sijaitsee edeltäjänsä ja sisarmallinsa tavoin pyöreässä kehyksessä, joka on puolisentoista millimetriä takakuoren pinnasta kohollaan. Kehykseen on sijoitettu kaksi kameraa sekä kaksisävyinen LED-salama. Huomasimme kameran suojalinssin tahriintuvan melko helposti sormenjäljistä, josta seurauksena oli selvästi sumuisia kuvia.
Moto G5S Plussan kamera on siis pistetty täysin uusiksi, jota voi pitää hieman erikoisena ratkaisuna, sillä Moto G5 Plussan kameran tekniset lähtökohdat olivat varsin hyvällä tolalla, vaikka etenkin hämäräkuvausominaisuuksissa havaittiinkin puutteita. Onkin hieman erikoista, ettei Motorola ole päätynyt vain parantamaan IMX362-sensoriin perustunutta G5 Plussan kameraa.
G5S Plussassa on siirrytty käyttämään kaksoiskameraratkaisua, jossa hyödynnetään kahta 13 megapikselin Sony IMX258 –kuvasensoria. On hieman epäselvää, ottaako toinen niistä mustavalkoisen ja toinen värillisen kuvan, joiden kuvadata yhdistetään yhdeksi otokseksi Huawein kaksoiskamerapuhelinten tapaan. Varmaa sen sijaan on, että kaksoiskameraa hyödynnetään syvyystietojen määrittelemisessä syvyysterävyysefektin luomiseksi. Objektiivien f2.0-aukkosuhde on heikentynyt edeltäjämallista, mutta kahden kameran keräämä yhteenlaskettu valon määrä on suurempi. Kamera pystyy myös tallentamaan 4K 30 FPS ja 1080p 60 FPS –videokuvaa, joka on melko harvinaista alle 300 euron kamerapuhelimissa.
Moto G5S Plussan kameran toiminta on hidastunut edeltäjämalliin nähden lähes kaikilta osin. Kamerasovellusta käynnistäessä etsinkuvan ilmestyminen näytölle kestää pienen hetken, joka alkaa olla harvinaista nykypuhelimissa. Tarkentaminen sujuu yhtä jouhevasti ja luotettavasti kuin edeltäjämallissakin, mutta kuvan ottamisessa on selvä viive, joka on pidentynyt edeltäjästä. Kuvausviive pitenee entisestään, jos kuva otetaan hämärässä tai HDR-tila on päällä. Suljinpainikkeen ympärille ilmestyy latausanimaatio ja viereen teksti ”tallennetaan”. Emme ole törmänneet io-techin toimituksessa yhtä hitaaseen kameraan sitten Nokia 6:n testaamisen.
Kamerasovellusta koskee pitkälti samat havainnot kuin G5S:ssä. Käyttöliittymä on valtaosin tuttu Motorolan aiemmista vuoden 2017 malleista ja se on melko looginen ja helppokäyttöinen. Pienenä uudistuksena kuvaustilavalikosta (oikeassa ylänurkassa) näkyy videokuvaukseen liittyvät tilat vain videokuvauksen ollessa aktivoituna. Uutta on myös syvyyskuva-tila, joka hyödyntää kaksoiskameraa keinotekoisen syvyysterävyysefektin muodostamisessa. Manuaalikuvaustila tarjoaa säätömahdollisuudet tarkennukselle, valkotasapainolle, suljinajalle (1/6000 – 1/1,5 s), herkkyydelle (ISO 100 – 3200) sekä valotuksen kompensoinnille (-2…+2).
Moto G5S Plussan uusi erikoisominaisuus on syvyyskuva-kuvaustila, joka hyödyntää laitteen kahta takakameraa syvyystietojen tallentamiseksi. Vastaava ominaisuus löytyy lukuisista nykypäivän puhelimista hieman eri tavoin toteutettuna.
Syvyysefektin eli taustan sumennuksen voimakkuutta voi säätää kuvausnäkymän reunassa olevasta liukusäätimestä sekä kuvaa ottaessa että kuvan ottamisen jälkeen. Jälkikäteen kuvasta halutun syvyysalueen voi myös muuttaa mustavalkoiseksi tai lisätä haluamansa toisen kuvan taustatasolle.
Kuten oheiset pari esimerkkikuvaa osoittavat, syvyysterävyysefekti toimii varsin vaihtelevasti ja eri syvyystasojen tunnistaminen menee kameralta yllättävän usein pieleen, kun huomioidaan että sen käytettävissä on kaksi 13 megapikselin kameraa. Oheinen koirakuva edustaa efektin toimintaa parhaimmillaan, kun taasen viereinen Android-figuurikuva on hyvä
Moto G5S Plussan kameran kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa kohtalaista, mutta tuottaa silti pienen pettymyksen. Kuvien tarkkuudessa ei ole suurempaa valittamista, mutta lähempää tarkasteltuna yksityskohdissa on havaittavissa pehmentymistä. Värit toistuvat varsin luonnollisesti. Dynamiikasta löytyisi parannettavaa, sillä taivas palaa helpohkosti puhki jopa hieman pilvisellä säällä. Automaattinen HDR-toiminto auttaa asiaa, mutta samalla hidastaa kameran toimintaa entisestään.
Heikossa valaistuksessa otetut kuvat ovat edeltäjämallin tavoin pettymys. Automatiikan nostaessa herkkyyden yli ISO 1000 –arvon yksityiskohdat alkavat olla niin pehmentyneitä ja suttaantuneita, että se näkyy jo kokonaiskuvassa. Valon vähentyessä myös kuvien värimaailma haalistuu ikävästi. Mustiin alueisiin tulee helposti sinertävää sävyä. Jälkeä voi pitää jopa vielä huonompana kuin edeltäjämallissa, eikä kuvia tutkimalla ole mitään viitteitä siitä, että kuvien muodostamisessa hyödynnettäisiin molempia takakameroita. Alhaisimmillaan suljinaika venyy 1/15 sekuntiin, jolloin kuvat tuntuvat tärähtävän jo melko helposti.
Edeltäjämallin tavoin Moto G5S Plus on edelleen yksi harvoista tämän hintaluokan puhelimista, jolla on mahdollista tallentaa 4K-tarkkuuden videokuvaa (30 FPS). Video tallentuu H.264-koodekilla (High@L5.1, CABAC 1 Ref Frames) .mp4-kääreeseen. Tallennus tapahtuu noin 51 Mbit/s bittivirralla ja 128 kbit/s stereoäänellä. Elektroninen kuvanvakain ja HDR-tila ovat käytössä vasta alhaisemmalla 1080p 30 FPS –laadulla. Kuvanlaatu on tämän hintaluokan puhelimeksi hyvää, mutta yleisellä tasolla 4K-videoksi keskitasoa heikompaa. Värimaailma on luonnollinen, mutta kuva ei ole erityisen terävää eikä yksityiskohtaista ja tarkennus pumppaa helpohkosti.
Moto G5- ja G5S-mallien kameroiden kuvanlaatuvertailua
Koska Motorola on tehnyt molempien G5S-mallien kameraan merkittäviä teknisiä muutoksia, päätimme myös vertailla G5- ja G5S-mallien välistä kuvanlaatua muutaman eri vertailukuvan alulla. Otimme G5, G5S, G5 Plus ja G5S Plus –malleilla kuvat samasta tilanteesta päivänvalossa, hämärässä sekä lähikuvaustilanteessa.
Ensimmäiset vertailukuvat ovat otettu pilvisenä syyspäivänä päivänvalossa. Kuvissa on havaittavia eroja, mutta paremmuuden määritteleminen ei kuitenkaan ole kovin yksijakoinen temppu. Moto G5S:n ja Moto G5 Plussan kuvissa on ylikorostunut kontrasti, joka näkyy yksityiskohtien heikentyneenä värintoistona. Korkeimman megapikselimäärän myötä G5S:n kuvissa on eniten yksityiskohtia, mutta erot ovat varsin pieniä. G5 Plussan suljinaika on lyhin (1/258 s) ja G5S:n sekä G5S Plussan herkkyydet vastaavasti korkeimmat (ISO 100).
G5:ttä ja G5S:ää keskenään verrattaessa kasvaneesta pikselimäärästä ei vaikuttaisi olevan juurikaan etua. G5S:n kuvan ylikorostunut kontrasti tappaa osan kuvan hienovaraisemmista sävyistä ja joistain yksityiskohdista. G5S:n kuva on myös sumentunut havaittavasti reunoiltaan.
G5 Plussan ja G5S Plussan kuvia verrattaessa tilanne on hieman päinvastainen, kuin edullisemman kaksikon kanssa. G5 Plussan kuvan kontrasti on ylikorostunut ja se vie mukanaan osan hienovaraisemmista värisävyistä. Myös valkotasapainossa on merkittävä ero – G5 Plussassa se on ylikorostuneen lämmin ja G5S Plussassa puolestaan liian sinertävä.
Toisena kuvauskohteena on syksyinen puu, jonka oksien välistä sarastaa hieman haastavaa vastavaloa. Puhelimien otoksista muodostui varsin erilaisia etenkin värimaailman suhteen. Tästä kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna parhaiten selvisivät kumpikin Plus-malli. G5 Plussan suljinaika on lyhin (1/192 s) ja G5S:n herkkyys vastaavasti suurin (ISO 200).
G5- ja G5S-malleja keskenään vertailtaessa G5S:n otoksista tuli huomattavasti epätarkempia, kuin G5:n kuvista. Suljinaika oli molemmilla kameroilla sama (1/100 s), mutta herkkyys oli G5S:llä tuplasti korkeampi (Iso 200). G5:n kuvan yksityiskohtien määrä on myös huomattavasti korkeammalla tasolla. Värimaailmaltaan G5:n kuva on aivan liian sinertävä, G5S:n puolestaan hieman liian kellertävä.
G5 Plussan ja G5S Plussan kuvissa ero on selvästi pienempi kuin ”pikkuveljillä”. G5 Plussan kuvasta erottuu aavistuksen verran enemmän yksityiskohtia, mutta värimaailma on hieman kylmään taipuvainen. Luonnollisin värintoisto huomioiden G5S Plussan kuva näyttää kokonaisuutena nelikon parhaalta
Kolmas kuvauskohde on lähikuva kukasta. Plus-mallien suljinaika on lyhin (1/120 s), G5S Plussan herkkyys vastaavasti korkein (ISO 194).
G5:n ja G5S:n kuvia vertaillessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä G5:n kylmään värintoistoon. G5S:llä otetun kuvan värit ovat luonnollisemmat ja otos on lisäksi selvästi yksityiskohtaisempi ja terävämpi.
G5 Plussan ja G5S Plussan välisessä vertailussa uudemman mallin värintoisto on luonnollisempaa ja vanhemman hieman sinertävää. G5S Plussan kuva on myös yksityiskohtaisempi ja terävämpi.
Neljäs ja viimeinen vertailukuva on hämäräkohde, jossa valoa tulee lähinnä katuvaloista ja talon ikkunoista. Suljinajat ovat kaikilla kameroilla hyvin samaa luokkaa (1/13-1/15 s), mutta herkkyydessä on suurempia eroja. G5:n herkkyys on alhaisin (ISO 1600) ja G5S Plussan vastaavasti korkein (ISO 3926).
Edullisempien G5- ja G5S-mallien kuvat ovat nelikon tummimpia, joka ei ole yllätys. Erot kuvien välillä ovat melko pieniä, mutta G5S:n kuvaan on taltioitunut aavistuksen enemmän yksityiskohtia ja värit toistuvat hieman paremmin. Toisaalta kohina on selvästi suurirakeisempaa, joka johtuu kaksinkertaisesta ISO-arvosta.
Plus-mallien kuvissa erot ovat selvästi silmin havaittavissa. G5 Plussan kuva on selvästi valoisin ja samalla hieman todellista tilannetta valoisampi. Molempien puhelinten otoksissa värimaailma on korostuneen kellertävä. Molempien suljinaika on 1/15 sekuntia, mutta G5S Plussan ISO-arvo on lähes kaksinkertainen (ISO 3926) G5 Plussaan nähden. G5 Plussan kuva on kuitenkin huomattavasti pehmeämpi ja yksityiskohdiltaan suttaantuneempi. G5S Plussan kuvissa tummiin alueisiin on ilmestynyt häiritsevää sinertävyyttä.
Kuvanlaatuvertailu Moto G5- ja G5S –mallien kameroiden välillä toi esiin eroja, mutta ei välttämättä aivan odotetulla tavalla. Uudistetut G5S-mallit eivät tarjoa kovinkaan merkittävää parannusta kuvanlaatuun ja toisaalta myöskään Plus-mallien edistyneempi kameratekniikka ei näy kuvissa odotetunlaisesti. Hämäräolosuhteissa Plus-mallien heikko suorituskyky hämmästyttää, sillä ainakin vertailutilanteissa niiden kuvat olivat edullisempia sisarmallejaan epätarkempia ja heikkolaatuisempia.
Käyttöjärjestelmä ja sovellukset
Moto G5S:n ja G5S Plussan käyttöliittymä ei ole muuttunut edeltäjämalleista juuri lainkaan ja se perustuu hyvin pitkälti vakio-Androidiin. Ulkoisesti pientä uudistusta ovat kokeneet lähinnä sovelluskuvakkeet ja ilmoitusvalikon asettelu. Pientä pykälää uudemman Android 7.1.1 -version myötä tarjolla on muutama uusi ominaisuus, kuten sovelluskuvakkeiden pikatoiminnot sekä uudistettu emoji-valikoima.
Motorola ei ole antanut tarkempaa lupausta Moto G5S –mallien tietoturvapäivitysten suhteen, mutta on luvannut tarjota oleelliset päivitykset tarpeen mukaan. Lupausta voi kuitenkin pitää varsin epämääräisenä, jos tarvittavat päivitykset jäävät valmistajan harkinnan varaan. Testikappaleistamme sekä G5S:ssä että G5S Plussassa oli vuodenvaihteessa lokakuun tietoturvapäivitykset kolmen kuukauden takaa. Erityisen tiukkaa päivitystahtia ei myöskään voi odottaa edeltäjämallien pohjalta, sillä sekä Moto G5S:n että Moto G5 Plussan uusimmat tietoturvapäivitykset ovat vuoden 2018 alussa peräisin elokuun alusta. Android Oreo –päivitys on luvattu molemmille G5S-puhelimille, mutta tarkempaa aikataulua sen suhteen ei ole vielä tiedossa.
G5S-mallien sovellusvalikoima perustuu pääosin Androidin vakiosovelluksiin, eikä seassa ole kuin muutama Motorolan oma lisäys (Moto ja FM-radio). Lisäksi mukana on kolmannen osapuolen sovelluksina Microsoftin Outlook ja Linkedin, joista kumpaakaan voi poistaa kokonaan laitteen muistista.
Aiemmista Motorolan puhelimista tuttuun tapaan Moto-sovellus tarjoaa käyttöä helpottavia pieniä aputoimintoja ja elekomentoja. Käyttöliittymältään kevyesti uudistettu sovellus on jaettu kahteen alakategoriaan – toiminnot ja näyttö. Toiminnot sisältää kuusi erilaista elekomentoa, jotka käyttäjä voi kytkeä päälle tai pois. Näyttö-osio puolestaan sisältää näytön värimaailmaa kellertävän yönäyttö-toiminnon sekä sammutetulla näytöllä näkyvän Moto-näyttö toiminnon asetukset.
Suorituskyky ja akunkesto
Moto G5S Plus vietti io-techin käyttötestissä lokakuussa runsaan viikon ajan, kun taasen Moto G5S:n testijakso vuodenvaihteen tienoolla venähti hieman alkuperäistä suunnitelmaa pidemmäksi, runsaan parin viikon mittaiseksi. Puhelimien toiminnassa ei havaittu ongelmia.
Vaikka allekirjoittanut käyttääkin pääosin high-end-luokan puhelimia, ei kummankaan Moto G5S –mallin käyttäminen aiheuttanut testijaksoilla suurempaa hampaankiristystä käytännön suorituskyvyn (käyttöliittymän yleinen nopeus, sovellusten avautumisajat, siirtyminen sovellusten välillä) osalta (Plussan kameran hidastelua lukuun ottamatta). Vaikka nopeus ei ole lippulaivapuhelimien luokkaa, emme törmänneet häiritseviin tökkimisiin tai viiveisiin. Vertailimme käytännön suorituskykyä myös rinnatusten edeltäjämalleihin, emmekä havainneet käytännössä mitään eroa. Myöskään Moto G5S –mallien välillä ei ole merkittävä nopeuseroa, vaikka Plus onkin paikoin pienen aavistuksen ripeämpi esimerkiksi sovellusten avaamisessa.
Useimpien mobiilipelien pelaaminen onnistuu kummallakin G5S-mallilla, kunhan on valmis karsimaan grafiikka-asetuksista. Aivan kuten edeltäjämallejakaan, ei myöskään S-versioita voi erityisesti suositella pelikäyttöön.
Koska molemmat G5S-mallit käyttävät samaa järjestelmäpiiriä kuin edeltäjänsä, on myös synteettisillä testisovelluksilla mitattu suorituskyky käytännössä samalla tasolla. Perus- ja Plus-mallien välinen ero on sekä prosessori- että grafiikkasuorituskyvyssä selkeä, mutta ei mullistava. Ainoat suuremmat erot saimme puhelimien välille Androbenchin perättäiskirjoitusnopeudessa sekä satunnaiskirjoitus- ja –lukunopeudessa.
Moto G5S:n akunkesto osoittautui testijaksolla hieman paremmaksi kuin edeltäjämalli G5:ssä, joka on selitettävissä ainakin osittain 200 mAh suuremmalla akulla. Kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna G5S:n akunkesto on parempaa keskitasoa.
Testijaksolle mahtui pääosin kevyempää tai keskitasoista käyttöä sisältäneitä päiviä, jolloin näytön päälläoloaika liikkui noin 45 min ja 1,5 tunnin välimaastossa. Tällöin akun varaus tyhjeni täydestä noin 55-75 %:iin päivän aikana. Yhdellä latauksella selvittiin joka kerta myös toisen päivän yli, jolloin akkua oli jäljellä keskimäärin 20-35 %. Näytön päälläoloaika liikkui 2-3 tunnin haarukassa.
G5S Plussaa käytettiin ympärivuorokautisessa käyttötestissä hieman sisarmalliaan lyhyemmän aikaa, mutta toisaalta jaksolle mahtui mm. reissaamista ulkomailla. Käytännön akunkesto osoittautui hyvin samankaltaiseksi G5S:n kanssa.
Keskimääräisen päivän (16 h) päätteeksi täyteen ladatun akun varauksesta oli jäljellä noin 65-80 % näytön päälläoloajan liikkuessa maltillisessa 45-90 minuutissa. Jokaisen latauskerran jälkeen samalla latauksella selvittiin myös toisen päivän yli, jonka päätteeksi varauksesta oli jäljellä noin 15-30 % ja näytön päälläoloaika liikkui 2-4 tunnin haarukassa.
Yleiseen testijakson puhelimenkäyttöprofiiliimme kuuluu mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.
Molempien mallien lataaminen tyhjästä täyteen ottaa noin tunnin ja 45 minuuttia. Puolessa tunnissa akkuun latautuu noin 45 % varauksesta ja tunnissa lukema on kohonnut noin 75 %:iin, jonka jälkeen latausnopeus hidastuu selvästi. G5S Plussan latausnopeus ei siis ole muuttunut juurikaan edeltäjämallista, mutta G5S:ssä latautuminen tapahtuu etenkin alkuvaiheessa jonkin verran edeltäjää ripeämmin.
Yhteenveto
Moto G5S –mallien testaamisen jälkeen päällimmäisin fiilis on hämmennys Motorolan mallistopolitiikan suhteen. Yritys kasvatti mallivalikoimaansa viime vuonna ja vaikuttaisi siltä, että järki on jäänyt kasvaneen vauhdin kyydistä. Ei ole mitään suoranaista syytä sille, etteikö Moto G5S –malleja olisi voitu julkaista jo alkuvuodesta Moto G5 –mallien sijaan. Alemman keskihintaluokan malliston uudistamisessa kahdesti vuodessa ei ole suoraan sanottuna mitään järkeä ja sen huomaa myös Moto G5- ja Moto G5S –malleja vertaillessa.
Merkittävin kehitysharppaus G5S-malleissa on tapahtunut kuorimateriaalin ja käsituntuman osalta. Metallikuoren laaduntuntu on tasolla, jollaista harvoin näkee 200–250 euron hintaluokassa. Vastaava toteutus voisi helposti löytyä yli tuplasti kalliimmasta laitteesta. Päätös kasvattaa jälleen laitteiden näyttökokoa on sen sijaan varsin erikoinen, sillä näyttöjä pienennettiin juuri G4-malleista.
Aivan kuten edeltäjänsäkin, Moto G5S on varsin tasapainoinen kokonaisuus, jossa ei ole vakavia heikkouksia. Vaikka suorituskyvyn osalta Snapdragon 430 –piiri ei ole mikään tehopakkaus, se tuntuisi riittävän varsin hyvin peruskäyttöön. Näyttö on kasvanut 5,2-tuumaan ja sen kuvanlaatu on edelleen hintaluokassaan hyvällä tasolla. Tallennustilan tuplaaminen 32 gigatavuun on mukava päivitys. 16 megapikselin takakamera ei tarjoa merkittävää kuvanlaatuparannusta, mutta ottaa silti hintaluokka huomioiden kohtalaisia kuvia. Akunkestossa ei ole valittamista ja yhdellä latauksella selviää helpohkosti pari päivää.
Moto G5S Plus jatkaa pitkälti samoissa jalanjäljissä edeltäjänsä kanssa. Parannusta on tapahtunut lähinnä fyysisessä olemuksessa – kamerapuolella laite tuottaa jälleen pettymyksen. Sen sijaan että hyväksi todettuun sensoriin perustunutta 12 megapikselin kameraa olisi pyritty parantamaan, on G5S Plussaan toteutettu kaksoiskameraratkaisu, joka ei tee juurikaan parempaa jälkeä ja on lisäksi suorastaan hämmentävän hidas. 4K-videokuvauksesta se toki ansaitsee edelleen tässä hintaluokassa ison plussan. Snapdragon 625 –piiri tarjoaa edelleen hintaluokkaan nähden kelvollista suorituskykyä, joskin uudempi 630-malli olisi ollut mukava nähdä osana S-mallin parannuksia.
Motorolan G-sarjan tarjonta on tällä hetkellä poikkeuksellisen laaja ja ei ole mikään ihme, jos ostajalla menee sormi suuhun itselleen sopivaa vaihtoehtoa etsiessä. Kuluttajan kannalta on toki periaatteessa hyvä, että valinnan voi tehdä neljästä eri laitteesta ja priorisoida itselleen tärkeät ominaisuudet, mutta kääntöpuolena valmistajalla on tuplamäärä laitteita päivitettävänään, jota ei voi pitää erityisen hyvänä asiana erityisesti edeltäjämallien päivitystiheys huomioiden.
Mikä Moto G5- ja Moto G5S –malleista kannattaa sitten valita? Hieman yksinkertaistettuna nyrkkisääntönä 150 euron hintaiseen Moto G5:een kannattaa päätyä silloin, kun edullinen hinta on tärkeä kriteeri, eikä 16 Gt tallennustilasta tai muovikuorista ole merkittävää haittaa. Valinta 200 euron hintaisten Moto G5S:n ja Moto G5 Plussan välillä kannattaa tehdä sen mukaan, arvostaako enemmän laadukkaamman tuntuista kuorirakennetta vai parempia rautaominaisuuksia. Moto G5S Plussaan päätyvät ne, jotka haluavat kokonaisuudessaan parhaat herkut eikä 50 euron lisäpanostus kirpaise liikaa lompakkoa.
Kaikenkaikkiaan molemmat G5S –mallit ovat hintaluokassaan varteenotettavia puhelimia. Moto G5S:ää voi suositella melko varauksetta, mutta Moto G5S Plussaa ei kannata hankkia siinä toivossa, että kamerapuolella olisi tarjolla merkittävää lisäarvoa.
Hyvää
- Erittäin laadukkaan tuntuinen metallirakenne
- Hyvä Full HD -näyttö
- RAM-muistin ja tallennustilan määrä
- Kameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa varauksin (G5S-mallissa)
- 4K-videokuvaus (Plus-mallissa)
- Dual-SIM
- Suojattu roiskevedeltä
- Lähes kustomoimaton Android
- Oreo-päivitys tulossa
- Hyvä sormenjälkitunnistin pyyhkäisyelein
- 15-wattinen TurboCharge-pikalaturi vakiona
- FM-Radio
- Hinta varauksin (G5S-malli)
Huonoa
- Heikko näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku (G5S-malli)
- Yhden käden käytettävyys heikompi kuin edeltäjämalleissa
- Kameran kuvanlaatu heikossa valossa (etenkin Plus-malli)
- Kameran hitaus (Plus-malli)
- Ei ilmoitusmerkkivaloa
- Micro-USB
- Suorituskyky ei aivan hintaluokan parhaimmiston tasoa (G5S-malli)
- Muistikortin käyttö syö toisen nano-SIM-korttipaikoista (toisin kuin Plus-mallin edeltäjässä)
Jännä nähdä miten nämä vertautuu nokian 6 2018 malliin, kai tuo on tulossa testiin jossain vaiheessa kun suomeen rantautuu? Nexus 5 kaipaisi seuraajaa tänä vuonna, onhan toi malli jo 4½ vuotta uskollisesti taskussa pyörinyt.
Juu tietysti tulee, eiköhän se MWC:ssä julkaista ja olemme paikan päällä :tup:
Kolmisen kuukautta G5S plus- mallia käyttäneenä testiä luki tavallista kiinnostuneempana, mutta neljän mallityypin samanaikainen testaaminen vaatii jo lukijalta paljon keskittymistä. Kameraosasto oli isossa osassa. Itse saan laitteella parempia kuvia kuin testissä on saatu, johtuuko yksilöstä (laite, kuvaaja) vai siitä, että laite tuli Ruotsista. Marras-joulukuun päivitys teki paljon myös ja kameran viritinohjelman päivitys myös. Ihmettelin elo-syyskuun testien valituksia kameran hitaudesta, koska niissä mainittua jopa 10 sekunnin bokeh-kuvan vaatimaa aikaa en saanut kulumaan, tuskin 2 sekunttia kului. Normaalikuvat, siitä kun taskusta otan ja tuplarannekiertoliikkeellä kameran käynnistän, ovat 1-1.5 sekunnissa katsottavissa albumissa. Erityisesti tässä Moto G5S plussassa on ihmetyttänyt linssistön kuvakirkkaus, ei jälkeäkään esimerkiksi Sony z3:n muovilinssikameroiden utuisuudesta. Myös pojalla sama laite ja hänenkin ihmetyksensä kuvien lopputuloksesta on samanlainen. Toki valotusajat ovat pitkiä ja ISO-luvut korkeita ja liikkuvia kohteita ei hämyisässä kannata kuvata. Äsken matkoilla kuitenkin huomasimme, että ainoankin kameran aineksia on.
”Motorola ei ole antanut tarkempaa lupausta Moto G5S –mallien tietoturvapäivitysten suhteen, mutta on luvannut tarjota oleelliset päivitykset tarpeen mukaan. Lupausta voi kuitenkin pitää varsin epämääräisenä, jos tarvittavat päivitykset jäävät valmistajan harkinnan varaan. Testikappaleistamme sekä G5S:ssä että G5S Plussassa oli vuodenvaihteessa lokakuun tietoturvapäivitykset kolmen kuukauden takaa. Erityisen tiukkaa päivitystahtia ei myöskään voi odottaa edeltäjämallien pohjalta, sillä sekä Moto G5S:n että Moto G5 Plussan uusimmat tietoturvapäivitykset ovat vuoden 2018 alussa peräisin elokuun alusta. Android Oreo –päivitys on luvattu molemmille G5S-puhelimille, mutta tarkempaa aikataulua sen suhteen ei ole vielä tiedossa.”
Tämä tosiaan kannattaa pitää mielessä puhelinta valittaessa. Tietoturvapäivityksiä on tullut tasan kolme kertaa tässä kolmessa vuosineljänneksessä (tammikuu 2017 oli myyntiversiossa, huhtikuun päivitys taisi tulla kesällä ja elokuun päivitykset syyskuussa hieman noiden G5S-mallien julkaisun jälkeen). Joten esim. se vakava Bluetooth-haavoittuvuus joka paikattiin syyskuussa on edelleen korjaamatta. Samoin se WiFi-bugi loppusyksystä. Ja varmaan moni muu bugi – sentään tuo 630 on in-order joten ei ole akuuttia Meltdown-ongelmaa…
Näin jälkiviisaana, jos olisi tietänyt tilanteen menevän näin huonoksi, niin ei olisi viime vuoden keväällä tullut ostettua tuota G5 Plussaa… vaan joku muu.
Toisaalta 2017 alkuvuodesta oli vielä paljon huonommin noita päivityslupauksellisia laitteita. Kumpa esim. Nokia olisi saanut puhelimensa kauppoihin ennen kuin edeltäjä-Motorolani päätti luovuttaa. Nyt tänä vuonna sitten jo Nokiakin ilmeisesti välttelee suoraan Oreolla myyntiä, joten varmaan Xiaomi Mi A1 ja sitten ne uudet Sonyt on ainoita oikeasti järkeviä valintoja hyvää softatukea haluaville.
Tässä G5S plussassa on 7.1.1 ja tietoturva lokakuu 1. päivään.
G5:ttä sai muuten jo viime syyskuussa hintaan 99 eur ilman mitään kytkyjä Elisalta vaikka 3 vuoden maksuajalla.
Jos hintaerona realistiset 100 eur niin ei kävisi mielessäkään S-malli. 😀
Mitä päivityksiin tulee niin surkeaksi on tosiaan mennyt vaikka G5/G5 Plussallekin on luvattu 8-Androidi. Ei vain näy, edes niitä kriittisiä turvapaikkoja. Samaan aikaan muksujen 4 vuotta vanhat iPhonet saa päivityksiä about joka toinen kuukausi… 😛
Eli se on varmaan saanut vasta yhden tietoturvapäivityksen tähän mennessä? Melko sama tahti kuin edeltäjällään. Seuraava (ja pessimistin mielestä viimeinen) päivitys tulee varmaan kun G6 julkaistaan. Tai, no, yksi päivitys tulee vielä sen jälkeen _jos_ Motorola antaa siihen Android 8:n..
(Itselläni on siis tuo ei-S-malli, jonka taisin vahingossa sanoa vain ohimennen toisessa kappaleessa.)
Tuo on kyllä erikoinen homma, kun jo MWC:ssä viime vuoden helmikuussa esittelylaitteissa oli muistaakseni 7.1 sisässä.
Tuo ehkä kertoo varsin hyvin, kuinka sekavan sopan Motorola on keittänyt näiden neljän G5- ja G5S-mallin välille. Ja tässähän testattiin tosiaan vain G5S-malleja, G5-mallit olivat luonnollisesti vertailukohtana monessa eri kohdassa.
Puhelinyksilöiden välisistä eroista en osaa sanoa, mutta on kuitenkin itsestään selvää, että sellaisia ei saisi esiintyä. Ainakin mitä tuossa useita ulkomaisia testejä vilkaisin niin esim. The Verge, Android Authority ja TechRadar ovat antaneet pyyhkeitä Moto G5 Plussalle ja Moto G5S Plussan kameraa kritisoivat mm. Techradar, Trustedreviews, The Verge, Android Authority, Androidcentral ja Digital Trends, joten en ole ainakaan yksin havaintojeni kanssa. Moto G4 Plussan kuvanlaatu oli erinomaista hintaluokassaan, joten itseänikin harmittaa tämä tason lasku tämän vuoden malleissa.
Täytyy myöntää että oli ensimmäinen puhelintesti, missä joutui useaan kertaan lukemaan lauseita uudestaan että pysyy kärryillä. Tästä saamme kiittää vain Motorolan nerokasta nimeämispolitiikkaa. Itse testissä ei mitään vikaa ollut. :tup:
Ensi malleissa keksitään joku uusi nerokas nimeämistapa, ja puolen vuoden päästä sitä ei taas muisteta.
Usb-C:n puuttuminen on ainakin itselleni deal-breaker. Eihän se liitäntä yleisty koskaan jos halvat puhelimet eivät ota sitä käyttöön. Samsung varmaankin ainoa jolla tällä hetkellä alle 500e puhelimissa liitäntää näkyy. Nokian tämän vuoden halpismailleissa sitten liitäntä taitaa onneksi löytyä.
Ilmeisesti liikkuu useammalla koneistolla/kamerakennolla näitä G5 sarjan puhelimia. Omani on ruotsalaisesta verkkokaupasta ja pojan suomalaisesta luurikaupasta. BlackFridaysta Elisalta sai hankittua pari kappaletta g5s+:aa, jotka ihan kohta menevät kahden pikkukoululaisen käyttöön. Mielenkiintoista, kun katson niidenkin kamerat – saanko blackfridayn puolihinnalla myös puolilaatuisen kameran? Toki ei haittaa, ei alle 10-vuotiailla ole niin väliä kameralla, prosessoritehon pitää riittää peleihin ja näytön on oltava melkein tablettiluokkaa. Äänittävä radio on tärkeä. Kuuloke- ja kaiutinäänien piti kuitenkin olla hyviä ja rungon kestää hiukan vääntöäkin.
Artikkeliin on nyt päivitetty esimerkkivideot.
Kiitos artikkelista, oli muuten taas hieno koirakuva.
OT: Osaatko sanoa, missä puhelimessa (halvimmasta päästä) on mahdollista (vai onko missään) säätää videon valotusta?
Kiitoksia:tup: En ole kyllä kiinnittänyt huomiota moiseen, joten en valitettavasti osaa sanoa 🙁
Ainakin tässä G5S plussassa etsinkuvaan tulee niin still- kuin videopuolella valoisuuden säätörengas. Myös kuvan eri valoisuuskohtiin koskettamalla saa heti muuttumaan valoisuuden.
Sama juttu näyttäisi olevan myös tällä hetkellä käytössä olevassa Galaxy A8:ssa, joten taitaa tuo säätö sitten olla useimmissa ihan samalla tavalla sekä valokuvatessa että videokuvatessa.
Minun Galaxy J5 (v.2015?) tuota ei vielä ole. Huomasin, että sille olisi ollut käyttöä. Kuvattaessa orkesterin valaistua solistia kauempaa (orkesteri näkyy hyvin ja solisti palaa puhki).
Itse OPO:n tilalle ostin G5S Plussan joka irtos Elisalta 200€:lla (taisi olla cyber monday tarjous). Itse kun en kamerasta niin erityisemmin välitä niin omaan käyttöön tuohon hintaan erittäin pätevä puhelin ollut. Syvyys efektejä tuli toki testailtua ja samat huomiot tein itsekin kuin mitä tässä testissä tuli ilmi eli se toimii vähän miten sattuu suurimman osan ajasta. Tuota kuvan tallentamisen viivettä en kyllä ole huomannut eikä ”tallennetaan” viestiä ole itse koskaan edes nähnyt, hämärällä en montaa kuvaa ole ottanut, mutta HDR on kyllä käytössä.
Sormenjälkitunnistimessa toimivat eleet oppi nopeasti, joka vapautti mukavasti koko näytön käyttöä varten. Viime latauksesta on kulunut 1d 14h ja 72% akkua jäljellä, joka viittaisi akun kestävän omassa käytössä yli 5 päivää. Kovin tyhjäksi ei ole tullut päästettyä, mutta 3-4 päivän latausväli on itselle ihan positiivinen asia.
No, blackfriday-versiot on testattu. Kameraosasto on eri tasoa kuin täyshintaisilla eli juuri sitä, mitä IO-Techin testissä: hidas ja lopputulos ei-niinkään-skarppia. Eli tavaraa tulee markkinoille eri komponenteilla eri tehtaista.
Tuskimpa Lenovo/Motorola niitä eri komponenteilla olevia laitteita mitenkään "korvamerkkaa", eli tietoisesti toimittaa parempia tai huonompia eriä. Se on toki mahdollista, että käyttävät eri komponentteja, mutta tarkoituksellisesti niiden välille ei ole tehty eroja (jotka ovat tietenkin kuluttajan kannalta huono juttu). Googlella en toisaalta löytänyt keskustelua eri komponenteista tai tehtaista.
Io-techin Moto-testikappaleet tulevat Ruotsista, josta Pohjoismaiden Moto-asioita hallinnoidaan.
Tämä. Toisaalta, mikä edes on 7.0 ja 7.1 välinen isoin ero? Pyöreät kuvakkeet ja ”App Shortcuts” lienee ainoa isompi ominaisuus, jota ei ole tuotu sovellusten päivityksillä myös 7.0:aan. Minulla on jopa Androidin oma yötaustavalotoiminto käytössä 7.0:ssa, kunhan sen vaan kävi kolmannen osapuolen sovelluksella kytkemässä päälle (koska sen asetuksissa oleva kytkin toki oli Google Pixel -yksinoikeus). Sen sovelluksen saattoi sittemmin poistaa…
Motorola tuntuu näin alkuvuodesta ”hieman” parantaneen päivitystahtia. Viime kuun lopussa G5+:ani sai marraskuun tietoturvapäivitykset ja sitten tänään (17.2.) aamuyöstä tuli tammikuun päivitykset (sisältäen mm. KRACK-hyökkäyksen osalta suojaamisen, mutta edelleen Android 7.0).
Juu, itsellekin tuli G5S Plussaan juuri tuo samainen päivitys.
Moto G5S plussan kamera on saanut muutamia päivityksiä lokakuun alun jälkeen, kun sain sen. Sen aikaisen kamerasovelluksen versionumeroa en muista, mutta kohtalaisen hyvin ja nopeasti toimi, sitä aiempi oli ilmeisen hidas eikä tuloskaan kovin hääppöinen. Ihan parhaita oli jossain alkuvuodesta tullut versio 7.1.9.6, joka teki tarkkaa ja nopeaa työtä. Sitten tuli versio 7.1.9.7 aivan huhtikuun alussa, joka oli kyllä ikävä kokemus, vei useita sekunteja kuvia prosossoidessa ja lopputulos epätarkka ja värit huonot. Näkyi nopeasti sovelluksen palautteessa ja arvosana 1-tähti pomppasi nopeasti suurimmaksi: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.motorola.camera2&hl=en&showAllReviews=true
Viikkoa myöhemmin tuli uusi korjattu versio, joka on hiukan parempi ja nopeampi, muttei pärjää edelleenkään vuodenvaihteen versiolle 7.2.8.7: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.motorola.camera2
Aika harva varmaan hoksaa varmuuskopioida tärkeiksi kokemiaan ohjelmistoja siltä varalta, ettei päivitys menekään parempaan suuntaan. Play-kaupan ohi lataamista ei yleensä voi suositella. Alla isolla kroppauksella kaksi kuvaa täsmälleen samoissa oloissa, päivityksillillä voi siis olla iso vaikutus kameratestien tuloksiin.
versio 7.1.9.7/7.2.8.7: https://aijaa.com/lFxn1u
versio 7.1.9.6 eli ennen huhtikuuta: https://aijaa.com/hxUk42
Aika rajuja eroja kyllä softaversioiden välillä, jos tuo pitää tosiaan paikkaansa. Kuluttajan näkökulmasta pitäisi voida luottaa siihen, että valmistaja pitää huolen siitä, ettei softapäivitysten myötä kuvanlaatu ainakaan huonone. Se kertoo jotain valmistajan päivityspolitiikasta ja periaatteista, jos tuollaisia kuvanlaatua huonontavia päivityksiä päivityksiä pääsee kuluttajille asti tai jos laite yleensäkin julkaistaan niin keskeneräisellä softalla, että kuvanlaatu saattaa parantua myöhemmän päivityksen myötä merkittävästi.
Tämä opetti sen, että kamerasoftan versiolla on iso merkitys ja testeissä kannattaisi mainita versionumero. Ihmettelin verraten isoja eroja omien ja eräiden testien välillä, mutta näyttäisi nyt erot selittyvän versionumeroeroilla. Myös kameroiden merkillisen isoja hitauksia käyttäneet ovat väärän version käyttäjiä. Juuri tuo huhtikuun alun versio oli käsittämätön: lähes kymmenen sekunttia ja silti epäterävä lopputulos. Itse palasin tammikuun lopun versioon 7.1.9.6
No huh-huh. Moto G5 Plus sai myös saman päivityksen, mutta näköjään ei-tuplakamera ei näytä tästä päivityksestä kärsineen – jos siis uuden version ”huonompaa”* käytettävyyttä ei lasketa.
*Huonompaa: aikaisemmin pyyhkäisy oikealta vei galleriaan, nyt se vaihtaa videotilaan. Tämä tekee valokuvauksen ja videoinnin välillä vaihtamisen helpommaksi, mutta vaikeuttaa toki galleriaan pääsyä (joka on nyt napin takana).
No, onneksi puhelimet on melko lyhytikäisiä laitteita, tarinan isoin opetus lienee ainakin itselle ”tämä on viimeinen Motorolani” 😉
PS. 2018 on kyllä muilta osin vahva vuosi Motorolalle, Moto G5 Plus sai myös maaliskuun 2018 tietoturvapäivitykset jo näin huhtikuussa. Melkein puoli vuotta nopeampaa kuin viime vuonna pahimmillaan. Android-versiona on tosin edelleen 7.0 eikä edes se ennakkomalleissa messuilla ennen julkaisua ollut 7.1… (Ei sillä, että näiden versioiden välillä olisi mitään merkittävää eroa edelleenkään.) Saa nähdä milloin Oreo tulee, jos tulee.
Onhan se 'taitolaji' saada muutamassa päivässä palaute negatiiviseksi ja huonoin arvosana korkeimmaksi. Voi minullakin jäädä viimeiseksi Motoksi.
katso liitettä 94350
Tämä on kyllä suorastaan käsittämätöntä pyllyilyä jo :confused:
Onneksi löytyi Google Playstä erinomainen korvaava kamerasovellus: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fgnm.baconcamera&hl=fi
Lähdin ihan tutkimaan, mikä olisi juuri G5S+:lle paras korvaava: BACON CAMERA (MG5PLUS) ,Best IMAGE PROCESSING CAMERA APP – Lenovo Community
Ainakin jos huhtikuun versio puhelimen sisällä, tällä pärjää ennen korjaava päivitystä. Ei kannata ottaa yhtään huonoa kuvaa, ne jäävät huonoiksi, vaikka tulisi korjauspäivitys joskus.
Itseäni onkin ihmetyttänyt, että miten niissä valokuvissa voi eri merkkien välillä olla eroja, koska ellei käytetä suoraan samoja komponentteja, niin ovat kuitenkin samaa tasoa.
Ilmeisesti sitten ei ole mahdollista kolmannen osapuolen tehdä kamerasovellusta, mikä ohittaa valmistajan omat systeemit? Olisi todennäköisesti paras vaihtoehto, kun jotkut harrastajat hinkkaisivat aikaa säästämättä asetukset kohdilleen.
On melko varmaa, että kameroiden suurimmat erot tulevat samalla komponentilla ja kameraohjelmalla juuri versioeroista. Tämän olen nyt selkeästi nähnyt tämän Moton kanssa. Myös Sony Z3C oli vastaava, vasta noin vuoden kuluttua tuli se paras ohjelmisto, jolla saattoi saada jopa huonommassa valossa jonkinlaisia "kuvia".
Kymmeniä sovelluksia testanneena vain pari on tehnyt kelvollista kuvaa verrattuna Camera 2 v 7.1.9.6 verrattuna. Eräs parhaita on avoimeen koodiin pohjautuva Free Camera: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.sourceforge.freecamera, mutta sekin häviää hitusen alkuperäiselle, mutta todella vähän.
Erittäin vahva kroppaus Moton omalla: https://aijaa.com/6RgARO
Free Camera (ei salama): https://aijaa.com/t5SocX
Free Camera (salama): https://aijaa.com/GxUlA0
Kuvat ovat vahvasti kropattuja ja downloadattu Google-kuvista eli aika paljon pakattuja ja epäteräviä, mutta mahdolliset erot tietenkin pysyvät ohjelmistojen välillä. Moton oma Camera 2 v 7.1.9.6 on täysin ylivoimainen, kun käyttää kameran omaa 8xdigizoomia, mikään 3.tahon ohjelma ei pääse lähellekään.