Uudet Ryzen 7 5800 ja 9 5900 tulevat ainakin toistaiseksi saataville vain OEM-valmistajien kautta, kun tähän asti OEM-valmistajien yksinoikeutena olleet Threadripper Pro -prosessorit saapuvat puolestaan vapaaseen myyntiin.

AMD julkaisi eilen uudet Ryzen 5000 -sarjan APU-piirit kannettaviin. Uusien APU-piirien lisäksi yhtiö oli varautunut CES 2021 -messuihin uusilla Ryzen 5000 -työpöytämalleilla, Ryzen Threadripper Pro -prosessoreiden saatavuusuutisilla sekä 3. sukupolven Epyc-prosessoreiden kiusoittelulla.

Uudet Ryzen 5000 -perheen työpöytämalliston jäsenet tottelevat nimiä Ryzen 7 5800 ja 9 5900. Prosessorit perustuvat tuttuun Vermeer-arkkitehtuuriin ja ovat X-merkinnällä varustettujen sisarmalliensa tapaan 8- ja 12-ytimisiä. Ryzen 7 5800:n perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,4 ja 4,6 GHz, kun 9 5900:n vastaavat ovat 3,0 ja 4,7 GHz. Prosessoreiden TDP-arvo on asetettu 65 wattiin ja ne tulevat ainakin toistaiseksi saataville vain OEM-valmistajien kokoonpanoissa.

Ryzen Threadripper Pro -prosessorit julkaistiin alun perin viime kesänä. Zen 2 -ytimiin perustuvat prosessorit ovat saatavilla 16-, 32- ja 64-ytimisinä, mutta tähän asti niitä on ollut saatavilla vain OEM-valmistajien valmiissa työasemissa. Nyt AMD on päättänyt tuoda sarjan prosessorit myös vapaaseen myyntiin ja niiden odotetaan löytyvän kauppojen hyllyiltä maaliskuun aikana.

Milan- eli 3. sukupolven Epyc-prosessoreiden toimitukset on tiettävästi aloitettu jo viime vuonna, mutta varsinaista julkaisua joudutaan odottamaan edelleen. AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su antoi messuilla kuitenkin pienen maistiaisen tulevista palvelinprosessoreista ja niiden suorituskyvystä. Suorituskykyä esiteltiin Weather Research and Forecast -sääsimulaatiomallilla ja vastakkain asetettiin Intelin kahteen 28-ytimiseen Xeon Gold 6258R -prosessoriin ja AMD:n kahteen 32-ytimiseen Epyc Milan -prosessoriin perustuvat kokoonpanot. AMD:n testin mukaan sen kokoonpano oli peräti 68 % Intel-vaihtoehtoa nopeampi. 3. sukupolven Epyc-prosessorit julkaistaan virallisesti myöhemmin kuluvan vuosineljänneksen aikana.

AMD varmisti myös julkaisevansa uusia Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimia sekä työpöydälle että kannettaviin vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Lähde: AMD

This site uses XenWord.
;