Vuoden 2021 iPad Prota siivittävä M1-järjestelmäpiiri on Applen mukaan CPU-suorituskyvyltään peräti 75-kertaa tehokkaampi ja GPU-suorituskyvyltään huimat 1500 kertaa tehokkaampi kuin alkuperäinen vuonna 2010 julkaistu iPad.

Apple julkaisi tänään pitämässään Spring Loaded -tilaisuudessa odotetusti uudet iPad Pro -mallit vuodelle 2021. Uudet iPadit ovat säilyneet ulkoisesti ennallaan, mutta sisällään ne kantavat Applen viime vuonna Mac-tietokoneisiin esittelemää M1-järjestelmäpiiriä, minkä lisäksi myös laitteen USB Type-C -liitäntä on saanut osakseen päivityksen ja tukee nyt Thunderboltia ja USB4-standardia.

M1-järjestelmäpiirin myötä uudet vuoden 2021 iPadit tarjoavat Applen mukaan viime vuoteen verrattuna 50 prosenttia suorituskykyisemmän prosessorin ja 40 prosenttia suorituskykyisemmän grafiikkaohjaimen. Alkuperäiseen vuonna 2010 julkaistuun iPadiin verrattuna prosessori on jo 75 kertaa suorituskykyisempi ja GPU peräti 1500 kertaa suorituskykyisempi. M1-järjestelmäpiirin mukana uusiin iPadeihin on tuotu mukaan myös älypuhelimissa jo pitkälti yleistyneet 5G-verkkoyhteydet ja Wi-Fi 6 -tuki.

Thunderbolt- ja USB4-tukien myötä langallisen yhteyden nopeudet uusissa iPadeissa ovat jopa nelinkertaisia edeltäjämalliin verrattuna, minkä lisäksi myös iPadin yhteensopivuus Thunderboltia käyttävien lisälaitteiden kuten näyttöjen kanssa on ymmärrettävästi parantunut. Tallennustilaakin on kehitetty. Uudet iPad Prot tarjoavat parhaimmillaan peräti 2 Tt:n kokoisen tallennustilan, minkä lisäksi sen nopeuden luvataan olevan peräti kaksinkertainen edeltäjäänsä nähden.

Kuten huhuissakin osattiin odottaa, sai suurempi 12,9-tuumainen iPad Pro päivityksen myös näyttöönsä. Uusi Liquid Retina XDR -nimeä kantava näyttö on rakennettu huhujen mukaisesti Mini-LED-tekniikalla mahdollistaen peräti yli 2500 paikallisen himmennysalueen käyttämisen. Näytön kontrastisuhteeksi Apple mainostaa 1000000:1, minkä lisäksi sen tyypillinen maksimikirkkaus on 1000 nitiä ja pistemäinen peräti 1600 nitiä. 11-tuumainen iPad Pro ei saanut päivitystä Mini-LED-tekniikkaan, vaan se tarjoaa edelleen tutun Liquid Retina -näytön 600 nitin pistemäisellä kirkkaudella.

Kameroiden osalta Apple on tuonut päivityksen iPadien etukameraan. Uusi 12 megapikselin etukamera on varustettu ultralaajalla 122 asteen kuvakulmalla. Samalla Apple esitteli uuden Valokeila-toiminnon, joka kykenee seuraamaan puhujaa FaceTime-videoiden aikana pitäen henkilön kokoajan huomion keskipisteenä. Takakamerat ovat lukujen valossa säilyneet ennallaan vuoden 2020 iPad Prohon nähden, mutta M1-järjestelmäpiirin lisäteho mahdollistaa uuden Smart HDR3 -tekniikan.

Uudet vuoden 2021 iPad Prot tulevat ennakkotilattavaksi 30.4. ja niiden toimitukset alkavat toukokuun puolen välin jälkeen. 11-tuumaisen mallin hinnat alkavat Wi-Fi-yhteydellä ja 128 gigatavun tallennustilalla varustetun pohjamallin 909 eurosta ja päättyvät 2 teratavun tallennustilalla ja 5G-yhteyksillä varustettuun 2289 euron hintaiseen malliin. 12,9-tuumaisen mallin konfiguraatiot ovat vastaavat ja hinnat 1229 eurosta 2439 euroon.

Lähde: Apple

This site uses XenWord.
;