DRAM-muistien hintojen odotetaan jatkavan nousua suuren kysynnän takia ainakin vuoden 2017 puoliväliin asti.

DRAM-muistien hinnat nousivat rajusti loppuvuoden 2016 aikana ja muistipiirivalmistaja Nanya Technologyn johtaja Pei-Ing Lee kommentoi Digitimes-sivustolle, että hinnat tulevat nousemaan ainakin tämän vuoden puoliväliin asti. Tutkimusyhtiö TrendForce ennustaa, että PC-tietokoneissa käytettävien DRAM- eli käytännössä DDR3- ja DDR4 SDRAM -muistien hinnat nousevat vuoden ensimmäisen neljänneksen eli tammi-maaliskuun aikana jopa 25-30 % entisestään.

DRAM-muistien hinnat ovat nousseet valtavan kysynnän takia. DRAM-muistipiirien valmistajat kohdistivat viime vuoden aikana tuotantokapasiteettiaan mobiili-DRAM-piireihin vastatakseen älypuhelinmarkkinoiden ja erityisesti kiinalaisten älypuhelinvalmistajien kasvavaan kysyntään. Tämä johti PC DRAM -muistipiirien saatavuusvaikeuksiin ja suora seuraus kuluttajille on ollut DDR3- ja DDR4-muistikampojen hintojen nousu. Kysyntää tulee entisestään kasvattamaan tänä vuonna markkinoille julkaistavat entistä isommilla 6 ja 8 gigatavun käyttömuisteilla varustetut älypuhelimet.

 


Hinta.fi-hintavertailun mukaan tällä hetkellä suosituin 8 gigatavun DDR4-2133-muistisetti maksaa Suomessa noin 70 euroa ja 16 gigatavun setti noin 130 euroa. Elokuussa 2016 8 gigatavun setti maksoi noin 35 euroa ja maaliskuussa 16 gigatavun setti noin 70 euroa. Hinnat ovat siis käytännössä tuplaantuneet.

 


DDR3-muisteista suosituin 8 gigatavun muistisetti maksaa tällä hetkellä noin 60 euroa ja 16 gigatavun setti 120 euroa. Huhtikuussa 2016 8 gigatavun setti maksoi noin 35 euroa ja maaliskuussa 16 gigatavun setti noin 65 euroa, joten myös DDR3-muistien hinnat ovat nousseet käsi kädessä DDR4-muistien kanssa.

Nanya Technologyn Lee odottaa DRAM-muistien hinnannousun tasaantuvan tämän vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa. TrendForcen mukaan piirivalmistajat eivät kuitenkaan olisi investoimassa DRAM-muistipiirien tuotantokapasiteetin kasvattamiseen nykyisestä maksimoidakseen korkeat voitot. TrendForce ennustaa piirien toimitusten kasvavan tänä vuonna vain 19 %, kun aikaisempina vuosina tuotantomäärä on kasvanut vuodessa noin 30 %.

Lähteet: Digitimes, TrendForce & Hinta.fi

This site uses XenWord.
;