Musk aikoo tehdä Twitteristä nykyistä avoimemman, monipuolisemman ja alleviivaa sananvapauden merkitystä demokratian kulmakivenä.

Elon Musk osti alkukuusta 9,2 prosentin osuuden Twitteristä. Musk kuitenkin kieltäytyi osuuden mahdollistamasta hallituspaikasta, sillä se olisi rajoittanut hänen osakekantansa maksimissaan 15 prosenttiin.

Räväkkänä somepersoonanakin tunnettu Musk olikin heti ostoksensa jälkeen äänessä kysyen Twitterin käyttäjiltä muun muassa heidän mielipiteitään alustan suhteesta sananvapauteen. Muskin mukaan sananvapaus on toimivan demokration perusta ja vain yksityinen yritys voisi todella toteuttaa sananvapautta.

Reilu viikko osakekaupoista Reuters uutisoi Elon Muskin tehneen ostotarjouksen koko Twitterin osakekannasta. Muskin tarjous oli tuolloin 54,20 dollaria osakkeelta eli yhteensä noin 41 miljardia dollaria tai 38 miljardia euroa. Tarjous oli 38 % yli Twitterin silloisen osakekurssin.

Ostotarjoukseen suhtauduttiin aluksi varoen ja skeptisestikin, jopa Musk itse myönsi, ettei tiedä, onnistuisiko kaupat. Twitterin hallitus päätti puolustautua ostoyrityksiltä järjestelyllä, joka antaa ostotarjousta vastustaville mahdollisuuden ostaa lisää yhtiön osakkeita alenettuun hintaan.

Järjestelyistä huolimatta Twitter on nyt vahvistanut Elon Muskin todellakin ostaneen Twitterin. Lopulliseksi kauppahinnaksi on sovittu 44 miljardia dollaria eli reilut 41 miljardia euroa. Washington Postin tietojen mukaan tarjous rahoitettaisiin 13 ja 12,5 miljardin lainoilla investointipankeilta kuten Morgan Stanley, ja loput 21 miljardia tulisi Muskilta itseltään.

Kauppojen toteuduttua Musk aikoo panostaa Twitterissä sananvapauden lisäksi muun muassa uusiin ominaisuuksiin. Ainakin Muokkaa-painike on jo tulossa, joskin se olisi tiettävästi tullut ilman Muskin väliintuloakin. Lisäksi hän pyrkii päivittämään alustan algoritmit avoimeen lähdekoodiin perustuviksi paitsi luottamuksen, myös bottien ehkäisemiseksi.

Lähteet: Lehdistötiedote, YLE

This site uses XenWord.
;