io-techin ensituntumat Sonyn maanantaina julkaisemista Xperia XZ Premium- ja Xperia XZs –älypuhelimista.

Sony esitteli maanantaiaamuna järjestämässään tilaisuudessa yhteensä neljä uutta puhelinmallia – Xperia XZ Premiumin, Xperia XZs:n, Xperia XA1:n ja Xperia XA1 Ultran. Uutuuksista kaksi ensimmäistä sijoittuu high-end-luokkaan ja kaksi jälkimmäistä keskihintaluokkaan. Laitteet olivat näytillä Sonyn messuosastolla varsin rajatusti, joten pääsimme tutustumaan niihin vain hyvin pinnallisesti.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Xperia XZ Premium

Xperia XZ Premium –huippumallia (kuten ei muitakaan uutuuksia) ei ollut vapaasti käpälöitävänä Sonyn osastolla, vaan ne kaikki olivat kiinni esittelyständeissä, joihin koskeminen oli kielletty. Saimme kuitenkin hetkeksi Sonyn pohjoismaiden edustajalta kätösiimme molemmat värivaihtoehdot XZ Premiumista. Valitettavasti kyseisiä yksilöitä ei kuitenkaan ollut mahdollista kytkeä päälle, joten tyydyimme tutkailemaan niitä ainoastaan ulkoisesti.

Fyysisesti uusi Xperia XZ Premium noudattaa Sonyn tuttua tyyliä, vaikka muotokieleen onkin tehty jälleen pieniä päivityksiä. Kokonaisuus on kuitenkin tyylikkään ja arvokkaan näköinen sekä tuntuinen. Teknisesti Sony on tehnyt uudesta lippulaivastaan erittäin kovan paketin, sillä mukana on 4K-näyttö, Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri sekä Sonyn uusin kamerasensori.

Emme valitettavasti päässeet tutkimaan 4K-näytön kuvanlaatua puhelimen ollessa omissa kätösissämme, mutta Sonyn edustajan mukaan HDR-materiaalia tukeva 5,5 –tuumainen näyttö toimii 4K-tarkkuudella ainoastaan video- ja kuvamateriaalia toistettaessa ja muuten resoluutio laskee Full HD –tasolle virrankulutuksen pienentämiseksi. Tiedustelimme myös 4K-tarkkuuden hyödyntämisestä VR-käytössä, jonka kerrottiin olevan mahdollista, mutta ei ainakaan toistaiseksi tarjolla.

Xperia XZ Premiumin rakenne koostuu metallirungosta sekä Gorilla Glass 5 –lasista valmistetusta etu- ja takakuoresta, joista kumpikin kaartuu pitkiltä sivuiltaan hieman kylkien suuntaan. Päädyt ovat tasaista alumiinia. Koko komeus on varustettu IP65/68-luokan suojauksella vettä ja pölyä vastaan. Molemmat värivaihtoehdot (Luminous Chrome ja Deepsea Black) ovat kiiltäväpintaisia, jonka varjopuolena on suorastaan tolkuton herkkyys sormenjäljille. Pinnat eivät tuntuneet pysyvän hetkeäkään puhtaana.

XZ Premiumin yksi keskeisimmistä ominaisuuksista on uusi 19 megapikselin Motion Eye –kamera, joka perustuu Sonyn helmikuun alussa julkaisemaan uuteen DRAM-muistikerroksella varustettuun kamerasensoriin. Sen parina on 25 mm polttovälillinen laajakulmaobjektiivi f2.0-aukkosuhteella.

Kameran poikkeuksellisin erikoisominaisuus on mahdollista tallentaa hidastettua videokuvaa 720p tarkkuudella ja huimalla 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Hidastetun hetken voi aktivoida joko kesken videokuvauksen tai vaihtoehtoisesti kuvata yksittäisenä videopätkänä, jonka pituudeksi muodostuu vajaa kuusi sekuntia.

Lisäksi kameran Predictive Capture –ominaisuus bufferoi kuvia sekunnin etukäteen, jonka ansiosta käyttäjä voi nopeasti tulleissa tilanteissa valita parhaan neljästä otetusta kuvasta.

 

Xperia XZs

Edullisempi ja pienemmällä 5,2-tuumaisella näytöllä varustettu Xperia XZs oli näytillä valitettavasti vain vitriineissä sekä kameraominaisuuksia esitelleen Sonyn edustajan käsissä. Käytännössä kyse on hyvin pitkälti viime syksynä esitellyn Xperia XZ –huippumallin päivitetystä versiosta.

Xperia XZ Premiumiin nähden pienemmän näyttönsä ja alhaisemman näyttötarkkuutensa ohella (Full HD) XZs:n tekniset ominaisuudet ovat hieman karsitummat myös mm. Snapdragon 820 –järjestelmäpiirin, hitaampaan eMMC-tekniikkaan perustuvan 32 Gt:n tallennustilan sekä runsaat 300 mAh pienemmän akun muodossa.

Vaikka emme päässeet pyörittelemään XZs:ää kädessä, tiedämme puhelimen rakenteesta sen verran, että runko (kyljet) on muovia, näytön suoja Gorilla Glass –lasia ja takakuori metallia. Muotoilu on samantyyppistä kuin kalliimmassa XZ Premiumissa, eli päädyt ovat tasaiset ja kyljet kaartuvat ”reunojen ympäri”. Siinä missä XZ Premiumin värivaihtoehdot olivat kiiltäviä, on XZs:n tapauksessa tilanne päinvastainen, sillä kaikki kolme värivaihtoehtoa ovat mattapintaisia. Kalliimman sisarensa tavoin myös XZs on IP65/68-suojattu vedeltä ja pölyltä.

Ehkäpä merkittävin uudistus viime syyskuussa julkistettuun Xperia XZ –malliin nähden on uusi 19 megapikselin Motion Eye –kamera, joka on sama kuin XZ Premium –mallissa. Se tukee täysin samoja ominaisuuksia, kuin XZ Premium.

 

Xperia XA1 ja XA1 Ultra

Valitettavasti myöskään uusi keskihintaluokan XA1-malli ei ollut Sonyn osastolla vapaasti näpelöitävässä, vaan ne olivat näytillä ainoastaan kuvanmukaisissa telineissä, joissa laitteisiin koskeminen oli erikseen kielletty.

Yleisen pällistelyn pohjalta todettakoon kuitenkin, että XA1:n viisituumaisen 720p-näytön pitkien sivujen reunat näyttivät vakuuttavan kapeilta, joka tekee puhelimesta kokoluokassaan varsin pienikokoisen (erityisesti leveyssuunnassa). XA1:n järjestelmäpiirinä toimii MediaTekin Helio P20 ja 23 megapikselin takakamera (1/2,3”, f2.0, 24 mm) on puhelimen hintaluokka huomioiden varsin järeää rautaa.

XA1:n ohella Sony julkisti myös Ultra-version, jossa on suuri kuuden tuuman näyttö sekä parempi 16 megapikselin etukamera salamalla. Ultra-versio ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa Suomen markkinoille.

 

Lippulaivamalli Xperia XZ Premium tulee kauppoihin näillä näkymin kesäkuussa 799 euron suositushintaan. Xperia XZs julkaistaan Pohjoismaissa huhtikuussa rajoitettuna eränä valituissa jälleenmyyntikanavissa 599 euron suositushintaan. Xperia XA1 saapuu myös huhtikuussa ja sen suositushinta on 299 euroa. Xperia XA1 Ultra ei puolestaan tule lainkaan myyntiin Suomessa.

[/read]

This site uses XenWord.