Testasimme 8-ytimisten Ryzen 7 -sarjan 1700X- ja 1800X-mallien ylikellotuspotentiaalin, kun prosessoreita jäähdytettiin Noctuan NH-D15-coolerilla.
![](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2016/11/ryzen-oc2.jpg)
Testit suoritettiin kokoonpano asennettuna NZXT:n S340-kotelon sisuksiin ja kylkipaneeli oli testien ajan kiinni. Alustana testeissä oli käytössä Asuksen X370-piirisarjaan perustuva ROG Crosshair VI Hero -emolevy ja 16 gigatavua Corsairin DDR4-muistia.
Haimme molemmilla prosessoreilla erikseen korkeimman kellotaajuuden ilmajäähdytyksellä HandBrake-ohjelmalla noin 10 minuutin 4k-videon H.264-enkoodauksella sekä liukulukulaskentaa nopeuttavia Advanced Vector Extensions 2- eli AVX2-käskyjä käyttävällä Prime95-testillä. Lisäksi mukana on testit ja suorituskykymittaukset eri DDR4-muistinopeuksilla.
Lue artikkeli: Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X
Taas taattua io-tech -laatua :kippis: Kuten arvelin, käyttäytyy Ryzen lähes identtisesti Polari 10 -piirin kanssa. Tietyssä pisteessä kellotaajuutta ei saada millään edes etäisesti järkevillä volteilla ylöspäin.
Vähän sääli tuo kellottuvuus mut pirun kova prossu joka tapauksessa. Hyvää tekstiä jälleen kerran. :tup:
@Sampsa
Suosittelen testaamaan Ryzenin tehonkulutusta ja vakautta jollain muulla kuin Prime95:llä.
Nykyiset versiot ohjelmasta eivät toimi kunnolla Ryzenilla ja rasitustasot jää melko alhaiseksi. Luonnollisesti tehonkulutus ja lämpötilat on jotain muuta, kuin maksimit.
Suosittelen tilalle uusinta patchattyä Linpackia (jonka postasin aiemmin), koska parasta rasitussoftaa (Firestarter) ei ole saatavilla Windowsille julkisesti.
Onko kukaan testannut, että auttaako corejen disabloiminen kellottuvuuteen ollenkaan?
Hyvä artikkeli. Hienoinen pettymys itsellekin tuo, ettei nämä juuri näytä missään taipuvan yli 4ghz nopeuksiin. Tästä tulikin mieleen että varsinkin tuon 1800X:n kohdalla olisi varmaan hyvä mainita myös artikkelissa, että kun XFR menee pois päältä ylikellottaessa manuaalisesti, menettää tuossa yhden/kahden ytimen suorituskykyä jos ei saavuteta sitä 4,1ghz taajuutta kaikille ytimille, kun ei XFR aktivoidu edes 1-2 ytimen rasituksessa ja nosta kellotaajuuta sinne 4,1ghz.
Eikö se näin mennyt? @The Stilt
Mielenkiintoista nähdä tuon 1700:n meno. Jotenkin tuntuu, etteivät x-mallit ole järkevä hankinta euro/suorituskyky akselilla :think:
Hieno juttu käyttäjien kannalta että Intel saa vähän edes kilpailua rinnalleen, mutta ei ole Ryzenistä ikävä kyllä edelleenkään todelliseksi vastukseksi pelikäytössä (eikä oikeastaan muutenkaan, olettaen että vaivautuu edes vähän kellottamaan sitä Kaby Lakea).
Mutta kuten sanottua, kilpailu on aina hyvästä ja kun ei AMD ole siihen viimeiseen 15 vuoteen käytännössä kyennyt millään saralla, niin onhan tämä siinä mielessä iso plussa heille. Toivottavasti kykenevät petraamaan tästä juoksuaan jatkossa ja ennen kaikkea myös pitämään siinä samalla laatua yllä.
Kiitos loistavasta artikkelista (jälleen kerran).
Hyvä että tuo halvin 1700 on tulossa testiin, tietää ostaako äksällä vai ilman.
Jos kuitenkin Crosshair?
Menee.
Turbo ja XFR kytkeytyvät välittömästi pois käytöstä, kun SMU aktivoi "OC-Moodin". Erittäin valitettavaa ja olen toivonut tähän asiaan muutosta, monen muun jutun ohella.
Suorituskykyä saataisiin melkoisesti lisää tehonkulutuksen pysyessä ennallaan tai jopa pienentyessä.
1700:n kellotustestiä täälläkin odotellaan suurella mielenkiinnolla. Kiitokset Sampsalle hyvästä artikkelista jälleen kerran! :tup:
Onkohan tuo periaatteessa mahdollista kuitenkin toteuttaa nykyisellä alustalla vastaavaksi kuin esim kilpailijalla on? Niin että manual oc modessa pystyisi erikseen määrittelemään kertoimet eri määrälle rasitettavia ytimiä? Jos on, niin kyllähän se hassulta tuntuu ettei sitä ominaisuutta ainakaan näin julkaisun nurkille ole saatu, vaikka kiire tulikin.
Kiitos Sampsalle taas :tup:
Taitaa 1700 olla hyvä valinta. Jos kulkee edes lähellekään 4GHz.
Niinkuin tässä
AMD Ryzen 7 1800X, 1700X, and 1700 Processor Review » Page 4 – AMD Ryzen 7 1800X, 1700X, and 1700 Processor Testing: Setup & Overclocking
Hyvä artikkeli, iso plussa muistin nopeuden testaamisesta. Eilen selasin jo hyvän tovin eri arvosteluja josko joku olisi testannut miten muistien kellot vaikuttaa. Näppärästi testi löytyikin ensin iotechistä 🙂
Oikeastaan yllättävänkin paljon nopeushyötyä peleissä jos vaan saa 3200MHz toimimaan. Jotain hämminkiä eri kampojen kanssa ilmeisesti on…
Eli kalliimmat emot voi suoraan unohtaa kellotusmielessä, ellei halua jotain muita niiden tarjoamia ominaisuuksia. Varmaan myös emovalmistajille tässä mielessä pettymys.
Mikä on muuten TjMax Ryzenillä? Onko se siellä 100 celcius asteen hujakoilla kuten intelillä?
Olisi kyllä tosi kiva jos näkisi tuloksia kun 2 tai 4 ydintä laitettu pois päältä, jotta pystyisi katsomaan kuinka paljon tarvitaan jäähdytystä kun Ryzen 5 saapuu. Myöhemmin myös olisi kiva tietää että onko Ryzenin kellottumisen katto siellä 4,2/4,1 GHz paikkeilla vai onko huonot biossit yms pitämässä suorituskykyä jumissa kuten on muistin kohdalla tällä hetkellä.
Jos kellottuminen ei onnistu tästä kovemmille tasoille edes 6 tai 4 ytimisissä niin jää kyllä hiukan harmittavaksi tilanne. Omasta ivy bridgestä on jo puhti loppumassa kesken ja ryzen ei oikein onnistu kellotaajuuksien takia vielä päihittämään sitä muuten kuin monen ytimen taakassa.
Pitää toivoa että jos sattuu tulemaan vielä tämän vuoden puolella jonkinnäköinen "Zen Refresh" jossa pararnneltun tuotantoprosessin avulla saataisiin kovempia kellotaajuuksia, eikä jäätäisi tähän 4GHz kynnykselle.
Meinaat vähän kellotetun 4-ytimisen Kaby Laken pärjäävän "muussakin" 8 ytimiselle Ryzenille? Kaipa jos saat kellotettua Kabyn johonkin 7 GHz:n tietämille…
Hmm, jos disabloi pari corea tai 4kpl niin saa käytännössä testattua suoraan tulevien ryzen5 ja 3 mallien suorituskyvyn ja oletettavan kellottuvuuden.(nehän perustuu tähän samaan kiveen)
Toinen mitä olisi varmaan kiva kokeilla on suora kompurajäähy… 😉
Aika alhaalle on taidettu tuo TjMax laittaa: 75c
"Tj Max for ryzen is 75°C according to Asus"
Ois mukava nähdä useampi (3-5) R7 1700 yksilö testissä, että näkee onko paljon yksilökohtaisia eroja. Taitaa tosin tuollaisen prossumäärän järjestäminen testiin hieman haastavaa.
@Sampsa ARMA 3 -testissä 1700X:n suorituskyky parani ylikellotettuna 8 % ja 1800X:n vain prosentin. Pitäisi vissiin lukea GTA v pelissä. Molempien peligraafien alla lukee meinaan arma3
Luulen kyllä, että hierovat vielä R5 ja R3 malleja, kun myyntiin tulokin on vasta Q1 lopulla.
Alkuun nuo R5 ja R3 ovat varmaan R7 raakattuja versioita, mutta niistä varmaan tulee oma tuotantosarja myöhemmin ja olettaisin sen kulkevan paremmin kun AMD:llä on jo opittu tuotantoprosessia paremmin.
Noh, sinänsä hyvä että eivät jätä turhaa ilmaa mutta… Mutta näyttää siltä, että perus 1700 saa toimimaan samoilla nopeuksilla kuin perus 1800X, ehkä ylikin. Tämänkin testin perusteella ei ole oikein mitään järkeä hommata 1800X:ää 1700X:n sijaan.
Kyllä, kiitos huomioista, korjattu :tup:
Uskoisin enneminkin että 4 ytimiset ovat ihan samoja piirejä mistä 8 ytimiset ovat tehty, mutta niistä on leikattu toinen puolisko irti koska kysyntä noille 8 ytimisille varmasti kerkee vähentyä ennen kuin 4/6 ytimiset keretään saamaan markkinoille. Piin kanssa lottoaminen on varmaankin tässä alkupuolella kärjistetympää, mutta kunhan kysyntä saadaan tyydytettyä niin aletaan laseroimaan piirejä siten että saadaan mahdollisimman paljon volyymia liikkeelle ja silloin uskoisin että Ryzen 7 eri mallien väliset erot pienenee ja hinta on vain valmiisiin kelloihin suhteutettuna.
Totta, lisäsin artikkeliin maininnan tästä ilmiöstä :tup:
Joo hyvä pointti, aikataulu oli mikä oli, niin tämänkin testin valmistumista voi verrata maailman 8. ihmeeseen 😀
Mutta tosiaan, jatkossa optimoidaan testirutiinia.
Ottaako Sampsa 1700 testaukseen mukaan B350-piirin emolevyn? Olisi hyvä tietää budjettiratkaisustakin.
Varmasti tulee silläkin jossain vaiheessa kokeiltua.
Saako näistä kytkettyä SMT ominaisuutta pois päältä ja vaikuttaako se mitenkään kellottuvuuteen?
Mites joku vähän vähemmän rajoille vedettu kellotus? Onko @3800 jos hitaampi joissain testeissä kuin vakio X1800, koska parhaat turbot lähtevät pois käytöstä?
Mites joku vähän vähemmän rajoille vedettu kellotus? Onko @3800 jos hitaampi joissain testeissä kuin vakio X1800, koska parhaat turbot lähtevät pois käytöstä?
No joka tapauksessa hienoa nähdä, että AMD pistää ulos kiviä mitkä kelpaa muuksikin kuin verkonpainoiksi.
Saadaan edes vähän I leiriin vauhtia, kun tuntuu ettei vuosiin tik-tok ole ollut kuin rahastusta.
Ihan hyvä prossu mutta eipä tästä itselle kyllä konetta saa ahtaaseen m-itx:ään noilla lämmöillä. Eri asia jos tulisi ATX koppaan isolla jäähyllä. Ootellaan nyt kuitenkin vielä miten markkinat kehittyy…
No ei siinä, onhan Ryzen ihan ok prossu jos ei ole pelikonetta kasaamassa. Jossakin pakkaustesteissä ja renderöinnissä Ryzen on kieltämättä kova, mutta muuten en siinä paljon järkeä näe varsinkaan kellotettuun Kaby Lakeen verrattuna. Jälkimmäinen tarjoaa kuitenkin ns. "best of both worlds" jne.
Pystyisikö yhtä tai kahta corea luukuttamaan yli 4.1GHz samanaikaisesti eli saisiko pelituloksiin boostia käyttämällä Ryzen Masterilla tällä tavalla?
Kyllähän tämä on iso hyppäys AMD:n entisiin nähden toki ja varmasti vaan paranee kunhan valmistusprosessi kehittyy jne. Mutta onhan tämä Intelinkin arkkitehtuuri melkoinen suorittamaan, ei siitä vaan pääse mihinkään.
Sehän näissä Ryzeneissä onkin hauskaa, että nuo kellotaajuudet ei ole mitenkään "rajoille" vedetty, vaan ne saavutetaan tosi helposti ja ovat vakaat. Mutta kun yrität pykälänkin ylemmäs niin on seinä vastassa.
Meinaat, että kytkisi 6 ydintä pois käytöstä ja käyttäisi vain 2 ydintä? o_O
Miksi vertaat AMD:n 8-ytimistä "prosumer"-prosessoria Intelin kuluttajaluokan 4-ytimiseen prosessoriin?
Ryzen 7 1800X suora vertailukohta on +1200 euron Core i7-6900K.
Nuo Kaby Lake vastineet ovat Ryzen 5 -sarjalaisia.
Saa kytkettyä pois päältä, en ole vielä ehtinyt testata vaikutusta ylikellottuvuuteen.
Monen tekijän summa, mutta valmistusprosessia veikkaisin ensisijaisesti.
Lappeen Rannan nipotusosastosta terveisiä:
pysty suora seinä -> pystysuora seinä
Muuten hienoa artikkelia kyllä pukkaa :tup:
Sama juttu "Ylikellotus vastuksia juottamalla"
Ei vaan tarkoitin että kokeilisi antaa kahdelle corelle enemmän kelloja Ryzen Masterilla kuin mitä oli maksimikellot kaikilla kahdeksalla, jos siitä kikkulasta pystyy myös määrittämään, että ajetaan tiettyjä appeja vain tietyillä coreilla. Oma sotaratsu 1090T Phenom II sallii kovemmat käyttökellot yhdelle-kahdelle corelle kuin vastaavasti samaan aikaan kaikille coreille.
Esimerkkinä saan kovemmat singlecore kellot yhdelle corelle CPU-Z:lla/SuperPi:ssä kuin kaikille kuudelle samaan aikaan AOD:llä.
Tuo on tulkinanvarainen:
Ylikellotus suoritettiin vastuksia juottamalla
vrt
Ylikellotusvastukset juotettiin
Kiitti, korjattu.
Siinä tarkoitetaan siis: ylikellottaminen vastuksia juottamalla :comp:
Kaikesta tehonhallinnasta vastaava SMU on LM32 prosessori, joten se voidaan käytännössä ohjelmoida tekemään mitä vaan.
Laajempi, kuormasta riippuva kellotaajuussäätö olisi mahdollista toteuttaa mutta Zen yksiköiden rakenne rajoittaa sitä hieman.
Kaikkia CCX:n ytimiä on "pakko" ajaa samalla kellotaajuudella, tai vaihtoehtoisesti ne on pistettävä nukkumaan.
Em. muutokset olisivat kuitenkin niin radikaaleja, että en usko niitä ikinä tällä arkkitehtuuriversiolla nähtävän.
Ei pysty kuin nostamaan KAIKKIEN ytimien kerrointa kerralla, ei erikseen.