Googlen Android 12:ta odotetaan edelleen moniin puhelimiin ja päivityksen saaneet laitteet ovat vielä helpommin lueteltavissa kuin sitä yhä odottavat. Se ei kuitenkaan Googlea hidasta, vaan totuttuun tapaan ohjelmistojätti julkaisi jälleen helmikuussa ensimmäisen kehittäjille suunnatun esiversion seuraavasta Android 13 -käyttöjärjestelmästään.

Uutuuspäivitys tulee jatkamaan monin osin edeltäjänsä linjalla kehittäen Androidin tietoturvaa ja tarjoten monipuolisempia teemoitustapoja puhelimen ulkonäön muokkaamiseen.

Android 12 toi mukanaan Material You -teemat, jotka ottivat teeman värityksen taustakuvasta. Android 13 jatkaa tuota ideaa sovellusikoneihin saakka mahdollistaen Googlen omien sovellusten lisäksi myös kolmannen osapuolen sovellusten ikonien värimaailmojen muuttumisen puhelimen teeman mukana. Tämä vaatii vain sovelluskehittäjältä tuen yksisävyisille kuvakkeille. Android 12:n teemaväritysten tavoin myös kuvakkeet ovat tulossa alkuun Pixel-puhelimille, mutta Googlen mukaan ominaisuus laajenee myöhemmin muillekin laitteille.

Tietoturvan osalta valmistaja tuo uuden Photo Picker -ominaisuus mahdollistaa sovelluksille pääsyn käsiksi juuri tiettyyn kuvaan, jonka käyttäjä sille haluaa jakaa ilman että kuviin yleisesti täytyy antaa oikeuksia. Yksittäisen kuvan oikeuksien antaminen ei ole kuitenkaan jäämässä vain Android 13:n etuoikeudeksi vaan ominaisuus tullaan mahdollistamaan tulevaisuudessa kaikissa puhelimissa Android 11:stä eteenpäin.

Näiden lisäksi mukaan on tulossa muitakin uudistuksia kuten uusi pika-asetusten rajapinta, joka mahdollistaa sovelluksen luoda pika-asetuskuvakkeita ilman, että käyttäjän täytyy ne erikseen käydä asetuksista lisäämässä, sovelluskohtaiset kieliasetukset ja jälleen useampien ominaisuuksien päivitysmahdollisuus Play Storen kautta koko ohjelmiston päivitysten sijaan. Tarkemmin uudistuksiin voi tutustua Googlen blogista.

Android 13:n ensimmäinen kehittäjäversio on saatavilla Googlen omille Pixel-puhelimille Pixel 4:stä eteenpäin. Kehittäjäversio on tarkoitettu nimensä mukaisesti kehittäjille, eikä se sovellu vielä päivittäiseen käyttöön.

Lähteet: Google: (1), (2)