Armin tulevan Cortex-X3 -prosessoriarkkitehtuurin huhutaan olevan pienoinen parannus edeltäjiinsä suorituskyvyssä, mutta vastapainona X2:n tavoin se tulisi jälleen nostamaan virrankulutustaan.

Tämän vuoden lippulaivapiirit Armin tuoreella Arm v9 -arkkitehtuurilla ja yksittäisellä Cortex-X2-tehoytimellä ovat vasta vähitellen rantautumassa markkinoille, mutta markkinoiden taustalla kehitys jatkaa kehittymistään. Kehityksen suunta ei kuitenkaan vaikuta kenties odotetulta, sillä uusimpien huhujen mukaan Armin seuraava Cortex-X3-prosessoriydin ei välttämättä tule korjaamaan markkinoilla pari vuotta huomiota herättänyttä suurehkoa virrankulutusta ja sen myötä lämpöä, vaan kenties jopa heikentää tilannetta.

Taiwanista tulleiden huhujen mukaan Cortex-X3 on nimittäin jopa Cortex-X2:ta virtasyöpömpi. Huhun mukaan uutuusydin tulee olemaan hieman tehokkaampi kuin Cortex-X2, mutta 10 prosenttia vähemmän energiatehokas 3 GHz:n kellotaajuudella. Pienehkön CPU-suorituskykyparannuksen vastapainona AI-suorituskyvyn huhutaan paranevan peräti 100 prosenttisesti.

Toki uutuuspiirien julkaisu on vielä tulevaisuudessa, eli Arm voi kyetä parantamaan ytimensä energiatehokkuutta, mutta toisaalta linja olisi jatkumoa tämän vuoden X2-ytimille, jotka osoittautuivat testeissä pykälän vähemmän energiatehokkaiksi kuin edellisen sukupolven X1-ytimet.

Android-puolella Armin ytimille ei myöskään toistaiseksi ole käytännössä kilpailua. Huhujen mukaan Qualcomm olisi tulevaisuudessa suunnittelemassa omaa prosessoriarkkitehtuuriaan päästäkseen eroon ARM:n ytimistä, mutta sitä ei toistaiseksi odoteta käytettäväksi ainakaan ennen vuotta 2024.

Lähde: Notebookcheck

This site uses XenWord.
;