Qualcommin ostama Nuvia esitteli Phoenix-ytimiään alun perin elokuussa 2020 ja sen hetkisten esitysten mukaan se tarjoaisi parhaimmillaan kaksinkertaista suorituskykyä aikansa x86-prosessoreihin nähden pienemmällä tehonkulutuksella.

Qualcommilla on vankka sija suorituskykyisten mobiilijärjestelmäpiirien rintamalla, mutta nyt yhtiö aikoo tähdätä tosissaan myös tietokonemarkkinoille. Aivan uudesta ideasta ei sinänsä ole kyse, sillä yhtiöllä on jo PC-käyttöön suunnattuja järjestelmäpiirejä, mutta aivan eri teholuokassa kuin uudet suunnitelmat.

Qualcommin mukaan PC-markkinoiden siirtyminen x86-arkkitehtuurista Arm-arkkitehtuuriin on väistämättömissä oleva tulevaisuus. Yhtiön mukaan se aikoo haastaa tulevaisuudessa sekä AMD:n, Applen että Intelin suorituskykyiset järjestelmäpiirit.

Yhtiön suunnitelmien ytimestä löytyy Qualcommin aiemmin tänä vuonna ostama Nuvia ja sen Phoenix-prosessoriytimet tai niiden jatkokehitelmät. Nuvia esitteli suunnitelmiaan täysin puhtaalta pöydältä suunnitellulle Phoenix-ytimelle jo loppukesästä 2020 ja silloin Googlen ja Applen entisten insinöörien perustama yritys kehui ydinten tarjoavan jopa lähes kaksinkertaista yhden säikeen suorituskykyä silloisiin x86-ytimiin verrattuna selvästi pienemmällä tehonkulutuksella. Qualcommin mukaan Nuvian ytimet on suunniteltu nimenomaan PC-käytössä tyypillisille kuormille.

Tulevan PC-järjestelmäpiirin Adreno-grafiikkaohjaimen luvataan tarjoavan tarkemmin määrittelemättä ”erillisnäytönohjainluokan suorituskykyä” ja johtavaa energiatehokkuutta. Myös AI Engine -kiihdyttimen luvataan olevan markkinoiden energiatehokkain päättelylaskuissa (inference). Mukana ovat myös mobiilijärjestelmäpiireistä tutut 5G-modeemit, Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteydet, tuki paikannuspalveluille, huippuluokan Spectra-kuvaprosessori sekä kenties hieman hassusti tässä yhteydessä luokassaan parasta Android-kuvanlaatua tarjoava näyttö- ja mediayksiköt.

Qualcommin mukaan se aikoo toimittaa ensimmäiset kannettaviin tietokoneisiin tarkoitetut sampleprosessorit asiakkailleen ensi vuoden elokuussa. Markkinoille uuden sukupolven PC-järjestelmäpiiriin perustuvia laitteita voidaan puolestaan odottaa vuoden 2023 puolella.

Lähteet: Tom’s Hardware, Andreas Schilling @ Twitter

This site uses XenWord.
;