Anandtech julkaisi eilen artikkelin, jossa tutustuttiin OnePlussan puhelinten virranhallintaan ja sovellusten virrankäyttöön. Sivuston löydöksien mukaan OnePlus on rajoittanut tuoreimmissa 9-sarjan älypuhelimissaan useita sovelluksia pääsemästä käsiksi Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin tehokkaimpaan X1-ytimeen. Pahimmillaan Chrome-verkkoselain oli rajoitettu jopa A55-pohjaisille virransäästöytimille.
Rajoituksista huolimatta muun muassa suositut suorituskykyä mittaavat sovellukset, kuten GeekBench kuitenkin toimivat täydellä teholla. Virranhallintarajoitusten tultua ilmi on Geekbench ilmoittanut Twitterissä tulkitsevansa OnePlussan harrastavan suorituskykysovellusten tulosten manipulointia, minkä myötä OnePlus 9:n ja OnePlus 9 Pron tulokset on poistettu Geekbenchin suorituskykytaulukoista.
It's disappointing to see OnePlus handsets making performance decisions based on application identifiers rather than application behavior. We view this as a form of benchmark manipulation. We've delisted the OnePlus 9 and OnePlus 9 Pro from our Android Benchmark chart. https://t.co/G40wmWeg7o
— Geekbench (@geekbench) July 6, 2021
Aiempina vuosina keskustelua herättäneistä benchmark-sovellusten manipuloinneista OnePlussan toiminta kuitenkin eroaa sen osalta, ettei puhelin tunnista nimenomaan synteettisiä testisovelluksia nostaakseen suoritustasoaan, vaan sen sijaan laite tunnistaa muita sovelluksia, joita varten se tarkoituksellisesti rajoittaa toimintaansa. Chromen lisäksi suorituskykyrajoituksia OnePlus harrastaa Anandtechin mukaan useissa muissakin suosituissa sovelluksissa, kuten Zoom, WhatsApp, YouTube, Pokemon Go ja Word.
XDA-Developers-sivustolle antamassaan virallisessa lausunnossa OnePlus myöntää toimintansa ja perustelee sen syyt, minkä lisäksi me saimme saman vastauksen myös Suomen OnePlussalta. Lyhyesti ilmaistuna kyseessä on akunkeston parantamiseksi tehtyjä virrankulutusoptimointeja.
OnePlus Suomen vastaus:
Meille on aina tärkeintä tarjota loistava käyttökokemus, ja tämä perustuu osittain siihen, että toimimme nopeasti käyttäjien palautteen perusteella.
Kun OnePlus 9 ja 9 Pro julkaistiin maaliskuussa, jotkut käyttäjät kertoivat meille, kuinka voisimme parantaa laitteiden akunkestoa ja lämmönhallintaa.
Tämän palautteen seurauksena tutkimus- ja kehitystiimimme on viime kuukausien aikana pyrkinyt optimoimaan laitteiden suorituskykyä erityisesti monien suosittujen sovelluksien kuten Chromen osalta. Tämä on tehty sovittamalla sovelluksen prosessorivaatimukset sopivaan tehoon.
Tämä on auttanut tarjoamaan sujuvan käyttökokemuksen ja vähentämään virrankulutusta. Vaikka tämä voi vaikuttaa laitteiden suorituskykyyn joissakin testi-/benchmark-sovelluksissa, meidän fokus on aina pyrkiä tekemään kaikkemme parantaaksemme laitteen suorituskykyä ja kokemusta käyttäjille.
Lähteet: Anandtech, Geekbench@Twitter, XDA-Developers
Muissa sovelluksissa Imgurin kikkaretta lukuunottamatta en ole tainnut törmätä, mutta se nyt toimii muutenkin onnettomasti.
Sinällään hyvä idea, mutta huono jos käyttäjä ei saa päättää onko ominaisuus päällä vai pois.
Tosin, aika moni käyttäjä ei osaa säätää välttämättä edes soittoäänen volyymia…
OnePlus 9 ja 9 Pro laitteet löytyivät Geekbenchin kärkisijoilta verrattain suurella marginaalilla ennen kuin tulokset poistettiin tietokannasta. Ottaen huomioon OnePlussan aiemman historian, niin aika erikoista toimintaa tuntuu olevan. Mielestäni puhelimen pitäisi kyetä säätämään virrankulutusta rasitustason perusteella eikä black-/whitelistaamalla sovelluksia kernel-koodeihin.
katso liitettä 639951
Eli sama teksti näyttäisi olevan käännettynä mitä ulkomaisillakin sivustoilla on nähty. Kysyin vielä perään, että onko saatavissa listaa mitä sovelluksia on rajoitettu ja mistä käyttäjä voi tietää, ettei suorituskykyä vaativia sovelluksia kuten pelejä rajoiteta myös.
Pokemon Go:n suorituskyky rajoituksen ymmärrän hyvin. Pari kertaa olen tän puhelimen (oneplus 9 pro) saanut ylikuumenemaan ja toinen näistä kerroista oli Pokemon go pelaamista auringossa noin tunnin kohdalla. Toistaseks ainakin raidit onnistunut hyvin eikä toi rajoitus tunnu, tässä kun fps:t ei ole se oleellisin juttu.
En tiedä onko OnePlus muutenkin rajoittanut uusimpien OxygenOS päivitysten jälkeen suorituskykyä, mutta nykyään lagaa melkein kaikki appit ja akku kuluu nopeemmin, ei hyvä…
Puhelimen käyttäjänä haluaisin itse päättää mitä tehoteemaa kulloinkin käytän. Yksittäisten ohjelmien tehorajoitukset valmistajan taholta ei oikein tunnu hyvältä.
Jos puhelin ylikuumenee, niin silloin lämpörajat on varmaankin asetettu liian korkealle oletuksena. Puhelimen pitäisi säätää suorituskykyä lämpötilarajojen ja virrankulutuksen mukaan eikä sovelluskohtaisilla listoilla.
Esimerkiksi oma ZenFone 8 laskee suorituskykyä (eli thorttlaa), jos lämmöt karkaa liian korkealle. Lämpötilarajat ovat kuitenkin maltilliset, ettei ylikuumenemisen vaaraa ole. Halutessaan puhelimesta voi kuitenkin laittaa performance profiilin päälle, jolloin lämpötilarajat eivät ota niin äkkiä vastaan.
Apple hidastaa puhelintensa nopeutta. Meteli. Oneplus tekee saman ja ei meteliä.
Hidastaa jälkikäteen != Koko ajan olleet hidastettuina
Mutta kyllähän ton pitäisi olla käyttäjän päätettävissä oleva asia että haluaako säästää mehuja vai ei
Pakko sanoa etten kyllä ollut itse huomannut mitään hidastelua 9 Pro:lla, mutta erikoista toimintaan kyllä.Pitäisi olla käyttäjän päätettävissä haluaako säästää virtaa vai käyttää täydellä nopeudella.
Niin, eihän tuon tosiaan pitäisikään mitään käytännön hidastelua aiheuttaa, jos toimii kuten ajateltu. Piirin suorituskyvyn rajoittaminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että sovelluksen toiminta hidastuisi.
Saisinko ominaisuuden myös omaan puhelimeeni?
Ymmärrän tehokäyttäjän vierastavan ominaisuutta mutta minulle rahvaalle puhelinsukankuluttajalle
tämä olisi jopa toivottu ominaisuus.
Toki siten että ihan itse päätän mitä/missä/miksi/milloin.
Muutoinkin toivoisin enemmän hallintaa omaan puhelimeeni.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1625771585"
data-lb-id="_xfUid-1-1625771585">
Aina näitä valmistajien koottuja selityksiä kun hidastetaan puhelimia ilman, että käyttäjä itse voi asiasta päättää. Ehkä tyhmä kysymys, miksi ei sitten suoraan laiteta sellaista tuhnua prossua niin akkua säästyy vielä enemmän (hintaa tietty maksimit, koska ajatellaan niin paljon käyttäjiä <3)? Eikä tarvitse edes kikkailla softalla ja penkkiohjelmatkin näyttävät totuuden.
Kumpikaan ei asiasta avoimesti infonnut vaan myöhemmin 3.osapuoli selvitti. Yhtä kakkaa kumpikin toiminta imo.
data-unfurl="true" data-result-id="204174" data-url="https://forums.oneplus.com/threads/insight-into-oneplus-9-series-processor-and-app-optimization.1467338/" data-host="forums.oneplus.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Insight into OnePlus 9 series processor and app optimization
data-onerror="hide-parent"/>
forums.oneplus.com
OnePlus on avannut tuota logiikkaansa tämän keissin taustalla hieman laajemmin foorumipostauksessaan. En tiedä onko tuo toteutustapa tuon selityksenkään jälkeen sen fiksumpi.
En näe ehkä tässä OnePlussan tapauksessa, että tuo suorituskyvyn hallinta lämpötilan suhteen olisi se tarve/ongelma, koska nämä rajoitetut softat olivat pääosin "kevyitä" perussovelluksia eivätkä siten lähtökohtaisesti hakkaa vasten lämpötilarajoja. Ennemminkin se, mitä OnePlus ei ilmeisesti nyt oikein/riittävästi hyödynnä, on prosessoriytimien hallintaan (montako, minkälaisia ja millä kellotaajuudella ytimiä käytetään minkäkinlaisessa rasituksessa) liittyvät työkalut eri rasitustilanteissa. Vai onko mahdollista, että ne ovat Snapdragon 888:n tapauksessa jotenkin riittämättömiä?
Ainakin omalla ZenFone 8:lla SD888 käyttää Cortex-A55 ja välillä myös Cortex-A78 pohjaisia ytimiä io-techiä selatessa Chromella. Tehokkain Cortex-X1 pohjainen ydin on lähinnä käytössä, kun selain avataan tai uusi sivu ladataan. Saattaa se harvakseltaan hörähtää käyntiin selatessakin raskaita sivuja mutta pääsääntöisesti idlailee. Näin sen varmaan kuuluukin toimia ilman sovelluskohtaisia rajoituksia?
SD888 on Qualcommin kirjaimellisesti kuumin piiri sitten SD810:n mutta uskoisin ihan normaalin suorituskyvyn skaalaamisen toimivan siinäkin.
Sampsan havainnot etelänmatkalta OnePlus 9 Pron kanssa viittaavat siihen, että lämpötilarajat olisi asetettu turhan korkealle. Ongelman perimmäinen syy taitaa kuitenkin olla SD888 piirissä, joka alkaa vaikuttaa SD810 tasoiselta kiukaalta.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä