Intel valmistelee parhaillaan AMD:n Radeon-grafiikkapiirillä ja yhtiön omalla Core-prosessorilla varustetun MCM-prosessorin (Multi-Chip Module) julkaisua. Prosessorista ja samaan paketointiin liitetystä grafiikkapiiristä on saatu tipoittain tietoa niin virallisista kuin epävirallisistakin lähteistä, mutta kaikki tekniset tiedot eivät ole vielä tiedossa.
AnandTech on löytänyt Intelin Intian sivuilta kerroinlukottomien Intelin prosessoreiden vertailun, johon on mahtunut mukaan myös tuleva Core i7-8809G, eli edellä mainittu MCM-prosessori. Sivun mukaan neliytimisen, Hyper-threading-teknologiaa tukevan prosessorin peruskellotaajuus on 3,1 GHz ja sillä on käytössään 8 megatavua L3-tason välimuistia. Prosessorin muistiohjain tukee kahta muistikanavaa DDR4-2400-nopeudella.
AMD:n suunnittelema grafiikkapiiri on nimeltään Radeon RX Vega M GH Graphics, jonka lisäksi pakettiin kuuluu Intelin oma HD Graphics 630. Koko MCM-prosessorin eli prosessorin ja grafiikkapiirin TDP-arvo on yhteensä 100 wattia, mutta se on ilmeisesti konfiguroitavissa käyttäjän tarpeiden mukaan koska tiukan TDP:n sijasta Intel mainitsee erikseen sen olevan ”Target Package TDP”.
Prosessori perustuu ilmeisesti Kaby Lake -ytimeen, sillä sen grafiikkaohjain ja muistiohjain noudattavat Kaby Lake -prosessoreiden ominaisuuksia uudempien Coffee Lakejen sijasta. AnandTech tulkitsee listauksen merkitsevän myös, että prosessori tulisi saataville prosessorikantaan asennettavana versiona, eli käytännössä työpöytämallina, koska taulukossa on listattu vain työpöytäprosessoreita Core i7-8809G:n lisäksi. Allekirjoittanut pitää työpöytämallia kuitenkin erittäin epätodennäköisenä ainakin prosessorikantaan asennettuna versiona, sillä se vaatisi erikoisen kokonsa vuoksi täysin uuden prosessorikannan. Emolevylle juotettavat työpöytäversiot ovat sen sijaan hyvinkin mahdollisia.
Epävirallisten lähteiden mukaan MCM-prosessorin Radeon RX Vega -grafiikkapiirin rinnalla oleva HBM2-muisti on kooltaan 4 Gt ja se toimisi 800 MHz:n kellotaajuudella. Itse grafiikkapiiri tulee toimimaan tämänhetkisten vuotojen perusteella 1190 MHz:n kellotaajuudella ja joidenkin huhujen mukaan siinä olisi käytössä 24 Compute Unit -yksikköä eli 1536 stream-prosessoria. Lisäksi mediassa liikkuu huhuja Core i7-8705G- ja Core i7-8706G -malleista, joissa olisi käytössä karsittu Radeon Vega -grafiikkapiiri, mutta näitä on toistaiseksi mahdoton varmistaa suuntaan tai toiseen.
Intel on jo ehtinyt päivittää sivunsa ja poistanut tiedot sieltä.
Lähde: AnandTech
Miksi siinä on myös Intelin oma grafiikkaohjain? Vegan virrankulutus liian iso työpöytäkäytössä?
Siksi kun Intelillä ei ole tuohon teholuokkaan sopivaa prosessoria jossa ei olisi iGPU:ta, Intelhän ei suunnittele yhtä hyvin rajoittunutta tuotetsegmenttiä varten kokonaan uutta prosessoria.
Vega on ulkoisine muisteineen todennäköisesti todella sähkösyöppö kun cpu:n idlatessa kulutus pitäisi saada milliwatteihin, mutta desktoppia pitäisi silti saada piirrettyä ruudulle.
Sen lisäksi intelillä ei ole yhtään mobiileihin ja pieniin desktoppeihin sopivaa ydintä ilman gpu:ta olemassa. Heidän kannaltaan on todennäköisesti halvempaa ja helpompaa ottaa ylijäämäpinoista myymättä jääneitä valmiita kaby-ytimiä ja liimata se EMIB prosessilla vegan viereen, sen sijaan että siellä kehitettäisiin kokonaan uusi tuote.
Ei RX Vega näytönohjainten kulutuksesta voi HBM muisteja syyttää eli olet hakoteilä.
Miksi ei? Miksi idlailla ison ja tehosyöpön dGPU:n kanssa jos on mahdollista käyttää iGPU:ta työpöydällä kun sitä ekstra vääntöä ei kuitenkaan tarvita 2D käytössä?
(Todellinen vastaus on se että se iGPU on jo siinä piirissä valmiiksi ja piiri on sama tuote kuin aiemmin julkaistu, miksi valmistaa niche kategorian tuotteeseen uutta piiriä ilman iGPU:ta kun voi jo käyttää olemassa olevaa tuotetta..)
Minkä tehoinen tuo tulisi olemaan verrattuna erillisiin kortteihin?
Realistinen arvio voisi olla kai joku 1/3 RX Vega -erillisnäyttisten tehoista, riippuu kuitenkin tuon piirin tarkasta konfiguraatiosta mikä ei ole vielä tiedossa.
Jos 24 CU:ta / 1190 MHz pitää paikkaansa niin laskentayksiköitä on vähän reilu kolmannes Vega 64:stä, muistikaistaa on vähän vajaa puolet (samoin kuin muistia), kellot vähän matalammat. ROPsien määrä ja moneenko klusteriin CU:t on jaettu jne jne merkkaavat myös tietenkin.
Jossain taidettiin spekuloida että olisi noin 1050(Ti?) teholuokassa. Sinällään piiri olisi aika ideaali konsolin tai höyrykoneen piiriksi. En jaksa uskoa että tulisi muita kuin juotettavia versioita tarjolle.
Miksi ei, onhan läppäreissä kannoilla vaihdettavat prosessorit olleet alusta alkaen.
Intel vaihtaa kantaa melkein joka sukupolvelle, miksi ei voisi suunnitella tällekkin uutta kantaa.
PS5:n sydän(kö?) :dead::nb:
Äkkiseltää katsottuna random revikasta (The AMD Radeon RX Vega 64 & RX Vega 56 Review: Vega Burning Bright) RX Vega kortti vs. GTX 1080 TI FE kortti idle kulutus samalla kokoonpanolla 4W ero.
Tulee toki huomioida se, että noissa kortille asetetuissa GPU:ssa on itse kortilla paljon elektroniikkaa, jota tuossa integroidussa ei ole, joten on hyvin mahdollista että tuon liimatun Vegan idle kutuluts on hyvin matala, toki vielä parmepi akun kannalta on heittää se kokonaan sammuksiin kun ei tarvita. Silti tuo liima-Vegan varmaan saa melko fiksusti idlailemaan.
Siinä tapauksessa ei mikään vakuuttava esitys. 1050Ti:n ja i7:n saanee desktopilla puskettua aika lailla samoihin kulutuslukemiin.
Jos en hirveästi halehtele niin tuleviin konsoleihin on menossa ryzen+vega custom piirit.
Eihän tämä mikään desktop tuote olekaan? :confused:
Desktopilla tuskin kun 1050Ti on 75W laite GeForce GTX 1050 Ti | Specifications | GeForce, mutta jos ottaa Inteliltä suurinpiirtein saman luokan mobile i7 piirin Intel® Core™ i7-7600U Processor (4M Cache, up to 3.90 GHz) Product Specifications niin ollaan samassa lämpömitoitusluokassa 75W+25W(tosin CPU:n voi kuristaa aina 7,5W asti).
Mikä epäpyhä prosessorin ja näytönohjaimen liitto tämä oikein on? Potkut kaikille vastuussa oleville!
Luultavasti lisessiointi ei salli integrointia, vain on käyttöoikeus. Ehkä seuraava sukupolvi on integroitu prosessoriin.
Tilansäästöstä tossa on ennen kaikkea kyse
Sepä se. Läppäri- ja muilta integroiduilta ratkaisuilta odottaisi selvästi alhaisempaa tehonkulutusta, mitä tuo speksattu arvo ikinä tarkoittaakaan.
Joku 7700HQ nappasee jo sen 45W ja siihen erillisnäyttis vielä kylkeen. Kyllähän nuo läppäritoteutukset ylittää helposti tuon 100W, ei kuitenkaan puhuta mistään yhden piirin 15W vehkeistä.
Jep.. Ihan on linjassa kevyellä näyttiksellä + kohtuu prossulla varustettujen "pelikelpoisten" läppäreiden TDPhen. Nuo varsinaiset Gaming läpsyttimet vetää kuitenkin sen 200W+ töpselistä.. eikä ihme jos pari 1080 mobile korttia on työnnetty kuoriin.
lähin vertailukohta lienee Xeon-D perhe, jossa on myös lähdetty SoC reitille.
Nyt nämä Intel-Radeon -piirit on virallisesti julkistettu:
Intel's Hades Canyon NUCs with Radeon Graphics are Official: $799-$999, Shipping in Spring 2018
Intel's eighth-gen Core processors with Radeon RX Vega M graphics revealed
Intel launches Coffee Lake CPUs with onboard AMD Radeon RX Vega M GPUs | bit-tech.net
Intel Announces 8th Gen Core i7 Processor with Radeon Vega M Graphics
katso liitettä 69688
katso liitettä 69690
herranjestas mikä setti tuo i7-8507G pohjainen NUC 65W teholuokkaan. Ei taida mikään tulla edes lähelle perf/$ suhteella.
Eikö sen ollut tarkoituskin olla nVidian tappaja?
Oops siis perf/W ei perf/€ :shy: