Thunderbolt sai suosiota taakseen ottamalla käyttöön standardin USB Type-C -liittimen ja nyt sen suosiota aiotaan kasvattaa vapauttamalla teknologia lisensointi- ja rojaltimaksuista, jotka nostivat aiemmin lopputuotteiden hintoja.

Intelin Thunderboltin alkutaival ei ollut ruusuilla tanssimista. Alun perin vain optiseksi suunniteltu teknologia on vaihtanut valokuidut oletuksena kupariin ja löysi itselleen kodin aluksi vain Applen tietokoneista. Light Peak -nimellä tunnettu optinen versio Thunderboltista on löytänyt tähän päivään mennessä tiensä vain Sonyn Z21 -kannettavaan.

Thunderbolt 2 sai taakseen enemmänkin tukea, kun Applen lisäksi myös useat PC-emolevyvalmistajat lisäsivät tuen liitännälle kalliimman pään emolevyihinsä. Todellisen menestyksen voidaan katsoa alkaneen kuitenkin vasta Thunderbolt 3:n myötä.

Merkittävä selitys Thunderbolt 3:n suosiolle on sen uusi liitin. Vain Thunderboltille suunniteltujen liitinten sijaan teknologian 3. versio käyttää standardia USB Type-C -liitäntää, jotka toimivat USB-liittiminä siinä missä Thunderbolt-liittiminäkin. 40 gigabittiin per sekunti kasvaneen kaistan myötä Intel on sisällyttänyt Thunderbolt 3:een tuen PCI Express 3.0 -väylille, HDMI 2.0:lle ja DisplayPort 1.2:lle. Teknologiaa on nähty käytössä muun muassa kannettavien tueksi tarkoitetuissa ulkoisissa näytönohjainkoteloissa.

Nyt Intel on kertonut uudet suunnitelmansa Thunderboltin tulevaisuudesta. Yhtiön Client Computing Group- ja Mobility Client Platform -osastojen johtoon kuuluva Chris Walker on kertonut Intelin integroivan Thunderbolt 3:n suoraan osaksi tulevia prosessoreitaan. Aiemmin Thunderbolt 3 -tuki toteutettiin erillisellä Alpine Ridge -piirillä, mutta Skylakesta ja 100-sarjan piirisarjoista lähtien se on integroitu piirisarjan osaksi.

Prosessoreihin integroimista merkittävämpi uutinen on Intelin suunnitelmat avata Thunderbolt 3 -teknologia kaikkien saataville rojaltivapaana ensi vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaa, että muut valmistajat voivat kehittää omia Thunderbolt 3 -yhteensopivia ohjainpiirejään ja esimerkiksi AMD voisi integroida teknologian tulevaisuudessa piirisarjoihinsa tai suoraan prosessoreihinsa. Kuluttajien kannalta merkittävämpää on kuitenkin rojaltivapaus, mikä mahdollistaa selvästi edullisemmat Thunderbolt 3 -ratkaisut. Nykyisellään Thunderbolt 3 -ohjainpiirien hinnat vaihtelevat 6 – 9 dollarin välimaastossa, mutta lisensointi- ja rojaltimaksut nostavat kokonaisratkaisujen hintaa.

This site uses XenWord.
;