Intelin Thunderboltin alkutaival ei ollut ruusuilla tanssimista. Alun perin vain optiseksi suunniteltu teknologia on vaihtanut valokuidut oletuksena kupariin ja löysi itselleen kodin aluksi vain Applen tietokoneista. Light Peak -nimellä tunnettu optinen versio Thunderboltista on löytänyt tähän päivään mennessä tiensä vain Sonyn Z21 -kannettavaan.
Thunderbolt 2 sai taakseen enemmänkin tukea, kun Applen lisäksi myös useat PC-emolevyvalmistajat lisäsivät tuen liitännälle kalliimman pään emolevyihinsä. Todellisen menestyksen voidaan katsoa alkaneen kuitenkin vasta Thunderbolt 3:n myötä.
Merkittävä selitys Thunderbolt 3:n suosiolle on sen uusi liitin. Vain Thunderboltille suunniteltujen liitinten sijaan teknologian 3. versio käyttää standardia USB Type-C -liitäntää, jotka toimivat USB-liittiminä siinä missä Thunderbolt-liittiminäkin. 40 gigabittiin per sekunti kasvaneen kaistan myötä Intel on sisällyttänyt Thunderbolt 3:een tuen PCI Express 3.0 -väylille, HDMI 2.0:lle ja DisplayPort 1.2:lle. Teknologiaa on nähty käytössä muun muassa kannettavien tueksi tarkoitetuissa ulkoisissa näytönohjainkoteloissa.
Nyt Intel on kertonut uudet suunnitelmansa Thunderboltin tulevaisuudesta. Yhtiön Client Computing Group- ja Mobility Client Platform -osastojen johtoon kuuluva Chris Walker on kertonut Intelin integroivan Thunderbolt 3:n suoraan osaksi tulevia prosessoreitaan. Aiemmin Thunderbolt 3 -tuki toteutettiin erillisellä Alpine Ridge -piirillä, mutta Skylakesta ja 100-sarjan piirisarjoista lähtien se on integroitu piirisarjan osaksi.
Prosessoreihin integroimista merkittävämpi uutinen on Intelin suunnitelmat avata Thunderbolt 3 -teknologia kaikkien saataville rojaltivapaana ensi vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaa, että muut valmistajat voivat kehittää omia Thunderbolt 3 -yhteensopivia ohjainpiirejään ja esimerkiksi AMD voisi integroida teknologian tulevaisuudessa piirisarjoihinsa tai suoraan prosessoreihinsa. Kuluttajien kannalta merkittävämpää on kuitenkin rojaltivapaus, mikä mahdollistaa selvästi edullisemmat Thunderbolt 3 -ratkaisut. Nykyisellään Thunderbolt 3 -ohjainpiirien hinnat vaihtelevat 6 – 9 dollarin välimaastossa, mutta lisensointi- ja rojaltimaksut nostavat kokonaisratkaisujen hintaa.
Todella hieno uutinen.
Saisi kieltää kaikki muut liittimet.
HDMI SATA DisplayPort DVI jne kaikki roskikseen ja tilalle pelkästään tämä.
Kaverilta voi kysellä "hei voitko lainata piuhaa mulle" niin ei tarvitse eritellä sen enempää mistä piuhasta taas höpistään.
Ei meillä onneksi ole joka hemmetin sähkölaitteellekaan omaa töpseliä. Kahvinkeittimelle ihan oma ja telkkarille sitten taas erilainen.
Samaa mieltä. USB-C on mahtava, saisi korvata niin monta liitintä kuin vain pystyy.
Tämä on oikeasti hieno uutinen. Nyt peukut intelille.
Itse näkisin että "aina paikallaan olevat" kaapelit kuten näyttöjen ja koneen sisäiset kaapelit kaipaavat edelleen omia tukevampia liittimiään, USB Type-C on hyvä mutta ei kovin tiukka/tukeva omien kokemuksien mukaan.
No eipä normaali SATA liitin varmaan paljoa tiukempi ole. USB-C johdossa kulkee virtakin samalla joten olisi taas kopan sisällä vähemmän johtojakin.
Lisäksi tuo on tolkuttomasti nopeampi kuin SATA
Jos virtaa haluat siirtää niin sitä suuremmalla syyllä liitännän olisi syytä olla tukeva ja kunnollisen kokoisilla kontakteilla!
Ei se SATAn nopeus liittimestä kiinni ole 😉
SATA-liittimissä on usein lukitusmahdollisuus, vaikkei toki kaikissa piuhoissa. Myös USB Type-A on tukevampi jonka vuoksi en odota mitenkään erityisen innolla mahdollisia USB Type-C -näppiksiä tai -hiiriä. USB Type-C on pätevä usein kiinni/irti kytkettävien laitteiden kanssa mutta en toivo siitä mitään yleiskaapelia.
Ohhoh!
Intel on melkein viimeinen firma, miltä odottaa tällaista vendorlockingin purkua. :tup:
Toisaalta ihan hyvä peliliike, kun kilpailijoilla ei vielä ole tuota piirisarjoissaan. Nyt jos tuon haluaa koneeseen, niin Intel on varmaan siihen fiksuin ratkaisu.
Olisi mukava nähdä markkinoilla läppäreitä, jonka saa yhdellä piuhalla kiinni lataukseen ja samalla myös esim. erillisnäytönohjaimeen kiinni.
Liittimistä henkilökohtainen suosikki on ollut mini-DP, USB-C:stä ei ole vielä kokemuksia. mDP on ainakin kestänyt vähän kylkeen potkimistakin.
Kuinkahan paljon tulee tapauksia jossa kuluttaja yrittää laittaa thunderbolt 3 kaapelia USB-C paikkaan ja laite ei sitten toimikkaan koska vaatisi sen thunderbolt 3 tuen. Mikäli kaikki koneet joissa on USB-C liitin sisältäisivät thunderbolt 3 tuen niin ongelmaa ei syntyisi.
Hyvä kumminkin että saadaan parempi yhteensopivuus kapelien kesken ja mahdollisesti jollonkin päästäisiin tilanteeseen jossa yksi liitin pystyisi oikeasti hoitamaan kaiken eikä maksaisi liikaa valmistajille.
Tämä liike tuntuu siltä että yritetään saada hivuteltua halvempienkin hintaluokkien läppäreihin yms mobiililaitteisiin USB-C ja Thunderbolt standardia. Tällä hetkellä Thunderbolt 3 on ollut vain ”premium” läppäreissä ja budjettitason läppäreissä tyydytään ainoastaan USB 3.0 joista jotkin ovat USB-C ilman TB3 tukea. Ehkä tällä saadaan myös laskettua näytönohjain-telakoiden ja muiden vastaavien TB3 standardia käyttävien laitteiden hintaa ja saatavuutta alas. Hiukan yllättävää oli kyllä että Intel tekee tästä avoimen standardin.
Sulla siis nyt joku pöytäkone tärisee niin paljon että sieltä lähtee USB liittimistä kamat irti? Ok.. no poikkeus vahvistaa säännön sitten. Mulla kone ja kämppä ei kyllä tärise yhtään, kelpaisi löysempikin liitin.
TB3 siirtää muistaakseni 100 wattia, ei kukaan ole niistä liittimistä valittanut. Eiukä se SATA liitin edelleenkään ole pätkääkään sen tukevampi eikä muuten siirrä virtaa sitten wattiakaan. Lisäksi ihmeellistä vänkäystä tehkää nyt sitten joku lukittava USB-C liitin erikseen huoooooh
Ei, mutta täällä liikkuu kissa, monilla muilla on myös kissoja, koiria ja lapsia. Heikommat liittimet lähtevät helposti kun joku vaikka vähän osuu johtoon, tukevampi kestää.
No ei lähde USB liitin irti kuin vetämällä. Sun kissa on irrottanut tasan nolla kertaa sun USB johtoja se on varma.
USB Type-A:n nolla kertaa, Type-C on irronnut luurista (Lumia 950) useasti
Kyllä minä siitä silloinknig sanoin, että isompien tehojen syöttö pienten heiveröisten kontaktien ja todennäköisesti jotain sinnepäin hiusjohtimien läpi on sähköteknisesti kyseenalaista.
Mutta silloinkin sinä vain työnsit päätäsi syvemmälle markkinoinnin perseeseen, ettei sivuhuomatukset kuuluisi.
Ja SATA virtaliittimien kontaktit ovat kyllä selvästi isommat kuin aiemman pikku-USBin tai varsinkaan USB-C:n kontaktit ja niitä on kolme kappaletta per jännite.
Ja sinähän se tässä vänkäät että kaikki liittimet on korvattava yhdellä pikkuliittimellä pikkuriikkisin kontaktein.
Jos verkkovirtapuoli olisi yhtä löperösti tehty kuin nämä sinun ihanneviritykset, niin rakennuksia palaisi ylikuumenevista liittimistä ja johdoista alkaneisiin paloihin.
Te tässä vänkäätte nyt niin turhasta.
Eli mikä vika siinä USB-C Thunderbolt nyt on? Esim eGPU TB3 ei toimi koska Ö ja X ? Thunderbolt USBC on huono monitorin liittämiseen, koska Z ja Ö ? Pienet kontaktit? Mitä sitten? Mitä järkeä niistä isompia on tehdä, se sähkö/data/valonsäde kulkee jotenkin nyt niin paljon paremmin, kun tehdään vaikka nyrkin kokoisia liittimiä jotka hitsataan koneisiin kiinni?
Juu tehkää te sellaisia. Itse ottaisin kyllä tuon USB-C TB liittimen koska tahansa.
Vieläkun apple ottaisi puhelimiin käyttöön niin olisi aivan loistavuutta 🙂
Applen lightning on edellee parempi. Ei oo tämmönen löysä lerpatin, jonka kans saa irtoamista joka hipasusta pelätä.
Kuten aiemmin sanottu, turhan mopo tuo usb-c liitin rakenteeltaan, näyttöjä ja muita pyöritellään pivottiin ja ympäri, konetta liikutetaan siivouksen takia pyörillä lattialla. Minua ainakin ärsyttäisi rumpata noita usb-c liittimiä koko ajan takaisin koneeseen kiinni.
Se HDMI tai DP liitin ei yhtään sen tiukemmassa siellä kiinni ole.
Seuraava vänkääjä?
DVI Masterrace
Mutta luureissa, kameroissa, muistitikuissa mobiileissa ym usb-c joka paikkaan vaan niin saa nopeutta ja 4th dimensionin eliminoitua.
Poikkipinta-alaltaan pienemmässä johtimessa on suurempi resistanssi. Lisäksi kukaan ei kaivannut toivonut nyrkin kokoisia liittimiä :rolleyes:
Ainakin täysikokoisessa DP:ssä piuhan liittimessä on metallikynnet, mitkä pitävät sen paikallaan.
Joo ja esimerkiksi panssarivaunussa on kätevä jollain 10 millin pulteilla ampua kiinni näyttikset ja piuhat, niin ei sitten irtoo koko ajan, eikä kissakaan saa niitä irti ihan heti revittyä
Ainankin itsellä menee pöytäkoneisiin paljon piuhoja ja niitä revin välillä pois kokonaan jne.
Tällön, kun esim USB (A) liittimellä on koneessa, niin helposti lähtee muitakin piuhoja irti. Ja muutenkin saattavat pikkuhiljaa nousta pois ja käydä pätkimään. RJ45 piuhoissa tätä ongelmaa taas ei ole.
Läppäreissä taas ainankin USB (A) liittimet kuluvat paljon löysemmiksi (ja myös hajoamisvaara on olemassa). Puhumattakaan puhelimen pienestä liittimestä, joka kuluu parissa vuodessa suurinpiirtein käyttökelvottomaksi. Kaikki USB liittimellä itsellä olleet puhelimet on käyneet takuuhuollossa mm siksi, että niihin on vaihdettu se liitin (VAIKKA käytän paljon langatonta latausta).
Kyllä noihin olisi hyvä saada selkeästi lisää tukevuutta ja lukitusmahdollisuus kanssa. Kumpikaan asia ei ole juurikaan edes kustannus tai hankaluuskysymys.
Kunnollisissa ammattilaislaitteissa on yleensä erilliset liittimet, joiden sisällä on esim HDMI tms liitin ja ulommaisessa lukitus tai on kehitetty joku tapa, jolla johdot saa lukittua paikoilleen.
——————–
Pöytäkoneita on käynyt ajanmittaan yli 10 kpl, ihan sen takia, että SATA kaapeli, jossa ei ole ollut lukitusta on irronnut. Muutenkin halppis SATA kaapelit ovat pätkineet ja aiheuttaneet ikävyyksiä.
——————–
Sitten taas, kun liittimestä käy menemään läpi kymmeniä watteja, niin kontaktin on oltava kunnollinen tai laitteet vähintään toimivat huonosti tai jopa hajoavat, puhumattakaan liittimistä, jotka menevät kohtuunopeasti täysin käyttökelvottomaksi.
USB-C on riittävän hyvä melkein kaikkiin käyttötarkoituksiin joten jos Thunderbolt 3 pysyisi maksullisena se ei voisi pärjätä kilpailussa vaan jäisi käyttöön vian erikoistapauksissa eikä yleistyisi kaikkiin koneisiin/laitteisiin.
CalElpitanille nyt sitten huomautus keskustelusävystä, menee vähän turhan rumaksi pikkuhiljaa.
Just, yks varotus tulikin jo eilen eli se on banaania sitten taas… Mielestäni kyllä aivan aiheetta, kun jonkun ATX kotelon sisällä on kissoja jotka repii SATA kaapeleita irti, mutta ok sitten. On tässä muutakin tekemistä.
Se oli huomautus, ei vielä varoitus. Siinä viestissä mitä lainasin puhuit USB-kaapeleista. SATA-kaapelit joissa ei ole lukitusta irtoavat puolestaan helposti konetta liikuteltaessa, onneksi niitä on myös lukituksellisia versioita.
Onhan tuo usb-c aika ”liukas” käytössä liikkuu helposti pois paikoiltaan mutta muuten kyllä tykkään kun ei tarvitse pyöritellä kaapeleita vaan käy kumminkin päin eikä tuo liikkuminen ole itselleni aiheuttanut hirvittävästi harmia.
Uusin MacBook Pro on tuollainen. Siinä ei ole muita liittimiä kuin USB-C, joista voi joko ladata konetta tai laajentaa oheislaitevalikoimaa. Oikeastaan kaikki ulkoisella telakalla varustetut puhelimet toimivat samaan tapaan.
Itse en kyllä "PRO" koneeksi kutsuisi laitetta, jossa langalliselle IO:lle + lataukselle on vain yksi ainoa liitin. Kun edes RJ45:sta ei ole, niin kyllä tuossa saisi noita liittimiä olla vähintään 5 kpl.
Taitaa olla neljä tösseliä, joista mitä tahansa voi käyttää mihin tahansa toimintoon.
Täytyy vähän tarkentaa: 2-porttia 15W ja 2 porttia 7.5W virroilla. Et siis voi kytkeä kuin kaksi paljon virtaa kuluttavaa laitetta yhtä aikaa 🙁 https://support.apple.com/en-us/HT207256 Alin rivi.
Mopoimmassa 13" MacBook Pro:ssa (ei Touch Bar) kaksi Thunderbolt 3 (USB-C) -porttia. Muissa sitten 4 kpl:tta.
Kotelon sisällä on asia erikseen, mutta ainakaan itse en ole vielä kertaakaan onnistunut laittamaan näyttöä. hiirtä, näppäimistöä tai muita ulkoisia laitteita sen kotelon sisälle.
Eli JOS tuo yleistyy ja JOS sillä aletaan korvaamaan esim. tietokone => TV / Monitori / Näppäimistö / Hiiri / Viritinvahvistin jne. yhteyksiä niin uskallan väittää että moniin nykyisiin liitintyyppeihin verrattuna tuo usb-c liitintyyppi EI ole kaikkein parhaiten paikallaan pysyvä.
Testasin asian ihan itse juuri nyt.
Laitoin puhelimeeni laturipiuhan kiinni ja roikotin puhelinta piuhasta. Helposti pystyi heiluttelemaan ja hypyttämään luuria siinä. En keksi minkä piuhan tarvitsee tuon tukevammin pysyä kiinni.
Sama täällä, pysyy kun "tauti" kun on laadukas liitin/ kaapeli Googlen Nexus 6P painoa reilut >200g (sis. suojasuokuoren painon myös), voi hyvin vielä heilutella ja pysyy tiukasti kiinni.
Kerrankin järkevä veto Inteliltä Thunderboltin suhteen. Thunderbolt2:ssakin oli jo hirmusesti potentiaalia, mutta ei tullut kyllä mieleenkään ostaa MacBookkiin mitään ylihintaisia TB2-kiluja kun USB3:lla sai ihan riittävän nopeuden ja paljon halvemmalla.
Saapa tosin nähdä miten näppärä tuo yksi ja sama liitin lopulta on. Moni tuntuu kuvittelevan että kaikki TYPE-C liittimet ja piuhat ovat täysin yhteensopivia keskenään. Puolet myytävistä TYPE-C -kaapeleista on oikeasti vain USB2.0 tai USB3.0 -kaapeleita, eivätkä todellakaan tue Thunderbolttia tai DisplayPorttia.
Miten jengi saa SATA-kaapeleita irtoamaan konetta liikutellessa? Olkootkin sitten lukottomia. Itellä on yksi lukoton tuolla kopan sisällä eikä ole kertaakaan tahattomasti irronnut, konettakin on sentäs kännelty kyljeltä toiselle yms..
Mutta joo ei ole itellä kokemuksia vielä tuosta USB-C:stä joten en osaa sen ''löysyyteen(lol)'' pahemmin sanoa.
Helpoiten tuolta takapaneelista irtoaa nuo normaalit USB:t. DP taas on kiinni niin tiukassa että välillä saa ihan töitä tehdä sitä irrottaessa.
Niin siis ei noita ole mitenkään merkattu, vaan kyse on laitteiden yhteiskulutuksesta. Sitä mitä en tiennyt ennen linkkaamistasi että 13" MBP:lla on kaistarajoite oikean puolen liittimille, jos ne ovat saatavilla. Alunperin tarkoitin sitä, että laturin voit kytkeä mihin tahansa porttiin samoin hiiren tai ulkoisen näytön. TB3 ohjain lienee melkoisen monimutkainen härveli kun tuumii mitä eri variaatioita neljänkin TB3 portin kanssa saa aikaan.
Muutaman valmistajan Type-C liitin tarraa tiukemmin kiinni kuin yksikään näkemäni Type-A tai Micro-B ja sitä saa suorastaan repiä irti.
Vastaan on tullut myös eri valmistajien heiluvia ja löysiä yksilöitä. En lähtisi koko liitintyyppiä syyttämään niiden takia.
Laneilla on tullut nähtyä kaikenlaista, mm. kerran kaverilla näyttis ja toisella kaverilla muistikampa useamman kerran kotelon pohjalla… Lukottomat satapiuhat useamman kerran itsellänikin ollut irti.
Toi DP on kyllä helvetin tiukka, ekalla kerralla ei meinannut mennä näyttikseen eikä näyttöön kiinni
Jos on lerppa, niin taitaa olla miehessä vika.
Mullakin on DP:ssä se ongelma joissakin kaapeleissa että sitä lukituksen liipaisinta ei saa painettua kunnolla tarpeeksi syvälle kun nei sormnivoimat riitä siinä asennossa jossa käden on pakko olla että se mahduu sinne koneen/näytön taakse, tämä ongelma on juuri niissä laitteissa joissa DP liitin on sijoitettu niin että sen liipaisimen puolelle sormet mahtuu vain melko suorana sivulta/takaa päin joten käytettävissä on vain sormen niveltien voima siihen painamiseen ja silloinkin vielä niin että peukaloa ei saa sen liipasimen puolelle.
Se on hyvä että liitin lähtee irti ilman että mitään hajoaa.
Ne jotka on huolissaan, voi käyttää vaikka pikaliimaa niissä sitten tai kehitellä jotain muuta.
Lukittavista sata-kaapeleista tuli mieleen, että jossain emoissa ne liitinklusterit on suunniteltu niin että ne lukitukset menee vastakkain :btooth: Tunge siinä sitten jotain jäätelötikkua sinne väliin että saat unlockattua niitä.
Voisin kuvitella että tollainen hepponen liitin murtuu siitä liitoskohdasta kun on tarpeeksi pitkään kiinni jossain näytössä ja piuha vetää sitä alaspäin.Hdmi on sopiva näytöön ja usb-c liitin sitten muihin kuten ulkoiseen levyyn/näppikseen/hiireen/puhelimeen yms.
Jaa. Voisin kuvitella että se ei siitä murru. Enkä edes kuvittele, vaan se ei murru. Kuten ei ole murtunut yksikään ainoakaan USB liitin tähän mennessä mistään laitteestani mitä olen omistanut.
Mutta tämä keskustelu on loputon suo. Joillakin näköjään vehkeet hajoaa sitten jatkuvasti. Mulla ei.
Noita kun rupeat repimään niin voi käydä niin että lähtee se liitin irti siitä emosta se sata kaapelin kanssa.Noi aiheuttaa myös rikkinäisiä sata kaapeleita kun se lukitus ei aukea ja revit niitä.. 😀
Riipuu aika paljon millainen johto se on.Jos toi yleistyy niin ihan varmasti tulee vastaan made in china laatua olevia johtoja eri laitteiden mukana yms.Itse katsoisin että parempi vaan että näyttö käyttää eri piiriä kuin joku hiiri/näppis ettei näyttö kuse jos joku muu laite kusee( 🙂 ).Näyttöjä ei kuitenkaan irroitella juuri koskaan kun taas noita muita voidaan irroitella päivittäin.
Ainakin R-sarjan Thinkpadeista on parillakin tutulla ja isälläni hajonnut usb-portit. Ja siis USB-A. En kyllä pöytäkoneisiin haluaisi tuota "ainoaksi" liittimeksi, vaikka varsin mahtava kaapeli onkin. Läppärikäytössä taas erinomainen monikäyttöisyytensä ansiosta.
Lenovolla on vastaavaa ongelmaa ollut myös T-sarjan koneiden kanssa. Olikohan T400 vai T410 joita töissä meni useampikin kollegoilta vaihtoon kun niistä hajosi USB-liitäntä ja päätti koneen toiminnan.