Suositut tekniikkatubettajat ovat viime aikoina kisailleet paremmuudesta 3DMark Time Spy Extreme -testissä. io-tech vastasi haasteeseen.

3DMark-testiohjelman Hall of Fame -listan kärkisijoille on aina vaadittu viimeisimmät komponentit, jotka on kaiken lisäksi täytynyt ylikellottaa äärimmilleen. Viime vuosina suorituskykyisimpien komponenttien hinnat ovat kuitenkin karanneet käsistä ja tällä hetkellä kärkeen tähtävään testilaitteiston hinta nousee helposti lähelle 5000 euroa.

Tavallisista kuluttajista poiketen perinteinen media saa yleensä laitteet valmistajilta ilmaiseksi testiin, kuten myös nykyään youtubettajat. NVIDIAn uuden GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen julkaisun yhteydessä muutama suosittu tekniikkatubettaja onkin innostunut tavoittelemaan mahdollisimman korkeaa tulosta 4k-resoluutiolla 3DMark Time Spy Extreme -testissä ja tekemään kokoonpanon ylikellottamisesta videoita.

Aktiivisimmin kisailuun ovat osallistuneet yhdysvaltalaiset JayzTwoCents ja Gamers Nexus sekä kanadalainen Linus Tech Tips yhden ja kahden näytönohjaimen kategorioissa. Prosessorin ja grafiikkapiirien jäähydytyksenä kaikilla on ollut käytössä kompressorilla jäähdytetty nestekierto ja nyt JayzTwoCents on siirtynyt jo kuivajäähän.

Yhden grafiikkapiirin testissä kaikkien kolmen tulos on pyörinyt 8400 pisteen tuntumassa Intelin 18-ytimisellä ja 2000 euroa maksavalla Core i9-7980XE -prosessorilla ja yli 1200 euron hintaisella GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimella. Maailmanennätys on tällä hetkellä saksalaisen ammattilaisylikellottaja Der8aurein hallussa nestemäisellä typellä jäähdytetyllä kokoonpanolla reilulla 9300 pisteellä.

Myös io-tech päätti kokeilla, minkälainen on tekniikkatubettajien taito- ja tulostaso. Lopputuloksena prosessori Noctuan NH-D15-ilmajäähdytyksellä ja 14 vuotta vanhalla Vapochill LS -kompressorijäähdytyksellä saatiin aikaiseksi 8465 pisteen tulos, joka riitti päihittämään koko tubettajakolmikon, ainakin toistaiseksi.

Testeissämme prosessori toimi ilmajäähdytyksellä 4,7 GHz:n kellotaajuudella ja TU102-grafiikkapiiri Vapochillillä jäähdytettynä grafiikkapiirin osalta 2220 MHz:n kellotaajuudella ja GDDR6-muistien osalta 16,7 Gbps:n nopeudella.

Saavutuksen kunniaksi ja kilpailun hengen mukaisesti teimme aiheeseen liittyvän YouTube-videon, joka toimii tribuuttina suomalaisen Futuremarkin kehittämälle 3DMark-testiohjelmalle.

Keskustelua aiheesta TechBBS:ssä.

Futuremark, Time Spy Extreme Hall of Fame (1x GPU)

This site uses XenWord.
;