4. marraskuuta kauppojen hyllyille saapuvat 12. sukupolven Alder Lake -koodinimelliset Core-prosessorit vaativat kaverikseen 600-sarjan emolevyn LGA1700-kannalla. Ensimmäisessä aallossa mukana on vain kerroinlukottomia prosessoreita ja ylikellotusta tukevat Z690-emolevyt. Tässä uutisartikkelissa esittelyvuorossa on Gigabyten emolevyvalikoima.

Gigabyte nostaa ensimmäisenä esiin läpi koko sen Z690-kattauksen pätevän vähintään 16-vaiheisen virransyötön. Lippulaivamalli Z690 Aorus Extremessä virransyöttö on yhtiön mukaan peräti 20+1+2-vaiheinen; 20 105 ampeerin Power Stage -vaihetta prosessorille (VCore), yksi 105 ampeerin Power Stage -vaihe integroidulle GPU:lle (VCCGT) ja kaksi 70 ampeerin DrMOS -vaihetta muistiohjaimille ja PCIe-ohjaimelle (VCCAUX). Virransyötössä käytetään lisäksi korkealaatuisi tantaalikomposiittikondensaattoreita.

Gigabyte on panostanut lisäksi muistien ylikellotukseen ja XMP:n sekä manuaalisten perinteisten säätöjen lisäksi on tarjolla yhden klikin automaattiylikellotus myös DDR5-muisteille. Yhtiön mukaan ylikellottaja HiCookie olisi saavuttanut sen Z690-emolevyillä peräti DDR5-8000-muistinopeuden ja prosessorillakin olisi rikottu 8 GHz:n rajapyykki, mutta valitettavasti todistusaineistoa näistä ei löydy. Muistikellotaajuus lienee realistinen, sillä vastaavia nähtiin jo ennen julkaisua vuodossa, mutta jopa Intel itse jäi selvästi alle 7 GHz:n omissa ennätysjahdeissaan uusilla Alder Lakeilla.

Lämpöputkia hyödyntävä Thermal Guard III lupailee itsestään suuria, sillä sen kerrotaan varmistavan, ettei yksikään SSD-asema markkinoilla joudu rajoittamaan suorituskykyään lämpötilan vuoksi sen alla. Lupaus saattaa kuitenkin olla myös kirjoitusvirhe, sillä toisaalla lämpöputkia hyödyntävän M.2-Coolerin nimeksi kerrotaan Thermal Guard Xtreme. Myös virransyötön jäähdytys on Gigabyten mukaan huipputasoa ja sisältävän kaikkiaan 1678 neliömillin edestä jäähdytyspintaa.

Gigabyten valikoima on jaettu yhtiön oman ja pelibrändi Aoruksen alle. Aorus-puolelta löytyy terävin kärki Z690 Aorus Xtremen ja sen nestejäähdytystä tukevan Waterforce-version muodossa sekä pitkä liuta muita malleja aina mini-ITX-kokoluokkaan asti. Gigabyte-brändin alla myydään puolestaan perusmallit sekä Gaming-sarja ja sisällöntuottajille ja ammattalaisille suunnattu Aero-sarja. Voit tutustua yhtiön valikoimaan tarkemmin sen verkkosivuilla.