Uudet mobiilikäyttöön suunnatut Ryzen-prosessorit tuovat mukanaan muun muassa toisen sukupolven Precision Boost -teknologian.

AMD julkaisi tänään Raven Ridge- eli Ryzen Processor with Radeon Vega Graphics -prosessorit. Ensimmäisenä julkaisuvuorossa olivat ultraohuisiin kannettaviin suunnatut U-sarjan mobiiliprosessorit. Vaikka sekä Zen- että Vega-arkkitehtuurit ovat jo ennestään tuttuja, on mukaan saatu myös uusia teknologioita.

Uudet kannettaviin suunnatut Ryzen-prosessorit tukevat työpöytäprosessoreista tuttuja SenseMI-teknologioita, kuten Pure Power -virranhallintaa, älykästä Neural Net Predictionia sekä Smart Prefetch -ennakointia. Samaan joukkoon kuuluva Precision Boost on päivittynyt 2. versioonsa ja XFR on vaihtunut Mobile XFR:ksi.

Precision Boost 2 -teknologia muuttaa prosessoriydinten Boost-mekanismia siten, että se ei ole enää sidottu suoraan käytössä olevien ydinten määriin. Sen sijasta Precision Boost 2 pyrkii löytämään aina parhaat mahdolliset kellotaajuudet kuhunkin rasitukseen säätämällä jokaisen ytimen kellotaajuuksia erikseen rasituksen mukaan. Teknologia ottaa huomioon myös suoritettavien säikeiden määrän ja esimerkiksi yhdellä ytimellä yhtä säiettä suoritettaessa kellotaajuus on korkeampi, kuin kahta säiettä suoritettaessa. Kellotaajuus säätyy 25 MHz:n askelin.

Mobile XFR (mXFR) puolestaan on pohjimmiltaan vastaava XFR:n kanssa, mutta sen toiminta on sidottu tällä kertaa itse kannettavaan eikä käytettyyn prosessorimalliin. AMD tulee hyväksymään mXFR:n käyttöön kannettavissa niiden käyttämien jäähdytysratkaisujen perusteella. Yhtiön omien testien mukaan Ryzen 7 2700U saa mXFR-teknologiasta noin 23 % hyödyn Cinebenchin moniydin testissä.

AMD on optimoinut uusien Ryzen-prosessoreiden tehonkulutusta muun muassa käyttämällä yhteistä VDD-jännitelinjaa koko piirille. Sekä prosessoriytimet että grafiikkaohjaimen osat on eritelty lopulliset käyttöjännitteet muodostavilla LDO-regulaattoreilla (Low-dropout regulator) useiksi alueksi, jotka toimivat samalla virrankatkaisuvyöhykkeinä kyseisille piirin osille. AMD:n mukaan kyseiset optimoinnit yksinään pienentävät prosessorin tarvitsemaa sähkövirtaa 36 prosentilla. AMD on lisäksi jakanut virrankatkaisuvyöhykkeet kahteen tyyppiin sen mukaan, tarvitaanko niitä esimerkiksi näytön virkistämiseksi.

Tehonkulutuksen optimointiin liittyy myös Precision Boost 2:nkin hyödyntämä ydinkohtainen jännite ja kellotaajuus, jota optimoidaan kunkin säikeen tarpeiden mukaisesti. AMD:n antamassa 3DMark Fire Strike -esimerkissä näkyy hyvin, miten eri ydinten ja grafiikkaohjaimen kellotaajuudet vaihtelevat rajustikin testin eri osa-alueiden mukaan.

AMD:n mukaan kaikki sen Raven Ridge -arkkitehtuuriin tekemät optimoinnit mahdollistavat parhaimmillaan kaksi kertaa pidemmän akkukeston kuin viime sukupolven FX-9800P-APU-piirillä, joskin todellisuudessa ero on useimmissa tapauksissa selvästi pienempi. Kaksinkertainen ero koskee yhtiön julkaisemien lukujen mukaan VP9-videotoistoa, joka selittyy viime sukupolven APU-piirin vanhemmalla videonpurkuyksiköllä, joka ei hallitse kyseistä koodekkia.

This site uses XenWord.
;