Windows 10:n tuoreen versiopäivityksen yksi odotetuimmista ominaisuuksista on tuki säteenseurannalle DirectX Raytracing -rajapinnan kautta.

Microsoft on julkaissut Windows 10:lle aiemmin Redstone 5 -nimellä tunnetun versiopäivityksen. Windows 10:n tuorein versio on nyt 1809 ja päivityksen virallinen nimi on October 2018 Update.

Kenties näkyvin muutos Windows 10:n uudessa versiossa on tuki tummalle teemalla Explorer-tiedostoselaimessa. Käyttöliittymän toinen merkittävä muutos, eri ohjelmat saman ikkunan välilehdillä mahdollistava Sets siirtyy julkaistavaksi myöhemmässä päivityksessä.

Pelaajia puolestaan kiinnostanee eniten päivityksen mukana tuleva tuki keväällä esitellylle DirectX Raytracing -rajapinnalle eli DXR:lle. Päivityksen myötä pelinkehittäjillä on nyt mahdollisuus julkaista omat säteenseurantapäivityksensä yleiseen jakoon sitä mukaa kun ne saadaan valmiiksi. Samalla yhtiö ilmoitti julkaisevansa ensi keväänä uuden DirectML-rajapinnan, jonka on tarkoitus helpottaa erilaisten koneoppimismenetelmien hyödyntämistä peleissä ja säteenseurannassa.

Toinen merkittävä uusi ominaisuus on Leikepöydän historia. Sen Win+V-näppäinyhdistelmällä aukeava historia mahdollistaa myös edellisten Leikepöydälle kopioitujen asioiden kopioinnin pienellä vaivalla uudelleen. Samaan syssyyn tuodaan myös mahdollisuus synkronoida leikepöytä eri laitteiden välillä, jolloin yhdellä koneella kopioidun asian voi liittää toisella laitteella. Synkronointimahdollisuus aiotaan lisätä myös SwiftKey-virtuaalinäppäimistön Android- ja iOS-versioihin, jolloin sen kautta kopioidut tekstit voidaan liittää tietokoneelle ja päinvastoin. Myös Windows 10:n oma virtuaalinäppäimistö perustuu jatkossa SwiftKeyhyn, jonka yhtiö osti vuonna 2016.

Eri laitteiden välistä toimintaa parantaa myös uusi Your Phone -sovellus, joka mahdollistaa tässä vaiheessa esimerkiksi tekstiviestien lähettämisen ja luvun sekä kuvien selailun suoraan Windows 10:n kautta. Ominaisuus vaatii vähintään Android 7.0 -käyttöjärjestelmän. Applen asettamien rajoitteiden vuoksi iOS:llä ei tueta yhtä laajaa ominaisuuskirjoa kuin Android-puolella.

Parannuksia on tehty myös muun muassa Edge-selaimeen. Selaimen PDF-tukea on parannettu helpottamalla PDF-työkalurivin esiintuomista ja lisäämällä siihen ominaisuuksia kuten huomioiden lisääminen. Työkalurivin voi nyt myös sitoa suoraan osoiterivin alapuolelle, jolloin se on näkyvissä aina PDF-tiedostoja selatessa. Muihin Edgen uudistuksiin sisältyvät esimerkiksi lukutilan tuki kustomoitaville fonteille ja teemoille sekä oppimista helpottavat mahdollisuudet lisätä esimerkiksi tavuviivat tekstiin.

Voit tutustua kaikkiin Windows 10 October 2018 Update -päivityksen tuomiin muutoksiin Microsoftin blogissa. Päivityksen pitäisi löytyä välittömästi Windows Update -työkalun avulla, jonka lisäksi se on ladattavissa esimerkiksi MediaCreationTool-työkalun avulla Microsoftin verkkosivuilta.

Lähde: Microsoft

This site uses XenWord.
;