Microsoftin Xbox One X on ensimmäinen yli 6 TFLOPSia laskentatehoa tarjoava konsoli. Konsoli julkaistaan marraskuussa ja sen suositushinta Suomessa on 519,99 euroa.

Microsoft on kertonut Xbox ”Project Scorpio” -konsolistaan tipoittain tietoja jo liki vuoden. Nyt konsoli on esitelty virallisesti ja sen myötä sen lopulliset tekniset tiedot ovat julki. ”Project Scorpio” sai lopulliseksi nimekseen Xbox One X.

Xbox One X:n sydämenä sykkii AMD:n kustomoitu APU-piiri. Microsoftin tarpeiden mukaan suunniteltu APU-piiri sisältää kahdeksan prosessoriydintä ja 40 Compute Unit -yksikön grafiikkaohjaimen. Prosessoriytimet toimivat 2,3 GHz:n kellotaajuudella mutta niiden arkkitehtuuri on vielä jonkin tasoinen mysteeri. Prosessoriydinten tiedetään olevan Jaguar-arkkitehtuuriin pohjaavia, mutta samalla niin merkittävästi muokattuja, ettei Microsoft käytä niistä enää Jaguar-nimitystä.

One X:n grafiikkaohjain toimii 1172 MHz:n kellotaajuudella ja se sisältää 40 Compute Unit -yksikköä eli 2560 stream-prosessoria. ROP-yksiköiden määrä on tuplattu Xbox Onen 16:sta 32:een. Laskentavoimaa grafiikkaohjain tarjoaa peräti 6 TFLOPSia eli yli 4,8 kertaisesti alkuperäiseen Xbox Oneen nähden. Microsoftin paljastamien tietojen perusteella grafiikkaohjaimen perustana toimii Polaris-arkkitehtuuri, mutta prosessoriydinten tapaan siihen on tehty yhtiön toivomuksesta merkittäviä muutoksia.

Microsoftia kritisoitiin monen näkökulmasta eksoottisen muistiratkaisun käytöstä Xbox One -konsolissaan. Xbox One X:ssä on heitetty hyvästit nopealle eSRAM- ja hitaalle DDR3-muistille ja niiden sijasta konsolista löytyy 12 Gt 6,8 Gbps:n GDDR5-muistia. Muistit ovat 384-bittisen muistiväylän jatkeena, joten muistikaistaa konsolissa on yhteensä 326 Gt/s. Konsolista löytyy teratavun kiintolevy, jonka tukena on 8 gigatavua Flash-pohjaista välimuistia. Uusi konsoli on varustettu One S:n tavoin 4K BluRay -asemalla.

Xbox One X on varustettu muiden Xbox One -konsoleiden tapaan kahdella HDMI-liittimellä. One X:n tapauksessa HDMI-sisääntulo noudattaa HDMI 1.4b -standardia ja -ulostulo 2.0b-standardia AMD FreeSync over HDMI -tuella. Tuettuna on lisäksi HDR10-standardi kuvalle ja DTS 5.1-, PCM 7.1- ja Dolby TrueHD with Atmos -äänituet. Konsolissa on myös kolme USB 3.0 -liitäntää, IR-lähetin ja -vastaanotin, S/PDIF-ulostulo ja verkkoliitin.

Konsoli tukee kaikkia Xbox One- ja Xbox One S -konsoleiden lisälaitteita, kaukosäätimiä ja ohjaimia sekä tietenkin pelejä. Xbox One X:lle erikseen optimoidut pelit tunnistaa konsolin julkaisun myötä Xbox One X Enhanced -logosta. Optimoidut pelit hyödyntävät konsolin kasvaneen laskentatehon esimerkiksi 4K UHD -resoluutioon, parempaan ruudunpäivitysnopeuteen tai tarkempiin yksityiskohtiin. Microsoft on jo luvannut esimerkiksi tulevan Forza 7 -pelin toimivan konsolilla natiivilla 4K-resoluutiolla ja lukitulla 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, jonka lisäksi joukko jo julkaistuja pelejä tulee saamaan päivityksiä, jotka hyödyntävät Xbox One X:n ominaisuuksia.

Konsolin muotokieli pysyy tuttuna Xbox One S:stä. Tällä kertaa jäähdytyksen ritilät on kuitenkin sijoitettu kotelon kylkeen katon sijasta. Jäähdytyksestä on Microsoftin mukaan vastuussa yksi radiaalipuhallin ja nestejäähdytykseen perustuva jäähdytyselementti, mutta kuvien perusteella tällä tarkoitettaneen höyrykammioteknologiaa.

Microsoft Xbox One X:n strategiset mitat ovat 300 x 240 x 60 mm ja 3,81 kg. Sen 245 watin virtalähde on sisäänrakennettu. Konsoli saapuu myyntiin 7. marraskuuta ja sen suositushinta Suomessa on 519,99 euroa.

This site uses XenWord.
;