Yhdysvaltalainen Legit Reviews -sivusto raportoi viime viikolla CES 2017 -tapahtumassa katsastamistaan MSI:n uusista yhdessä Kaby Lake -prosessoreiden kanssa julkaistuista Z270-emolevyistä, mutta huomio keskittyi valmistajan edustajan rohkeisiin lausuntoihin liittyen automaattiseen Game Boost -ylikellotusominaisuuteen.

Ylikellottajille suunnatuissa Titanium-emolevymalleissa Game Boost -ominaisuuden korkein tarjoama 11-asetus fyysisellä nupilla säädettynä tai UEFI BIOSista asetettuna nostaa Core i7-7700K -prosessorin kellotaajuuden aina 5,2 GHz:iin asti ja MSI:n edustaja oli kertonut Legit Reviewsille, että yritys on testannut satoja prosessoreita ilman ongelmia.

MSI:n mukaan 5,2 GHz:n kellotaajuuden saavuttamiseksi prosessorilla on käytettävä laadukasta nestekiertoa vähintään 240 mm:n jäähdyttimellä ja muistutti erikseen, ettei takuu kata Game Boost -ominaisuudella mahdollisesti aiheutettuja vahinkoja.

Käytännön CES-demossa 5,2 GHz:iin ylikellotettu Core i7-7700K -prosessori oli jäähdytetty Thermaltaken Water 3.0 Ultimate -AIO-nestekierrolla ja kokoonpanoa esiteltiin lepotilassa UEFI BIOSissa. Game Boost oli nostanut prosessorin käyttöjännitteen vaarallisen korkealle jopa 1,507 volttiin.

Eri medioissa on uutisoitu ahkerasti MSI:n Game Boostin mahdollistamasta 5,2 GHz:n kellotaajuudesta, mutta useat käytännön ongelmat on jätetty uutisoinnissa vastuuttomasti huomioimatta.

Vaikka Legit Reviews onkin klikkiotsikoinut juttunsa näyttävästi (MSI Makes it Easy for Intel i7-7700k To Hit 5.2GHz with Liquid Cooling), sivusto itse on hoitanut hommansa kunnolla ja pyysi MSI:ltä kyseisen Z270 XPower Gaming Titanium -emolevyn omiin testeihinsä.

Legit Reviews kokeili CES:n jälkeen Game Boost -ominaisuuden toimintaa käytännössä Core i7-7700K -prosessorilla ja Corsairin Hydro H105 -nestekierrolla.

”However, this is where the fun ended”

Korkein 11-asetus oli käynnistynyt 5,2 GHz:n kellotaajuudella ja 1,507 voltin käyttöjännitteellä Windowsiin, mutta vakaus oli riittänyt käytännössä vain kevyiden sovellusten pyörittämiseen työpöydällä ja vähäisinkin kuormitus oli nostanut prosessorin lämpötilan välittömästi 90 asteeseen ja kaatanut kokoonpanon:

msi2-17012017

Omilla kotisivuillaan MSI markkinoi Game Boost -ominaisuuden mahdollistamaa 5,2 GHz:n kellotaajuutta, mutta muistuttaa että tulokset saattavat vaihdella jäähdytyksestä riippuen.

Markkinointimielessä MSI:n ominaisuus tekee sen, minkä lupaa eli ylikellottaa prosessorin 5,2 GHz:iin, mutta kokoonpanon vakaudesta nestejäähdytyksellä ei ole tietoakaan. Vastuu riittävän järeästä jäähdytyksestä jää käyttäjän harteille.

Intelin 14 nanometrin prosessilla valmistettavilla prosessoreilla vakio käyttöjännite on 1,2-1,3 volttia ja ilmalla ja vedellä suositeltava käyttöjännite ylikellottaessa on 1,30-1,40 voltin välimaastossa. Yli 1,4 voltin käyttöjännitteellä prosessorin lämmöntuotto kasvaa rajusti, eikä yli 1,5 voltin käyttöjännitteellä järeinkään nestekierto kykene jäähdyttämään prosessoria kunnolla täydessä kaikkien ytimien prosessori-intensiivisessä rasituksessa.

Jos kokooonpano sattuisi ihmeen kaupalla pysymään rasituksessa pystyssä, lopputuloksena on ennemmin tai myöhemmin throttlaaminen ja mahdollisesti kuollut prosessori.  Yli 1,5 voltin käyttöjännitteellä Intelin nykyprosessoreille suositeltavampi jäähdytysratkaisu on nestekierron sijaan esimerkiksi single-stage-kompressori.

Apua ja vinkkejä ylikellotukseen liittyen kannattaa kysyä muilta kanssaharrastajilta TechBBS-keskustelufoorumista, jotta prosessorista saa varmasti kaiken irti turvallisissa olosuhteissa. Automaattisia ylikellotustoimintoja käytettäessä lopuksi on aina syytä varmistaa, että erityisesti käyttöjännitteet ovat järkevällä tasolla.

This site uses XenWord.
;