NVIDIAn Turing-arkkitehtuuriin perustuvat grafiikkapiirit valmistetaan pääosin TSMC:n 12 nanometrin prosessilla, mutta TU102-lippulaivapiiriä valmistetaan ilmeisesti myös Samsungilla käyttäen eri prosessia.

NVIDIA julkaisi maanantaina uuden sukupolven Turing-näytönohjaimet. Voltan tapaan uudet Turing-arkkitehtuuriin perustuvat piirit rakennetaan NVIDIAn mukaan 12 nanometrin valmistusprosessilla.

Useimmissa TU102- tai D18Y-merkintää kantavista piireistä lukee valmistuspaikkana Taiwan, mikä sopii TSMC:n ja sen 12 nanometrin prosessin käytttöön. Expreview on saanut kuitenkin käsiinsä kuvia piiristä, joka käytännössä varmistaa paitsi useamman puolijohdevalmistajan käytön, myös useamman eri valmistusprosessin.

Expreviewin käsiinsä saamassa kuvassa piirin päällä komeilee Taiwanin sijasta Korea, mikä sulkee automaattisesti pois TSMC:n piirin valmistajana, sillä yhtiöllä ei ole tuotantolaitoksia Etelä- tai Pohjois-Koreassa. Sama pätee myös GlobalFoundriesiin ja ainut merkittävä puolijohdevalmistaja, joka toimii Korean niemimaalla, onkin Samsung. Samsungin käyttö ei olisi NVIDIAlle uutta, sillä se on valmistuttanut aiemmin ainakin Pascal-sukupolven GP107- ja GP108-grafiikkapiirejä Samsungin 14 nanometrin prosessilla.

Turingin kohdalla tilanne muuttuu kuitenkin mielenkiintoiseksi sen vuoksi, ettei Samsungilla ole 12 nanometrin valmistusprosessia. Lähimmäs osuvat vaihtoehdot Samsungin valikoimassa ovat eri 14 nanometrin prosessit sekä niistä viritelty 11 nanometrin prosessi.

Jää mielenkiintoiseksi nähdä, onko Taiwanissa ja Koreassa valmistettujen TU102-piirien välillä fyysistä kokoeroa tai esimerkiksi eroavaisuuksia ylikellotuspotentiaalin suhteen. Pascaleiden kohdalla vastaavaa vertailua ei saatu tehtyä, sillä GP107- ja GP108-grafiikkapiirejä valmistettiin vain Samsungilla, ei sekä Samsungilla että TSMC:llä.

Päivitys 23.8.2018:

Teksti saattaa viitata varsinaisen piirivalmistajan sijasta myös paketoinnin hoitaneen tuotantolaitoksen sijaintiin. Kerromme asiasta lisää, mikäli saamme tietoomme mistä tarkalleen on kyse.

Lähde: Expreview

This site uses XenWord.
;