Järjestelmäpiirin uudistuksiin lukeutuu muun muassa GPU:n kiihdytetty säteenseuranta, tekoälyä hyödyntävä kuvaprosessori sekä Wi-Fi 7 -tuki.

Piirijätti Qualcomm on julkaissut tuttuun tapaansa vuoden loppuvaiheilla tulevan vuoden lippulaivajärjestelmäpiirinsä. Viime sukupolvessa remontin kokenut nimeämiskäytäntö on saanut pysyä rauhassa ja uutuus tunnetaan nimellä Snapdragon 8 Gen 2.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiristä löytyy 8-ytiminen Kryo-prosessori, uusi Adreno 740 -grafiikkaohjain, uudistuneella AI Engine -tekoälykiihdyttimellä varustettu Hexagon-prosessori, Spectra-kuvaprosessori, X70 5G-modeemi sekä FastConnect 7800 Bluetooth 5.3- ja Wi-Fi 7 -tuella. Järjestelmäpiiri valmistetaan tiettävästi TSMC:n N4-perheen prosessilla, mutta tästä ei ole vielä virallista varmistusta.

Piirin prosessoriydinrakennetta on hieman muutettu. Uuden sukupolven Kryo-prosessorissa on yksi maksimissaan 3,2 GHz:n kellotaajuudella toimiva Cortex-X3 Prime -ydin, kaksi maksimissaan 2,8 GHz:n suorituskykyistä 64-bittistä Cortex-A715-ydintä, kaksi 2,8 GHz Cortex-A710-ydintä ja kolme maksimissaan 2,0 GHz:n energiatehokasta Cortex-A510-ydintä. Ydinrakennetta on siis muutettu hieman poistamalla yksi energiatehokas ydin ja sen vastapainona tarjoamalla yksi keskitason suorituskyky-ydin lisää. Lisäksi keskitason ytimiä on nyt kahta eri tyyppiä. Kryo-prosessorin luvataan tarjoavan jopa 35 % parempaa suorituskykyä ja 40 % parempaa energiatehokkuutta Gen 1:een verrattuna.

Adreno 740 on uudistunut isomminkin, saaden nyt kilpailijoiden grafiikkaohjaimista jo löytyvän rautakiihdytetyn säteenseurantatuen. Grafiikkaohjaimen muista uudistuksista yhtiö on vähäsanainen, mutta lupaa sen tarjoavan 25 % aiempaa parempaa suorituskykyä, 45 % parempaa energiatehokkuutta ja olevan ensimmäinen mobiili-GPU Vulkan 1.3 -tuella. Integroitu näyttöohjain tukee maksimissaan 4K-resoluutiota 60 hertsin tai 1440p+-resoluutiota 144 hertsin virkistystaajuudella.

Tekoälypuolella päivittyneen Hexagonin AI Enginen luvataan olevan jopa 4,35-kertaa niin nopea, kuin Gen 1:ssä. Mukana on myös ensimmäistä kertaa tuki INT4-tarkkuudelle ja Micro Tile Inferencing -tekniikalle, mikä mahdollistaa useiden eri neuroverkkojen käpistelyn samanaikaisesti. Spectran sisältä löytyy puolestaan nyt kolme 18-bittistä Cognitive-kuvaprosessoria, jotka hyödyntävät tekoälyä kuvan prosessoinnissa. Spectra tukee maksimissaan 200 megapikselin sensoreita ja 8K HDR -videoiden kaappausta HDR10(+)-, HLG- ja Dolby Vision -formaateissa.

Mobiiliyhteyksien saralta kenties merkittävin parannus on tuki 5G+5G/4G Dual-SIM Dual-Active -tilalle, mikä mahdollistaa kahden 5G-liittymän käytön molemmat samanaikaisesti aktiivisina. Muiden langattomien yhteyksien osalta esiin on nostettava Wi-Fi 7 -tuki High Band Simultaneous Multi-Link -tuella maksiminopeuksien takaamiseksi, eikä Bluetooth 5.3 -tukeakaan sivuuttaa voi.

Vaikka Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 on käytännössä yhtiön ensi vuoden lippulaiva-alusta, se odottaa ensimmäisten mallien julkaisun tapahtuvan vielä kuluvan vuoden puolella. Tähän mennessä mukaan ilmoittautuneita valmistajia ovat Asus, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, RedMagic, Redmi, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Xingji/Meizu ja ZTE.

Lähde: Lehdistötiedote

This site uses XenWord.
;