Samsungin uusi lippulaivapiiri siirtyy kolminumeroiseen nimeämistapaan.

Samsung on esitellyt Tech Day -tapahtumassaan uuden lippulaivajärjestelmäpiirinsä, joka on saanut nimekseen Exynos 990. Uutuus sijoittuu mallistossa aiemmin syksyllä julkaistun 980-mallin yläpuolelle ja samalla Samsung luopuu aiemmin käytössä olleesta nelinumeroisesta nimeämistavasta.

Seitsemän nanometrin EUV-prosessilla valmistettava Exynos 990 sisältää yhteensä kahdeksan prosessoriydintä, jotka on jaettu kolmeen klusteriin. Suorituskykyisin rypäs sisältää kaksi Samsungin viidennen sukupolven custom-ydintä, joiden suorituskyvyn kerrotaan kasvaneen 20 %:lla. Toinen suorituskykyinen rypäs pitää sisällään kaksi Cortex-A76-ydintä ja energiatehokas rypäs neljä Cortex-A55-ydintä. Tuettuna on myös LPDDR5-muistit jopa 5500 Mbit/s kaistalla.

Grafiikkasuorittimena Exynos 990:ssä toimii toukokuussa julkaistu Valhall-arkkitehtuuriin perustuva ARM Mali-G77 MP11, jonka Samsung mainostaa olevan 20 % edeltäjäänsä energiatehokkaampi tai suorituskykyisempi.  Grafiikkasuoritin tukee myös 4K HDR-näyttöjä 10-bittisillä väreillä sekä jopa 120 Hz:n virkistystaajuutta, joka on kasvava trendi high-end-puhelimissa.

Piiri sisältää myös kaksiytimisen NPU-tekoälysuorittimen, joka yhdessä uuden DSP:n kanssa pystyy suorittamaan jopa kymmenen biljoonaa operaatiota sekunnissa (TOPS). NPU:n toimintaa on myös integroitu tiivisti kuvasignaaliprosessorin (ISP) toiminnan kanssa. Exynos 990:n ISP tukee jopa kuutta erillistä kamerasensoria ja 108 megapikselin resoluutiota. Piiri kykenee myös jopa 8K 30 FPS ja 4K 120 FPS -videon purkamiseen ja pakkaamiseen (10-bit HEVC, H.264, VP9).

Toisin kuin edullisempiin laitteisiin suunnatussa Exynos 980 -piirissä, uudessa 990:ssä mobiiliverkkoyhteyksiä ei ole lainkaan piirissä integroituina, vaan ne toteutetaan erillisellä Exynos Modem 5123 -modeemilla. Modeemi tukee jopa 7,35 Gbit/s latausnopeutta mmWave-verkoissa sekä 5,1 Gbit/s latausnopeutta alle 6 GHz:n taajuusalueella. Tuettuna ovat myös mm. 8CA- (Carrier Aggregation) sekä EN-DC-tekniikat (E-UTRA-NR Dual Connectivity). Samsung ei puolestaan mainitse, että modeemi tukisi 5G SA-tekniikkaa (standalone). LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat.24-luokan, eli 3 Gbit/s latausnopeudella, sekä 422 Mbit/s lähetysnopeudella. Käytössä ovat 8CA- ja 1024-QAM-tekniikat.

Exynos 990 -piirin ja Exynos Modem 5123 -modeemin massatuotanto alkaa ennen kuluvan vuoden loppua, joten niitä voi odotella markkinoille ensi vuoden alkupuoliskolla.

Lähde: Samsung, Anandtech

This site uses XenWord.
;