Vuoden vaihtumisen myötä operaattorien 5G-verkot avautuivat virallisesti kaupalliseen käyttöön.

Suomen suurimmat teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia ovat avanneet omat 5G-verkkonsa kaupalliseen käyttöön, kun kun valtioneuvoston myöntämät verkkotoimiluvat astuivat voimaan vuoden vaihteessa. Kaikilla kolmella operaattorilla tilanne on toistaiseksi sama – 5G-verkkoa hyödynnetään alkuvaiheessa lähinnä palvelujen kehittämisessä sekä yrityasiakkaiden kanssa. Kuluttajille 5G-verkko avautuu kunhan päätelaitteet tulevat saataville myöhemmin tämän vuoden aikana.

Operaattoreista DNA on avannut 5G-verkkonsa toistaiseksi vain Helsingissä ja lisäksi Vantaalla on käynnissä pientalojen kiinteän 5G-yhteyden (Fixed Wireless Access) käyttöpilotti. DNA aikoo laajentaa verkkoaan kuluttajapäätelaitteiden yleistyessä markkinoilla. DNA haluaa valmistaa, että verkon käyttökokemus täyttää kaikki ennakko-odotukset, ennen kuin se avataan kuluttajille. Täten yritys odottaa laadukkaiden päätelaitteiden saapumista markkinoille ennen kuin tuo 5G-liittymiä ja palveluja kuluttajien saataville.

Elisalla on puolestaan 5G-verkkoja avattuna Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Jyväskylässä ja ne kaikki ovat nyt hyödynnettävissä kaupallisiin tarkoituksiin. Alkuvaiheessa 5G-verkon kaupallinen käyttö keskittyy yritys- ja tutkimuskäyttöön. Kuluvan vuoden aikana Elisa jatkaa 5G-verkkonsa rakentamista uusiin kaupunkeihin. Elisan mobiiliteknologiajohtaja Eetu Prieurin mukaan 5G-verkkoa pääsee kokeilemaan heti, kun 5G-päätelaitteet saapuvat markkinoille kuluvan vuoden aikana.

Telian 5G-verkko on toteutettu yhdessä Nokian kanssa Telian mukaan 5G-verkon rakentaminen ja käyttöönotto jatkuu alkuvuodesta erityisesti yritysasiakkaiden kanssa suunniteltavien 5G-hankkeiden muodossa. Kilpailijoidensa tapaan Telia lupaa verkon avautuvan kuluttajille 5G-päätelaitteiden myynnin käynnistyessä. Telian 5G-verkkoja löytyy tällä hetkellä pääkaupunkiseudulta mm. Töölöstä, Messukeskuksesta, Vallilasta ja Helsinki-Vantaan lentoasemalta ja Oulusta Oritkari-Nuottasaaren teollisuusalueelta. Telialle on käynnissä 5G:tä hyödyntäviä pilottihankkeita mm. Finavian, Postin, Deleten ja RD Velhon kanssa.

Lähteet: DNA, Elisa, Telia

Kuva: DNA

This site uses XenWord.
;