Taiwanin johtavat puolijohdevalmistajat kuten TSMC ja UMC ovat sitoutuneet hallituksen pyyntöjen myötä priorisoimaan automaailman piiritarpeet ainakin toistaiseksi muiden alojen edelle.

Komponenttien heikko saatavuus ja etenkin näytönohjainten kasvavat hinnat eivät ole valitettavasti enää kenellekään yllätys. Julkaisimme io-techin YouTube-kanavalla hiljattain myös videon koskien nimenomaan näytönohjainten hintakehitystä.

Ikävät uutiset asian tiimoilta jatkuvat kuitenkin edelleen: Taiwanilaiset puolijohdevalmistajat kuten TSMC, UMC, Powerchip Semiconductor Manufacturing ja Vanguard International Semiconductor ovat sitoutuneet priorisoimaan autoteollisuuden tarpeet muiden markkinoiden edelle.

Sekä Reuters että Nikkei Asia kertovat Taiwanin talousministeri Wang Mei-huan tavanneen maan puolijohdevalmistajien johtajia helpottaakseen automarkkinoiden ahdinkoa. Useiden merkittävien autovalmistajien kerrotaan joutuneen jo supistamaan tuotantoaan vallitsevan piiripulan vuoksi. Tilanteesta voidaan syyttää kuitenkin elektroniikan yleisen kysynnän kasvun lisäksi autovalmistajia itseään, sillä esimerkiksi TSMC kertoo sen automaailmaan kytköksissä olevien asiakkaiden tilausten pienentyneen selvästi viime kesän lopulla ja uusia tilauksia alettiin lähettämään vasta vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun kapasiteetti oli jo myyty muiden alojen asiakkaille.

Vaikka puolijohdevalmistajat suostuivat hallituksen vaatimuksiin priorisoinnista, se ei tarkoita automaattisesti esimerkiksi PC-käyttöön tarkoitettujen komponenttien saatavuuden heikentymistä nykyisestä. Yhtiöt neuvottelevat parhaillaan kapasiteettia jo ostaneiden asiakkaiden kanssa löytääkseen ne asiakkaat, jotka olisivat valmiita lykkäämään omia tilauksiaan automaailman tieltä, mutta jo tehdyistä sopimuksista ollaan lähtökohtaisesti pitämässä kiinni. Lisäksi vaikka tehtaiden kapasiteetti on jo täysin käytössä, pyrkivät valmistajat puristamaan laitteista ja väestään irti vielä muutaman lisäprosentin tuotantoa.

Lähteet: Reuters, Nikkei Asia

This site uses XenWord.