AMD:n uudet Pinnacle Ridge -koodinimelliset 2. sukupolven Ryzen-prosessorit tullaan julkaisemaan Ryzen 2000 -sarjan mallinimillä. Prosessorit pohjautuvat päivitettyyn Zen+-arkkitehtuuriin, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole vielä isompi Zen 2 -arkkitehtuuripäivitys. 8-ytiminen Pinnacle Ridge -piisiru valmistetaan Globalfoundriesin 12 nanometrin prosessilla, Ryzen 7 -prosessoreissa on käytössä kaikki kahdeksan ydintä ja Ryzen 5 -prosessoreissa puolestaan kuusi ydintä. Kaikissa Ryzen 2000 -prosessoreissa on käytössä Simultaneous Multithreading- eli SMT-tuki eli ne kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 tai 12 säiettä.
Ryzen 2000 -sarjan työpöytäprosessorit tuovat mukanaan päivitetyt Precision Boost 2- ja XFR 2 -ominaisuudet, joiden avulla prosessorin kellotaajuutta säädetään käytettyjen ytimien, lämpötilan ja virrankulutuksen mukaan. X-mallit on lisäksi varustettu Precision Boost Overdrive -ominaisuudella, jonka avulla kellotaajuus pysyy rasituksessa XFR 2 -taajuutta korkeammalla.
Mukana ei ole integroitua grafiikkaohjainta, kuten G-mallisissa Raven Ridge -koodinimellisissä Ryzen 5 2400G- ja Ryzen 3 2200G -malleissa, ytimien kesken jaettua L3-välimuistia on 16 megatavua, muistituki on päivitetty DDR4-2933-nopeuteen ja prosessoriin integroituja PCI Express -linjoja on edelleen 16 kappaletta.
Suorituskykyisin kahdeksanytiminen malli on tällä kertaa nimetty Ryzen 7 2700X:ksi, joka on 369 dollarin verottomalla suositushinnallaan suora vastine Intelin Core i7-8700K:lle. 105 watin TDP-arvolla varustetun 2700X:n perustaajuus on 3,7 GHz ja maksimi Boost-taajuudeksi yhdellä ytimellä on ilmoitettu 4,35 GHz.
Kuusiytiminen X-malli on 249 dollarin suositushintainen Ryzen 5 2600X, jonka TDP-arvo on 95 wattia, perustaajuus 3,6 GHz ja maksimi Boost-taajuus 4,25 GHz.
Saataville on tulossa molemmista prosessoreista myös ei-X-mallit, joiden TDP-arvo on 65 wattia, kellotaajuudet ovat alhaisemmat ja Precision Boost Overdrive -ominaisuus ei ole tuettuna.
Uutuusprosessoreiden rinnalle julkaistaan ensin X470-piirisarja ja myöhemmin edullisempi B450-piirisarja. Vaikka AM4-kantaiset Ryzen 2000 -prosessorit ovat yhteensopivia nykyisten emolevyjen kanssa BIOS-päivityksellä niin XFR2 Enhanced- ja Precision Boost Overdrive -ominaisuudet eivät ole tuettuna kuin uusilla piirisarjoilla.
Hyötykäytössä Ryzen 7 2700X on kahden lisäytimensä ansiosta suorituskykyisempi kuin Core i7-8700K, mutta AMD:n omien suorituskykymittausten mukaan Ryzen 7 2700X on peleissä 1080p-resoluutiolla keskimäärin 7,7 prosenttia hitaampi. Verrattuna 1. sukupolven Ryzen 7 1800X:ään uusi Ryzen 7 2700X:n on 5 % suorituskykyisempi.
Vuotaneiden diojen mukaan AMD:n 2. sukupolven Ryzen-työpöytäprosessorit julkaistaan 19. huhtikuuta klo 16 Suomen aikaan.
Lähde: El Chapuzas Informatico
Pieni pettymys, ettei tulekaan 2800X:ää (ainakaan tässä vaiheessa), mutta onhan tuo 2700X:kin ihan hyvä. Nimeämistavan muutos on sinänsä looginen, koska AMD on aina ennenkin pyrkinyt saamaan mallinimet vastaamaan Inteleitä mahdollisimman tarkkaan.
Menee luultavasti kotvan aikaa että saavat binnattua riittävästi vielä rahtusen isommilla kelloilla pyöriviä prossia. Eli merkitys kuluttajalle ei ole iso, mutta 2700 kulkenee jo niin lähellä ylärajaa että täytyy löytää hyvä yksilö jotta päästään sen ylle. Ehkä kun prosessia vuoden mittaan hiotaan, loppuvuodesta löytyy se 100 Hz nopeampi malli markkinoille.
Eli huippumallit kellottunevat noin 4.35GHz tasolle kaikilla coreilla? Nyt 1800X max boost on juuri 4GHz, mikä on käytännössä maksimi kaikkien ytimien kellotaajuus. +-100MHz riippuen mistä roikkuu.
Pieni päivityshän tämä on, varsinkin kellottelijoille, mutta ihan hyvä päivitys silti. Pelit ei enää yhden säikeen nopeudella paljoa tee, eli pari kolme nopeaa säiettä parempi kuin 16 "hidasta". Todellisuudessa vanhat 1×00 sarjalaiset aivan meneviä tämänkin jälkeen. Ei harmita että vuosi sitten moisen ostin. 🙂
Nyt vahvasti näyttää siltä, että 4-ydin Ryzenit jää historiaan ja niiden tilalle tulee Raven Ridge.
Onko tämän tarkoitus korvata Zen täysin, eli tuleeko Threadripper ja Epyc myös muuttumaan myös Zen+?
Aika odotetulta näyttää. Mielestäni 2800x:lle ei ollutkaan paikkaa ainakaan 1800x launch hinnoilla.
Onhan se tiedetty jo Raven Ridgen julkaisusta lähtien että ne korvaavat "samannumeroiset" Ryzenit (ts tässä vaiheessa 1400 ja 1200). En kuitenkaan automaagisesti olettaisi etteikö esim Ryzen 5 2500X:ää ja Ryzen 3 2300X:ää tulisi myöhemmin.
Ihan yhtä lailla se Raven Ridge on Ryzen.
Historiaan jää piilastut joissa puoelt ytimistä on otettu pois päältä.
Mutta käyttäjä joutuu ottamaan tahnan prosessorin väliin, eikä saa enää tehdä valintaa: tahna vai iGPU..
Kyllä.
EVVK, kun Raven Ridge kellottuu joka tapauksessa suuremmille kelloille kuin zeppelin.
Mielenkiintoinen embargo lift date ekassa slidessä :think:
Olisiko joku shopannut rivit kun ei ole jaksanut tehdä pptä?
En yllättyisi, mikäli ne tehtäisiin raven ridgeistä gpu poiskytkien (ainakin r3). Eikös Aiemmistakin APU:ista ole ollut sellaisia tarjolla?
Onhan se mahdollista että sieltä se kilpailija tulee vielä intelin pikku-geelle johonkin 60-80 hintaluokkaan. Korjaisi osin sen ongelman, et halpiscombo on kuitenkin vielä kykenevämpi kuin integroitu. Miten sitten vastaisi siihen kritiikkiin, että intelin halpiksilla muistin nopeudella ei ole niin väliä…
Mitähän tuo kaavio sekoilee jäähdyttimien kanssa, 1500X:n kanssa tulee Wraith Spire ja en kyllä usko, että 2600:n kanssa tulisi Stealtia.
Nuo vanhempaa arkkitehtuuriin perustuvat athlonit ainakin.
Toivottavasti muistituet / toiminta paranevat verrattuna edellisiin malleihin.
Ainakin olin ymmärtävinäni, että muistiohjain on yksi harvoista asioista joita zen+:ssa on viilailtu noden muutoksen lisäksi. Tietysti kai sekin voisi menä "reisille", mutta eiköhän tuo parane hieman.
L2-välimuistin viiveetkin laski melkein kolmanneksella. Sen pitäs piristää nopeutta hyvin.
Mites tuo XFR2 Enhanced? Kuvassa on et toimis 300-sarjan emoilla ja tekstissä että ei toimi?
Missä kuvassa? Tämän mukaan ainakin ei olisi tuettu:
Missä kuvassa? Tämän mukaan ainakin ei olisi tuettu:
Jospa nähtäs yli 16 ytiminen TR+ 4.5GHz kelloilla. Olis varsin mahtavaa. Sitten toivotaan vaan kunnon tukea virtualisointiin niin projektikuumehan on valmis.
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2018/03/amd-ryzen-2-07032018.jpg
Kappas, ehkä XFR2 on tuettuna mutta ei tuo Enhanced tms, jäädään odottelemaan lisätietoja.
Pitäskö sun mennä add diagnoosille.
Precision boost 2 tuettu 300 & 400
XFR 2 enhanced tuettu 300 & 400
Pricision boost overdrive tuettu VAIN 400
@Mechanical Man
Tuo katsos on toista mieltä.
Niin paljon virheitä että taitaa olla feikkejä kaikki diat.
Kakkosdian mukaan piirisarjalla on yhä pci-e gen2 väylä, vaikka sen pitäisi olla pci gen3. Eli joko on photoshopattua, tai sitten vielä draftikamaa.
Juu huomasin, editoin hieman viestiä. Tuo dia on jokseenkin muutenkin ihmeellinen.
Noilla ominaisuuksilla vaihdan palikoita todennäköisesti jos tulee kunnon itx emo kaveriksi.
Eikös 1000-sarjalaisissakin ollut perusmalleissakin joku mitäton +50MHz XFR boosti? Siis melko merkityksetön mainoskikka, että voi mainostaa ominaisuudella;)
Eiköhän se XFR2 ole tuettuna oli se piirisarja kumpi tahansa kun se on varmaankin ihan prosessoriin viritelty ominaisuus.
Noista dioissa mainituista i3 8300, i5 8500 ja i5 8600 malleista en ole kuullutkaan. 😮
Ei nähdä.
Threadripper on maximissaan 16 core niin pitkään kunnes AMD pumppaa CCX:n lisää coreja.
Myöskin 4,5GHz kellot voi jäädä näkemättä Zen+ osalta. Jotkuu oikein hyvät yksilöt siihen voi yltää kovilla jännitteillä.
Nuo pitäisi olla Inteliltä tässä joskus kevään aikana olla tulossa.
Kyllä se 16 piisaa sekin. 4.5GHz on mahdollinen varmasti, joskin ei kaikkien saavutettavissa. Syksyllä nähdään, Ryzen+ antaessa suuntaviivaa.
Se että selainen ylikellotus olisi mahdollinen verrattuna ensi esitämääsi ”Jospa nähtäs yli 16 ytiminen TR+ 4.5GHz kelloilla.” että AMD julkaisisi 4,5 Ghz TR2 mallin on aika iso ero kun se 4,5Ghz TR2 on erittäin epätodennaköinen tuote koska siihen ei voi päästä ilman korkeita Voltteja josta seuraa se että AMD julkaisisi TR2 tuotteen joka ei mahdu AMD:n oman Wattiraja speksin sisään.
Vaikka monet sanovat että laimea päivitys, niin kyllä omasta mielestäni AMD otti taas tärkeän askeleen kohti Inteliä taas. Jos näitä katsoo euro/suorituskyky akselilla niin hyvältä näyttää. Sinänsä jopa ihme miten Zen arkkitehtuuri on kaventanut eroa noinkin paljon.
Ihan hyvä päivitys, muttei tietysti sinällään houkuta vaihtamaan vanhemmasta sukupolvesta (se kaiketi syy miksi osa on naama rutussa). Uuden koneen kasaajalle varmasti kelpaa vaihtoehtona, jos ei intelin kovempien kellojen (-K mallit) tarjoama yhden säikeen suorituskyky ole korkealla tärkeysjärjestyksessä.
Aika perus, hypetetään omat odotukset liian ylös ja sitten petytään =).
Eipä nyt ihan mahdottomia ollut odotettavissa kun vain 14nm prosessin (3.?) iteraatio. Oikeastaan positiivinen yllätytys tuo L2 kakkujen tunaaminen, oletus oli että vain parempi muistiohjain ja muuten sama lappu paremmalla prosessilla.
Joka tapauksessa hyvin linjassa Intelin vastaavien päivityksien suhteen, tuskin edellisen omistaja hirveitä ostohaluja sai seuraavasta generaatiosta, kun ei aina edes seuraavast arkkitehtuurista. 🙂
Itsellä ainakin hyvä päivitys tiedossa, kun nykyinen R5 1600 kulkee tuhnut 3.85Ghz. Kaikki coret 4.3Ghz 2700x olisi melkein puolitoista kertaa tehokkaampi…
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2018/03/amd-ryzen-2-07032018.jpg
Tuo monimutkainen turbo systeemi (kolme päällekkäistä) tulee aiheuttamaan paljon sekaannuksia, väittelyä ja sekoilua käyttäjien taholta foorumeilla.
Koska siinä on monta mahdollusta tapaa säätää väärin mutta vain yksi oikea tapa säätää oikein ja se oikeatapa voi vaihdella emon, prosessoriyksilön ja käyttötilanteen mukaan.
Niin feikin näköiset slaidit että huhhuh.
Muuta en usko että kuin 2800X putoaminen mallistosta, koska 1800X myynti oli ehkä huonoin Ryzeneistä. Moni 1800X mitä black fridaynä myytiin oli vielä keväällä valmistettuja ja oma Jimmsin black friday 1800X kappale oli viikolta 12, eli hiukan Ryzen 7 julkaisun jälkeen.
En mä missään vaiheessa puhunut vakiona 4.5GHz kulkevasta sirusta. Ei mun 7900X 5GHz ole sekään vakio. 8)
Sinä kirjoitit TR+ et TR@ joten ilmanmuuta oletin että tarkoitit että AMD julkaisisi sellaisen etkä sitä että sinä ylikellottaisit joskus teoriassa tulevaa prosessoria joskus teoreetisesti.
Intelillä on kyllä taitavasti jaettu mallisto K-malleihin ja ei-K-malleihin. Koska ei-K-malleja ei voi kellottaa, ihmiset ovat valmiita maksamaan selvästi enemmän K-malleista. Ykkössarjan Ryzeneillä puolestaan tuntui olevan liki sama maksimikellotaajuus kaikilla, joten ei ole ollut mielekästä maksaa huippumallista enempää kuin selvästi halvemmasta seuraavaksi nopeimmasta mallista. Mielenkiintoista nähdä, että mikä on kellotuspotentiaali tässä kakkossarjassa. Tuo 2700X on kyllä aika maltillisesti hinnoiteltu.
Oletan AMD:n julkaisevan TR+:n, jonka oletan kellottuvan 2000-sarjan sirujen mukaisesti. Jos 2000-sarja mahdollisesti ylikellottuu tuonne 4.5GHz seudulle, oletan TR+ kellottuvan sinne samaan. Tämä puhtaasti nykyisen arkkitehtuurin perusteella arvailtua.
Toisekseen TDP:llä ei ole mitään väliä tässä asiassa. 32-ytiminen kivi voidaan speksata 180W TDP:lle jos vakiokellot on tarpeeksi matalalla. Se, mitä se ylikellottamalla vetää on virtikseltä, on täysin eriasia. Eihän tuota 7980XE:täkään ole merkattu 500W+ prossuksi, joka irtoaa jo vesikelloillakin.
Jos luotamme näihin tietoihin, niin on tullut pieniä, mutta silti merkittäviä muutoksia hinnastoon. 2600 on nyt alusta asti sen 200 €, eikä hieman yli, joten se on näistä kaikista se houkuttelevin, mutta mukana ei tulekaan näköjään parempaa jäähyä, joten se on korvattava välittömästi paremmalla. 2700 on hintaan 300 € kelvollisella vakiojäähyllä taas kerran se malliston paras valinta, jos rahat riittää, ja suosittelen kellottavalle henkilölle tuota niin pelaamiseen kuin kaikkeen muuhunkin käyttöön.
Intelin i5-8400 ilman lisäsäikeitä ei enää ole kovin houkutteleva, kun nämä uudemmat Ryzenit oletettavasti voi kellottaa aika helposti 4 GHz tai yli, mikä on i5-8400:n maksimitaajuus. Tässä tilanteessa 2600 on kellojen puolesta samalla tasolla, mutta SMT on vielä lisänä. 150 € hinnalla i5-8400 olisi jo aika houkutteleva, mutta liian lähellä 2600 hintaa ei saa olla. AMD on nyt häivähdyksen itsevarmempana liikenteessä kun iso osa kuluttajista on havainnut Ryzenin päteväksi ja Intel taas pikku hiljaa hivuttaa hintoja alas päin, mikä on jo Suomessa näkynyt siellä täällä, mutta dramaattisempi hinnan pudotus olisi toivottavaa.
Sama debaatti jatkunee tuolla kärkipäässä, että kuusi ydintäkö korkealla taajuudella vaiko kahdeksan hieman matalemmalla, mutta aika tolkuttomana pidän 8700K ostamista Pinnacle Ridgen jälkeen yli hinnan 330 €, kun tuo 2700 kellotettuna on taas vähän tehokkaampi kaiken kaikkiaan ja yhden ytimen suorituskyky on hieman parantunut.
Uudet XFR ja Precision Boost 2 ominaisuudet antavat nyt X-malleille enemmän valoa, jos ei halua kellottaa ja tahtoo samalla mahdollisimman kovaa kulkevan kiven. Ei muuta kuin hyvä jäähdytys ja tietysti hieman karvalakkia parempi emolevy, niin en näkisi hölmönä ostoksena edes tuota 2700X tai oikeastaan mitään uutta X-mallia. Kellotaajuudet pitäisi toki ensin nähdä, mihin toivonkin parannusta 2600X-malliin verrattuna edeltäjäänsä, joka oli peruskellotaajuudeltaan hilkun liian matalalla, että olisi oikeasti siitä mukava maksaa enempi.
Loistava mallistohan sieltä kaiken kaikkiaan on tulollaan ja on todella mukavaa että halvimmassa päässä on Raven Ridget Vega-yksiköineen, vaikka mukaan vielä mahtuisi neliytiminen malli SMT:llä, sekä kahdeksalla Vega-yksiköllä.
Osasyy tuohon halvempaan hintaan voi olla se, että Ryzenillä väitettiin olevan todellä hyvät saannot. Jos melkein joka piiri toimii, niin hintaa voi pitää matalampana ja homma kannattaa silti
Vuodossa 1.25V / 4.35 GHz , noi on epäilyttävän kovia lukuja
Millä emolla , millä jäähyllä , minkälaisella biosilla ne on ajettu
Eli käykö Raven bios suoraan ilman modailuja , vertaa Coffee
Lämmöt tuolla kellolla , kompressori vai vakiojäähy ,
Parannusta on tulossa , mutta onko valmistusprosessi 14 vai 12 vai 12LP-mainos
Löytyykö tuolle halpoja muisteja ?
4,35 GHz on maksimi Boost-kello yhdellä ytimellä.
Jäähystä ei tietoa, ASRock X370 Gaming-ITX/ac -emolla ja P4.40-BIOSilla (AGESA PinnaclePI-AM4 1.0.0.0)
Ei, vaativat Pinnacle Ridgeä tukevan BIOSin. Pari valmistajaa on jo julkaissut niitä emoilleen, lopuilta pitäisi tulla tässä kuussa.
Ei tietoa
12nm eli paranneltu 14nm LPP (tai "shrinkki" 14nm LPP:stä, miten vain)
Samaa DDR4:ää nämä syövät kuin kaikki muutkin
Also, väärä ketju? Tämä on vuotaneista dioista, ei testeistä.