Testissä Corsairin ensimmäinen pelinäyttö eli 32-tuumainen 1440p-resoluution ja 165 hertsin Xeneon 32QHD165..

Laitevalmistaja Corsair on laajentanut jo entuudestaan kattavaa tuotevalikoimaansa pelinäyttömarkkinoille. Yhtiön ensimmäinen pelinäyttö on nimeltään Xeneon 32QHD165 ja se saapui io-techin testattavaksi heti tuoreeltaan. Näytön suositushinta on tällä hetkellä 32-tuumaisten 1440p-resoluution pelinäyttöjen yläpäässä 799 eurolla.

Ihan alkuun täytyy antaa kiitosta Corsairin näytön nimeämispolitiikasta vastaaville henkilöille sillä Xeneon 32QHD165 on ensimmäinen io-techin testiin saapunut näyttö, jonka mallinimessä on oikeasti jotain järkeä. Xeneon 32QHD165 on nimittäin 32-tuumainen Quad HD- eli QHD-resoluution näyttö, jonka virkistystaajuus on 165 hertsiä.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Corsair Xeneon 32QHD165 on varustettu 2560×1440-resoluution IPS-paneelilla, joka on suora ja se hyödyntää Quantum Dot -teknologiaa. DisplayHDR 400 -sertifioidun paneelin luvataan toistavan 98 % DCI-P3-väriavaruudesta ja AdobeRGB:n ja sRGB:n täysin ja ylikin. Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD FreeSync Premium ja tuettuna on G-Sync-yhteensopivuus.

 

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: IPS
  • Paneelin koko: 32″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 2560×1440
  • Virkistystaajuus: 165 Hz
  • Taustavalaistus: WLED
  • DisplayHDR: Vesa Certified DisplayHDR 400
  • Vasteaika: 3 ms (GtG)
  • Ulkomitat (jalustalla): 73,2 cm x 60,7 cm x 31,6 cm ​
  • Paino: 9,5 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium & NVIDIA G-Sync Compatible

 

Corsairin näytön jalusta on muotoilultaan huomiota herättävä ja totutusta poikkeava. Metallisen jalustan alaosa on suhteellisen kookas, noin 50 cm leveä ja 30 cm syvä, mutta käytännössä sen viemä pöytätila jää pitkälti paneelin taakse. Jalkaan saa kiinni yhteensä neljä mukana toimitettavaa muovista johtojen pidikettä, joista kuvassa yllä on kiinni kaksi kappaletta. Näytön valettuun alumiinijalkaan on sisällytetty ¼”-kiinnitys, johon on mahdollista asentaa esimerkiksi apukäsiä yhtiön Elgato-valikoimasta tai vaikka DSLR-kamera tai mikrofonin pidike. Jalassa ei ole pikakiinnitystä, vaan se ruuvataan näyttöön kiinni neljällä ruuvilla. Näytössä ei ole useista nykyisistä pelinäytöistä poiketen minkäänlaista RGB-valaistusta.

 

Korkeussuunnassa säätövaraa on noin 11 cm verran, näytön kallistuskulma (tilt) on säädettävissä -5 asteesta 20 asteeseen ja kääntökulma (swivel) on 30 astetta molempiin suuntiin. Pystysuuntaan (pivot) jalustassa ei ole kääntömahdollisuutta.

Liitinosastolta löytyy kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä, DisplayPort 1.4 -näyttöliitin, Alt-Modea tukeva USB Type-C -liitin (DisplayPort 1.4, 15W Power Delivery), USB Type-C -liitin näytön ja tietokoneen yhdistämiseen, kaksi USB Type-A -liitintä ja 3,5 mm audioliitäntä.

Näytön OSD-valikkoja ohjataan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla. Näytön sisäiset OSD-valikot ovat hyvin selkeät ja säädettävänä on kutakuinkin kaikki tarpeellinen värilämpötilasta eri overdrive-tiloihin. Näyttöä voidaan hallita myös Corsairin iCue-ohjelmalla, kun näyttö on kytketty tietokoneeseen USB-C -kaapelilla.

 

Zero Dead Pixel -takuu

Corsair myöntää näytölle kolmen vuoden takuun pikselitakuulla, joka tarkoittaa käytännössä, että siinä missä yksi kirkas pikseli riittää vaihtoon, tummia alipikseleitä tarvitaan kuusi pikselitakuun hyödyntämiseen.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Lisäksi mittasimme paneelin viivettä NVIDIAn LDAT (Latency Display Analysis Tool) -työkalulla. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

 

Värintoistoalue

Xeneon 32QHD165:n paneeli kattoi 100 prosenttia sRGB-, 98 prosenttia AdobeRGB- ja 93 prosenttia DCI-P3 -väriavaruudesta, ollen io-techissä testattujen näyttöjen joukossa väritoiston puolesta vertailun kärkeä.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

Xeneon 32QHD165 sisältää kolme eri gamma-asetusta, joista oletuksena on valittuna Gamma 2.2. Mittauksiemme perusteella gamman arvot olivat hyvin lähellä todellisuutta oletus gamman ollessa mittauksissamme 2.26.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Värien toiston tarkkuudessa Xeneon 32QHD165 oli io-techissä toistaiseksi testatuista näytöistä tarkin ja ilman minkäänlaista itse tekemäämme kalibrointia. Mitattu keskiarvo oli 0,69 Delta-E ja yksittäisissä värissäkin suurimmat poikkeamat olivat alle 1,5 Delta-E. Näyttö soveltuukin erittäin kattavan värialueensa ja toistotarkkuutensa puolesta varsin mainiosti pelaamisen lisäksi myös tuottavaan työkäyttöön.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Tehdasasetuksilla Xeneon 32QHD165:n kirkkaus on asetettu 30 %:iin, jolla näytön luminanssiksi mitattiin 140 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja 0,14 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 974:1 eli hieman alle IPS-paneelille tyypillisen 1000:1 kontrastisuhteen.

 

Kun näytön kirkkaus asetettiin maksimiin eli 100 prosenttiin, näytön kirkkaudeksi mitattiin 356 cd/m². Meidän mittausmetodeilla emme tämän korkeampaa tulosta saaneet myöskään HDR-tilassa, joten kirkkautensa osalta paneeli sijoittuu keskikastiin.

 

Kun näytön kirkkaus oli asetettu 100 %:iin, mustan tasoksi mitattiin 0,37 cd/m².

 

Väritasaisuus

Xeneon 32QHD165:n paneelin väritasaisuudessa ei suurempia poikkeamia havaittu. Oikeassa yläkulmassa mitattu 3,7 Delta-E poikkeama 50 prosentin kirkkaudella oli poikkeamista suurin, eikä ihmissilmällä huomattavissa.

 

Valotasaisuus

Katselukulmat

Xeneon 32QHD165:n katselukulmat olivat IPS-paneelille tyypillisen laajat, eikä inhimillisistä kulmista katsottuna havaittu juuri minkäänlaista poikkeamaa.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä.

Xeneon 32QHD165:n tehonkulutus oli 31 wattia, joka on 32-tuumaiselle näytölle melko alhainen lukema. Tämä selittyy pitkälti 140 cd/m² kirkkaudella tehdasasetuksilla. Valmistajan ilmoittama tehonkulutus näytölle on 68 wattia.

 

Valovuoto

Valovuotoa oli havaittavissa jonkin verran paneelin reunoilla.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.

Vertailukohtana on kaksi muuta 1440p-resoluution näyttöä, joista vasemmalla MSI:n näyttö on samalla 165 hertsin virkistystaajuudella varustettu VA-paneeli ja oikealla 240 hertsin virkistystaajuudella varustettu TN-paneeli.

Liikesumeutta oli havaittavissa melko vähän, mutta aivan TN-paneelin tasolle ei kuitenkaan päästy.

Overdrive-tiloja näytöstä löytyy kolme, joista oletuksena on käytössä Fast. Erot tilojen välillä eivät olleet kovin dramaattisia, mutta Fastest-tilassa näytön liikesumeudet ovat erittäin vähäisiä. Näytöstä löytyy myös MPRT- eli Moving Picture Response Time-tila, jonka tulokset yllä olevan kuvan viimeisenä.

Testasimme NVIDIAn LDAT-laitteella viivettä aiemmin käyttämämme suurnopeuskameran sijaan. LDAT sisältää itsessään valosensorin ja toimii samalla hiirenä, jolloin ulkopuolisten laitteiden aiheuttamat lisäviiveet vähenevät. Otimme LDATin omalla sovelluksella 100 näytteen sarjoja, joista lasketaan keskimääräinen viive. Ensimmäisessä testissä otimme sarjan ohjelman sisäisellä testillä, jossa laite mittaa viiveen signaalin lähettämisestä siihen, kun ruudulla välähtää harmaa tausta. Toisessa testissä teimme saman, mutta Counter Strike: Global Offensive pelin sisällä, jossa viive mitattiin, kun AWP-tarkkuuskiväärin luoma musta alue häviää ruudulta. Testien aikana virkistystaajuuden synkronointi ei ollut käytössä.

LDATin oman sovelluksen testissä Xeneonin keskimääräinen viive oli 23,5 millisekuntia.

CSGO:ssa viive oli hieman korkeampi eli lähes 30 millisekuntia.

 

Loppuyhteenveto

Corsair laajensi tuotevalikoimansa ja hyppäsi pelinäyttömarkkinoille uudella Xeneon 32QHD165 -pelinäytöllään, joka on erinomaisen nimeämisensä mukaisesti 32-tuumainen 1440p-resoluution näyttö 165 hertsin virkistystaajuudella. Melko kalliis 799 euron suositushintainen näyttö on varustettu suoralla IPS-paneelilla, DisplayHDR 400 -sertifioinnilla sekä AMD FreeSync Premium- ja G-Sync-yhteensopivuustuella.

Näytön valettu alumiininen jalka on ulkoisesti melko erikoinen ja ensimmäisenä huomio kiinnittyy sen alaosan näennäisesti suureen kokoon, jonka ansiosta se on kuitenkin erittäin tukeva. Valtaosa jalustan viemästä pöytätilasta rajoittuu onneksi näyttöpaneelin taakse jäävään pöydän osaan. Jalustaan on myös sisällytetty ¼”-kiinnitys, johon on mahdollista asentaa esimerkiksi apukäsiä yhtiön Elgato-valikoimasta tai vaikka DSLR-kamera tai mikrofonin pidike. Muuta mainittavaa näytön ulkonäössä ei ole, paitsi että se ei ole varustettu RGB-valaistuksella. Näytön ominaisuuksia on mahdollista hallita perinteisen ohjaustikun ja näytön sisäisten valikoiden lisäksi myös Corsairin iCue ohjelmistolla sekä Elgato Stream Deckillä.

Itse näyttöpaneeli oli mittaustemme perusteella erittäin laadukas. Sen värialue oli kattava ja väritarkkuus erittäin tarkka. Kirkkaus, mustan taso ja kontrastisuhde olivat IPS-paneelille tyypilliset, mutta etenkin kontrastisuhde jäi vaisuksi etenkin näytön hintaan peilaten. Viivetesteissämme näyttö suoriutui hyvin, etenkin näytön Overdrive-tiloista Fastest-tilassa liikesumeuden määrä oli vähäistä.

 

Hyvää

  • Erittäin laaja väriavaruus ja tarkat värit
  • Laadukas ja tukeva jalusta
  • Ominaisuuksien hallittavuus ohjelmallisesti sisäisten valikkojen lisäksi
  • RGB-valaistuksen puute

 

Huonoa

  • Korkea hinta
  • Hintaan nähden melko alhainen kontrastisuhde
  • Jalustan erikoinen muotoilu ei välttämättä miellytä kaikkia
  • RGB-valaistuksen puute
This site uses XenWord.
;