io-tech testasi Samsungin viime viikolla kauppoihin tuomat Galaxy S8 ja Galaxy S8+ -lippulaivapuhelimet.

Samsungin Galaxy S –lippulaivasarjan harteilla on ollut jo monen vuoden ajan markkinajohtajan paineet, mutta maaliskuun lopulla julkaistuihin uusiin Galaxy S8 –malleihin liittyi myös muita ylimääräisiä jännitteitä. Galaxy Note 7 –mallin julkaisu meni viime syksynä pahasti puihin, joten Samsungilla ei ollut enää varaa toiseen epäonnistumiseen Galaxy S8 –mallien kanssa. Toisaalta kyse oli myös mahdollisuudesta pestä ainakin osittain kasvonsa suuren yleisön edessä.

Galaxy S8 –mallisto oli alkuvuoden kirkkaasti huhutuin ja vuodetuin älypuhelinjulkaisu, joten varsinaisen julkaisun tapahduttua 29. maaliskuuta uudet Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -mallit eivät tarjonneet enää suuria yllätyksiä.

Galaxy S8 –mallien myynti alkoi Suomessa huhtikuun viimeisenä perjantaina, eli lähes tarkalleen kuukausi julkistuksen jälkeen. Pienemmän 5,8-tuumaisen Galaxy S8:n suositushinta on Suomessa 829 euroa ja suuremman 6,2-tuumaisen Galaxy S8+:n hinta 929 euroa. Hinnat ovat siis nousseet 80 eurolla viime vuoden vastaaviin Galaxy S7 –malleihin nähden ja ne sijoittuvatkin jo Android-puhelintarjonnan kalleimpaan kastiin. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä noin viikko Galaxy S8 -mallien myynnin alkamisen jälkeen hintataso Suomessa vaikutti olevan edelleen suositushintojen tasolla.

Tutustumme tässä artikkelissa molempiin Galaxy S8 –malliversioihin kattavasti parin viikon testijakson pohjalta. Pienemmän Galaxy S8:n käyttötesti on suoritettu loppuun tämän artikkelin julkaisuhetkellä, mutta suuremman Galaxy S8+ -mallin testijakso on puolestaan vielä kesken ja siihen liittyvät huomiot päivitetään juttuun myöhemmin. Artikkelissa tutustutaan kattavasti laitteiden fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

Pohjalle voi myös nauttia aiemmin julkaisemamme ensituntumat-artikkelin ja videon, joiden linkit löytyvät alta.

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy S8 –mallit toimitetaan pelkistetyssä mustassa pahvipakkauksessa, jonka pinnassa kiiltelee metallinsininen ”S8”- tai S8+” –logo. Pakkauksessa on ohuempi pahvinen ulkokerros sekä tukevampi sisäosa, jonka toteutus on varsin tavanomainen. Tutustuimme myyntipakkauksen sisältöön pari viikkoa sitten julkaistulla videolla.

Galaxy S8 –mallien pakkauksen sisältö osoittautui hieman runsaammaksi, kuin nykypäivän älypuhelimissa keskimäärin. Puhelimen ohella mukaan on pakattu pikakäyttöohje, pikalaturi, USB Type-C-kaapeli, korttipaikan irrotustyökalu, micro-USB-to-Type-C- ja USB Type-C-to-Type-A –adapterit sekä AKG:n valmistamat nappikuulokkeet.

Pikalaturin tehoksi ilmoitetaan 15 wattia (9V; 1,67A), joka ei edusta nykypäivänä markkinoiden tehokkainta päätä. Samsungin hiljattain hankkiman audiolaitevalmistaja Harmanin alaisuuteen kuuluvan AKG:n kuulokkeet ovat 99 euron arvoiset ja soivat mielestämme hyvin.

Galaxy S8: muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Kun Galaxy S8:n (jatkossa myös GS8) saa ensimmäistä kertaa käteensä, ei voi välttyä wau-efektiltä. Tämä tapahtui allekirjoittaneen kohdalla siitäkin huolimatta, että olin päässyt tutustumaan uutuuteen jo aiemmin julkaisun yhteydessä. Vaikka Galaxy S8:n muotoilu on monilta osin tuttua kahden viime vuoden malliesta, varastaa uusi Infinity Display koko shown.

Muotoilun osalta Samsung ei ole lähtenyt keksimään pyörää uudelleen, vaan Galaxy S8 –mallit muistuttavat pääpiirteiltään viimevuotista Galaxy S7 edge- sekä toissavuotista Galaxy S6 edge –mallia. Muutoksina muodot ovat vielä aavistuksen sulavammat sekä etu- ja takakuoren suhteen täysin symmetriset. Metallikehyksen reunassa ei ole enää pientä kulmikasta viistettä, vaan metallin ja lasin rajakohdat noudattavat samaa sulavaa muotolinjaa. Parhaiten GS8-mallien muotoilua kuvaavia adjektiiveja ovatkin sulava, moderni ja hoikka.

Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on Galaxy S8:ssa suorastaan loistava 83,6 %, joka on Xiaomi Mi MIX:in kanssa tiettävästi markkinoiden tämän hetken paras suoritus. Ulkomitoiltaan Galaxy S8 sijoittuu viimevuotisten Galaxy S7-  ja Galaxy S7 edge –mallien väliin. 5,1-tuumaiseen Galaxy S7:ään nähden se on 6,5 mm pidempi, mutta 1,5 mm kapeampi sekä kolme grammaa painavampi. 5,5-tuumaiseen Galaxy S7 edgeen verrattuna GS8 on puolestaan kaksi millimetriä lyhyempi ja 4,5 mm kapeampi sekä kaksi grammaa kevyempi.

Galaxy S8 fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 148,9 x 68,1 x 8 mm
  • Paino: 155 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,6 %

Värivaihtoehtoja on saatavilla kolme: kiiltävän musta Midnight Black, violetinharmaa Orchid Gray ja hopeanvärinen Arctic Silver. Testikappaleemme edusti näistä ensiksi mainittua vaihtoehtoa.

Galaxy S8 –mallien rakenne koostuu Gorilla Glass 5 –suojalasista valmistetuista etu- ja takakuorista sekä niiden välissä sijaitsevasta metallirungosta, joka ei ole pelkkä kehys, vaan yltää sisällä koko puhelimen läpi. Kuten edeltäjämallikin, rakenne tuntuu erittäin hyvin viimeistellyltä, arvokkaalta ja tukevalta. Lasinen takakuori tarkoittaa kuitenkin myös kasvanutta rikkoontumisherkkyyttä putoamistilanteissa.

Käsivoimin murjottaessa ja väänneltäessä GS8:n rakenne ei anna periksi tai pidä minkäänlaisia ääniä, kuten tämän hintaluokan puhelimen kuuluukin. GS8:n rakenne on myös IP68-suojattu, eli se pitää pölyn ulkopuolella ja sietää puolen tunnin vesiupotuksen aina 1,5 metrin syvyyteen asti.

Kädessä Galaxy S8 on sulavan muotoilunsa ansiosta erittäin miellyttävän tuntuinen ja myös yhden käden käyttöön varsin hyvin soveltuva. Vaikka näyttö on pystysuunnassa tavanomaista pidempi, on kapeaa puhelinta helppo liikutella sormien varassa niin, että peukalo ylettyy tarvittaessa myös näytön yläreunaan.

Näyttökokoon nähden Galaxy S8 –mallien käytettävyys on suorastaan huippuhyvällä tasolla. Uuden 18,5:9 kuvasuhteen ansiosta näyttöä on saatu laajennettua pystysuunnassa peittämään suuremman alan puhelimen etupuolesta ilman, että puhelimen leveys on kasvanut perinteiseen tapaan. 5,8-tuumaisella näytöllä varustetun Galaxy S8:n käsiteltävyys onkin lähes samaa luokkaa, kuin edellisen sukupolven 5,1-tuumaisessa edeltäjämallissa.

Aivan kuten etupuolen näyttölasi, myös takakuoren lasipinta kaartuu pitkiltä sivuiltaan kevyesti kylkiä kohden eliminoiden terävät kulmat laitteen sivuilta. Lasinen kuori on näyttävä, mutta parin viikon testijakson aikana lasiseen takakuoreen ilmestyi jo muutama valoa vasten näkyvä pieni hiusnaarmu, joten pidemmällä aikavälillä lienee fiksua katsoa mihin puhelimen laskee ja mitä samassa taskussa säilyttää. Muotoilullisesti takakuori ei tarjoa juurikaan mitään uutta, sillä suurin ero viime vuoden malleihin liittyy sormenjälkitunnistimen sijaintiin. Perusilme on ollut sama jo kaksi vuotta sitten julkaistuista Galaxy S6 -malleista lähtien.

Ainakin mustien testikappaleidemme takakuoret keräsivät varsin herkästi sormenjälkiä, joka myötä ne muuttuivat nopeasti sottaisen näköiseksi etenkin valoa vasten katsottaessa. Pidon osalta lasinen takakuori on alumiinipintaa parempi, sillä kosteissa tai vähänkin rasvaisissa käsissä kiiltävä lasipinta on yllättävän pitävä. Kuivissa käsissä GS8 sen sijaan on liukkaan tuntuinen ”saippuapala”.

Galaxy S8: Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Samsung on tunnetusti pakannut Galaxy S –sarjan huippumalleihinsa tuoreinta markkinoilta löytyvää rautaa, eikä uusin sukupolvi tee tässä asiassa poikkeusta. Euroopassa myynnissä olevat variantit käyttävät uutta Samsung Exynos 8895 –järjestelmäpiiriä, joka valmistetaan edistyneellä 10 nanometrin FinFET-prosessilla. Viimevuotiseen Exynos 8890 –piiriin nähden sen kehutaan olevan 20 % virtapihimpi, 10 % nopeampi prosessorin osalta sekä 50 % nopeampi grafiikkasuorituskyvyn osalta.

Exynos 8895:ssä on kahdeksan prosessoriydintä, joista neljä on Samsungin omia toisen sukupolven Mongoose-ytimiä 2,3 GHz maksimikellotaajuudella ja toiset neljä standardimallisia Cortex-A53-ytimiä 1,7 GHz:n maksimikellotaajuudella. Grafiikkasuorittimena toimii ARM Mali-G71:n 18-ytiminen (MP20) versio. Järjestelmäpiirin yhdyskäytävä SCI (Samsung Coherent Interconnect) on päivitetty tukemaan välimuistikoherenttiutta HSA-standardin mukaisesti.

Exynos 8895 –piiriin integroitu LTE-modeemi tukee huippukorkeaa 1 Gbit/s Cat.16 5CA latausnopeutta sekä 150 Mbit/s Cat.13 2CA lähetysnopeutta. Lisäksi yhteyspuolella tuettuna on Bluetoothin uusi 5.0-versio ja 802.11ac WiFi-yhteys tukee edistynyttä 1024QAM-modulointia (1024-state quadrature amplitude modulation).

Euroopan ulkopuolella GS8:sta on myynnissä myös uudella Qualcomm Snapdragon 835 –järjestelmäpiirillä varustettu variantti.

Muistiosastolla Galaxy S8 –mallit eivät kilvoittele markkinoiden suurimmista lukemista, vaan LPDDR4x RAM-muistia on edeltäjämallista tutut neljä gigatavua ja UFS 2.1 –standardiin perustuvaa tallennustilaa 64 gigatavua. Tallennustilasta on vapaana vajaa 53 gigatavua ja halutessaan käyttäjä voi lisätä kapasiteettia jopa 256 Gt micro-SD-muistikortin avulla.

Galaxy S8 –mallien alapäädyn asettelua ei ole muutettu edeltäjämallista, mutta USB-liitännän suhteen on vihdoin tapahtunut odotettu uudistus. Samsung on nimittäin vihdoin siirtynyt käyttämään nykyaikaista USB Type-C –liitäntää, johon liittimen voi kytkeä kummin päin tahansa. Lisäksi Samsung ei ole tyytynyt siirtymään pelkästään liitännän uuteen fyysiseen toteutukseen, vaan tuettuna ovat myös USB 3.1 –siirtonopeudet, USB Power Delivery sekä DisplayPort 1.2 –videoulostulo (4K 60 FPS). Viimeksi videoulostulo oli tarjolla Galaxy S5 –mallissa MHL-tekniikan muodossa.

Ääniominaisuuksien osalta tarjolla on edelleen tavallinen 3,5 mm ääniliitäntä, josta moni musiikin kuluttaja on varmasti tyytyväinen. Lisäksi GS8 sisältää 32-bittisen DA-muuntimen. Laadukasta ääntä arvostavien iloksi GS8 tukee myös 32-bittistä PCM-pakatun sekä DSD64/128-pakatun äänen toistoa. Alapäätyyn sijoitettu kaiutin on valitettavasti puhelimen ainoa, eli stereoääntä ei ole tarjolla. Äänenlaadussa ei ole suuremmin kehumista, muttei myöskään haukkumista. Se edustaa älypuhelimissa hyvää keskitasoa ja toistaa hieman myös alempien taajuuksien ääniä. 30 cm etäisyydeltä mittasimme 73 dBA äänenpaineen, joka edustaa myöskin tyypillistä keskitasoa.

Galaxy S8 –mallien myötä Samsung on luopunut ensi kerran fyysisistä navigointipainikkeista ja siirtynyt näytön alareunaan sijoitettuihin ohjelmistopohjaisiin painikkeisiin. Painikeikonien ulkoasuun Samsung on ottanut rohkean futuristisen otteen ja käyttäjä voi valita, kummallako puolella paluunäppäin sijaitsee. Vaikka keskimmäisenä sijaitseva kotipainike on nyt virtuaalinen, on se toteutettu niin, että puhelin tunnistaa sen painamisen kaikissa tilanteissa (myös näytön ollessa sammuksissa). Haluttaessa kotipainikkeen ikonin saa myös aina näkyviin. Lisäksi kotipainikkeeseen on toteutettu paineentunnistustekniikka, jota ei kuitenkaan hyödynnetä ainakaan toistaiseksi oikeastaan lainkaan. Kotipainiketta voimakkaammin painaessa aktivoituu myös värähdysvaste, joka tuntuu hieman vaimeammalta ja pehmeämmältä versiolta iPhone 7:n kapasitiivisessa kotinäppäimessä käytetystä värähdyksestä.

Galaxy S8 –mallien ehdottomasti keskeisin tekninen ominaisuus on valtaosan etupuolesta peittävä Infinity Display –näyttö. Kyseessä on Samsungin markkinointitermi, joka viittaa näytön poikkeuksellisen kapeisiin reunoihin. Galaxy S8:ssa näytön läpimitta on 5,8 tuumaa, eli se on kasvanut edeltäjämalliin nähden peräti 0,7 tuumaa. Numeroarvot kuitenkin hieman hämäävät, sillä näytön uusi 18,5:9 kuvasuhde ei ole pinta-alan suhteen vertailukelpoinen aiemman 16:9 kuvasuhteen kanssa.

Samsung ei siis ole tehnyt näytön koon suhteen taikatemppua, vaan näytön tuumakoon merkittävään kasvuun löytyy perustelu parista loogisesta seikasta: näytön kuvasuhteesta sekä kapeista kaarevista sivuista. Galaxy S8:n 18,5:9-kuvasuhteen näyttö on pidempi, mutta kapeampi kuin halkaisijaltaan samankokoinen 16:9-kuvasuhteen näyttö. Pinta-alaltaan GS8:n 5,8-tuumainen näyttö on noin 8 % pienempi, kuin 5,8-tuumainen 16:9-kuvasuhteen näyttö. Lisäksi pitkiä kylkiä kohti kaareutuvilla reunoilla näytön ja ulkomittojen välistä suhdetta on saatu kasvatettua vielä aavistuksen lisää.

Erikoinen kuvasuhde saattaa herättää kysymyksiä, mutta ainakaan io-techin testissä siitä todettiin olevan jonkin verran hyötyä, muttei juuri lainkaan haittaa. Jotkut sovellukset eivät vielä osaa hyödyntää erikoisempaa kuvasuhdetta, jolloin ne näkyvät perinteisemmällä 16:9 suhteella ja näytön ylä- ja alareunaan jää pienet mustat kaistaleet. Emme kuitenkaan törmänneet yhteenkään sovellukseen, jolla olisi esiintynyt varsinaisia ongelmia erikoisemman kuvasuhteen kanssa. Hyötyä korkeammasta näytöstä havaitsimme sen sijaan esimerkiksi nettisivuja ja listamaisia dokumentteja selatessa sekä jaetun näytön näkymää käyttäessä. Lisäksi 21:9 kuvasuhteella taltioituja elokuvia katsoessa pääsee hyödyntämään suuremman alan näytöstä.

Poikkeuksellisen kuvasuhteen myötä myös resoluutio on erikoinen 1440 x 2960 pikseliä, joka tarkoittaa kiitettävää 570 PPI:n pikselitiheyttä. Pikselimäärä on siis leveyssuunnassa sama kuin tavallisissa QHD-näytöissä, mutta korkeussuunnassa niitä on 400 enemmän. Maininnan arvoisena seikkana näytön tarkkuus on asetettu oletuksena 1080 x 2220 pikseliin ilmeisesti virrankulutuksen pienentämiseksi, mutta sen saa vaihdettua näytön asetuksista myös natiiviin 1440 x 2960 pikselin tai alhaisempaan 720 x 1480 pikselin resoluutioon.

Samsung Galaxy S8:n näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,8-tuumainen kaarevareunainen Super AMOLED –näyttöpaneeli
  • Diamond Pentile -alipikseliasettelu
  • 1440 x 2960 pikseliä, 570 PPI
  • Gorilla Glass 5 –lasi, kaarevat reunat
  • Mobile HDR Premium –sertifioitu värintoisto
  • sinisen valon suodatus, always on display

Kuvanlaadultaan Galaxy S8:n näyttö on lyhyesti sanottuna huippuluokkaa. Kontrastisuhde on AMOLED-paneelille tyypillisesti ääretön ja värintoisto on vaikuttavan laajaa. Arvostettu näyttöjä testaava Display Mate –sivusto kruunasi Galaxy S8 –mallien näytöt hiljattain markkinoiden parhaimmiksi mobiililaitenäytöiksi. Näyttö on saanut myös UHD Alliancen Mobile HDR Premium –sertifioinnin, jonka myötä se kattaa  113% DCI-P3- ja 142% sRGB-väriavaruuksista. Valitettavasti HDR-videomateriaalia on toistaiseksi heikosti tarjolla puhelimille, mutta ainakin Amazon on luvannut päivittää videopalvelunsa tukemaan lähiaikoina myös uusia HDR-näytöllisiä puhelimia. Pienenä maininnan arvoisena miinuksena näytön kaarevissa reunaosissa on edelleen havaittavissa pientä punertavaa sävyttymistä vaaleita taustoja vasten.

Jotkut käyttäjät ovat raportoineet näytön valkotasapainon punertavuudesta, mutta emme havainneet testikappaleissamme moista taipumusta. Värintoistoa voi hienosäätää näytön asetuksista ja lisäksi Samsungin kerrotaan jo julkaisseen asiaan vaikuttavan ohjelmistopäivityksen Koreassa. Manuaalisesti maksimiin säädettynä näytön kirkkaus on keskitasoa, mutta automaattitilassa näyttö kirkastuu tarvittaessa varsin mukavalle tasolle. Auringonpaisteessa näytön luettavuus onkin erinomainen.

Galaxy S8:n yläpäätyyn on sijoitettu edeltäjämallin tapaan ainoastaan korttipaikkojen kelkka sekä vastamelumikrofonin pieni aukko. Korttikelkassa on paikat nano-SIM- sekä micro-SD-korteille.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on poikkeuksellisen kapea, mutta samalla myös poikkeuksellisen täynnä erilaisia sensoreita ja kameroita. Aivan vasempaan ylänurkkaan on sijoitettu monivärinen LED-merkkivalo ja heti sen vieressä sijaitsee infrapunavalo, jota oikeassa ylänurkassa sijaitseva infrapunakamera hyödyntää käyttäjän silmien iiristen tunnistamisessa. Kuulokeaukon suojana on lähes lasin pinnan tasalla oleva metalliverkko,

Galaxy S8 –mallien etukamera on uudistunut ja se perustuu nyt kahdeksan megapikselin sensoriin sekä automaattitarkenteiseen ja erittäin valovoimaiseen f1.7-aukkosuhteen objektiiviin. Etukamera tekeekin luokassaan suorastaan erinomaista jälkeä.

Galaxy S8:n iiristunnistus oli käytössä koko pariviikkoisen testijakson ajan ja valitettavasti jouduimme toteamaan sen nopeuden ja toimintavarmuuden riittämättömäksi päivittäiseen käyttöön tai sormenjälkitunnistimen korvaamiseen. Puhelinta on pidettävä tietyllä korkeudella ja etäisyydellä silmistä, jonka totesimme epäkäytännölliseksi monissa tilanteissa. Lisäksi noin kolmas- tai neljäsosassa tilanteista tunnistus ei onnistunut lainkaan, jolloin kirjautuminen on tehtävä suojakoodilla tai sormenjäljellä. Parhaiten iiristunnistus vaikutti toimivan normaalissa sisävalaistuksessa ja huonoiten kirkkaassa auringonpaisteessa.

Galaxy S8 –mallien takakuori on rakenteeltaan kiinteä, eli sen alla sijaitseva akku ei ole käyttäjän irrotettavissa. Akun kapasiteetti on 3000 mAh, eli sama kuin viimevuotisessa Galaxy S7 –mallissa. Note 7 –farssin jälkeen Samsung ei ole halunnut ottaa riskiä akun energiatiheyden tiivistämiseksi äärimmilleen ja jokaisen akun kerrotaan lisäksi käyvän läpi kahdeksanvaiheisen turvatarkastuksen. Lasinen takakuori mahdollistaa myös langattoman latauksen, joka tukee sekä Qi- että PMA/AirFuel-standardeja. Myös langaton pikalataus on mahdollista Samsungin omalla langattomalla laturilla.

Yksi Galaxy S8 –mallien kyseenalaisimmista muutoksista on sormenjälkitunnistimen uusi sijainti takakuoren yläosassa kameran oikealla puolella. Sijainti muuttui edellismalleista, sillä Samsung päätti luopua näytön alapuolisesta fyysisestä kotinäppäimestä, koska se ei ilmeisesti saanut näyttölasin alle kaavailtua sormenjälkitunnistinta toimimaan riittävän hyvin.

Valitettavasti sormenjälkitunnistimen uusi sijainti on harmillisen epäkäytännöllinen, eikä sen käyttö meinaa onnistua sujuvasti edes pienen totuttelun jälkeen. Tunnistimen käyttämiseksi etusormea on kurotettava epäluonnollisesti ja sen tunnistaminen vieressä sijaitsevasta vastaavilla reunoilla varustetusta kamerasta on sormikopelolla hankalaa. Ilmeisesti myös Samsung itse tiedostaa sormenjälkitunnistimen hankalan paikan, sillä kamerasovellus osaa tarvittaessa ohjeistaa käyttäjää puhdistamaan likaantuneen linssin. Kaiken lisäksi tunnistimen toimintanopeus on edelleen moniin muihin markkinoilta löytyviin puhelimiin nähden tahmaavaa ja tunnistusvarmuus keskinkertaista.

Samsungille tuttuun tapaan lukitus-/virtapainike sijaitsee puhelimen oikeassa kyljessä ja äänenvoimakkuuden säätöpainike vasemmassa kyljessä. Näppäinten tuntuma on miellyttävän napakka ja terävä. Edellä mainittujen näppäinten ohella vasemmassa kyljessä sijaitsee myös Bixby-avustajan erikoisnäppäin, jota painamalla pääsee suoraan käsiksi kyseiseen toimintoon. Valitettavasti Samsung ei tarjoa mahdollisuutta hyödyntää näppäintä muuhun tarkoitukseen, jos Bixbyn käyttäminen ei kiinnosta. Kolmannet osapuolet ovat toteuttaneet näppäimen uudelleenmäärittelyn mahdollistavia sovelluksia, jotka ovat toteutukseltaan Samsungin asettamista rajoitteista johtuen kuitenkin enemmän tai vähemmän virityksiä

Galaxy S8+

Koska suurempi Galaxy S8+ -malli on teknisesti sekä muotoilullisesti näytön ja akun kokoa lukuun ottamatta identtinen pienemmän Galaxy S8:n kanssa, emme käy tässä artikkelissa samoja asioita kahteen kertaan läpi. Sen sijaan tarkastelemme Galaxy S8+:n eroja lyhyemmin tässä omassa erillisessä kappaleessaan.

Galaxy S8:n esittelyn jälkeen Galaxy S8+:aa on helppo kuvailla: kyseessä on sama puhelin, mutta hieman isommassa koossa. Muotoilu, rakenne ja käsituntuma ovat sinällään täysin vastaavia kuin pienemmässä sisaressa. Myös mittasuhteet ovat samasta muotista – kyseessä on näytön kokoon nähden pitkä ja kapea puhelin.

6,2-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi Galaxy S8+ on suorastaan kompakti. Vertailun vuoksi 5,9-tuumainen Huawei Mate 9 on 2,6 mm lyhyempi, mutta peräti 5,5 mm leveämpi. 5,5-tuumaisella näytöllä varustettu OnePlus 3T on puolestaan 6,8 mm lyhyempi, mutta 1,3 mm leveämpi. Juuri kapeus tekeekin GS8+:sta kokoisekseen helposti käsiteltävän puhelimen.

Galaxy S8+ fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 159,5 x 73,4 x 8,1 mm
  • Paino: 173 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84 %

Jos pienemmän Galaxy S8:n 5,8-tuumainen Infinity Display –näyttö on upea, on se Galaxy S8+:ssa 6,2-tuumaisena vieläkin upeampi. Suuri lähes puhelimen koko etupuolen peittävä (screen-to-body-ratio 84 %) näyttö on mahtavaa katseltavaa ja sen kuvanlaatu on huippuluokkaa aivan kuten sisarmallissa. Näytön kuvasuhde on sama 18,5:9 ja tarkkuus 1440 x 2960 pikseliä, mutta suuremmasta koosta johtuen pikselitiheys on hieman sisarmallia alhaisempi, mutta silti erinomainen 529 PPI.

Käytettävyyden osalta 6,2-tuumainen näyttö tuo toki jonkin verran rajoitteita etenkin yhden käden käytettävyyden suhteen. Jos koko epäilyttää, kannattaa puhelinta käydä kokeilemassa kaupassa, sillä GS8+ ei ole niin iso laite, kuin näytön tuumakoosta saattaisi ymmärtää. Omien kokemusteni mukaan GS8+ vastaa käsiteltävyydeltään tavallista noin 5,5-5,7-tuumaista puhelinta.

Toinen Galaxy S8+:n merkittävä ero sisarmalliinsa nähden löytyy lasisen takakuoren alta. Sisäänrakennettu li-ion-akku on nimittäin kapasiteetiltaan 500 mAh suurempi, eli 3500 mAh. Se ei ole tämän kokoluokan puhelimeen erityisen suuri, sillä esimerkiksi kooltaan hieman pienemmässä Galaxy S7 edgessä akun koko oli 3600 mAh. Takakuoren yläosassa kameran vieressä sijaitseva sormenjälkitunnistin vaatii vielä pienempää sisarmalliakin suurempaa kurottelua, jos käyttäjällä ei satu olemaan poikkeuksellisen suuret kourat.

Jotta Galaxy S8:n ja Galaxy S8+:n välinen kokoero tulisi paremmin selville, otimme niistä muutaman vertailukuvan rinnatusten. Kuten kuvat kertovat, kokoero mallien välillä on selkeä, muttei suoranaisesti valtava. Plus-versio on 10,6 mm pidempi, 5,3 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi. Painoa on 22 grammaa enemmän.

Alemmissa kuvissa kaksikon rinnalle on otettu myös viimevuotinen Galaxy S7 edge -malli, jonka näyttö on 5,5-tuumainen. GS8+ on ”edeltäjäänsä” 8,6 mm pidempi ja 0,4 mm paksumpi, mutta vain o,8 mm leveämpi.

Kamera

Takakamera sijaitsee molemmissa GS8-malleissa tutulla paikalla keskellä takakuoren yläosaa ja se on vihdoin saatu puristettua täysin samalle tasalle takakuoren pinnan kanssa. Kameraa kiertää kapea metallikehys, joka on aivan aavistuksen (pari millin kymmenystä) kameraa suojaavaa lasia korkeammalla. Oikealle puolelle sijoitetun sormenjälkitunnistimen vuoksi kameran linssi kerää helposti rasvatahroja sormista. Kameran vasemmalta puolelta löytyy yhden LED-valon salama sekä aiemmista Galaxy S –sukupolvista tuttu optinen pulssimittari.

Molemmissa Galaxy S8 –malleissa takakameran toteutus on täysin identtinen. Se perustuu 12 megapikselin (4032 x 3024) suurehkoon 1/2,55-tuumaiseen kuvasensoriin, joka on hiuksenhienosti paranneltu versio viime vuoden mallista. Käytännössä tekniset speksit ovat pysyneet lähestulkoon muuttumattomina, sillä ainoastaan pikselikoko on muuttunut neljä mikrometrin sadasosaa pienemmäksi. Käytännössä Galaxy S8 –malleissa käytetään joko Sonyn IMX333- tai Samsungin oman tytäryhtiön System LSI:n S5K2L2-sensoria, jotka kumpikin ovat teknisesti identtisiä. io-techin molemmissa testipuhelimissa oli S5K2L2-sensori.

Kamerakennon edessä on kinovastaavalta polttoväliltään 26 mm:n laajakulmaobjektiivi, jonka aukkosuhde on edeltäjämallin tapaan erittäin valovoimainen f1.7. Objektiivissa on myös optinen kuvanvakain. Tarkennus hyödyntää Galaxy S7 –malleista tuttua Dual Pixel –vaiheentunnistustekniikkaa.

Ehkäpä suurin kameraan liittyvä uudistus löytyy kuvien prosessoinnista, sillä uusien tehokkaampien järjestelmäpiirien ansiosta Galaxy S8 –mallit käyttävät nyt kuvan ottamiseen ”Multi-frame Image Processing” –tekniikkaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kamera ottaa kuvaushetkellä kolme peräkkäistä otosta, valitsee niistä parhaan ja käyttää kahden muun kuvan dataa lopullisen otoksen laadun parantamiseen. Prosessointi tapahtuu täysin automaattisesti käyttäjältä näkymättömissä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Sony IMX333 tai System LSI S5K2L2 –kuvasensori (1/2,55”, 1,4 um pikselikoko)
  • 26 mm f1,7 objektiivi, optinen vakautus
  • Tarkennus: Dual Pixel PDAF
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS

Videokuvaus onnistuu Galaxy S8 –malleilla parhaimmillaan 4K-tarkkuudella 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. 1080p-videota voi tallentaa 60 FPS:n nopeudella, mutta varsinaisia suurnopeuskuvaustiloja ei ole tarjolla.

Galaxy S8 –mallien kameran käynnistäminen tapahtuu lukitusnäkymän alanurkan pikavalinnasta, virtanäppäintä kahdesti painamalla tai perinteisesti kamerasovelluksen kuvakkeesta. Kamera käynnistyy nopeasti ja on välittömästi kuvausvalmis, joten käyttäjä ehtii tarvittaessa mukaan myös nopeisiin tilanteisiin. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti, kuten edeltäjämallissakin. Myös kuvan ottaminen tapahtuu välittömästi suljinpainiketta painaessa, mutta useita peräkkäisiä otoksia räpsiessä kamera ei välttämättä rekisteröi nopeita peräkkäisiä painalluksia. Tähän saattaa vaikuttaa uusi kolmesta otoksesta lopullisen kuvan muodostava tekniikka ja toisaalta tarvittaessa suljinpainiketta pohjassa pitämällä kamera takoo sarjakuvauksella toistakymmentä kuvaa sekunnissa.

Samsung on uudistanut Galaxy S8 –mallien kamerasovellusta onnistuneesti. Se on edelleen selkeäkäyttöinen, mutta samanaikaisesti myös entistä monipuolisempi. Kuvausnäkymässä valo- ja videokuvauspainikkeet on sijoitettu tutusti oikeaan reunaan yhdessä kuvagallerian pikavalinnan kanssa. Uutena ominaisuutena kuvauspainikkeen voi halutessaan siirtää mihin kohtaan kuvausnäkymää tahansa.

Kuvaustilan vasemmasta reunasta löytyy tuttuun tapaan lisävalintoja, jotka vaihtelevat kuvaustilan mukaan. Maininnan arvoisena seikkana tarjolla on myös HDR-tilan valitsin, joka mahdollistaa ominaisuuden kytkemisen myös automaattitilaan. Kuvausnäkymää oikealle pyyhkäisemällä avautuu kuvaustilavalikko, jossa on tarjolla kahdeksan erilaista kuvaustilaa ja lisää voi ladata Samsungin sovelluskaupasta. Tarjolla on mm. ajankohtainen GIF-kuvaustila, joka mahdollistaa GIF-animaatioiden luomisen suoraan kameralla kuvaamalla. Vasemmalle pyyhkäisemällä avautuu puolestaan tehostesuodatinvalikko, josta käyttäjä voi valita kuvan päälle haluamansa filtterin. Lisää filttereitä on tarjolla Samsungin sovelluskaupassa. Zoomaaminen tapahtuu kahden sormen avulla.

Lisää uutta löytyy etsinnäkymän oikealle puolelle sijoitetuista pikkukuvakkeista, joista yläreunassa sijaitseva ruskea ”karhunaamari” avaa erilaisia ihmisten kasvoille lisättäviä AR-efektejä tarjoavan valikon. Tarjolla on kolmisenkymmentä erilaista Snapchatistakin tuttua ”naamariefektiä” sekä lisäksi viitisenkymmentä kuvien päälle lisättävää tarraa/vesileimaa.

Alareunassa sijaitseva silmäkuvake puolestaan tarjoaa pääsyn Bixby Vision –ominaisuuteen, joka mahdollistaa kameralla kuvattaviin esineisiin ja paikkoihin liittyvät hakutoiminnot. Käytännössä totesimme sen toiminnan hieman liian epävarmaksi, jonka vuoksi hyödyllisyys jäi varsin kyseenalaiseksi.

Käyttäjä voi esimerkiksi kuvata Bixby Viewillä rakennuksen, jonka jälkeen ominaisuus näyttää käyttäjän sijainnin kartalla sekä tietoja lähiympäristössä sijaitsevista kohteista. Kuvahaku tapahtuu puolestaan Pinterestin kautta, mutta ainakaan testiemme perusteella se ei toiminut aina kovin tarkasti. Myös viinien tunnistaminen kuuluu Bixby Visionin taitoihin. Kuvatun tekstin avulla ominaisuus osaa tehdä hakuja ja käännöksiä. Bixby Vision hyödyntää toiminnoissaan Pinterestin, Vivinon ja Foursquaren palveluita. Bixby Visionia käyttäessään käyttäjän on hyväksyttävä myös kyseisten palveluiden käyttäjäehdot ja annettava lupa hakemiensa kuvatietojen käyttöön.

Monille kuvaamisesta enemmän kiinnostuneille tärkeä manuaalikuvaustila on Galaxy S8 –malleissa edelleen Pro-kuvaustilan nimellä. Säädöt ovat mukavan laajat: herkkyys (ISO 50-800), suljinaika (1/24000 – 10 sekuntia), manuaalitarkennus, valkotasapainon säätö, valotuksen kompensointi, valotuksen mittaustapa (matriisi, piste, keskipainotettu) sekä tarkennustyypin valinta (keski, monipiste). Harmillisesti GS7-malleissa ollutta mukautettujen kuvausasetusten tallennusprofiilia ei enää löydy GS8:n Pro-tilasta. Asetuksista voi kytkeä päälle myös RAW-kuvien tallennuksen JPG-kuvien rinnalla.

 

Etukameralla otetut mallikuvat

Kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen etukamera tekee asiallista jälkeä. Ihon väri toistuu yleisesti luonnollisella tavalla ja otokset ovat teräviä. Tarkennuksen kanssa emme havainneet ongelmia, mutta esimerkiksi selfie-tikkua käyttäessä kannattaa varmistaa, että kamera tarkentaa kuvattaviin henkilöihin, eikä taustaan. Kuten viimeisestä maisemaotoksesta näemme, objektiivi on selvästi tarkoitettu lähikuvaukseen ja kuva näyttääkin yksityiskohdiltaan hieman sumealta.

Etukamera tukee myös HDR-kuvausta sekä näytön taustavalon käyttämistä salamana. Lisäksi kuviin on mahdollista lisätä reaaliaikaisesti kuvausnäkymässä näkyviä kaunistustoimintoja, kuten kasvojen kavennusta, silmien suurennusta, ihon siloittelua ja lisävalaistusta.

 

Takakameralla otetut mallikuvat

1/1504 s, ISO 40
1/1796 s, ISO 40
1/798 s, ISO 40
1/496 s, ISO 40
1/1052 s, ISO 40
1/33 s, ISO 160
1/142 s, ISO 40
1/1676 s, ISO 40
1/16 s, ISO 200

Tähän kappaleeseen on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja kuvia erilaisista tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvien alanurkkaan on rajattu 250 x 200 pikselin kokoinen alue täysikokoisen kuvan yksityiskohdasta. Kuvat saa avattua alkuperäiseen muokkaamattomaan kokoonsa klikkaamalla. Osa kuvista on otettu 20 ja osa 12 megapikselin tarkkuudella.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy S8 –mallien kamera tekevät hyvännäköistä, yksityiskohtaista ja varsin luonnollista jälkeä. Värimaailma on useimmiten varsin luonnollinen ja yksityskohtien terävöityksessä Samsung on siirtynyt maltillisempaan suuntaan, vaikka harrastaakin sitä edelleen jossain määrin. Kuten hiljattain tekemässämme kuvavertailussa totesimme, kuvanlaatu on hyvin samankaltaista Galaxy S7 –mallien kanssa. Edeltäjämallien kuvissa dynamiikka on paikoin hieman heikompaa, kuvien valotus menee ajoittain yli ja terävöitys on paikoin hieman rajumpaa.

1/10 s, ISO 640
1/10 s, ISO 400
1/50 s, ISO 100
1/10 s, ISO 1000
1/10 s, ISO 1250
1/4 s, ISO 1250

Heikossa valossa Galaxy S8 –mallien kamerat ovat yksiä älypuhelinmarkkinoiden parhaista. Ne kykenevät taltioimaan paikoin jopa hämmästyttävän paljon valoa melko hämärissäkin olosuhteissa. Värintoisto pysyy älypuhelimien mittapuulla hyvänä ja kohina mukavasti hallinnassa. Edeltäjämallilla otettuihin kuviin verrattuna GS8:n kuvien valkotasapaino näytti olevan keskimäärin paremmin kohdallaan ja yksityiskohtien toisto aavistuksen parempaa.

Heikossa valossa GS8:n kamera nostaa suljinajan useimmiten pisimmillään 1/10 sekuntiin, jonka jälkeen se alkaa korottamaan herkkyyttä. Vain kertaalleen erittäin pimeissä olosuhteissa saimme kameran venyttämään automaattitilassa suljinajan 1/4 sekuntiin. Herkkyys nousi korkeimmillaan ISO-arvoon 1250.

Kokonaisuudessaan Galaxy S8 -mallien kamerat ovat tasaisia suorittajia, joilla on varsin helppoa ottaa onnistuneita kuvia lähes olosuhteista riippumatta. Kyseessä ei ehkä ole kaikissa olosuhteissa markkinoiden absoluuttisesti paras älypuhelinkamera, mutta kokonaisuutena tarkastellessa ollaan erittäin lähellä terävintä huippua.

 

Videokuvan laatu

Galaxy S8 –malleilla kuvattu 4K 30 FPS –video (ylimmäinen esimerkki) tallentuu MPEG-4 AVC –muodossa ja vajaan 50 Mbit/s bittivirralla. Ääni taltioituu stereona 48 KHz:n näytteenottotaajuudella ja 256 kbit/s laadulla. 1080p 60 FPS -laatuinen video (alimmainen esimerkki) tallentuu puolestaan hieman alle 30 Mbit/s bittivirralla ja samalla tallennusformaatilla. Videotallennukseen on nyt tarjolla sekä optinen että elektroninen vakautus kaikilla laaduilla. Miinuksena 4K- ja 1080p 60 FPS -tarkkuuksilla videon maksimipituus on rajattu 10 minuuttiin.

Videon laadussa ei ole suurta eroa viimevuotisiin edeltäjämalleihin, mutta se on kamerapuhelimien mittapuulla edelleen hyvälaatuisen, terävän ja luonnollisen näköistä. Tuulisessa säässä mikrofonit ottavat melko helkästi häiriötä, mutta emme valitettavasti päässeet kokeilemaan äänenlaatua meluisassa ympäristössä.

Alemmassa videossa kameran optisen vakautuksen toimintaa on testattu polkupyörän sarveen kiinnitetyn telineen avulla. Lisäksi digitaalista zoomausta testattiin asetuksilla 2x, 4x, 6x ja 8x (keskimmäinen esimerkkivideo). Elektronisen vakautuksen ollessa käytössä tiheä tärinä aiheuttaa videokuvaan paikoin jopa häiritsevän paljon ”hyllymistä” (esimerkkivideo), joka käy hyvin ilmi oheisessa videossa. Pelkän optisen vakautuksen ollessa käytössä efekti on vähemmän häiritsevä.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Samsung on uudistanut Galaxy S8 –mallien käyttöliittymää varsin raskaalla kädellä ja se edustaa nyt Samsung Experiencen versiota 8.1. Samsung siirtyi Touchwizistä Experience-nimen käyttöön Nougatin yhteydessä. Tiivistettynä uudistettu käyttöliittymä on aiempaa pelkistetymmän ja vaaleamman näköinen. Esimerkiksi kuvakkeissa on siirrytty yksiväriseen taustaan ja viivoista muodostuvaan ikoniin. Samsung Experiencen ”alla” on Androidin 7.0 Nougat –versio, jonka olisi jo tässä vaiheessa vuotta toivonut olevan uudempaa 7.1.x-versiota. Kokonaisuus on kattavasti kustomoitu, eikä Androidin vakioulkonäöstä ole jälkiä muualla kuin Googlen muutamassa omassa sovelluksessa. Perussovellukset Samsung on korvannut omilla toteutuksillaan ja kylkeen on lisäksi esiasennettu viisi Microsoftin sovellusta, joita ei saa poistettua puhelimesta.

[responsive-slider id=6979]

Käyttöliittymän useimmissa keskeisimmissä ominaisuuksissa on tapahtunut muutoksia ainakin visuaalisen ilmeen suhteen. Kotinäkymässä suurin uudistus on sovellusvalikon toteutus, joka aukeaa nyt pystysuunnassa pyyhkäisemällä aivan tuoreimpien vakio-Androidien tapaan. Ratkaisu on yllättävän toimiva ja vapauttaa samalla alariviltä yhden kuvakepaikan. Halutessaan käyttäjä voi kytkeä perinteisen valikkokuvakkeen takaisin käyttöön. Myös kuvakkeiden hallintaa on uudistettu, sillä nyt kuvaketta hetken painamalla sen yläpuolelle ilmestyy valikko, jonka kautta onnistuu mm. sovelluksen asennuksen poistaminen tai lepotilaan asettaminen.

Ilmoitusvalikko on entistä pelkistetymmän näköinen ja ilmoitukset niputtuvat nyt Android Nougatin tyyliin sovelluskohtaisesti yhteen. Asetusvalikko on jaottelultaan aiempaa selkeämpi, sillä eri alavalikoita on niputettu aiempaa aggressiivisemmin yhteen. Moniajonäkymä on vakio-Androidia monipuolisempi, sillä jaetun näytön näkymän tilaan siirryttäessä toisesta sovelluksesta voi myös rajata näytettäväksi vain halutun tietyn alueen tai sovellusikkunasta voi tehdä kelluvan version.

[responsive-slider id=7021]

Samsungin voimakkaasti markkinoima Bixby-virtuaaliavustaja on Suomen markkinoilla toistaiseksi varsin torso. Monet siihen liittyvät ominaisuudet, kuten ääniohjattava avustaja, eivät ainakaan vielä hetkeen tule toimimaan Suomessa ja suomen kielellä.

Näkyvin Bixby-ominaisuus on puhelimen kyljestä löytyvää pikanäppäintä painamalla tai kotinäkymästä oikealle pyyhkäisemällä avautuva Hello Bixby –näkymä, joka sisältää päivänajan ja sijainnin mukaan muuttuvia kortteja. Näkymässä on tarjolla mm. säätietoja, useimmin käytettyjä sovelluksia, Bixbyä tukevien sovellusten pikatoimintoja, S Healthin tietoja, kalenterimuistutuksia katsotuimpien nettisivustojen linkkejä. Käyttäjä voi halutessaan poistaa kortteja tai ankkuroida mieluisimpia näkymän yläreunaan.

Joidenkin käyttäjien tarpeeseen Bixby-näkymä saattaa olla jo nykymuodossaan hyödyllinen, mutta sitä tarvitsemattomien käyttäjien kannalta on harmi, ettei ominaisuutta voi halutessaan kytkeä pois päältä.

[responsive-slider id=7022]

Viime vuonna Galaxy S7 edgen yhteydessä nähty Edge Display –ominaisuus löytyy myös uusista Galaxy S8 –malleista. Kyse on siis näytön reunassa näkyvästä pienestä korvakkeesta, josta pyyhkäisemällä avautuu eri välilehdistä koostuva pikatoimintojen valikko. Valikon sisältöä voi kustomoida ja lisää paneeleita saa ladattua Samsungin sovelluskaupasta.

Uutena ominaisuutena Edge Displayhin liittyy ”reunan valaistus” –toiminto, joka valaisee näytön reuna-alueet, kun valittuihin sovelluksiin liittyen tulee ilmoituksia. Näytön ollessa päällä näytön reunat vilkahtavat värillisen kehyksen muodossa ilmoituksen saapuessa ja näytön ollessa pois päältä sama väriefekti näkyy kiinnittäen käyttäjän huomion pelkkää ilmoituslediä tehokkaammin.

[responsive-slider id=7023]

Sormenjälkitunnistuksen ohella uusina lukituksen avausmahdollisuuksina Galaxy S8 –mallit tukevat sekä iiristunnistusta että kasvojen tunnistusta. Molemmat ominaisuudet on kytkettävä erikseen päälle ja laitteelle on opetettava käyttäjän silmien tai kasvojen tunnistetiedot. Molempia tunnistusmuotoja ei voi käyttää samaan aikaan, vaan käyttäjän on valittava asetuksista jompikumpi. Sen sijaan sormenjälkitunnistin toimii yhdessä kummankin kanssa. Iiristunnistin on uusista tunnistusvaihtoehdoista selvästi turvallisempi ja sitä voi hyödyntää myös muussa tunnistautumisessa, kuin puhelimen lukituksen poistossa. Valitettavasti kuten jo aiemmin totesin, iiristunnistus ei toiminut aivan halutulla nopeudella ja luotettavuudella, eikä kasvojentunnistuksestakaan ollut nopean sormenjälkitunnistimen voittanutta.

[responsive-slider id=7232]

Etenkin suuremman Galaxy S8+ -mallin käyttäjien apuna on edelleen aiempien vuosien malleista tutut aputoiminnot yhden käden käyttöä varten. Käyttöliittymä tarjoaa kuvaruutunäppäimistön koon mukauttamisen sekä painottamisen näytön toiseen reunaan. Lisäksi asetuksista voi kytkeä päälle ruutunäkymän kutistustoiminnon, joka aktivoidaan pyyhkäisemällä näytön jommasta kummasta alakulmasta yläviistoon.

Vuosi sitten esitellystä Game Launcher -ominaisuudesta on tarjolla alkuvuodesta esitelty uusi versio, joka sisältää pieniä uudistuksia ja parannuksia. Käyttäjä voi halutessaan keskittää kaikkien pelien kuvakkeet Game Launcher -valikkoon, joka sisältää myös pelaamiseen liittyviä käteviä asetuksia, kuten hälytysten ja navigointipainikkeiden vahinkopainallusten estämisen pelaamisen aikana. Game Tools -asetusvalikon saa halutessaan avattua myös pelin ollessa käynnissä ja käyttäjälle tarjotaan työkalut näyttökuvien ja näyttövideon ottamiseen. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus pelin sovittamiseen halutulla tavalla näytön 18,5:9-kuvasuhteen näytölle.

Suorituskyky

io-tech sai Galaxy S8- ja Galaxy S8+-testikappaleet käsiinsä huhtikuun loppupuolella viikko ennen laitteiden varsinaisen myynnin alkua. Testasimme Galaxy S8 –mallia jokapäiväisessä käytössä noin parin viikon ajan ja suurempi Galaxy S8+ -malli on vielä parhaillaan käyttötestissä tämän artikkelin julkaisuhetkellä. Molemmissa testilaitteissa oli koko testijakson ajan asennettuna 1AQC9-loppuinen ohjelmistoversio Androidin maaliskuun tietoturvakorjauksilla varustettuna. Testien aikana emme havainneet mitään ongelmia puhelimien toiminnassa.

Käytännön suorituskyvyn osalta GS8-mallit tarjoavat sitä, mitä vuoden 2017 lippulaivapuhelimelta saattaakin odottaa. Rinnakkain vertailtuna Galaxy S8 –mallit ovat silmin havaittavasti nopeampia sovellusten avaamisessa ja niiden välillä siirtymisessä Galaxy S7 edge –edeltäjään nähden. Huawei P10:een verrattuna erot olivat olemattoman pieniä ja vuoropäin kummankin laitteen eduksi.

Kuten uusimman sukupolven järjestelmäpiirillä varustetulta high-end-puhelimelta voikin odottaa, Galaxy S8 –mallien pelisuorituskyky osoittautui erinomaiseksi Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä sekä parhailla grafiikka-asetuksilla testattuna. Peleistä Asphalt osasi myös hyödyntää natiivisti näytön erikoisempaa kuvasuhdetta. Pidemmässä rasituksessa havaitsimme puhelimien takakuoren yläosan lämpenevän havaittavasti, mutta maltillisesti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Galaxy S8 –mallit suoriutuivat toisiinsa nähden identtisesti, kuten odottaa saattoi. Edeltäjämalli Galaxy S7 edgeen (Exynos 8890) verrattuna prosessoripuolen suorituskykyparannus on melko pieni (kuten valmistaja itsekin ilmoittaa), mutta grafiikkapuolella parannusta onkin tapahtunut selvästi, kuten 3DMark- ja GFXBench-tuloksista voi päätellä. Huawein Kirin 960 –piirillä varustettuun P10-huippumalliin nähden Galaxy S8 –mallit ovat parempia oikeastaan kaikissa muissa testeissä PCMarkia lukuun ottamatta. Etenkin grafiikkasuorituskyvyssä P10 jää selvästi jälkeen, vaikka sen näytön resoluutio onkin pienempi. Suorituskyvyn osalta tämän vuoden pahinta kilpailijaa, eli Snapdragon 835 –pohjaisia laitteita, ei vielä löydy Suomen markkinoilta, joten emme päässeet vertaamaan suorituskykyä omakohtaisesti sen suhteen.

Akunkesto

Kummankaan Galaxy S8 –mallin akun kapasiteetti ei ole kasvanut edeltäjämalleista, joka on ymmärrettävää viimesyksyisen Note 7 –fiaskon jälkeen. Kapasiteettilukemia voi kuitenkin pitää kohtalaisina puhelimien ulkomittoihin suhteutettuna. Näyttökokon verrattuna akkukapasiteetti on sen sijaan molemmissa malleissa pienen puoleinen.

 

Galaxy S8:n käytännön akunkestoa päästiin tarkkailemaan noin parin viikon testijakson ajan ja se osoittautui varsin yllätyksettömäksi suuntaan sekä toiseen. Kokonaisuudessaan GS8:n akunkeston todettiin sijoittuvan selkeästi markkinoiden parempaan puoliskoon.

Tyypillisen päivän (noin klo 8-24) aikana GS8:n 3000 mAh akku tyhjeni täydestä noin 50–70 %:n varaustasoon. Näytön päälläoloaika liikkui tällöin noin 1-2,5 tunnin välillä. Useampaan otteeseen testijaksolla puhelin selvisi yhdellä latauksella myös kahden päivän yli (kaikki kuvaajan vasemman reunan mittapisteet), jolloin akkua oli toisen päivän päätteeksi jäljellä noin 10–20 %. Kahden päivän aikana näytön päälläoloaika liikkui yleensä 2,5-3 tunnin haarukassa, ollen siis ehkäpä hieman keskitasoa kevyempää. Kertaalleen näytön päälläoloa kellotettiin kahdelle päivälle yli neljä tuntia. Aivan huoletta GS8:ia ei kuitenkaan uskaltanut käyttää yhdellä latauksella kahta päivää, vaan toisen päivän aamuna oli tarkastettava jäljellä oleva varaus sekä arvioitava tulevan päivän käyttöaktiivisuutta.

Galaxy S8+:n akunkestoa tutkittiin käytännön ympärivuorokautisessa käytössä vajaan parin viikon ajan. Kokonaisuudessaan akunkesto osoittautui keskimäärin hieman sisarmalliaan paremmaksi.

Tyypillisen testijakson päivän aikana akku tyhjeni pienemmän sisarmallin tapaan noin 50-70 %:n tietämille. Raskaammassa käytössä ja suuremmilla näytön päälläoloajoilla Galaxy S8+:n akku tuntui kuitenkin venyvän hieman pidemmälle. Parhaimmillaan akkua oli jäljellä neljän tunnin näytön päälläoloajalla päivän päätteeksi noin 30 %. Lisäksi Kahden päivän yli selvittiin kertaalleen jopa yli neljän tunnin näytön päälläoloajalla. Keskitasoisella tai hieman kevyemmällä käytöllä Galaxy S8+:n voikin luottaa selviävän melko ongelmitta kahden päivän yli.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelimien Always On Display –ominaisuus oli käytössä vain yöaikaan ja näytön resoluutio oli säädetty natiivitarkkuuteen (1440 x 2960).

Teimme molemmilla puhelimilla lisäksi muutaman käytännön virrankulutusta ja akunkestoa mittaavan testin, joista ensimmäinen sisälsi YouTube-videon pyörittämistä WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden kautta. Molemmat Galaxy S8 -mallit kuluttivat kyseisen tunnin aikana kahdeksan prosenttia akun varauksesta, eli laskennalliseksi toistoajaksi muodostuu 12,5 tuntia.

Toisena testinä toimi synteettinen pelikäyttöä simuloiva GFXBenchin akkutesti raskaampana Manhattan-versiona. Siinä Galaxy S8+ saavutti jopa yllättävän paljon (+25 %) pienempää sisarmalliaan paremman ajan. Myös kolmannessa testissä (PCMark Work 2.0 Battery test) plus-versio ylsi selvästi parempaan tulokseen noin 1,5 tuntia paremmalla ajalla.

Galaxy S8 –mallien mukana toimitettava Adaptive Fast Charging –pikalaturi ei ole nykymittapuulla markkinoiden tehokkaimmasta päästä, sillä sen maksimiteho on noin 15 wattia. Kilpailijoiden tehokkaimmat pikalaturit tarjoavat jopa 25 watin lataustehon.

Suoritimme akun latautumisnopeusmittauksen sekä 3500 mAh akulla varustetulle Galaxy S8+-mallille että 3000 mAh akulla varustetulle Galaxy S8:lle ja totesimme latautumisen tyhjästä täyteen ottavan melko lailla puolitoista tuntia. Puolessa tunnissa akkuun kertyy vajaa 40 % varaus ja tunnissa lukema on noin 75 %. Yleisenä huomiona latausnopeus pysyy lähes lineaarisena pidempään kuin monien muiden valmistajien puhelimissa ja hidas viimeinen latausvaihe alkaa vasta 90 %:n varausasteen jälkeen. Puhelimet lämpenivät ladattaessa vain hyvin maltillisesti.

Testasimme myös GS8-mallien langatonta latausominaisuutta parilla eri Qi-standardia käyttävällä laturilla ja sen todettiin toimivan moitteettomasti, joskin selvästi langallista latausta hitaammin.

Yhteenveto

Galaxy S –malliston uutuuksiin on hankala suhtautua muuten kuin suurin odotuksin, sillä onhan kyse markkinajohtajan uusimman sukupolven lippulaivamalleista. Galaxy S7 –mallit olivat yhdet parhaista viime vuonna julkaistuista älypuhelimista, joten senkin suhteen Galaxy S8 –malleilta on oikeus odottaa paljon.

Galaxy S8 –mallien yhteenvedossa on hyvä lähteä liikkeelle toteamalla, että kyseessä on fyysisesti erittäin upean ja pysäyttävän näköinen laite – etenkin etupuolelta katsottuna. Kyseessä on uusin evoluutioversio Samsungin pari vuotta sitten lanseeramasta muotoilulinjasta, mutta sulava, pyöristetty, lähes saumaton muotoilu tuntuu yhtenäiseltä ja istuu mukavasti kouraan. Takakuoressakaan ei ole suoranaisesti mitään vikaa, vaikka näkymä onkin pitkälti tuttu jo parin vuoden takaa. Rakenteen kruunaa IP68-suojaus, jonka myötä käyttäjän ei tarvitse liiaksi varoa puhelimensa kastumista.

Molempien GS8-mallien ehdoton kohokohta on suuri ja näyttävä Infinity Display –näyttö, joka ikään kuin sulautuu osaksi laitteen muotoilua ja rakennetta. Testijaksolla näytöt saivat aikaan suurta ihastusta monissa laitteita kokeilleissa. Eikä kyse ole pelkästä katseenvangitsijasta, vaan kyseessä on myös kuvanlaadultaan huipputason näyttö, joka on kapeiden reunojen ansiosta saatu puristettua poikkeuksellisen pieniin ulkomittoihin. Näytön osalta GS8:t ovat yksiä ensimmäisistä uuden aallon puhelimista ja muut valmistajat tulevat varmasti seuraamaan trendiä, joka muuttaa älypuhelimien ulkonäköä ja käytettävyyttä lähitulevaisuudessa.

Rautapuolella GS8-malleista ei myöskään löydy suuria heikkouksia, vaikka jotkut saattavatkin nyrpistellä hieman nenäänsä neljän gigatavun RAM-muistin kohdalla ja biometristen tunnistimien (sormenjälki ja iiris) toiminnassa olisi vielä parannettavaa. Euroopan markkinoilla käytössä oleva Exynos 8895 –järjestelmäpiiri tarjoaa markkinoiden terävintä kärkeä edustavaa suorituskykyä ja tuo merkittävän parannuksen erityisesti grafiikkasuorituskykyyn. UFS 2.1 –tallennustila on suorituskyvyltään älypuhelinmarkkinoiden huippua. Vaikka akkujen kapasiteettia ei ole onnistuttu kasvattamaan viime vuodesta, ei niiden tarjoamassa akunkestossa ole valittamista. Plussaa GS8:t ansaitsevat myös USB 3.1 –siirtonopeutta ja DisplayPortia tukevasta USB Type-C –liitännästä sekä langattoman latauksen tuesta.

Galaxy S8 –mallien kameraosastolla ei ole ehkä tapahtunut valtavaa kehitysaskelta vuoden takaiseen nähden, mutta kun otetaan huomioon valmiiksi erinomainen lähtökohta, voi myös kuvauspuolen todeta olevan kunnossa. Kamerasovellus on helppokäyttöinen ja takakamera tekee tasaisen hyvää jälkeä sekä päivänvalossa että hämärässä. Automaattitarkenteinen ja valovoimainen etukamera kuuluu myös kuvanlaadultaan markkinoiden parhaimmistoon. Pientä miinusta kuvauspuoli ansaitsee 4K-videon aikarajoituksesta sekä suurnopeusvideokuvauksen puutteesta. Kilpailijat pystyvät pistämään Samsungin huippumalleja paremmaksi lähinnä kaksoiskameroiden mahdollistavien toimintojen muodossa.

Ohjelmistopuolella Samsungilla on tarjota kattava ja merkittävästi uudistettu paketti, joka kuitenkin jakaa varmasti mielipiteitä käyttäjien kesken. Käyttöliittymän grafiikoita on kevennetty ja yksinkertaistettu, mutta siitä huolimatta kyseessä on aiempien versioiden tapaan varsin raskas kustomointi vakio-Androidin päällä. Hyvänä puolena Samsung UX –käyttöliittymä tarjoaa useita lisäominaisuuksia, joita ei Androidin perusversiosta löydy. Samsungin hehkuttama tekoälyä hyödyntävä Bixby-virtuaaliavustaja on ainakin toistaiseksi varsin yhdentekevä, sillä se ei vielä tue hienompia temppujaan Suomen markkina-alueella, eikä päivitystä ole tällä tietoa luvassa ainakaan vielä kuluvan vuoden aikana. Lisäksi on harmillista, ettei Bixbyä voi kytkeä halutessaan pois päältä.

Vau-efektin aikaansaavia tuotteita ei voi koskaan olla markkinoilla liikaa.

Kokonaisuudessaan Samsung on onnistunut luomaan toisena peräkkäisenä vuonna hienon lippulaivapuhelinkaksikon, jotka muodostavat erittäin tasavahvan kokonaisuuden ilman vakavia puutteita. Positiivista on, että Galaxy S8 –mallit herättävät myös tunteita sulavalla muotoilullaan ja upealla näytöllään, ilman että se on pois muilta osa-alueilta. Vau-efektin aikaansaavia tuotteita ei voi koskaan olla markkinoilla liikaa. Muilta osin Galaxy S8:t eivät ehkä tarjoa teknisesti mullistavia uudistuksia, mutta kokonaispaketti on siitä huolimatta erittäin vaikeasti päihitettävä. Muuten GS8-malleja voisi suositella lähes varauksetta, mutta vääjäämättä puheeksi tulee hinta, joka on etenkin +-versiossa erittäin suolainen. Jos rahalla ei ole väliä tai operaattorin osamaksuhinta miellyttää, niin antaa mennä! Muussa tapauksessa 150-250 euroa halvemmat kilpailijat esimerkiksi Huaweilta ja LG:ltä, OnePlussan tulevasta huippumallista puhumattakaan, kannattaa pitää edelleen myös harkinnassa.

 

Plussaa

  • Upea näyttö
  • Tukevan ja arvokkaan tuntuinen
  • Miellyttävästi käteen sopiva sulava muotoilu
  • Galaxy S8 sopii myös yhdellä kädellä käytettäväksi
  • IP68-suojaus
  • Suorituskykyinen Exynos 8895 –järjestelmäpiiri
  • USB Type-C –liitäntä USB 3.1 –nopeudella ja DisplayPort-tuella
  • Kameran kuvanlaatu ja käytön helppous
  • Mukana laadukkaat AKG:n kuulokkeet
  • Langaton lataus
  • Käyttöjärjestelmän kätevät lisäominaisuudet ja asetukset

 

Miinusta

  • Hinta
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Ei stereokaiuttimia
  • Sormenjälkitunnistimen huono sijainti ja heikko toiminta
  • Iiristunnistin ei toimi riittävän sujuvasti jokapäiväiseen käyttöön
  • Käyttöliittymän varsin raskas kustomointi
  • Lisäsovellukset, joita ei ole mahdollista poistaa
  • Bixby-avustaja on ainakin toistaiseksi Suomessa varsin rampautettu
  • Yli puoli vuotta vanha Android 7.0 –versio
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa

 

This site uses XenWord.
;