Testissä 5600 euron hintainen MSI Titan GT77 -pelikannettava Core i9-12900HX -prosessorilla, GeForce RTX 3080 Ti -näytönohjaimella ja 17-tuumaisella 4K-resoluution näytöllä varustettuna.

MSI Titan GT77 on varustettu tämän hetken suorituskykyisimmillä pelikäyttöön suunnatuilla mobiilikomponenteilla, jotka näkyvät laitteen ulkomitoissa, painossa, tehonkulutuksessa, lämpötiloissa ja melutasossa. Pelikannettava sijoittui kaikissa suorituskykytesteissämme taulukon kärkipaikalle niin hyöytöohjelmissa kuin peleissä. Lippulaivakannettava asettui piikkipaikalle myös hintansa osalta, sillä se maksaa Suomessa tällä hetkellä noin 5600 euroa.

Plussaa

  • Prosessorisuorituskyky
  • Pelisuorituskyky
  • Hyvä näyttö
  • Kattavat liitännät
  • Laajennettavuus (keskusmuisti & tallennustila)

Miinusta

  • Erittäin äänekäs täydessä rasituksessa
  • Prosessorin korkea lämpötila prosessorirasituksessa
  • Akunkesto varauksin
  • Hinta

Saimme MSI:ltä testiin heidän pelikannettavamalliston lippulaivan eli 5600 euron hintaisen Titan GT77:n, jonka 12UHS-malli on varustettu Intelin tehokkaimmalla Alder Lake -koodinimellisellä mobiiliprosessorilla eli 16-ytimisellä Core i9-12900HX:llä ja NVIDIAn tehokkaimmalla pelikäyttöön suunnitellulla mobiilinäytönohjaimella eli GeForce RTX 3080 Ti:llä. Näyttönä on 17-tuumainen 120 hertsin virkistystaajuutta tukeva 4K UHD -resoluution näyttö, muistia on varsin riittävät 64 gigatavua DDR5-4000 nopeudella ja tallennustilaa 2 teratavua.

Tutustumme tässä artikkelissa pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.

 

Kannettava on väriltään mattamusta ja kannen takaosassa on MSI:n logo, joka on RGB-valaistu, kuten myös takaosan tuuletusaukot. Kokonsa puolesta Titan GT77 ei ole siroimmasta päästä sillä laite itse painaa yli 3 kiloa ja siihen vielä mukana toimitettava massiivinen 330 watin virtalähde päälle.

  • Ulkomitat: 39,7 cm x 33,0 cm x 2,3 cm
  • Paino: 3,3 kg

Intel Core i9-12900HX on varustettu 8 suorituskykyisellä P-ytimellä ja 8 energiatehokkaalla E-ytimellä, joita on siis yhteensä 16 kappaletta. P-ytimet on varustettu Hyper-Threading-ominaisuudella, joten yhteensä käytettävissä on 24 säiettä. Intelin Turbo-kellotaajuus 12900HX:n P-ytimille on 5,0 GHz ja E-ytimille 3,6 GHz. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella 32 gigatavun DDR5-4000-nopeudella ja 32-32-32-63 muistilatenssilla toimivilla muistikammoilla eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Pelisuorituskyvystä vastaa NVIDIAn GeForce RTX 3080 Ti -mobiilinäytönohjain, jossa GA103-grafiikkapiiri toimii 3D-rasituksessa 1395 MHz:n Boost-taajuudella. GDDR6-muistit toimivat 16 Gbps nopeudella, jonka GPU-Z ilmoittaa 2000 MHz:n kellotaajuutena.

Todellisuudessa prosessorin P-ytimet toimi Cinebench R23-rasituksessa keskimäärin 3,7 GHz:n kellotaajuudella ja E-ytimet 3,0 GHz:n kellotaajuudella ja prosessorin lämpötila kipusi 95 asteeseen. Näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Cyberpunk 2077 -pelissä noin 77 asteeseen, todellisen kellotaajuuden pyöriessä maksimissaan noin 1700 MHz:ssä. Pelikäytössä prosessorin lämpötila oli maltillisempi 70 ja 80 asteen välillä ja P-ydinten kellotaajuus noin 4,0 GHz:iä.

Titan GT77:n näppäimistö on varustettu Steelseriesin Cherry MX Ultra Low Profile – mekaanisilla kytkimillä ja se on täysikokoinen, mutta numero- ja nuolinäppäimet ovat muita näppäimiä pienikokoisemmat. Näppäimistö on RGB-valaistu ja valaistus on täysin käyttäjän määriteltävissä joko ohjelmallisesti tai pikanäppäimin.

Laitteen oikeasta kyljestä löytyy yksi USB 3.2 Gen2 Type-A -liitin, kaksi USB Type-C (Thunderbolt4 / DP) -liitintä, miniDisplayPort -näyttöliitin, HDMI 2.1 -näyttöliitin ja RJ45-verkkoliitin. Vasemmassa kyljessä on virtaliitin, kaksi USB 3.2 Gen2 Type-A -liitintä, muistikortinlukija ja yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin. Laitteen takaosaan ei ole sijoitettu liittimiä, vaan se on omistettu täysin jäähdytykselle.

Pohjalevy on kiinni 11 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Testiin saapuneessa mallissa on peräti neljä M.2 SSD -liitintä, joista kolme on vapaana. Molemmat 32 gigatavun muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissa ja lisäksi kannettavasta löytyy kaksi vapaata muistipaikkaa eli muistikampoja saa kiinni yhteensä 4. Muistien päällä on suojana irroitettava alumiinikotelo.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Cyberpunk 2077 -pelissä. Lämpimin kohta oli noin 54 astetta ja se sijaitsi näppäimistön oikeanpuoleisessa osassa eli pelikäytössä vasen käsi on viileämmällä puolella.

 

Suorituskykytestit

Suorituskykyä vertailtiin prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Extreme Performance-tilassa, joka on käytössä oletusprofiilina.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

Ensisijaisena vertailukohtana käytämme Corsairin Voyager a1600 -pelikannettavaa, joka on varustettu AMD:n tämän hetken suorituskykyisimmällä mobiiliprosessorilla, AMD Ryzen 9 6900 HS:llä sekä AMD Radeon RX 6800M -mobiilinäytönohjaimella. Corsair Voyager a1600 -pelikannettavaan tutustumme tarkemmin seuraavassa pelikannettava-artikkelissa.

Cinebench R20 -testissä Titan GT77:n Intel Core i9-12900HX -mobiiliprosessori sai kaikkien ytimien testissä ylivoimaisesti parhaat pisteet toistaiseksi io-techissä testattujen pelikannettavien joukosta 8627 pisteellä, ollen noin 62 % suorituskykyisempi kuin AMD:n Ryzen 9 6900HS. Yhden ytimen testissä Core i9-12900HX sai myös vertailun toistaiseksi parhaan tuloksen 742 pisteellä, ollen noin 21 % suorituskykyisempi kuin Ryzen 9 6900HS.

Pidempikestoisessa Cinebench R23 -testissä Core i9-12900HX sai 21228 pistettä, ollen noin 63 % suorituskykyisempi kuin Ryzen 9 6900HS.

Shadow of the Tomb Raider -pelissä Full HD- resoluutiolla ja Highest-kuvanlaatuasetuksilla GeForce RTX 3080 Ti -mobiilinäytönohjaimella varustetun Titan GT77:n ruudunpäivitysnopeus oli 166 FPS, joka tarkoittaa AMD:n Radeon RX 6800M -mobiilinäytönohjaimeen verrattuna noin 20 % parempaa suorituskykyä.

Tomb Raideria tasaisemmin prosessoria ja näytönohjainta hyödyntävässä Cyberpunk 2077 -pelissä Full HD -resoluutiolla ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla Titan GT77 sai tulokseksi 90 FPS, joka on Radeon RX 6800M:llä varustettuun Corsair Voyager a1600:een verrattuna noin 34 % parempi tulos.

Titan GT77:n näytön omalla 3840×2160-natiiviresoluutiolla ruudunpäivitysnopeus Cyberpunk 2077:ssä parhailla säteenseurantaa hyödyntävillä kuvanlaatuasetuksilla oli 35 FPS:ää ja Shadow of the Tomb Raiderissa parhailla kuvanlaatuasetuksilla ilman säteen seurantaa 63 FPS:ää.

Myös 3DMark Time Spy -testissä uusi Titan GT77 vei kärkipaikan jokaisella osa-alueella, ollen AMD:n sisuskaluilla varustettuun Corsair Voyager a1600 verrattuna grafiikkatuloksessa noin 23 % suorituskykyisempi, prosessorituloksessa noin 31 % suorituskykyisempi ja yhteistuloksessa noin 24 % suorituskykyisempi.

Kahdella 32 gigatavun DDR5-4000-nopeudella toimivalla muistikammalla ja kahta muistikanavaa hyödyntäen luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat 60000 Mt/s paremmalla puolella ja latenssi oli 92,2 ns.

Kahden teratavun kokoisen M.2 NVMe SSD:n perättäinen kirjoitusnopeus ylitti 6500 Mt/s ja lukunopeus oli lähes 5000 Mt/s.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Huom! Olemme siirtyneet käyttämään pelitesteissä rasituksena Battlefield V:n sijaan Cyberpunk 2077:ää ja Handbraken sijaan Cinebench R23 -prosessorirasitusta. Edellisillä rasituksilla mitatut tulokset on merkitty kaavioon harmaalla.

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Cyberpunk 2077 -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Cinebench R23-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa kannettavan tehonkulutukseksi mitattiin 195 wattia ja Cyberpunk 2077:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 280 wattia. Näillä lukemilla Titan GT77:n tehonkulutus oli vertailumme toistaiseksi korkein.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Cyberpunk 2077 -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutaso oli sekä prosessori että pelirasituksessa yli 50 desibeliä eli erittäin äänekäs. Prosessorirasituksessa melutaso lähenteli jopa 60 desibeliä.

 

Akkukesto

Akunkestoa testattiin näytön mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä Google Chrome -selaimella. Huomioitava on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Silent, mutta kannettavassa on myös mahdollisuus käyttää Battery Saver -profiilia, jolloin käyttöön tulee integroitu näytönohjain ja akun kesto maksimoidaan.

Titan GT77:n akku kesti testissämme noin kaksi ja puoli tuntia sijoittuen akkukestonsa osalta vertailutaulukkomme viimeiseksi.

 

MSI Center -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla MSI Center -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Silent-, Balanced- ja Extreme Performance -profiileilla ja vertasimme niitä keskenään.

3DMark Time Spy -testissä Extreme- ja Balanced -profiilien suorituskyvyssä ei näy juuri merkittävää eroa Extreme-profiilin ollessa noin 5 prosenttia suorituskykyisempi. Silent-profiililla kannettavan suorituskyky tippui noin 20 prosentilla ja akun varassa etenkin näytönohjaimen suorituskyky tippui huomattavasti lisää eli näytönohjainriippuvaisten pelien pelaaminen akkuvirralla ei ole suositeltavaa.

Cyberpunk 2077:ssä Extreme-profiili oli Balanced-profiilia noin 6 prosenttia suorituskykyisempi ja Silent-profiililla suorituskyky tippui noin 30 prosenttia.

Suorituskykyisimmät Extreme- ja Balanced-profiilit olivat pelikäytössä erittäin äänekkäitä yli 50 desibelin lukemilla kun taas Silent-profiili oli nimensä mukaisesti miellyttävän hiljainen.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

120 hertsin virkistystaajuutta tukevan 17-tuumaisen IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 955:1, mustan tason ollessa 0,46 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 443 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,1 ja värilämpötilaksi 6800 Kelviniä.

Näyttöpaneeli kattoi 100 % sRGB-väriavaruudesta, 90 % AdobeRGB-väriavaruudesta ja 99 % DCI-P3 -väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Paneelin väritarkkuus oli hyvällä mallilla 2,03 Delta-E:n keskiarvopoikkeamalla, mutta tietyt harmaan sävyt sekä turkoosi ylittivät 3 Delta-E arvon.

 

Loppuyhteenveto

Testiimme saapunut MSI Titan GT77 (12UHS) on varustettu tämän hetken suorituskykyisimmillä pelikäyttöön suunnatuilla mobiilikomponenteilla, mutta se näkyy myös hintalapussa, joka on 5600 euroa. Kannettavan prosessorina toimii Intelin Core i9-12900HX -mobiiliprosessori ja näytönohjaimena NVIDIAn GeForce RTX 3080 Ti -mobiilinäytönohjain eikä keskusmuistin määrässäkään olla säästelty, sillä kannettavassa on kaksi 32 gigatavun DDR5-muistikampaa eli yhteensä 64 gigatavua. Jos syystä tämäkään muistinmäärä ei riitä, laitteesta löytyy paikka neljälle muistikammalle, joten keskusmuistin määrää on mahdollista nostaa aina 128 gigatavuun asti. Tallennustilasta vastasi 2 teratavun M.2 NVMe SSD ja myös tallennustilaa on mahdollista laajentaa kolmella M.2 SSD:llä lisää.  Näyttönä kannettavassa on 17-tuumainen 4K- eli 3840×2160-resoluution IPS-paneeli, joka tukee 120 hertsin virkistystaajuutta. MSI:n lippulaivakannettavan hinta Suomessa on tällä hetkellä noin 5600 euroa.

Titan GT77:n Core i9-12900HX -mobiiliprosessori oli suorituskykytesteissä ylivoimaisesti io-techissä toistaiseksi testatuista mobiiliprosessoreista suorituskykyisin, muttei ilman uhrauksia. Prosessori nimittäin toimi erittäin lämpimänä täydessä prosessorirasituksessa ja sen tehonkulutus oli myös io-techin testijoukon korkein. Prosessorin lämpötila pitkäkestoisessa Cinebench R23 -testissä kohosi noin 95 asteeseen ja pysyi siellä koko rasituksen ajan siitä huolimatta, että kannettavan jäähdytysjärjestelmä teki kaikkensa lähes 60 desibelin melutasolla.

Myös NVIDIAn GeForce RTX 3080 Ti -mobiilinäytönohjain oli tehokkain testaamamme mobiilinäytönohjain. Se oli 3DMark TimeSpy -testissä grafiikkasuorituskyvyn osalta 23 % suorituskykyisempi kuin AMD:n Radeon RX 6800M -mobiilinäytönohjain ja 13 % suorituskykyisempi kuin NVIDIAn GeForce RTX 3080 -mobiilinäytönohjain. Pelirasituksessa lämpötilat olivat maltillisemmat. Cyberpunk 2077:ssä näytönohjaimen lämpötila oli noin 77 astetta ja prosessorinkin lämpötila liikkui 70-80 asteen välimaastossa, mutta kannettavan tuottama melutaso oli edelleen yli 50 desibeliä eli erittäin äänekäs.

Luonnollisesti MSI Titan GT77 otti kaikissa suorituskykytesteissä kärkipaikan, samalla se otti myös kärkipaikan suurimpana meluntuottajana ja tehosyöppönä. Kannettavan melutaso putosi huomattavasti 37 desibeliin Silent-profiilia käytettäessä ollen kuitenkin edelleen varsin suorituskykyinen noin 30 % suorituskyvyn alenemalla. Korkean virrankulutuksensa takia akun kesto ei päätä huimaa, mutta sitä on mahdollista pidentää ottamalla kannettavan integroitu näytönohjain käyttöön RTX 3080 Ti:n sijaan.

Titan GT77:n 17-tuumainen 4K UHD -resoluution näyttö toisti testeissämme värejä laajalla skaalalla ja väritarkkuudetkin olivat suhteellisen kohdallaan.

 

Plussaa

  • Prosessorisuorituskyky
  • Pelisuorituskyky
  • Hyvä näyttö
  • Kattavat liitännät
  • Laajennettavuus (keskusmuisti & tallennustila)

Miinusta

  • Erittäin äänekäs täydessä rasituksessa
  • Prosessorin korkea lämpötila prosessorirasituksessa
  • Akunkesto varauksin
  • Hinta

 

This site uses XenWord.
;