Testasimme toukokuun puolivälissä esitellyn OnePlus 6 -älypuhelimen.

Pienestä ponnistanut ja edelleen älypuhelinmarkkinoiden suuriin tekijöihin nähden pieni kiinalainen OnePlus on onnistunut nostamaan itsensä Suomalaisen kuluttajan näkökulmasta varteenotettavimpien älypuhelinbrändien joukkoon kuluneiden neljän vuoden aikana. Me suomalaiset olemme saaneet olla etujoukossa tutustumassa laajemmin OnePlussan tuotteisiin, kiitos erityislaatuisen Elisa-yhteistyön, joka on nyt laajentunut myös Telian puolelle.

Tänä vuonna OnePlus esitteli viidennen sukupolven huippumallinsa hieman viime vuosia aiemmin, sillä julkistus tapahtui jo toukokuun puolivälissä Lontoossa. Uusi OnePlus 6 ei tarjonnut julkaisun yhteydessä suuria yllätyksiä, sillä useimmat tiedot laitteista oli jo vuotanut ennakkoon tai paljastettu valmistajan toimesta. Uutuus tulee markkinoille edelleen varsin hyvistä asemista, sillä suurien valmistajien kalliisiin huippumalleihin nähden sillä on erinomaiset lähtökohdat ja lähes pelkästään voitettavaa.

Viimevuotisiin OnePlus 5 ja 5T-malleihin nähden OnePlus 6:n lähtöhintaa on nostettu 20 eurolla, eli edullisin 6 & 64 Gt:n muistiversio kustantaa 519 euroa. RAM-muistin kasvattamisesta kahdeksaan gigatavuun sekä 128 Gt:n tallennustilasta pitää maksaa 569 euroa ja uudesta muhkeasta 256 Gt:n tallennustilasta 619 euroa. Vaikka hinnat ovat hieman nousseet, ovat ne edelleen äärimmäisen kilpailukykyisellä tasolla muihin vastaavilla ominaisuuksilla varustettuihin puhelimiin nähden. Samaan hintaluokkaan Suomessa Snapdragon 845 –piirillisistä puhelimista pääsee vain 499 euroon hinnoiteltu ZenFone 5Z sekä 579 euroon hinnoiteltu Xperia XZ2 Compact.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan OnePlus 6:een runsaan parin viikon käyttökokemusten pohjalta. Käymme artikkelissa läpi havaintoja mm. rakenteeseen, muotoiluun, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, akunkestoon ja suorituskykyyn liittyen. Pohjalle voi halutessaan lukaista heti julkistuksen jälkeen kirjoitetun ensituntumat-artikkelin, josta löytyy myös videoesittely puhelimesta.

Pakkaus ja oheistarvikkeet

OnePlus 6:n pakkaus on ulkonäöltään tuttu viime vuoden malleista. Valkoisen laatikon päällä on suurikokoinen numero kuusi ja pakkauksen sisärasia on väriltään kirkkaan punainen. Pakkaussisältöön kuuluu puhelimen ohella 20 watin (5 V, 4 A) pikalaturi, USB Type-C –kaapeli, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, tarroja, pikaohjeet sekä savunvärinen taipuisa silikonisuojakuori.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

OnePlus 6 on muuttunut ulkoisesti siinä määrin, että sen erottaa välittömästi viimevuotisista malleista. Etupuolella ”kuutosen” paljastaa lähes yläkulmiin asti ulottuva näyttö yläreunan lovella varustettuna ja taustapuolella on tapahtunut merkittäviä muutoksia kuorimateriaalin ja kameran sijainnin suhteen.

Vuosi sitten OnePlus 5 oli hieman jälkijunassa vanhan 16:9-kuvasuhteen näyttönsä osalta, mutta tänä vuonna OnePlus 6 on aallon harjalla laajan 19:9 näyttönsä kanssa. Kokonaisvaikutelmaltaan OnePlus 6 on tyylikäs puhelin, joka ei ole ehkä erityisen persoonallinen, mutta jonka ei myöskään tarvitse hävetä toteutuksen osalta kalliimmillekaan kilpailijoille.

OnePlus 6 on saatavilla Mirror Black-, Midnight Black- sekä Silk White (rajatusti) –väreissä. Ensin mainittu kiiltävänmusta vaihtoehto on tarjolla 64 ja 128 Gt tallennuskapasiteetilla, keskimmäinen mattamusta 128 ja 256 Gt kapasiteetilla ja viimeksi mainittu kulta-mattavalkoinen ainoastaan 128 Gt:n kapasiteetilla.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 155,7 x 75,4 x 7,8 mm
  • Paino: 177 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,8 %

OnePlus 6 on keskitasoa suurikokoisempi puhelin ja erityisesti näytön suuren koon vuoksi yhden käden käytössä saattaa esiintyä ongelmia näytön äärilaitoihin kurotellessa, sillä laitteen ohjelmisto ei tue kaikkia käyttöä helpottavia niksejä, kuten näkymän pienentämistä näytön alanurkkiin.

Vaikka OnePlus 6:n näytön halkaisija on kasvanut lähes 0,3 tuumalla, eivät laitteen ulkomitat ole kasvaneet oikeastaan lainkaan edeltäjämalleihin nähden. Suoritus on hyvä, sillä 5,5-tuumaisella näytöllä varustettu OnePlus 5 on lähes samankokoinen kuutosen kanssa.

Kuusituumaisella näytöllä varustettu edeltäjämalli 5T on 0,4 mm pidempi, 0,4 mm kapeampi ja 0,5 mm ohuempi kuin OnePlus 6. Kilpailijoista 6,2-tuumainen Asus ZenFone 5Z on 2,7 mm lyhyempi, 0,3 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi. Lähes tuplasti kalliimpi 6,2-tuumaisella näytöllä varustettu Galaxy S9+ on puolestaan 2,4 mm pidempi, 1,6 mm kapeampi ja 0,7 mm paksumpi.

Paino on kasvanut edeltäjään nähden 15 grammaa, mutta se on siitä huolimatta varsin hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa.

OnePlus toi heinäkuun alussa kauppoihin myös rajattuna eränä myytävän punaisen värivaihtoehdon, joka on tarjolla 8 & 128 Gt:n muistiyhdistelmällä 569 euron hintaan. Punainen versio eroaa muista värivaihtoehdoista ainoastaan ulkonäöltään – sen lasinen takakuori vaihtaa väriä punaisen sävyissä valaistuksesta riippuen ja kyljen metalliosat ovat metallinpunaiset. Lisäksi kameran ja sormenjälkitunnistimen ympärillä on käytetty kullanvärisiä yksityiskohtia. Kokonaisuus on varsin tyylikkään näköinen ja takakuoren efekti luo syvän vaikutelman. Etupuolelta laite on muiden mallien tapaan musta.

Kuten jo sanottua, OnePlus 6:n rakennetta on muutettu merkittävästi edeltäjämalleihin nähden – takakuoren materiaali on vaihtunut metallista Gorilla Glass 5 -lasiin. Yritys taustoitti muutoksia jo ennen laitteen virallista julkaisua, mutta perustelut jäivät käytännön osalta hieman vajavaisiksi.

Muotoilu on edelleen saman tyyppistä OnePlus 5T:n kanssa, vaikkakin laitteen kyljet eivät tunnu aivan yhtä ohuilta eikä kyljen ”horizon line” –kulma ole havaittavissa enää yhtä selvästi. Metallikehys on viimeistelty kiiltäväksi ja se ohenee laitteen kyljissä selvästi päätyjä kapeammaksi. Lasipintojen ja metallin sauma on viimeistelty hyvin ja etupuolella niiden välissä kulkee kapea lasia iskuilta suojaava muovilista.

Kokonaisuudessaan OnePlus 6:n laatuvaikutelma on hyvä, eikä eroja kalliimpiin kilpailijoihin nähden ole juuri havaittavissa. Rakenne on yhtenäinen ja jämäkkä, joskin puhelinta päädyistä hieman voimakkaammin väänneltäessä voi havaita hyvin pientä elämistä sekä rakenteen liimausten pientä natinaa.

OnePlus vihjaili ennakkoon kuutosen vedenkestävyydellä, joten julkaisun yhteydessä oli pieni yllätys, ettei laitteella olekaan virallista IP-suojausluokitusta. Valmistajan mukaan puhelimen rakenne on suunniteltu kestämään vesiroiskeita, kuten sadetta, sekä arkisia vahinkoja, kuten vaikkapa tiskialtaaseen putoamista vastaan, mutta takuu ei kata puhelimelle tapahtuneita kosteusvaurioita. Ulkomaiset sivustot, kuten iFixit, ovat jo todenneet purkuartikkeleissaan, että laitteen rakenteissa on käytetty vedeltä suojaavia tiivistyksiä mm. näytön ympärillä, näppäimissä, korttikelkassa, liitännöissä ja kaiuttimessa sekä mikrofoneissa. Puhelinta voi siis käyttää aiempaa huolettomammin pienten arkisten kastumisten suhteen, mutta varta vasten sitä ei silti kannata vedelle altistaa. Huuhtelimme puhelimen pariin otteeseen vesikraanan alla, eikä se ollut toimenpiteestä moksiskaan.

Suurin OnePlus 6:n rakenteellinen muutos on siis Gorilla Glass 5 –lasista valmistettu takakuori, joka on muotoiltu kaarevaksi pitkiltä sivuiltaan ja pyöristetty päistään. Takakuoren muotojen puolestaan puhelin istuukin kouraan mukavasti.

Suurin miinus alumiinista lasiin siirtymisessä on luonnollisesti kuoren rikkoontumisherkkyys. Vaikka OnePlus väittääkin kuutosen pärjänneen tehdyissä pudotustesteissä yhtä hyvin kuin edeltäjänsä, on puhdas fakta, että lasinen takakuori hajoaa kovalle alustalle pudotessa käyttökelvottomaksi huomattavasti alumiinia helpommin.

Lasikuoren viimeistely riippuu laitteen väristä, sillä Mirror Black on kiiltäväpintainen ja kaksi muuta vaihtoehtoa mattapintaisia. Testikappaleemme kiiltävä pinta on kolmikon herkin sormenjäljille ja valkoisessa värivaihtoehdossa ne näkyvät puolestaan vähiten. Mirror Black ei ole väriltään syvän musta, vaan ennemminkin sopivassa valossa tumman harmaaseen taittava sävy.

Lasikuoriselle puhelimelle tyypillisesti takakuoren pinta on kuivissa käsissä sekä monilla pinnoilla varsin liukas, mutta toisaalta rasvaisissa tai nahkeankosteissa sormissa pitävän tuntuinen.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

OnePlus 6:n keskeisimmät rautaominaisuudet ovat laitteen erittäin kilpailukykyisestä hinnasta huolimatta tämän vuoden huippumallien kärkitasoa. Qualcommin Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri on markkinoiden tämän hetken suorituskykyisin vaihtoehto, jota myös useimmat kilpailijat käyttävät kärkimalleissaan. Se sisältää neljä suorituskykyistä Kryo 385 Gold –suoritinydintä sekä neljä virtapihimpää Kryo 385 Silver –ydintä. Adreno 630 –grafiikkasuoritin tarjoaa tämän hetken parasta grafiikkasuorituskykyä mobiililaitteisiin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,8 GHz Kryp 385 Gold CPU, 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver CPU, Adreno 630 GPU, X20 LTE-modeemi)
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4X RAM
  • 64, 128 tai 256 Gt kaksikanavaista UFS 2.1 –muistia (128 Gt mallissa vapaana noin 113 Gt)
  • LTE Cat.16/Cat.13 (1024/150 Mbit/s), 4CA (carrier aggregation), 4x4MIMO, 256QAM, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4&5 GHz, Bluetooth 5.0, aptX & aptX HD -tuki
  • NFC, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo

Tallennustilavaihtoehtoja on aiemman kahden sijaan tarjolla nyt kolme kappaletta ja niistä suurinta 256 gigatavun mallia ei ole ollut aiemmin saatavilla. Valinnanvara on tervetullutta, sillä edes monista kalliimmista kilpailijoista (Galaxy S9, LG G7 ThinQ, HTC U12+) ei ole tarjolla 128 tai 256 gigatavun malleja. Testaamassamme 128 gigatavun mallissa tallennustilaa oli vapaana noin 113 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei OnePlus 6:ssa edelleenkään ole. RAM-muistia on riittävästi – edullisimmassa mallissa kuusi ja kahdessa kalliimmassa kahdeksan gigatavua.

Järjestelmäpiiriin integroidusta X20 LTE –modeemista ei ole hyödynnetty aivan täyttä potentiaalia, sillä maksimilatausnopeus on 1,2 Gbit/s sijaan 1 Gbit/s. Siitä huolimatta tuettu maksiminopeus on niin korkea, että sitä voi havitella Suomessa toistaiseksi vain harvoilla liittymillä ja hyvin rajatulla alueella. Nano-SIM-korttipaikkoja on kaksi kappaletta.

Näytön alapuolella on edelleen pieni kaistale, mutta se on selvästi pienempi kuin OnePlus 5T:ssä. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön puolella ja niiden järjestystä voi halutessaan muokata sekä painikkeet voi piilottaa kokonaan pois näkyvistä.

Lisäksi uutena ominaisuutena OnePlus tarjoaa pyyhkäisyeleet, jotka mahdollistavat navigointipainikkeiden poistamisen kokonaan näkyvistä. Tällöin kotinäkymään pääsee pyyhkäisemällä ylöspäin näytön alareunasta, moniajonäkymään pyyhkäisemällä ylös ja jättämällä sormen hetken näytölle sekä paluunäppäimen korvaa pyyhkäisy ylöspäin näytön alanurkasta. Eleet toimivat muutoin varsin hyvin, mutta itse totesin paluueleen aiheuttavan virhepainalluksia niissä tilanteissa, kun näppäimistö oli auki näytöllä. Tästä syystä kytkin eleet pois käytöstä parin päivän testauksen jälkeen.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu monokaiutin, USB Type-C-liitäntä sekä 3,5 mm:n ääniliitäntä. Kaiutin on äänenvoimakkuudeltaan ja –laadultaan hyvää keskitasoa ja mittasimme siitä 76,5 dBA:n äänenpaineen 30 cm etäisyydeltä. USB-liitäntä tukee vain 2.0-standardin mukaista siirtonopeutta, eikä siis tue myöskään DisplayPort-kuvaulostuloa. Perinteinen kuulokeliitäntä on simppeli juttu, joka kuitenkin puuttuu nykypäivänä monesta high-end-luokan puhelimesta.

OnePlus 6:n näytön koko on kasvanut 6,28 tuumaan ja kuvasuhde erittäin laajaan 19:9:ään. Näyttö perustuu edelleen AMOLED-paneeliin, joka on tarkkuudeltaan Full HD –tasoa. Läpimitta on kasvanut edeltäjästä vajaat 0,3 tuumaa. Näyttöä suojaava Gorilla Glass 5 –lasi on pyöristetty reunoilta ja pakkauksesta otettaessa sen pinnassa on esiasennettu suojakalvo. Näyttö tukee DCI-P3- sekä sRGB-kalibrointeja, jotka voi valita näytön asetuksista, mutta HDR-tukea näytöllä ei ole.

Näytön yläreunan lovi on leveydeltään karkeasti noin neljänneksen näytön kokonaisleveydestä ja korkeudeltaan noin 80 pikseliä. Loven voi halutessaan piilottaa näytön asetuksista, jolloin loven molemmille puolille tulee mustat palkit (ilmoituskuvakkeet näkyvät edelleen siinä) ja sisältö rajautuu sen alapuolelle. Sovellusten näyttämisen tai skaalaamisen suhteen loven kanssa ei havaittu mitään ongelmia.

Näyttöön liittyviä lisätoimintoja ovat yötila, lukutila, sammutus ja herätys kaksoisnapautuksella sekä puhelimen nostamalla aktivoituva vilkaisunäyttö. OnePlus paljasti hiljattain jättäneensä jatkuvasti päällä olevan vilkaisunäytön pois ominaisuuksista, koska sen todettiin sisäisissä testeissä kuluttavan liiallisesti akkua.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,28-tuumainen OLED –näyttöpaneeli (pyöristykset huomioiden 6,12”)
  • Diamond Pentile -alipikseliasettelu
  • 1080 x 2280 pikseliä, 19:9-kuvasuhde, 402 PPI
  • Tuki DCI-P3- ja sRGB-väriavaruuksille, 112 % NTSC-väriavaruus
  • 5D Gorilla Glass 5 –lasi
  • yötila, lukutila, nostaessa heräävä ilmoitusnäyttö

Kuvanlaadultaan OnePlus 6:n näytöstä ei ole suuremmin pahaa sanottavaa. Full HD –resoluutio ei pärjää tarkkuudessa markkinoiden parhaimmistolle ja lisäksi kriittisimmät kultasilmät saattavat tuntea ärsytystä Pentile-alipikseliasettelusta. Värintoisto on eläväistä mutta samalla haluttaessa myös realistista. Käyttäjä voi valita näytön asetuksista oletusasetuksen lisäksi automaattisesti mukautuvan tilan, DCI-P3- tai sRGB-kalibroinnin sekä manuaalisesti säädettävän värilämpötilan. AMOLED-tekniikalle tyypillisesti kontrastisuhde ja mustan toisto on huipputasoa.  Katselukulmat ovat laajat, eikä äärilaidoiltakaan katsellessa ole havaittavissa joillekin OLED-näytöille tyypillistä vihertymistä. Myös näkyvyys auringonpaisteessa on hyvä.

OnePlus 6:n yläpäädyssä on ainoastaan mikrofonin aukko ja muilta osin se on täysin umpinainen. Alert Slider –kytkin ja SIM-korttikelkka ovat vaihtaneet paikkaa keskenään, sillä korttikelkka sijaitsee nyt vasemman kyljen yläosassa. Valitettavasti korttikelkasta ei löydy edelleenkään muistikorttipaikkaa, vaan ainoastaan paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Korttikelkassa on pieni musta tiivistekehys, joka kielii laitteen vesisuojauksesta.

Kuten jo yllä todettiin, näytön yläpuolelle jäävä kaistale on minimoitu hyödyntämällä näyttölovea. Näytön yläreunan saarekkeeseen on sijoitettu kuuloke, sensorit, etukamera ja pieni monivärinen LED-merkkivalo. Kuulokkeen suojana on metallinen ritilä, joka estää varsin hyvin lian ja nukan kertymisen aukkoon.

Etukamera on teknisesti sama kuin viime vuoden malleissa, eli se käyttää 16 megapikselin Sony IMX 371 –sensoria (pikselikoko 1,0 um) ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi. Puhelin hyödyntää etukameraa myös näyttölukon avaamisessa nopeasti toimivan Face Unlock –toiminnon avulla. Etukameran kuvanlaatu on hyvää tasoa, joskin tarkimman mahdollisen lopputuloksen saamiseksi puhelinta ei kannata pitää liian kaukana kasvoista, jotta ne eivät joudu objektiivin tarkennusalueen ulkopuolelle.

Vaikka OnePlus 6:n takakuorimateriaali on vaihdettu lasiin, ei puhelimeen ole toteutettu langatonta latausta, joka olisi yksi harvoja teknisesti perusteltavia syitä lasin käyttöön.  Puhelimen sisällä sijaitsee sama 3300 mAh litium-polymeeriakku, joka oli käytössä myös OnePlus 5- ja 5T-malleissa. Se on nykypäivänä kapasiteetiltaan alempaa keskitasoa tämän kokoluokan puhelimeen.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee OnePlus 6:ssa edeltäjämallin tapaan takakuoressa, mutta sen sijainti on aavistuksen alempana ja muoto on vaihtunut pyöreästä neliskulmaisempaan suuntaan. Käytettävyyden kannalta tunnistimen sijainti on edelleen hyvä ja pienen syvennyksen ansiosta sen tunnistaa helposti myös näppituntumalla. Tunnistin toimii nopeasti ja varmasti, mutta jostain syystä se ei enää tue 5T:stä löytynyttä pyyhkäisyelettä ilmoitusvalikon avaamiseksi.

Laitteen oikean kyljen yläosaan sijoitettu Alert Slider –kytkin sijaitsee päinvastaisella puolella kuin aiemmin, joka on oikeakätisten kannalta hyvä muutos. Kytkimen tuntuma on hieman 5T:n kytkintä jämäkämpi ja myös sen toimintaa on muutettu hieman. Nyt alimpana vaihtoehtona on äänet päällä, keskimmäisenä värinä ja ylimmäisenä äänetön. Metallisten kylkipainikkeiden tuntuma ansaitsee myös erityismaininnan – ne ovat miellyttävän napakat ja vasteikkaat.

Kamera

Viime vuonna OnePlus 5 herätti kohua iPhonea muistuttavalla kamera-asettelullaan. Tänä vuonna kaksoiskameroiden asettelu on muutettu horisontaalisesta vertikaaliseksi ja sijoittelu vaihdettu keskelle takakuoren yläosaa. Ulkonäöltään toteutus on varsin geneerisen näköinen, mutta ei ainakaan enää muistuta suoranaisesti mitään kilpailevaa tunnettua mallia. Kamerat ovat muutaman millin kymmenyksen takalasin pinnasta kohollaan ja kaksois-led-salama on sijoitettu kyhmyn alapuolella lasin taakse.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin värillinen Sony IMX 519 -kuvasensori (1,22 um pikselikoko, 1/2,6” sensori), 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.7, OIS
  • 20 megapikselin värillinen Sony IMX 376K -kuvasensori (1,0 um pikselikoko, 1/2,8” sensori), 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.7
  • Tarkennustavat: PDAF, DCAF
  • Kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60&30 FPS, 1080p 60&30 FPS, super slow motion 1080p 240 FPS & 720p 480 FPS

OnePlus ei ole pistänyt OnePlus 5T:n kaksoiskameratoteutusta täysin uusiksi, vaan lähinnä hionut sitä parempaan suuntaan pienillä parannuksilla. Pääkameran tarkkuus on edelleen 16 megapikseliä, mutta se perustuu nyt uudempaan ja 19 % aiempaa suurempaan viimeisimmän sukupolven Sony IMX 519 –sensoriin. Sen parina käytettävä valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi on saanut nyt myös toivotun optisen kuvanvakaimen. Tarkennuksessa kamera hyödyntää vaiheentunnistusta sekä kahden kameran välistä kuvakulmaeroa.

Toinen takakamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja se perustuu edeltäjämallista tuttuun IMX 376K –sensoriin, joka on läpimitaltaan ja pikselikooltaan pääsensoria pienempi. OnePlus on hieman salamyhkäinen sen suhteen, mihin toista kameraa tarkalleen käytetään, mutta mitä ilmeisimmin sen kuvadataa hyödynnetään kuvanlaadun parantamisessa, zoomatessa ja syvyysterävyysefektin luomisessa. Kamerasovelluksesta löytyy pikapainike kaksinkertaiselle zoomaukselle, mutta kyse ei ole optisesta eikä valmistajan edustajan mukaan myöskään täysin häviöttömästä tavasta.

Kameran käyttökokemus on hyvin samankaltainen edeltäjämalli 5T:n kanssa. Kamerasovellus käynnistyy ja toimii nopeasti ja viiveettömästi. Tarkennus on nopea, mutta ei aivan markkinoiden parhaiden Dual Pixel –tarkenteisten tasoa. Heikossa valaistuksessa tarkennusaika venyy luonnollisesti pidemmäksi. Halutessaan kameran voi asettaa käynnistymään virtapainiketta kahdesti painamalla.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä ja toiminnot ovat pysyneet käytännössä muuttumattomina OnePlus 5T:n ajoista, jolloin OnePlus uudisti sovellusta laajemmin. Taustalla on kuitenkin ilmeisesti tapahtunut uudistuksia, sillä valmistajan mukaan Smart Capture –ohjelmisto parantaa kuvanlaatua taustalla ympäristön mukaan. Lisäksi OnePlus 6 käyttää uutta Advanced HDR –algoritmia, jonka tarkemmasta toiminnasta OnePlus ei kuitenkaan kertonut. Omien arvioideni mukaan OnePlus 6 hyödyntää entistä suurempaa prosessointitehoa monimutkaisemmalla kuvadatan käsittelyllä ja useamman eri otoksen kuvadataa yhdistelemällä.

Käyttöliittymä on asettelultaan ja toimintaperiaatteeltaan varsin selkeä ja helppokäyttöinen, mutta sisältää useimmat tärkeät toiminnot. Suljinpainikkeen vieressä sijaitsee pikavalinnat yleisimmille kuvaustiloille ja kuvaustilavalikkoon pääsee vasemmalle pyyhkäisemällä (pystyasennossa ylöspäin). Vasemman reunan pikatoiminnoista löytyy mm. oma painike HDR-tilaa varten, mutta viime vuoden malleista löytynyttä HQ-tilaa ei ole enää tarjolla. Pienenä kummallisuutena asetusvalikosta ei löydy lainkaan valintaa kuvan megapikselimäärälle, vaan käyttäjä voi ainoastaan valita käytettävän kuvasuhteen (4:3, 1:1 ja 19:9).

Manuaalikuvaustila löytyy valikosta Pro-tilan nimellä ja se tarjoaa kohtalaisen monipuoliset säädöt sekä histogrammin ja vaakatason osoittavan ”tähtäimen”. Suljinaikaa voi säätää välillä 1/8000 – 30 sekuntia, valkotasapainoa välillä 2300 – 7500 K, valotuksen kompensointia kahden aukon verran molempiin suuntiin (+2…-2), herkkyyttä ISO 100 – 6400 välillä sekä tarkennusta portaattomasti makrosta äärettömään. Halutessaan kuvat voi taltioida RAW-muodossa ja käytetyt asetukset tallentaa kahteen muistipaikkaan.

Nykytrendin mukaisesti OnePlus on varustanut kuutosen syvyysterävyysefektin tuottavalla kuvaustilalla, joka kantaa hieman hämäävästi pystykuva-nimeä. Taustan sumennus näkyy etsimessä reaaliaikaisesti ja kuvaaja aktivoida ihmisiä kuvatessa myös kaunistustoiminnon sekä uutena ominaisuutena tähti-, sydän- tai palloefektin sumennetun taustan kirkkaisiin kohtiin. OnePlus 6 käyttää kuvauksessa laajaa kuvakulmaa, toisin kuin muutamat kilpailijat.

Kuten edeltäjämalli 5T:ssä, myös OnePlus 6:n syvyysterävyysefekti toimii useimmissa tilanteissa varsin hyvin. Etsinnäkymässä efektin esikatselun rajaus saattaa mennä välillä pieleen, eikä kaikissa kuvissa reunojen rajaus ei onnistu aivan täydellisesti ja kohteen reunoilla saattaa olla havaittavissa pieni ”hehku”, mutta yleisesti ottaen automatiikka tunnistaa kohteet varsin hyvin ja tekee rajauksen ja sumennuksen useimmiten onnistuneesti ja kohtalaisen luonnollisesti. Kamera pystyy myös tulkitsemaan syvyyserot näkymän eri kohteiden välillä kohtalaisen hyvin, joka lisää efektin luonnollisuutta.

OxygenOS 5.1.6 –päivityksen myötä syvyysterävyysefekti tuli myös etukameraan (tekoälyn avulla toteutettuna) ja myös se tuntuisi toimivan melko hyvin.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 16 ja 20 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa OnePlus 6:n kamera tekee varsin hyvää ja miellyttävää jälkeä – parannusta 5T:hen nähden on tapahtunut. Värimaailma on samaan aikaan melko luonnollinen, mutta eläväinen. Puiden lehtien ja ruohon toisto on parantunut selvästi edeltäjämalliin nähden. Prosessointi tasapainottelee varsin onnistuneesti kohinan ja yksityiskohtien suhteen, eikä tee yksityiskohdista liian maalausmaisia. Dynamiikka on kamerapuhelimien mittapuulla erittäin hyvällä tasolla, eivätkä kuvat pala kovinkaan usein puhki. Hyvässä valaistuksessa herkkyyden lähtötaso on useampia kilpailijoita korkeampi ISO 100 ja automatiikka alkaa nostamaan sitä suljinajan pidentyessä 1/100 sekuntiin.

Heikommassa valossa OnePlus 6:n kameran kuvanlaatu on parantunut kokonaisuudessaan selkeästi edeltäjämalleihin nähden. Värit säilyvät melko heikossakin valossa kohtalaisen hyvin, kohina pysyy melko hyvin hallinnassa ja yksityiskohdat sekä terävyys säilyvät etenkin kokonaisuutta tarkastellessa varsin hyvinä. Valoa kamera onnistuu vangitsemaan hämäräkuviin riittävästi, mutta ei aivan yhtä paljon kuin esimerkiksi Galaxy S9.

Optisella kuvanvakaimella varustetuksi kameraksi OnePlus 6 käyttää hämäräkuvauksella pisimmilläänkin varsin maltillisia noin 1/10 sekunnin suljinaikoja. Herkkyys nousi automatiikan toimesta korkeimmillaan ISO 3200 –arvoon.

Koska OnePlus 6:n kamerasovellus tarjoaa pikanäppäimen kaksinkertaiseen zoomaukseen, vaikka kamerassa ei olekaan optista zoomia tai muutakaan virallista teknisesti digizoomia edistyneempää zoomausvaihtoehtoa, päätimme tarkastella zoomilla otettujen kuvien laatua verrattuna zoomaamattomiin otoksiin. Vertailukuvissa on nähtävissä 2x zoomatun kuvan pikselitason 415 x 500 rajaus sekä ilman zoomia otetun kuvan vastaava rajaus samaan kokoon skaalattuna. Jos zoomi käyttää muutakin kuin pelkkää digitaalista suurennosta, pitäisi zoomatun kuvan rajauksen näyttää paremmalta.

Ensimmäisessä päivänvalossa otetussa kuvassa rajausten välillä voi huomata vain pieniä eroja lähinnä 2x zoomatun kuvan kohinanvaimennuksen terävöinnin suhteen, mutta erot ovat silti niin pieniä, että otoksien perusteella zoomaus ei näyttäisi olevan juuri häviöllistä digizoomausta kummempi. Heikossa valaistuksessa erot ovat samantyyppisiä, mutta zoomatun kuvan kokonaislaatu ei ole juurikaan rajausta parempi. Valotuksessa on hieman eroa siitä luonnollisesta syystä, että zoomatun kuvan valotus on mitattu pienemmältä kuva-alalta, jonka valoisuus on ollut hieman erilainen.

Kokonaisuutena voidaan todeta, ettei kamerasovelluksen kaksinkertainen zoomaus tarjoa optisen zoomauksen laatua, vaan on ennemminkin helppo tarjolla oleva keino kauempien kuvauskohteiden rajaamiseen.

Vertailimme OnePlus 6:n kuvanlaatua pikaisesti edeltäjämalli OnePlus 5T:hen sekä hyvässä että heikossa valaistuksessa.

Hyvässä valaistuksessa OnePlus 6:n kuvat osoittautuivat värimaailmaltaan aavistuksen realistisemmiksi ja eläväisemmiksi, kohinanvaimennukseltaan ja yliverävöinniltään hieman vähemmän aggressiivisemmiksi sekä sen myötä yksityiskohdiltaan hieman paremmiksi.

OnePlus 6:lla otetut hämäräkuvat ovat kokemustemme mukaan selvästi edeltäjämallia terävämpiä, tarkempia ja värintoistoltaan monipuolisempia. Lisäksi heikossa valossa kuutonen pystyy onkimaan kuviin enemmän valoa. Kuvatietojen perusteella kuutonen pystyy käyttämään kuvissa selvästi edeltäjäänsä alhaisempia herkkyysasetuksia.

Kokonaisuudessa OnePlus 6:n kameran kuvanlaadussa on tapahtunut selkeä parannusaskel edeltäjään verrattuna.

Vertailimme kuvanlaatua myös 2x zoomauksen osalta ja vaikka kuutosessa toteutus onkin digitaalinen, on kuvanlaatu parantunut myös sen osalta jonkin verran. Havainnot ovat pitkälti samoja kuin ilman zoomia otetuissa kuvissa.

Paras OnePlus 6:n kameralla tallennettava videolaatuvaihtoehto on 4K-tarkkuus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella, joka alkaa olla standardi nykypäivän high-end-puhelimissa. Video tallentuu H.264-pakkauksella (High@L5.2, CBAC / 1 Ref frames) varsin hyvillä laatuasetuksilla korkealla 120 Mbit/s bittivirralla (4K 30 FPS 42 Mbit/s) ja 156 kbit/s stereoäänellä. 1080p 60 FPS videon bittivirta on noin 42 Mbit/s ja se tallentuu H.264-pakkauksella (High@L4.2) sekä 156 kbit/s stereoäänillä. 1080p 30 FPS videon bittivirta on noin 20 Mbit/s (H.264 High@L4).

Kuvanlaadultaan 4K-video on hyvää. Värintoisto on luonnollista, kuva erittäin terävää, liiketoisto 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella sulavaa ja dynamiikka hyvällä tasolla. Elektroninen kuvanvakautus on käytössä 4K- ja 1080p-tarkkuuksilla 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, mutta ei 60 FPS asetuksella. Sitä ei voi kytkeä manuaalisesti pois päältä, joka on kaksipiippuinen juttu, sillä tärinöiden poistamisen sivutuotteena elektroninen vakautus kaventaa hieman kuvakulmaa sekä heikentää hieman kuvan terävyyttä.

480 FPS 720p- ja 240 FPS 1080p -hidastusvideoita voi kuvata maksimissaan minuutin pätkän ja hidastettavan kohdan voi valita videolta jälkikäteen puhelimesta löytyvän muokkaussovelluksen avulla. Hidastus ei ole ehkä yhtä suuri, kuin Samsungin, Huawein ja Sonyn huippumalleissa, mutta OnePlus 6:n kahdeksan tai 16-kertainen hidastus riittää sekin varsin näyttävien pätkien tallentamiseen ja hidastuksen kohdistaminen jälkikäteen on huomattavasti helpompaa kuin kilpailijoissa. 480 FPS videota tallentaessa kannattaa huomioida, että kamera croppaa kuvaa lähes 2x zoomin veroisesti. Lisäksi kannattaa huomioida, että hidastuskuvan tallentaminen onnistuu lähinnä hyvässä valossa ja ulkona, sillä esimerkiksi halogeenivalaistus aiheuttaa kuvaan vilkkumista.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Softapuolella OnePlus lanseerasi OnePlus 6:n OxygenOS-käyttöliittymänsä uusimmalla 5.1.0-versiolla, joka on toteutettu Android 8.1 Oreon päälle. Muutokset edeltäjämallin viimeisimpään versioon nähden ovat melko pieniä ja kyseessä on edelleen maltillisesti vakio-Androidin pohjalta kustomoitu käyttöliittymä. Kuten OnePlus itsekin kertoo, yritys ei ole lähtenyt muuttamaan toimivaa, vaan täydentänyt sitä lähinnä hyödyllisillä optimoinneilla ja lisäominaisuuksilla.

Heti laitteen julkaisun jälkeen asensimme testilaitteeseemme tarjolle tulleen noin 350 megatavun kokoisen OxygenOS 5.1.3 –päivityksen ja noin viikkoa myöhemmin 66 megatavun kokoisen OxygenOS 5.1.5 –päivityksen. Aivan tämän artikkelin julkaisuhetkellä puhelimeen saapui 5.1.6-päivitys, joka toi mm. kamerasovellukseen pieniä uusia ominaisuuksia. Tällä hetkellä kesäkuun alkupuolella laitteessa on toukokuun tietoturvapäivitykset. Harrastajien kannalta positiivisena uutisena OnePlus tarjoaa myös mahdollisuuden asentaa Android P beetan kuutoseen. OnePlus ei ole antanut virallisia lupauksia päivitystensä suhteen, mutta esimerkiksi toissavuonna julkaistut OnePlus 3- ja 3T-mallit ovat saaneet toistaiseksi Oreo-päivityksen sekä melko ajantasaiset tietoturvakorjaukset.

Merkittäviä uudistuksia on softapuolella hyvin maltillisesti. Uutta on mm. paranneltu Gaming Mode –pelitila, joka tarjoaa uusina ominaisuuksina verkkoyhteyden käytön optimoinnin pelattavalle pelille. Elekomentojen osalta uutta on aiemmin tässä artikkelissa mainitut pyyhkäisyillä toimivat navigointikomennot, joilla voi korvata näytön alareunan navigointipalkin. Käyttöjärjestelmän nopeutta on optimoitu mm. sovellusten käynnistyksen kiihdytyksen, eniten käytettyjen sovellusten välimuistitoiminnon sekä ruudulla näkymättömien kuvapisteiden renderöinnin estävän ominaisuuden avulla.

Pienenä maininnan arvoisena seikkana OnePlus 6:sta löytyy Widevine L1 DRM -tuki, joka mahdollistaa Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden näyttämisen HD-tasoisena. Edeltäjämallista tämä oli jäänyt epähuomiossa puuttumaan.

Käyttökokemus on hyvin lähellä puhdasta Androidia, jota OnePlus on sujuvoittanut muutamilla näppärillä lisäominaisuuksilla, kuten kuvakepaketin vaihtamismahdollisuudella, mustalla käyttöliittymäteemalla, käyttöliittymän korostusvärin valinnalla, navigointipainikkeen kustomointiominaisuuksilla, halutuille sovelluksille asetettavalla silmiä säästävällä lukutilalla sekä ajastetulla sammutuksella ja käynnistyksellä. Androidin vakiokattaukseen nähden ylimääräisiä sovelluksia ovat ainoastaan OnePlus Community ja OnePlus Switch, jotka voi halutessaan poistaa näkyvistä.

Suorituskyky

Saimme 8 & 128 Gt:n muistimäärillä varustetun OnePlus 6 –testikappaleemme heti julkaisun yhteydessä ja pääsimme ottamaan laitteen testikäyttöön muutamaa päivää myöhemmin. Käytännön testijakson pituudeksi muodostui runsaat pari viikkoa. Testijaksolla puhelimeen asennettiin kolme päivitystä, joista on kerrottu tarkemmin käyttöjärjestelmä-kappaleessa. Puhelimen toiminnassa ei havaittu testijaksolla mitään ongelmia.

Käytännön toimintanopeudeltaan OnePlus 6:n käyttöjärjestelmä on huippunopea – ehkäpä nopein mitä olemme missään puhelimessa koskaan käyttäneet. Tuntuma käyttöliittymässä ja sovellusten välillä liikkuessa on todella välitön ja sujuva. Vertailimme käytännön nopeutta rinnakkain mm. Galaxy S9+:n, Huawei P20 Pron ja OnePlus 5T:n kanssa ja OnePlus 6 oli joukon nopein. Erot eivät toki tässä luokassa ole suuria, mutta ne menivät selvästi kuutosen eduksi. Edeltäjämalliin nähden merkittävin ero havaittiin sovellusten sulkeutumisnopeudessa.

Testasimme OnePlus 6:n pelisuorituskykyä aiemmista testiartikkeleistamme tutuilla PUBG Mobile, Gods of Rome,- Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä, joiden pyörittämiseen kuutonen tarjoaa aivan markkinoiden kirkkaimpaan kärkeen lukeutuvan suorituskyvyn, kiitos Snapdragon 845 –järjestelmäpiirin ja Full HD –tarkkuuden näytön. Pelikäytössä huomasimme takakuoren lämpenevän vain maltillisesti, mutta GFXBench-testiohjelman grafiikkarasitukseen pohjautuvaa akkutestiä ajettaessa takakuori lämpeni kauttaaltaan havaittavasti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri tarjoaa markkinoiden huipulle sijoittuvaa suorituskykyä, joka on linjassa muiden samaa piiriä käyttävien puhelimien kanssa. Antutu-tulos on paras toistaiseksi io-techissä mitattu ja myös muilla osa-alueilla kuutonen löi kärkipään tuloksia tiskiin. Oikeastaan ainoa selkeä selätysvoitto tuli Galaxy S9:ltä Geekbenchin yhden ytimen prosessorisuorituskyvyssä, mutta Samsungin Exynos 9810 –piirissä esiintyykin lähes kaikilla muilla osa-alueilla suorituskykyongelmia. Myös Huawein Kirin 970 –piiri jää selvästi kakkoseksi. Edeltäjämalli 5T:hen nähden suorituskykyparannusta on tapahtunut selvästi sekä prosessori- että grafiikkasuorituskyvyssä.

Akunkesto

Edeltäjämallin akunkesto oli melko hyvää tasoa, joten ennakko-odotuksemme akunkeston suhteen olivat varovaisen positiiviset myös kuutosen kohdalla. Akun koko on pysynyt samana ja näytön pinta-ala kasvanut, mutta toisaalta järjestelmäpiiri ja käyttöjärjestelmä ovat muuttuneet entistä virtapihimmiksi. Käytännössä OnePlus 6:n akunkesto osoittautui edeltäjänsä tapaan kohtalaisen hyväksi.

Testijaksolla OnePlus 6 päätyi varsin vaihtelevaan käyttöön, joka näkyy myös kuvaajassa tavallista suurempana hajontana. Sekaan mahtui yksi ulkomaanreissu roaming-yhteyksineen sekä muutama varsin vähäisen käytön päivä.

Tyypillisimmillään akku hupeni päivän aikana (~16 h) täydestä noin 50–60 %:iin näytön päälläoloajan liikkusessa 1,5-2 tunnissa. Eräänä erittäin aktiivisena päivänä puhelimella saavutettiin yli viiden tunnin näytön päälläoloaika ja akkua oli silti jäljellä lähes neljännes, joka poikkeaa jostain syystä muiden tulosten trendistä selvästi.

Yhdellä latauksella selvittiin myös kahden päivän yli useasti, jolloin akkua oli toisen päivän päätteeksi jäljellä 5-35 % ja näytön päälläoloaika vaihteli noin 1,5–3,5 tunnin haarukassa. Kolmenkin päivän käyttöaika yhdellä latauksella olisi saattanut onnistua alhaisella noin tunnin päivittäisellä näytön päälläololla.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Suoritimme OnePlus 6:lla myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin Galaxy S9, Huawei P20 Pro sekä edeltäjämalli OnePlus 5T.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tunnin aikana akun varaus laski kymmenellä prosentilla, joka tarkoittaa laskennallisesti noin kymmenen tunnin toistoaikaa. Edeltäjämalli 5T:n tulos oli tässä testissä paras mittaamamme ja kuutonen jääkin sille selvästi kakkoseksi. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloiva GFXBench Manhattan -akkutesti antoi OnePlus 6:lle noin 185 minuutin tuloksen, joka edustaa parempaa keskitasoa. Galaxy S9:n tulos on poikkeuksellisen hyvä. Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä OnePlus 6:n tulos on sen sijaan keskitasoa heikompi ja se häviää useimmille tämän vuoden high-end-puhelimille.

OnePlus on vaihtanut pikalatauksensa Dash Charge –nimen OnePlus Fast Chargeksi, mutta tekniikka on pysynyt täysin samana ja se on edelleen yksi markkinoiden nopeimmista ratkaisuista. OnePlus 6:n akku latautuu 20-wattisella (5 V, 4 A) laturilla tyhjästä täyteen vajaassa 1,5 tunnissa – 30 minuutissa akku täytyy tyhjästä lähes 60 %:iin ja tunnissa lähes 95 %:iin. Viimeisen viiden prosenttiyksikön lataaminen tapahtuu tuskallisen hitaasti runsaassa 20 minuutissa. Langattoman latauksen tukea ei valitettavasti löydy, vaikka lasinen takakuori sen nykyään mahdollistaisi.

Yhteenveto

OnePlus 6 ei ole aivan täydellinen high-end-puhelin, mutta sen ei tarvitsekaan olla, sillä hintalapussa on useamman satasen teknisesti keskeisiltä osin vastaavia laitteita edullisempi hinta. Kuutosesta puuttuu joitain kalliimmista puhelimista löytyviä ominaisuuksia, mutta vastaavasti OnePlus 6 tekee myös useamman asian paremmin kuin moni kalliimpi laite.

Rakenteeltaan OnePlus 6 ei häpeä yhtään useamman sata euroa kalliimpien high-end-puhelimien rinnalla. Sen design ei ehkä ole kaikkein omaperäisintä, mutta viime vuoden malleista on sentään menty parempaan suuntaan. Metallisesta takakuoresta lasiseen siirtyminen on harmillinen suuntaus, etenkään kuin ratkaisulle ei tunnu löytyvän kovinkaan pitäviä perusteluja ja lisäksi langatonta latausta ei ole lisätty varustukseen. IP-suojauksen puuttuminen on harmi, mutta mikäli valmistajan sanaan ja puhelimen purkukuviin on uskominen, rakenteesta löytyy kyllä arkea helpottava vesisuojaus.

Etupuolella katse kiinnittyy suureen ja kuvanlaadultaan hyvään AMOLED-näyttöön, jonka ulkopuolelle jäävät reunat ovat hyvin kapeat. Vaikka ulkomitat eivät ole juurikaan kasvaneet edeltäjämallista, on näytön koko hieman hankala yhden käden käyttöä ajatellen. Näyttölovi jakaa mielipiteitä, mutta fakta on, ettei siitä ole juuri mitään haittaa tavalliseen 18:9-kuvasuhteen näyttöön verrattuna – päinvastoin, ilmoituskuvakkeet saadaan pois näyttötilaa viemästä. Näyttö voisi olla tarkkuudeltaan QHD-tasoa, mutta Full HD –tarkkuuden käyttö on hyväksyttävä kompromissi kustannusten, akunkeston ja paremman suorituskyvyn vuoksi.

Rautapuolella tarjolla on tasaisen kova kattaus, joka mahdollistaa markkinoiden terävintä kärkeä edustavan suorituskyvyn. Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri yhdistettynä Full HD –näyttöön tarjoaa parhaimpiin lukeutuvaa suorituskykyjä, mitä Android-markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla. Myös prosessorisuorituskyky on terävintä kärkeä. Muistivaihtoehtoja on useita, joista käyttäjä voi valita mieleisenä. Perusmallin 6 Gt:n RAM-muisti on riittävästi ja kalliimpien mallien 8 Gt suorastaan yltäkylläisesti. 64 Gt:n tallennuskapasiteettivaihtoehtoa kannattaa harkita tarkkaan, sillä muistikorttipaikka ei kuulu varustukseen. Tallennuskapasiteettia tarvitseville 256 Gt:n versio on erittäin houkuttelevasti hinnoiteltu. Akunkesto on testiemme mukaan hyvää tasoa ja 3,5 mm ääniliitäntä sekä näppärä Alert Slider –kytkin ovat positiivisia asioita. Pikku miinusta tulee mm. stereokaiuttimien puuttumisesta.

Ehkäpä suurin yksittäinen parannus on tapahtunut kameraosastolla. Spekseiltään kaksoistakakamera ei eroa suuresti edeltäjistä, mutta kuvanlaatu on parantunut selkeästi ja kamera on nyt tasapainoinen suorittaja. Se ei ole ehkä kaikilla osa-alueilla markkinoiden huippujen, kuten Galaxy S9:n ja P20 Pron tasoinen, mutta kamera ei kuitenkaan tuota pettymystä. OnePlus 6:n kaksoiskameraratkaisun lopullinen merkitys jäi hieman mysteeriksi, mutta jos se on osatekijänä parantuneeseen hämäräkuvaukseen, olemme tyytyväisiä. Sen sijaan jos niin ei ole, olisimme mieluusti nähneet optisen zoomauksen mahdollistavan kakkoskameran. Pientä parannettavaa löytyisi edelleen mm. videokuvauksen asetuksista kuvanvakautuksen suhteen. Takakameran ohella myös etukamera on kuvanlaadultaan erinomainen.

Softapuolella OnePlussan toteutus on yksi markkinoiden parhaita. Pysytteleminen hienovaraisen näppärillä lisäominaisuuksilla höystetyssä lähes vakio-Androidissa on erittäin toimiva ratkaisu, johon harvat ovat tyytymättömiä. Lopputulos on selkeä ja huippunopea. Päivitysten suhteen OnePlus ei ole antanut kattavia lupauksia, mutta viimeaikoina nähdyn perusteella OxygenOS:n ohjelmistotuki on melko hyvällä tasolla.

Yhteenvetona OnePlus 6 tarjoaa sellaista vastinetta rahoille, ettei vastaavaan pysty Suomen markkinoilla kuin Asuksen kohta myyntiin tuleva ZenFone 5Z. Vaikka Asuksen lähtöhinta on pari kymppiä halvempi, saattaa OnePlus 6 tuntua monille turvallisemmalta vaihtoehdolta. Vajaan 600 euron hintaista Sony Xperia XZ2 Compactia lukuun ottamatta muut tämän vuoden high-end-puhelimet eivät pääse rahalle saatavassa vastineessa lähellekään OnePlus 6:tta. Pienistä puutteistaan huolimatta OnePlus 6 parantaa kokonaisuutena edeltäjäänsä nähden ja on ehdottomasti yksi suositeltavimmista puhelimista tämänhetkisillä älypuhelinmarkkinoilla. Siitä syystä myönnämme sille ”Toimituksen valinta” –kunniamaininnan.

 

Plussaa

  • Hyvä suurikokoinen AMOLED-näyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Suojattu vedeltä (joskaan ei virallista IP-luokitusta)
  • Loistava näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Erittäin suorituskykyinen Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri
  • Saatavilla kilpailukykyisesti hinnoiteltu 256 Gt muistivaihtoehto
  • Nopea pikalataus
  • Hyvä kameran kuvanlaatu ja käytettävyys
  • Hyvä etukameran kuvanlaatu
  • Kameran hyvät manuaalisäädöt ja RAW-kuvaus
  • 4K 60 FPS –kuvausmahdollisuus ja 480 FPS hidastuskuvaus
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • Huippunopeasti toimiva OxygenOS täydentää vakio-Androidin parhaita puolia
  • Erinomainen vastine rahoille

 

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Ei stereokaiuttimia
  • Ei virallista IP-suojausta
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Heikko värinä
  • Ei langatonta latausta lasisesta takakuoresta huolimatta
  • Kameran 2x zoomausominaisuus on häviöllinen
  • Videokuvauksessa kuvanvakautuksen käyttö ei käyttäjän päätettävissä

 

This site uses XenWord.
;