io-tech testasi Samsungin taittuvanäyttöisen Galaxy Fold -älypuhelimen.

Samsungin ja Huawein välillä on vallinnut tänä vuonna suorastaan hullunkurinen kilpajuoksu, jossa kumpikin valmistaja on joutunut lykkäämään ensimmäisten taittuvanäyttöisten älypuhelimiensa julkaisua toistuvasti.

Samsung julkaisi Galaxy Foldin virallisesti helmikuun 20. päivä järjestetyssä Unpacked-tapahtumassa ja laitteen piti alun perin tulla Suomessa saataville toukokuun 3. päivä, mutta lanseeraus peruttiin maailmanlaajuisesti viime hetkillä, kun lehdistökappaleissa havaittiin merkittäviä rakenteellisia puutteita.

Samsungin toimitusjohtaja DJ Koh myönsi myöhemmin yrityksen kiirehtineen liikaa laitteen julkaisua ja yritys teki Foldiin tarvittavat korjaukset kesän aikana. Samsung lanseerasi korjatun Foldin uudelleen syyskuun alussa Koreassa ja laite tuli Suomessa myyntiin lokakuun 18. päivä.

Galaxy Fold on Suomessa saatavilla valikoiduista Telian, Elisan ja DNA:n myymälöistä sekä Tammiston Gigantista Vantaalta. Puhelinta ei myydä etämyyntinä, eli laite luovutetaan käyttäjälle vain myymälässä käyttöopastuksen kera. Puhelimen suositushinta Suomessa on 2100 euroa ja siihen sisältyy Galaxy Buds –kuulokkeet sekä 12 kuukauden Samsung Fold Premiere Service -palvelupaketti, joka sisältää 24/7 auki olevan Fold Concierge -tukipalvelun sekä Care+ -vahinkovakuutuksen, joka korvaa vuoden aikana yhden tahattoman vahingon (kuten kosteusvaurio tai näytön vahingoittuminen) 130 euron omavastuulla.

Galaxy Gold vieraili io-techin ympärivuorokautisessa testissä lokakuun loppupuoliskolla kahden viikon ajan. Tässä artikkelissa tutustumme laitteen ominaisuuksiin sekä käyttökokemuksiin ja keskitymme erityisesti laitteen taittuvaan näyttöön.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy Foldin pakkaus poikkeaa jonkin verran Samsungin muun malliston linjasta. Paketissa on erillinen ulompi kuori sekä sisällä varsinainen tuotepakkaus. Pakkauksen toimitussisältö on tavanomaista laajempi, joka ei ole yllätys tämän hintaluokan puhelimesta puhuttaessa.

Mukaan on laitettu käyttöohjeet ja takuutiedot, aramidikuituvahvistetut suojakuoret, 15 watin pikalaturi, USB Type-C –johto, USB Type-A-adapteri tietojen siirtoon vanhasta puhelimesta, korttikelkan irrotustyökalu sekä langattomat Galaxy Buds –kuulokkeet.

Suojakuoret ovat paikalleen liimattavaa mallia, eli puhelimen molempiin puoliskoihin on oma liimapinnoilla varustettu suojakuorensa.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Monet valittavat nykypuhelimien olevan muotoilultaan ja ulkonäöltään lähes samanlaisia, mutta Galaxy Foldia kyseinen virsi ei ainakaan kosketa. Fold on rakenteeltaan ja toteutukseltaan kaikkea muuta kuin tavanomainen. Ensisilmäyksellä laite näyttää siltä, kuin yhteen olisi niputettu kaksi pitkulaista älypuhelinta.

Toisin kuin Samsungin muut viimeaikaiset huippumallit, Galaxy Foldia ei voi kutsua kovinkaan siroksi tai sulavalinjaiseksi. Ainakin omasta mielestäni laite kuitenkin näyttää luonnossa paremmalta kuin valmistajan tuotekuvissa ja videoilla.

Ensimmäistä kertaa käteen ottaessa huomio kiinnittyy paksuuteen, kapeuteen ja painoon. Nykymittapuulla Fold on erittäin paksu ja painava. Toisaalta parin viikon käyttöjakson aikana erikoiset ulkomitat sekä erityisesti suuri paino unohtuivat yllättävän nopeasti, enkä kokenut niiden olevan juurikaan haitaksi.  Omaan makuuni puhelimen paksuus jopa parantaa käyttömukavuutta ja laitteesta saatavaa otetta. Kyse on kuitenkin henkilökohtaisista tottumuksista ja joku voi hyvinkin kokea ulkomitat epämiellyttäviksi käyttää.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat:
    • Taitettuna: 160,9 x 62,8 x 15,7-17,1 mm
    • Avattuna: 160,9 x 117,9 x 6,9 mm
  • Paino: 276 grammaa

Foldin pituus on hyvin samaa luokkaa nykypäivän tavallisten älypuhelimien kanssa, mutta samalla laite on myös poikkeuksellisen kapea. Vertailun vuoksi Fold on peräti seitsemän milliä kapeampi, kuin Samsungin pienin high-end-malli Galaxy S10e. Vastaavasti pituutta on 3,3 mm enemmän kuin Galaxy S10+ -mallilla ja paksuus on suunnilleen kaksinkertainen muihin Samsungin huippumalleihin nähden.

Käytännössä Foldin ainoa tämänhetkinen kilpailija on Huawei Mate X, joka ei ole vielä saatavilla Euroopassa. Korkeussuunnassa Mate X on lähes samankokoinen Foldin kanssa – eroa on vain 0,4 mm. Leveyssuunnassa Fold on sen sijaan selvästi pienempi – suljettuna 15,4 mm ja avattuna 28,3 mm kapeampi. Paksuudessa Mate X vetää pidemmän korren – se on suljettuna peräti 4,5 mm ohuempi ja avattuna 1,5 mm ohuempi. Painoa Mate X:llä on 19 grammaa Foldia enemmän.

Hauskana kuriositeettina Galaxy Foldin ulkomitat ovat kohtalaisen lähellä vuonna 2004 julkaistua Nokia 9500 Communicator –mallia. Fold on 12,9 mm pidempi, 5,9 mm leveämpi ja 8,5 mm ohuempi. Painoa Foldilla on runsaat 40 grammaa enemmän.

Foldin rakenne tuntuu yleisesti ottaen varsin tukevalta ja laadukkaasti tehdyltä. Suljettuna laite on hyvin jämäkkä, eikä elä lähestulkoon yhtään. Myös avattuna rakenne pysyy jopa yllättävän tukevana, eikä elä merkittävästi mihinkään suuntaan. Toisin kuin Samsungin muut lippulaivamallit, Fold ei ole IP-suojattu monimutkaisesta taittuvasta rakenteesta johtuen. Laitteen hinta huomioiden kosteuden ja pölyn kanssa kannattaa siis olla erityisen tarkkana.

Laitteen kehys on kiiltäväksi viimeisteltyä alumiinia ja se on pyöristetty hieman kaikilta reunoiltaan. Ulkopuolen lasipinnat on muotoiltu kolmiulotteisesti reunoja kohti kaareviksi. Kokonaisuudessaan muotoilu on varsin pyöristettyä ja sulavaa. Muodot eivät kuitenkaan ole symmetriset, sillä saranapuolta peittää suojakotelointi ja samalta reunalta lasipinnat eivät myöskään ole pyöristettyjä.

Laitteen ollessa taitettuna takakuoreksi jäävä puoli on lasia ja testikappaleemme Space Silver –värissä valaistuksen mukaan sävyään vaihtavaa sellaista. Sävy vaihtelee sinertävän, violetin ja vihertävän välillä. Lasissa on utuisen kiiltävä efekti ja vaikka lasin pinta kerääkin jonkin verran sormenjälkiä, eivät ne erotu erityisen häiritsevästi. Myös kiiltäväpintaisiin kehyksiin jää hieman näkyviä sormenjälkiä. Lasipinnan pito on varsin tyypillistä – kosteammissa näpeissä melko hyvää, mutta kuivaa ihoa vasten liukas.

Kiinni taitettuna Foldin puoliskot eivät painu täysin toisiaan vasten, vaan niiden väliin jää saranapuolelle pieni rako. Tähän on syynä se, ettei sisäpuolen näyttöpaneelia pysty taittamaan täysin terävään kulmaan paperin tavoin, vaan paneelin täytyy jäädä taitoskohdasta pienelle kaarelle. Täten Fold on saranan puolelta noin 1,5 mm paksumpi kuin vastapuolen reuna.

Käsituntuman tai käytettävyyden kannalta raosta ei ole juuri haittaa, mutta se mahdollistaa pölyn ja lian pääsemisen näyttöpuoliskojen väliin. Testijaksolla totesimme puhelimen keräävän taskussa varsin hanakasti pientä pölyä ja nukkaa taskusta sisänäytön pinnalle ja näyttöä olikin useimmiten pyyhkäistävä tai puhallettava puhtaaksi pölystä puhelimen avatessa.

Foldin sisänäyttö aukeaa laitteen oikean kyljen puolelta. Puoliskoja pitää kiinni toisissaan varsin voimakas magneetti, jota ei kannata viedä lähelle esimerkiksi luottokortteja tai muita magneettikentälle herkkiä esineitä. Puoliskojen vetäminen irti toisistaan vaatii hieman voimaa, jonka jälkeen vastus kevenee ja sisänäyttö pääsee avautumaan varsin kevyesti hieman yli puoliväliin. Viimeiset noin 30 astetta vaatii jälleen hieman enemmän voimankäyttöä ja saranarakenne lukittuu varsin jämäkän tuntuisesti auki-asentoon. Ulkopuolen saranasuoja liukuu avattuna piiloon laitteen puoliskojen sisään.

Kokonaisuudessaan saranarakenne tuntuu laadukkaasti ja jämäkästi toteutetulta, eikä sen toiminnassa ollut testijaksolla mitään ongelmia. Valmistaja kertoo testanneensa mekanismin kestävän yli 200 000 avauskertaa. Monimutkaisessa toteutuksessa on käytetty toista sataa osaa. Suurin kysymysmerkki on, onko Samsung onnistunut suojaamaan saranan niin hyvin, ettei sen väliin pääse pidemmänkään käytön myötä toimintaa haittaavaa likaa. Parin viikon testijaksolla lian kanssa ei ollut ongelmia, mutta se ei toki kerro vielä mitään mahdollisista pidemmällä aikavälillä ilmenevistä ongelmista.

Sisänäyttöä suljettaessa on ensin ”voitettava” saranan lukituksen vastus, jonka jälkeen tarvittava voima pienenee ja loppuvaiheessa magneetti imaisee puoliskot yhteen vakuuttavalta kuulostavan pehmeän ”napsahduksen” saattelemana.

Sisänäyttö on mahdollista avata ja sulkea yhdellä kädellä pienen harjoittelun jälkeen, mutta suurempaa hyötyä siitä ei ole, sillä sisänäyttöä ei ole juurikaan mahdollista käyttää kovinkaan järkevästi pelkällä yhdellä kädellä.

Keväällä ensimmäisissä testeissä vaurioituneista lehdistökappaleista poiketen Samsung on parantanut sarana- ja näyttömekanismia muutamilta osin.

Alkuperäisen Fold-mallin näyttörakenteeseen nähden parannuksina Samsung on ulottanut näytön pinnassa olevan suojakalvon reunat reunoja kiertävän muovikehyksen alle, jolloin käyttäjä ei voi enää repiä irti näytön toiminnan kannalta oleellista kerrosta. Näytön kehykseen saranan kohdalle on lisätty pienet muoviset suojukset, jotka estävät osaltaan lian pääsyä saranrakenteen sisään. Lisäksi yritys suojannut näytön taitoskohtaa alapuolelta metallivahvikkeilla sekä suojannut saranamekanismia taustapuolelta suojateippauksin, jotka estävät ulkopuolisten partikkelien pääsyä saranan väliin. Parannukset vaikuttavat fiksuilta, mutta toistaiseksi on hankala arvioida onko rakenne nyt riittävän suojattu uusien ongelmien välttämiseksi.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Teknisesti Galaxy Fold vastaa melko pitkälti aiemmin tänä vuonna julkaistuja Galaxy S10- ja Galaxy Note10 –malleja sillä poikkeuksella, että järjestelmäpiirinä on valmistajan oman Exynos-mallin sijaan Qualcommin Snapdragon 855 –piiri, joita ei ole Suomessa Samsungin huippumalleissa nähty. Vaikka Samsung joutui lykkäämään Foldin julkaisua keväältä syksylle, ei se ole päätynyt päivittämään järjestelmäpiiriä uusimpaan Plus-versioon, joka tarjoaa hieman parempaa suorituskykyä.

Yhteyspuolella tuettuna on 1,2 Gbit/s latausnopeus LTE-verkossa, uusimman sukupolven WiFi 6 –tekniikka sekä Bluetooth 5.0. Suomessa myytävässä versiossa ei ole 5G-tukea, vaikka sellainen variantti ulkomailta löytyykin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
  • 12 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 512 Gt UFS 3.0 –muistia (vapaana noin 462 Gt)
  • LTE Cat.18 (1200/150 Mbit/s), 6CA (carrier aggregation), 4×4-MIMO, LAA, nano-SIM + eSIM
  • 11 a/b/g/n/ac/ax 2,4+5GHz, HE80, MIMO, 1024-QAM
  • Bluetooth 5.0, ANT+, NFC
  • GPS, Glonass, Beidou, Galileo

Foldista on tarjolla ainoastaan yksi muistivariantti, eikä muistien määrässä ole suoranaisesti kursailtu. RAM-muistin määrä on tämänhetkisten markkinoiden suurin, eli 12 gigatavua, joka riittää varmasti hyvin koko puhelimen tulevan elinkaaren ajan. Myös 512 gigatavun tallennustila on runsas ja se perustuu uusimman sukupolven UFS 3.0 –tekniikkaan. Teratavun tallennustilakaan ei tosin olisi kohtuuton pyyntö tämän hintaluokan puhelimeen, sillä Galaxy S10+:aan kyseinen vaihtoehto on tarjolla. Pieni miinus tulee järjestelmätiedostojen suuresta tilantarpeesta, sillä vapaana on 50 Gt vähemmän kuin nimellinen kapasiteetti antaa ymmärtää.

Kiinnostuneet voivat tehdä tarkemman tutkimusmatkan Foldin sisuskaluihin esimerkiksi iFixitin teardown-artikkelin lukemalla.

Galaxy Foldin ulkopuolen näyttö on läpimitaltaan 4,6-tuumainen Super AMOLED –paneeli, jonka tarkkuus on 720 x 1680 pikseliä. Näytön kulmat ovat melko loivasti pyöristetyt ja pyöristykset huomioon ottaen läpimitta pienenee 4,5 tuumaan.

Näytön ylä- ja alapuolelle on jätetty erittäin runsaasti tilaa ja lehdistökuvien pohjalta toivoin, että Samsung olisi venyttänyt näyttöä lähemmäs puhelimen ylä- ja alareunaa, mutta käytännön käyttökokemuksien jälkeen totesin, ettei laajakuvaisempi näyttö olisi ollut käytettävyyden kannalta kovinkaan toimiva ratkaisu. Sen sijaan pitkien sivujen reunuksia olisi vielä hieman varaa kutistaa, jolloin näytön sivusuuntainen ala olisi käytännöllisempi.

Foldin ulkonäytön ensisijainen tarkoitus on palvella yksinkertaisempia päivittäisiä käyttötarpeita, jotka eivät vaadi suurta näyttöpinta-alaa. Tällaisia ovat esimerkiksi puhelut, viestien lukeminen ja vastaaminen sekä ilmoitusten tarkistaminen. Ennakkoon pidin konseptia hyvänä, mutta heti puhelimen käyttöönoton jälkeen totesin näytön etenkin leveyssuunnassa hieman ahtaan tuntuiseksi. Hankaluuksia syntyi etenkin kirjoittaessa näppäimistön kapeuden kanssa. Päivien myötä ulkonäytön kokoon kuitenkin tottui jossain määrin ja myös käytettävyys parani kohtalaiseksi.

Ulkonäyttö ei tue lainkaan sisällön näyttämistä vaaka-asennossa, pois lukien videoiden toisto ja muut vaaka-asentoon pakotetut sovellukset, kuten pelit. Lisäksi ulkonäytön mukauttaminen on tietyiltä osin rajattua ja esimerkiksi kotinäkymän kuvakeruudukon koko ei ole muutettavissa.

Ulkonäytön sisältö avautuu automaattisesti sisänäytölle, kun puhelin avataan. Sovellus tarvitsee periaatteessa siirtymälle tuen, mutta ainakin kaikki käyttämämme kolmannen osapuolen sovellukset avautuivat ongelmitta ulkonäytöstä sisänäyttöön. Auki olevan sovelluksen saa siirtymään myös sisänäytöltä takaisin ulkonäyttöön, mutta ominaisuus pitää kytkeä asetuksista erikseen päälle sovelluskohtaisesti.

Ulkonäytön tekniset ominaisuudet:

  • 4,6-tuumainen Super AMOLED –näyttöpaneeli
  • 720 x 1680 pikseliä, 21:9-kuvasuhde, 399 PPI
  • Diamond PenTile -alipikseliasettelu
  • Gorilla Glass -lasi

Foldin sisältä aukeava päänäyttö on kiistämättä laitteen mielenkiintoisin ominaisuus. Kyseessä on taipuisaan muovipohjaiseen rakenteeseen perustuva Dynamic AMOLED –näyttö, jonka läpimitta avattuna on 7,3 tuumaa. Näytön resoluutio on 1536 x 2152 pikseliä, eli sen kuvasuhde on noin 3:4,2. Se tarjoaa älypuhelimen mittapuulla poikkeuksellisen suuren näyttöpinta-alan, jota löytyy noin 43 % enemmän kuin esimerkiksi 6,8-tuumaisella perinteisellä näytöllä varustetusta Galaxy Note10+:sta.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 7,3-tuumainen taipuisa Dynamic AMOLED –näyttöpaneeli
  • 1536 x 2152 pikseliä, 19:9-kuvasuhde, 362 PPI
  • Diamond Pentile -alipikseliasettelu
  • HDR10+-tuki

Kuvanlaadultaan Foldin taittuva näyttö on erinomainen, eikä häpeä juurikaan Samsungin muiden huippumallien AMOLED-näytöille. Kirkkaudessa näyttö ei pärjää markkinoiden parhaimmille AMOLED-näytöille, mutta etenkin automaattiasetuksella maksimikirkkaus on hyvällä tasolla.

AMOLED-näytölle tyypillisesti musta on oikeasti mustaa ja kontrasti erinomaisella tasolla. Myös värintoisto on näytöllä erittäin luonnollista, mutta samalla eloisaa. Näytön asetuksista on mahdollista valita väriprofiili kahden valinnaisen tilan (luonnollinen ja eloisa) väliltä ja eloisassa tilassa voi lisäksi hienosäätää värilämpötilaa ja värikanavia. Myöskään katselukulmissa ei ole valittamista.

Foldin näytön pintaa on ehkäpä helpointa kuvailla kiiltäväpintaisena muovikalvona. Näytön pinta tuntuu hieman vähemmän luistavalta kuin lasipintaiset näytöt ja se kerää myös hieman hanakammin sormenjälkiä. Näytön pintaa ei saa raapia tai painaa terävillä esineillä, eikä väliin saa suljettaessa myöskään jättää esineitä kuten kolikoita tai luottokortteja. Näytön pintaan ei saa myöskään liimata ylimääräisiä suojakalvoja. Testijakson aikana näytön pintaan ei ilmestynyt minkäänlaisia pysyviä jälkiä tai naarmuja. Pinnan tahatonta vahingoittamista hankaloittaa onneksi se, että näyttö on kuljetuksen aikana taitettuna suojaan puhelimen sisälle.

Avattuna näytön keskelle jää pieni kuopalla oleva ”ryppy”, joka on tarkasti tunnusteltaessa havaittavissa sormenpäällä, mutta joka ei haitannut ainakaan allekirjoittanutta käytännössä millään tavalla. Ryppy näkyy myös näyttöä sivulta katsottaessa tai näytön ollessa poissa päältä, mutta suoraan katsottaessa sitä on varsin hankala havaita, eikä siitä ole käytössä lähestulkoon minkäänlaista visuaalista haittaa. Näyttö tuntuu saranasauman kohdalta käytännössä yhtä tukevalta kuin muualtakin, sillä taustalla on taipuisa metallivahvike.

Tyypillistä älypuhelinnäyttöä selvästi leveämpi paneeli tarjoaa poikkeuksellisen käyttökokemuksen suurelle näytölle sopivaa sisältöä katsellessa. Esimerkiksi nettisivujen selaaminen on huomattavasti miellyttävämpää leveämmältä näytöltä ja sama koskee myös pelaamista. Myös videoiden katsominen on luonnollisesti sitä miellyttävämpää mitä suurempi näyttö on käytössä, mutta Foldin sisänäytön kuvasuhde ei ole erityisen edullinen videoiden katsomisen kannalta. Siitä huolimatta esimerkiksi YouTube-videoita katsellessa käytössä on hieman enemmän videopinta-alaa kuin vaikkapa Note10+:ssa (viimeisessä kuvassa). Maininnan arvoisena seikkana näytön ylänurkan lovi lohkaisee pienen palan sisällöstä videoita katsellessa ja pelejä pelatessa, mutta kokemustemme mukaan ongelma on lähinnä visuaalinen, eikä siitä ollut haittaa esimerkiksi pelisisällön suhteen.

Käytössä huomasimme sisänäytössä tietyllä sisällöllä havaittavissa olevan hyytelöefektin, joka tarkoittaa käytännössä silmin havaittavissa olevaa päivitysviivettä näytön eri puolilla. Esimerkiksi nettisivua edestakaisesti vierittämällä oli havaittavissa näytön puoliskojen reagoivan liikkeeseen hieman eri tahdissa. Kyseessä ei ole suuri ongelma, mutta se saattaa häiritä tarkkoja käyttäjiä.

Foldin alapäädyn tarjontaan kuuluu toinen kahdesta stereokaiuttimesta, mikrofoni sekä USB Type-C –liitäntä, joka tukee 3.1 Gen 1 –standardia tiedonsiirrossa. Stereokaiuttimet asemoituvat laitteen sivuille, kun vaaka-asentoon käännetyltä näytöltä katsellaan esimerkiksi videoita tai pelataan pelejä. Kaiuttimien äänenlaatu on markkinoiden parhaimmistoa, aivan kuten Galaxy S10- ja Note10-malleissa. Kaiuttimet tarjoavat yhden korkeimmista mittaamistamme maksimiäänenvoimakkuuksista (83 dBA 30 cm:n päästä) ja puhelimien mittapuulla hyvän matalampien taajuuksien toiston.

Navigointipainikkeet saa sijoitettua avatulla sisänäytöllä joko alareunan keskelle tai jompaankumpaan alanurkkaan, jolloin ne ovat paremmin peukalon ulottuvilla. Käyttäjä voi muokata navigointipalkin sijaintia ja näppäinten järjestystä asetuksista. Henkilökohtaisesti tykästyin oikean alanurkan sijaintiin, jossa painikkeet ovat kätevästi oikean käden peukalon ulottuvilla.

Yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan neljä antenniraitaa, mikrofoniaukko sekä toinen laitteen stereokaiuttimista. Lisäksi näytön oikeassa ylänurkassa sijaitsee runsaan kolmanneksen yläreunasta kattava lovi, joka pitää sisällään kaksi kameraa. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 10 megapikseliä ja sen parina on kahdeksan megapikselin syvyystietokamera. Käytännössä lovi vie noin 100 pikselin korkuisen kaistaleen näytön yläosasta, sillä sen vasen puoli on varattu ilmoitusriville.

Ulkopuolen lasikuoren ja näytön taakse on jaettu laitteen rauta kahteen puoliskoon. Kamerakyhmyllisen ”takakuoren” puolelle on sijoitettu pääpiirilevy sekä toinen kahdesta akusta. Ulkonäytön puoliskossa on puolestaan pienempi apupiirilevy sekä toinen akku ja kaiuttimet.

Samsung ilmoittaa Foldin kokonaisakkukapasiteetiksi 4380 mAh, joka muodostuu käytännössä kahdesta erillisestä akusta. Laitteen molempiin puoliskoihin sijoitettujen akkujen kapasiteetit ovat 8,22 ja 8,65 Wh, eli yhteenlaskettu kapasiteetti on kohtalaisen mukava 16,78 Wh. Samsung lupaa yhdellä latauksella jopa 13 tuntia nettikäyttöaikaa, 20 tuntia videotoistoaikaa, 47 tuntia puheaikaa (4G) tai 76 tuntia äänentoistoaikaa.

Ottaen huomioon puhelimen kahden akun toteutuksen, on hieman erikoista että Fold tukee vain 15 watin pikalatausta. Kahden akun järjestelmää olisi ollut helppo hyödyntää myös latausnopeuden tehostamiseen. Fold tukee myös 15 watin langatonta pikalatausta sekä 9 watin käänteistä langatonta latausta.

 

Kamera

Galaxy Foldin kameratekniikka on lainattu suoraan alkuvuodesta julkaistuista Galaxy S10 –malleista ja kolmoistakakamera on sijoitettu puhelimen ”takakuoren” ylänurkkaan pystysuuntaiseen kehykseen. Kehys on hieman kohollaan kuoren pinnasta, joten puhelin pääsee keikkumaan hieman pöydällä ollessaan. LED-salama on sijoitettu kamerakehyksen ulkopuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,4 um pikselikoko, 1/2,55-tuumainen kenno), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, vaihtuva f1.5-2.4-aukkosuhde, OIS, Dual Pixel -tarkennus
  • 16 megapikselin ultralaakulmakamera (1,0 um pikselikoko), 12 mm kinovastaava superlaajakulmaobjektiivi (123 asteen kuvakulma), f2.2
  • 12 megapikselin normaalikamera (1,0 um pikselikoko, 1/3,6-tuumainen kenno), 52 mm kinovastaava normaaliobjektiivi, f2.4, OIS, PDAF-tarkennus
  • High CRI LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 60 FPS, HDR10+, OIS + EIS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS 0,4 s, 1080p 240 FPS

Kuten jo mainittiin, Foldin takakamera on teknisesti identtinen Galaxy S10- ja S10+-mallien kanssa. Tarjolla on 12 megapikselin pääkamera 26 mm:n laajakulmaobjektiivilla, vaihtuvalla aukkosuhteella, Dual Pixel –tarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella.

Pääkameran tukena ovat 12 megapikselin normaali-/telekamera sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla. Telekamera tarjoaa pääkameraan nähden kaksinkertaisen zoomin sekä optisen kuvanvakaimen.

Videopuolella nykypäivän high-end-puhelimelle tyypillisesti tuettuna on 4K- ja 1080p-tarkkuudet 30 ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus 960 FPS 720p- ja 240 FPS 1080p –laaduilla. Lisäksi bonuksena kamera tukee HDR10+-videotallennusta 30 FPS ruudunpäivitysnopeuksilla.

Foldin kamerasovelluksen käyttöliittymä on tuttu Galaxy Note10 –malleista, joten suurin ero käyttökokemuksessa tulee Foldin näyttöjen koosta. Kameraa voi käyttää sekä ulkonäytöllä että sisänäytöllä, joista kumpikin on nykymittapuulla puhelinkameran etsimeksi poikkeuksellisen kokoisia. Ulkonäyttö on varsin pieni, mutta siitä huolimatta useimmat kuvaustilanteet hoituvat sillä ongelmitta ja ainakaan itse jaksoin vain harvoin nähdä vaivaa sisänäytön avaamiseksi valokuvaamisen takia. Sisänäyttöä käyttäessä etsinnäkymä on luonnollisesti poikkeuksellisen suuri, joka tarjoaa taulutietokonemaisen kuvauskokemuksen. Kuvaaminen sisänäytöllä vaatii lähtökohtaisesti kaksi kättä, sillä yhdellä kädellä ohjaamiseen kontrollit ovat suurella näytöllä epäkäytännöllisen kaukana.

Foldin kolme takakameraa tarjoavat kuvausmahdollisuuden kolmella eri polttovälillä. Ultralaajakulmakameran ja normaali-/telekameran polttoväliero on nelinkertainen. Oheisen gallerian kolme samasta kohdasta otettua kuvaa havainnollistavat kolmoiskameran kuvakulmien eroja.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Koska Foldin kameratoteutus perustuu samaan tekniikkaan kuin Galaxy S10+:ssä, emme analysoi tässä artikkelissa kuvanlaatua uudelleen yhtä tarkasti. Tarkemmat havainnot kuvanlaatuun liittyen voi käydä lukemassa io-techin aiemmasta Galaxy S10+ -artikkelista.

Lyhyesti voidaan kuitenkin myös tässä yhteydessä todeta, että kuvat näyttävät kokonaisuudessaan hyviltä ja dynamiikka ja värintoisto ovat erinomaisella tasolla. Prosessointi ylikorostaa jonkin verran kontrastia, joka näkyy yksityiskohtien tasolla. Lisäksi varsinainen yksityiskohtien toisto on parhaimpiin kilpailijoihin nähden hieman pehmeää.

Heikossa valossa Foldin pääkamera pystyy keräämään valoa varsin taidokkaasti valovoimaisen objektiivin, suurien pikseleiden ja optisen kuvanvakaimen ansiosta. Monissa tilanteissa kamera taltioi todellisia olosuhteita valoisamman kuvan, joten tiukan realistista jälkeä kaipaavien käyttäjien on kompensoitava kirkkautta kuvaustilanteessa alaspäin.

Kokonaisuudessaan Foldin pääkameran hämäräkuvien laatu on hyvää. Kokonaisuutena tarkasteltaessa kuvat näyttävät hyviltä, dynamiikka on hyvää ja värit taltioituvat kohtalaisen hyvin. Pikselitasolla voi havaita jonkin verran tasaista kohinaa ja se auttaa myös hieman säästämään yksityiskohtia. Pisimmillään automatiikka venyttää suljinajan 1/4 sekuntiin, joskin tyypillisesti aika nousee suurimmillaan 1/8 sekuntiin. Herkkyys nousee vain harvoin ISO 1250 –tason yli.

Foldin telekamera tekee hyvässä valaistuksessa hyvin käyttökelpoista ja pääkameraan nähden melko samantyylistä jälkeä. Heikossa valaistuksessa telekameran hyöty on sen sijaan varsin kyseenalainen, sillä se siirtyy käyttämään pääkameran kuvasta digitaalisesti rajattuja otoksia valon määrän laskiessa tietyn pisteen alle.

Samsungin 16 megapikselin ultralaajakulmakamera tarjoaa luokassaan varsin laajan 13 mm:n kinovastaavan polttovälin ja sen kuvanlaatu on luokkassaan markkinoiden paremmasta päästä. Kokonaisuutena kuvat näyttävät kohtalaisen hyviltä – värit taltioituvat eläväisinä ja dynamiikka on hyvää – mutta lähemmässä tarkastelussa voi huomata yksityskohtien tallentuvan melko pehmeinä.

Heikossa valossa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan, mutta tilanteesta riippuen sillä on mahdollista taltioida kokonaisuutena käyttökelpoisia kuvia, jotka eivät kuitenkaan kestä pikselitason tutkimista.

Foldin kamerasovelluksessa on tarjolla sama erillinen yökuvaustila, joka esiteltiin Note10:n myötä ja on tullut tarjolle päivityksenä myös Galaxy S10 –malleihin. Yökuvaustila kytkeytyy heikossa valossa automaattisesti päälle, jos kamerasovelluksen tekoälytunnistus on käytössä. Vaihtoehtoisesti yökuvauksen voi valita manuaalisesti kuvaustilalistauksesta.

toisissa tilanteissa se tuo taas mukavasti esiin tummissa kohdissa sijaitsevia asioita, lisää kuvissa näkyviä yksityiskohtia ja parantaa dynamiikkaa sekä värien toistoa. Samsungin toteutus ei kuitenkaan kirkasta kuvien yleisilmettä yhtä paljon kuin esimerkiksi Huawein huippumallit.

Aivan kuten Note10:n ja Galaxy S10 –mallien tapauksessa, Yö-tilan toimintaa kannattaa tutkia ja kokeilla – sitä ei voi suositella varauksetta kaikkiin tilanteisiin, mutta sopivissa olosuhteissa siitä saattaa olla hyvinkin apua.

Foldin kameran videokuvausominaisuudet ovat Samsungin muiden huippumallien tavoin markkinoiden parhaimmistoa. 4K-videon koko liikkuu pakkaustavasta ja ruudunpäivitysnopeudesta riippuen 28 ja 72 Mbit/s haarukassa. Ääni tallentuu stereona hyvälaatuisella 256 kbit/s bittivirralla.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja asetuksilla seuraavasti:

  • 4K 30 FPS H.264 48 Mbit/s High@L5.1 , CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 60 FPS H.264 72 Mbit/s, High@L5.2, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.265 28 Mbit/s, Main@L5.1@Main
  • 4K 60 FPS H.265 42 Mbit/s, Main@L5.2@Main

Videokuvan laatu on markkinoiden kärkipäätä – terävää, yksityiskohtaista, värintoistoltaan elävää, sulavaa ja dynamiikaltaan hyvää.

Optisesti vakautetuissa kameroissa optinen vakautus on luonnollisesti käytössä, jonka ohella elektroninen vakautus on automaattisesti päällä muilla paitsi 4K 60 FPS –tarkkuudella. 60 FPS videon tallentaminen ei myöskään ole mahdollista ultralaajakulmakameralla. Tarjolla on myös erikseen päälle kytkettävä ultralaajakulmakameraa hyödyntävä Super Steady –vakautustila (Erittäin vakaa), jota käyttäessä videon tarkkuus kytkeytyy kuitenkin automaattisesti Full HD 30 FPS –laadulle.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Vaikka kyseessä on yli 2000 euron puhelin, on käyttöjärjestelmänä valitettavasti edelleen ”vanha” Android 9 Pie –versio ja sen parina Samsungin One UI 1.5 -käyttöliittymäversio. Melko kattavasti vakio-Androidin alleen peittävän One UI:n ulkoasu on tuttu Note10-malleista, joskin sitä on mukautettu Foldin erikokoisille näytöille sopivaksi.

Sovelluskattaus perustuu pitkälti Samsungin omiin vakiosovelluksiin, mutta mukaan on ladattu myös perinteinen Googlen sovelluspaketti, joten toiminnoiltaan päällekkäisiä sovelluksia löytyy jonkin verran. Esiasennettuja kolmansien osapuolten sovelluksia on yhteensä kuusi kappaletta – Netflix, Facebook, Spotify sekä kolme Microsoftin sovellusta, joista osa ei ole kokonaan poistettavissa puhelimesta.

Testikappaleessamme oli asennettuna elokuulle päivätyt tietoturvakorjaukset ja lokakuun lopussa tullut noin 700 megatavun päivitys toi mukanaan lokakuun tietoturvakorjaukset. Sittemmin laitteen raportoidaan saaneen myös marraskuun tietoturvakorjaukset. Yleisesti Samsung on luvannut lippulaivamalleilleen kuukausittaiset tietoturvakorjaukset. Android 10 –päivitys on luonnollisesti tulossa laitteelle hieman myöhemmin, mutta valmistaja ei ole antanut sen suhteen vielä tarkempaa aikataulua. Viime vuosiin peilaten lienee todennäköistä, että päivitys tulee joulu-helmikuu-akselilla. Samsung on myös tyypillisesti tarjonnut huippumalleilleen kaksi suurta Android-versiopäivitystä.

Android 9 ei tue vielä natiivisti taittuvia näyttöjä, joten Samsung on joutunut rakentamaan tuen itse. Parin viikon käyttökokemuksien perusteella toteutus vaikutti toimivan varsin ongelmattomasti ja siirtyminen näyttöjen välillä toimi kaikissa tilanteissa kuten sen voi mielestämme odottaakin toimivan. Näytönvaihdon välillä käyttäjän ei tarvitse odotella sisällön siirtymistä näytöltä toiselle. Käyttäjä voi mukauttaa ulkonäytön ja sisänäytön kotinäkymät sekä kuvakkeiden että taustakuvan osalta erikseen, joten näytille voi asettaa esimerkiksi kummallakin näytöllä eniten käytettyjen sovellusten kuvakkeet.

Samsungin aiemmista malleista tuttu moni-ikkunanäkymä on optimoitu Foldin suurelle sisänäytölle mahdollistaen kolmen sovelluksen samanaikaisen näyttämisen näytöllä. Moni-ikkunatilan saa aktivoitua pyyhkäisemällä näytön oikeasta reunasta auki valikon, joka tarjoaa avattavaksi yleisimmin käytettyjä sovelluksia sekä laajemman sovelluslistan. Sovellusikkunoiden kokoa on mahdollista mukauttaa ja kuten esimerkkikuvassa, pääikkunassa voi jatkaa puhelimen käyttöliittymän selaamista sovellusten ollessa auki kahdessa muussa ikkunassa.

Myös Samsungin kelluvien sovellusikkunoiden käyttö on Foldin suurella sisänäytöllä hyödynnettävissä paremmin kuin tavanomaisilla kapeilla älypuhelinnäytöillä.

 

Suorituskyky

Galaxy Fold vieraili io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä lokakuun loppupuoliskolla parin viikon ajan. Laitteen toiminnassa ei havaittu testijaksolla mitään ongelmia.

Vaikka Foldin rakenteellinen toteutus poikkeaa varsin merkittävästi tavanomaisista nykypäivän älypuhelimista, tottui sen käyttöön varsin nopeasti. Aivan kuten valmistaja on suunnitellut, monet yksinkertaisemmat perusaskareet, kuten puhelut, viestintä ja lyhyet sosiaalisen median tarkistukset hoituivat pääosin pienemmältä ulkonäytöltä, kun taasen pidempiä käyttötuokioita varten oli luonnollista avata puhelin ja katsella sisältöä suuremmalta näytöltä.

Galaxy Foldin suorituskyky normaalikäytössä vastaa hyvin pitkälti Samsungin muita huippumalleja, eli emme havainneet hidastelua tai poikkeuksellisia viiveitä, vaan kaikki sujuu nopeasti ja sujuvasti, mutta markkinoilta löytyy silti vielä hieman nopeampiakin toteutuksia (mm. OnePlussalta).

Suuren sisänäyttönsä osalta Fold sopii erinomaisesti pelikäyttöön ja Snapdragon 855 –piirin suorituskyky tukee sitä erinomaisesti. Testasimme puhelimella mm. PUBG Mobile, Asphalt 9- ja Call of Duty Mobilea, jotka kaikki pyörivät sulavasti ja ongelmitta hyvillä kuvanlaatuasetuksilla. Etenkin monimutkaisemmilla kontrolleilla varustettuja pelejä pelatessa suuresta näytöstä on iloa, sillä peukalot peittävät huomattavasti pienemmän alan näytöstä. Fold lämpenee pidemmässä pelikäytössä pääosin toisesta puoliskostaan hieman, mutta ei häiritsevän paljon.

Samsung on varustanut järjestelmäpiirin kupariseen höyrykammioon pohjautuvalla jäähdytyksellä, joka siirtää lämpöä puhelimen metalliseen runkoon. Testasimme järjestelmäpiirin pidemmän rasituksen suorituskykyä CPU Throttling –sovelluksella, jossa prosessorisuorituskyky laski 15 minuutin aikana noin 80 %:iin maksimista, joka on melko hyvä suoritus. GFXBenchin akkutestissä grafiikkasuorituskyky laski puolen tunnin aikana portaittain ensin vajaaseen 90 %:iin ja lopulta vajaaseen 70 %:iin maksimista.

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokeiksi iPhone 11 Pro Maxin, Galaxy Note10+:n sekä OnePlus 7T Pron, joista kaikki edustavat markkinoiden suorituskykyisintä kastia. iPhone käyttää Applen omaa A13 Bionic –järjestelmäpiiriä ja sen testitulokset ovat eri käyttöjärjestelmästä johtuen suuntaa-antavia. Galaxy Note10+ käyttää Exynos 9825 –piiriä ja OnePlus 7T Pro puolestaan Foldiin nähden uudempaa Snapdragon 855+ -piiriä.

Galaxy Foldin suorituskyky ei tarjoillut testeissä yllätyksiä ja se sijoittuu varsin hyvin muiden Snapdragon 855 –järjestelmäpiiriä käyttävien puhelimien joukkoon. Suomessa myytäviin Exynos-piirillisiin Galaxy S10- ja Note10-malleihin nähden Fold tarjoaa kokonaisuutena hieman enemmän potkua. Grafiikkasuorituskyky asettuu hieman tavallisella Full HD –näytöllä varustettujen puhelimien alapuolelle, johtuen sisänäytön korkeammasta resoluutiosta. Toisaalta jos pelejä haluaa pelata HD-tasoisella ulkonäytöllä, on suorituskyky selvästi parempaa.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin aiempina vuosina io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Galaxy Foldin akun kapasiteetti on hyvin samaa luokkaa Samsungin Galaxy S10+- ja Note10+-mallien kanssa ja yleisesti ottaen isompien valmistajien lippulaivamallien keskuudessa kohtalaisen mukavan kokoinen. Foldin suurikokoinen sisänäyttö tuo kuitenkin yhtälöön suuren tuntemattoman muuttujan, sillä io-techissä ei ole aiemmin testattu taittuvalla näytöllä varustettuja puhelimia. Tästä syystä lähdimme testijaksolle kiinnostunein mielin ilman sen suurempia ennakko-odotuksia akunkeston suhteen.

Testijakson startattua kävi melko nopeasti selväksi, että Fold kykenee yllättävän hyvään akunkestoon ja pieksee sillä osa-alueella aiemmin testaamamme Galaxy S10+- ja Note10+-mallit, joiden akunkesto ei ole aivan akkukapasiteettiensa veroisia.

Testijaksolla Fold kohtasi ehkäpä hieman keskimääräistä kevyempää käyttöä, sillä useampana päivänä näytön päälläoloaika jäi 1-1,5 tunnin tasolle, jolloin akun varaustaso laski päivän aikana (~16 h) 60–70 %n tienoolle. Hieman aktiivisemmalla 2-3 tunnin käytöllä akun varaustaso laski noin 40–60 %:n haarukkaan.

Positiivisena yllätyksenä Foldilla selvittiin testijaksolla useampaan otteeseen kahden päivän yli ilman ongelmia. Parhaimmillaan näytön päälläoloaikaa kertyi kahden päivän aikana yli viisi tuntia ja akkua oli siitä huolimatta jäljellä noin 20 %. Parina päivänä sekaan mahtui myös hieman enemmän pelaamista, jolloin virrankulutus oli näytön päälläoloaikaan suhteutettuna suurempaa.

Yhteenvetona voidaan testijakson pohjalta todeta, että Galaxy Foldin akunkesto on kohtalaisen hyvää ja omien testiemme perusteella parempaa kuin Samsungin muissa huippumalleissa. Osasyy tähän on mitä ilmeisimmin järjestelmäpiiri, mutta toisaalta Foldin sisäpuolen näyttö on pinta-alaltaan suurempi. Riippuneekin lopulta melko paljon siitä, minkälainen suhde ulkoisen ja sisäisen näytön käytöllä on, sillä ulkonäyttö on puolestaan kooltaan varsin pieni. Puhelimen akunkäyttötilastot eivät valitettavasti osaa jakaa näytön käyttöä ulko- ja sisänäytön kesken.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella ja Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä. Puhelimen kumpaakin näyttöä käytettiin käyttötilanteen- ja tarpeen mukaan.

Ajoimme Foldilla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Testit ajettiin suurempaa sisänäyttöä käyttäen. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota striimattiin WiFi:n kautta tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella langallisten kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin seitsemän prosenttia tunnissa, joka on hyvä tulos ottaen huomioon Foldin sisänäytön koon. Laskennallisesti se tarkoittaa vajaan 14,5 tunnin toistoaikaa yhdellä latauksella. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Fold saavutti toistuvasti melko tarkalleen 200 minuutin tuloksen, joka on parempi kuin useimmilla muilla testaamillamme Snapdragon 855 -piirillisillä puhelimilla, mutta heikompi kuin Huawein huippumalleissa tai Galaxy S10+:lla. Tässä testissä keskeisessä roolissa on järjestelmäpiirin jäähdytys ja virranhallinta, eli mitä aggressiivisemmin piirin suorituskykyä rajoitetaan, osaltaan sitä todennäköisemmin puhelimen akku kestää pidempään. Paremman suorituskyvyn kääntöpuolena on luonnollisesti suurempi virrankulutus. Testin aikana grafiikkasuorituskyky tippui 68 %:iin maksimista. Pienemmällä ulkonäytöllä testattuna puhelin sai hieman paremman 244 minuutin tuloksen.

Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä Fold saavutti vajaan 9 tunnin tuloksen, joka on keskitasoa tänä vuonna testaamiemme high-end-puhelimien joukossa. Tulos on heikompi kuin Samsungin muilla huippumalleilla, johon on varmasti oma osansa suurikokoisella näytöllä, mutta toisaalta parempi kuin OnePlus 7T Prolla.

Galaxy Foldin mukana toimitettava 15 watin (9 V; 1,67 A) pikalaturi on yllättävän tehoton, ottaen huomioon puhelimen hintaluokka, akkutoteutus sekä Samsungin muista malleista löytyvät latausratkaisut. Galaxy Note10+ tukee peräti 45 watin pikalatausta, joten ei olisi kohtuutonta odottaa saman tekniikan löytyvän myös Foldista.

Niin tai näin, Foldin lataaminen onnistuu tehokkaimmillaan 15 watilla langallisesti ja langattomasti. Mukana toimitettavalla langallisella laturilla akun lataaminen tyhjästä täyteen otti testimme mukaan tunnin ja 50 minuuttia. Vertailun vuoksi Galaxy S10+:n lataaminen kestää samalla laturilla kymmenisen minuuttia vähemmän ja Note10+:n vastaavasti 25 watin vakiolaturilla vain tunnin ja viisi minuuttia.

15 watin langattoman latauksen tuki on nykyaikaa, vaikka markkinoilta löytyy muutamia vielä tehokkaampia vaihtoehtoja. Puhelin tukee myös käänteistä langatonta latausta, eli sitä voi käyttää latausalustana esimerkiksi mukana toimitettaville Galaxy Buds –kuulokkeille tai vaikkapa toiselle puhelimelle.

 

Yhteenveto

Samsung Galaxy Fold on pitkiin aikoihin mielenkiintoisin älypuhelinuutuus, jonka allekirjoittanut on testannut. Älypuhelinmarkkinoilla nähdään varsin harvoin oikeasti merkittäviä tekniikan kehitysaskeleita, mutta Foldin taittuva näyttö on juurikin sitä. Samalla myös puhelimen rakenteellisessa toteutuksessa nähdään uudenlainen lähestymistapa, joka saattaa muuttaa myös laitteen käyttötottumuksia. Niiden, joiden mielestä älypuhelinmarkkinat ovat polkeneet paikallaan, pitäisi nyt olla kaiken järjen mukaan innoissaan Foldista.

Rakenteelliselta toteutukseltaan Fold poikkeaa varsin radikaalisti muista nykypäivän älypuhelimista. Taittuva näyttö mahdollistaa ulkomittojen puristamisen itse näytön läpimittaa pienempään tilaan ja Samsung on päätynyt ensimmäisessä toteutuksessaan sijoittamaan taittuvan näytön puhelimen rakenteen sisään. Rakenteeltaan Fold ei ole erityisen siro laite, mutta toteutus tuntuu kädessä varsin tukevalta ja laadukkaasti tehdyltä. Lisäksi ainakin allekirjoittanutta suuri paksuus ja paino häiritsivät lopulta hyvin vähän ja laitteen käytöstä tuli jopa yllättävän nopeasti täysin luontevaa. Suurin kysymysmerkki on luonnollisesti taittuvan näytön ja saranamekanismin kestävyys pidemmässä käytössä ja vasta aika sekä käyttäjäkokemukset sen lopulta kertovat, kuinka hyvin Fold kestää jokapäiväistä elämää. Ainakin kosteuden ja pölyn suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä taittuvan rakenteen vuoksi Fold ei ole IP-suojattu.

Laitteen sisäpuolelta avautuva 7,3-tuumainen taittuva AMOLED-näyttö on ehdottomasti Foldin keskeisin ominaisuus. Sen avulla Fold tarjoaa älypuhelimien mittapuulla poikkeuksellisen suuren näyttöpinta-alan taskuun mahtuvissa ulkomitoissa ja kykenee siten nostamaan käyttökokemuksen uudelle tasolle näyttöpinta-alasta hyötyvissä sovelluksissa. Taitettava rakenne ei näyttäisi myöskään vaikuttavan juurikaan näytön kuvanlaatuun, sillä kuva ei häpeä juurikaan Samsungin muille huippumalleille. Toisaalta näyttö on myös suurin kysymysmerkki laitteen kestävyyden näkökannalta. Uuden sukupolven näyttötekniikkaa ei ole toistaiseksi koeponnistettu kuluttajakäytössä, joten Fold on sen suhteen edelläkävijä. Ainakin käyttöönoton yhteydessä Samsung tekee tavanomaista paremmin selväksi miten näyttöä on suositeltavaa käsitellä, mutta tulevat kuukaudet näyttävät, riittääkö oikeaoppinen ja riittävän varovainen käyttö.

Perinteisempään toteutukseen luottava ulkonäyttö on kooltaan pienenpuoleinen, joka osaltaan ohjaa sisänäytön aktiiviseen hyödyntämiseen. Pikkunäyttö sopii kohtalaisen hyvin useimpien perusasioiden lyhyiden tehtävien suorittamiseen, mutta käy nopeasti ahtaaksi, jos sen kautta pyritään tehokäyttöön. Ulkonäytön reunukset voisivat olla etenkin pitkiltä sivuilta hieman kapeammat, joka parantaisi osaltaan sen käytettävyyttä.

Rautapuolella Qualcommin Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri saattaa olla joillekin mieluinen ”yllätys”, sillä Suomessa Samsungin lippulaivat on tyypillisesti varustettu yrityksen omilla Exynos-piireillä, jotka eivät aivan pärjää pahimmalle kilpailijalleen. Harmi vain, ettei piiri edusta tuoreinta 855+-versiota, joka tarjoaisi vielä pienen suorituskykyparannuksen. Suorituskykypuoli on kunnossa myös RAM-muistin ja tallennustilan toteutuksen suhteen, joka onkin odotettavaa tämän hintaluokan laitteelta. Akku on samaa kokoluokkaa kuin Samsungin muissa lippulaivapuhelimissa, mutta positiivisena yllätyksenä Foldin käytännön akunkesto osoittautui testijaksolla niitä paremmaksi. Ulko- ja sisänäytön välinen käyttösuhde vaikuttaa toki osaltaan akunkestoon ja pelkästään sisänäyttöä käyttämällä varaus hupenee eittämättä nopeammin. Pikalatauksen nopeudesta Fold ansaitsee pienen miinuksen.

Kamerapuolella Galaxy Fold ei tarjoa mitään uutta, sillä kolmoistakakamera on tuttu Galaxy S10 –malleista, mutta siitä huolimatta kameratoteutus on varsin hyvissä kantimissa. Kolmoiskamera mahdollistaa melko monipuolisen polttovälivalikoiman eri tilanteisiin ja lisäksi se tekee myös tasaista ja melko hyvää jälkeä eri tilanteissa. Heikkoudet ovat pitkälti samat kuin Galaxy S10+:ssa ja Note10+:ssa. Myös videokuvauksessa Foldin kamera on älypuhelinmarkkinoiden parhaimmasta päästä.

Softapuolella Fold tarjoilee Note10+:sta tutun Android 9 –pohjaisen One UI 1.5 –käyttöliittymän, joka on mukautettu kahta erillistä näyttöä hyödyntäväksi. Samsung on onnistunut kahden näytön toteutuksessa softapuolella hyvin ja siirtyminen pieneltä näytöltä isolle sujuu kokemustemme mukaan viiveettä ja ongelmitta, jolloin sisänäyttöä on helppo ja nopea hyödyntää tarpeen tullen. Lisäksi moniajoa puhelimella harrastavat voivat tarkastella sisänäytöllä samanaikaisesti peräti kolmea eri sovellusta. Miinuksena Foldissa ei ole toistaiseksi uusinta Android-versiota eikä päivitysten tarkasta alkamisajankohdasta ole tietoa, vaikka laite lanseerattiin markkinoille Android 10:n julkaisun jälkeen.

Yhteenvetona Galaxy Fold on erittäin mielenkiintoinen älypuhelin, joka on tuulahdus älypuhelimien mahdollisesta tulevaisuudesta. Se on mallikas ensimmäisen sukupolven esimerkki siitä, mihin puhelinkehitys on mahdollisesti lähivuosina suuntaamassa. Seuraavat vuodet näyttävät, kuinka taittuvat näytöt yleistyvät markkinoilla, miten hyvin ne kestävät käyttöä ja kuinka nopeasti niiden hintoja saadaan painettua alaspäin. Fakta kuitenkin on, ettei Galaxy Foldin ostamista yli 2000 euron hintaan pysty perustelemaan järjellä.

Käytännössä Foldin ostajalla on oltava sekä rahaa että todellista seikkailumieltä uuden tekniikan suhteen – kuluttajan on ymmärrettävä ostavansa erityislaatuinen laite, jonka kanssa saattaa joutua tekemään myönnytyksiä. Suuresta sisältä avautuvasta näytöstä on iloa, mutta ei Foldista maksettavan lisähinnan edestä. Fyysinen toteutus on myös hieman kömpelö, vaikka se toki onkin ymmärrettävää ensimmäisen sukupolven taittuvanäyttöiseltä puhelimelta. Näytön ja saranarakenteen kestävyys normaalikäytössä on toistaiseksi suuri mysteeri – kuinka ne selviytyvät esimerkiksi vuoden käytön aikana taskusta kertyvästä nukasta ja pölystä. Onneksi Foldin ostajalla on tukena ainakin valmistajan kahden vuoden takuu sekä vuoden Care+-lisävakuutus.

Kahden testiviikon perusteella Galaxy Foldista jäi positiivinen kokonaiskuva. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan seuraavia taittuvanäyttöisiä puhelimia io-techin testiin.

Plussaa

  • Erittäin suurikokoinen ja kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-näyttö
  • Yllättävän tukevan ja laadukkaan tuntuinen rakenne taittuvasta mekanismista huolimatta
  • Snapdragon 855 –järjestelmäpiirin suorituskyky varauksin (uudempi versio jo markkinoilla)
  • Nopea UFS 3.0 –tallennustila ja 12 Gt RAM-muistia
  • Monipuolinen takakamera ja hyvä kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa pienin varauksin
  • Tallennetun videokuvan laatu ja HDR10+-tila
  • WiFi 6 –tuki
  • Huippunopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistin
  • Nopea 15 W langaton lataus & käänteinen latausmahdollisuus
  • Hyvät stereokaiuttimet
  • One UI:n monipuoliset lisäominaisuudet ja optimoinnit kahdelle näytölle
  • Samsung Fold Premiere Service –palvelupaketti kuuluu hintaan
  • Langattomat Galaxy Buds –kuulokkeet sisältyy hintaan

Miinusta

  • Todella korkea hinta
  • Taitettavan näytön ja saranarakenteen kestävyys toistaiseksi kysymysmerkki
  • Paino ja paksuus suljettuna varauksin
  • Ei IP-suojausta
  • Ulkopuolen näytön pieni koko rajoittaa hieman käytettävyyttä
  • Nykymittapuulla hitaanpuoleinen 15 W pikalataus
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Esiasennetut kolmannen osapuolen sovellukset ei käyttäjän poistettavissa
  • Ei toistaiseksi uusinta Android 10 -käyttöjärjestelmää
  • One UI –käyttöliittymä ei aivan markkinoiden nopeimpien tasoa

Huomionarvoista:

  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Dual-SIM hyödynnettävissä vain eSIM:n avulla
  • Lasinen rakenne arka tiputuksille

 

 

This site uses XenWord.
;