io-tech kokeili suurinäyttöistä Honor 9X -älypuhelinta.

Huawein puhelintarjonta ja sen kehitys ovat viimeaikaisten maailmantapahtumien johdosta voineet olla pienoinen kysymysmerkki älypuhelinmarkkinoita seuraaville länsimaalaisille. Jouduttuaan Yhdysvaltojen mustalle listalle Huawei ja sen myötä kiinalaisjätin sisarbrändi Honor ovat olleet hankalassa tilanteessa, sillä ne eivät ole USA:n kauppaministeriön asettamien rajoitusten vuoksi saaneet lisensoitua uusiin puhelinmalleihinsa Googlen palveluita (Google Mobile Services, GMS) – mukaan lukien Google Play -sovelluskauppaa.

Vastikään Euroopassa julkaistussa alemman keskihintaluokan 9X -mallissa Honor vaikuttaisi kuitenkin vielä löytäneen keinon säilyttää Googlen palvelut mukana, mutta tämä on vaatinut muutoksia aiemmin Kiinassa julkaistuun 9X-malliin nähden. Honor 9X ja Honor 9X Pro julkaistiin Kiinassa heinäkuun lopulla ja niiden yhtenä merkittävimpänä uutuusominaisuutena oli uunituore 7 nanometrin prosessilla valmistettava HiSilicon Kirin 810 järjestelmäpiiri. Nyt meille Eurooppaan julkaistu Honor 9X -versio muistuttaa ulkoisesti paljon Honor 9X Pro:ta, jonka sormenjälkilukija vain on siirretty virtapainikkeesta takakanteen. Sisällä on kuitenkin yksi merkittävä muutos: Järjestelmäpiiri on vaihdettu HiSilicon Kirin 710F -malliin, joka valmistetaan 14 nm viivanleveydellä ja on tuttu jo aiemmin julkaistuista Honorin ja Huawein puhelimista.

Euroopan Honor 9X:llä on vahvoja yhtäläisyyksiä jo kesällä Euroopassa julkaistun Huawei P Smart Z:n kanssa, pois lukien kamerat ja tallennustilan määrä, joita Honor 9X:ään on päivitetty suhteessa P Smart Z:aan. Tämä on ilmeisesti yhteydessä Google-palveluiden lisenssin saamiseen, mikä on ollut mahdollista samaa laitepohjaa käyttämällä. Euroopan Honor 9X sekä P Smart Z käyttävät jopa samaa STK-LX1-mallikoodia. Googlen lisenssin saaminen ei siis ole kiinni laitteen ulkonäöstä tai mallinimestä, vaan Googlen hyväksyntäprosesseissa keskeisistä rautaominaisuuksista, jotka ovat tässä tapauksessa molemmissa puhelinmalleissa samat. Aiheesta on kirjoittanut taustoitusta Android Authority.

Tutustumme tässä artikkelissa Euroopan versioon Honor 9X puhelimesta noin viikon käyttökokemusten pohjalta lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa. Puhelin tuli kauppoihin Suomessa 18. marraskuuta 249 € suositushintaan kahtena värivaihtoehtona – mustana ja sinisenä.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Honor 9X:n pakkaus on brändin viimeaikaisen tyylin mukainen – paketin kannessa komeilee isolla vaaleaa taustaa vasten värillinen kuva puhelimesta itsestään. Arvostelukappaleen paketin toimitussisältöön kuului puhelimen lisäksi USB Type-C-kaapeli, 10 watin verkkovirta-adapteri, korttipaikan irrotustyökalu sekä läpinäkyvä suojakuori. Testikappaleestamme poiketen kuluttajaversioiden myyntipaketissa ei tule mukana suojakuorta. Suomessa myyntipaketin mukaan kuuluvat myös käyttöohjeet ja suomalaisiin pistokkeisiin sopiva verkkovirta-adapteri testikappaleen ulkomaalaisen mallin sijaan.

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Edeltäjäänsä Honor 8X:ään verrattuna 9X:n muotoilu on melko tuttua. Pyöreät linjat ja lähes koko etuosan peittävä näyttö varastavat ensimmäisenä huomion. Honor 9X on kuitenkin onnistunut hävittämään näytöstä 8X:ssä yhä mukana olleen kameraloven. Takapuolella yhtäläisyydet jatkuvat ja huomattavimmat erot ovatkin kameroiden määrä ja Honorin logon sijainti. Kuten jo aiemmin tuli ilmi, on Honor 9X:ssä paljon yhtäläisyyksiä Huawein P Smart Z:aan – selkeimmin ulospäin näkyvät erot tulevat tässäkin vertailussa takakuoren kameroiden määrästä, värivaihtoehdoista ja Honor-brändäyksestä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 163,5 x 77,3 x 8,8 mm
  • Paino: 196,8 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,3 %

Kuten ulkomitoista voi huomata, on Honor 9X jopa nykyisessäkin älypuhelinten kentässä suhteellisen suurikokoinen laite, mutta alle 200 g painon ja pyöristetyn takalasin myötä puhelin sopii kuitenkin yllättävän hyvin käteen. Laite on painopisteeltään tasapainoinen ja kädessä ulkomittoihin nähden kevyen tuntuinen, minkä myötä jopa yhden käden käyttö onnistuu tämän kokoiseksi luuriksi yllättävän hyvin. Näytön toiseen laitaan yltäminen pelkän peukalon liikkeen varassa kannattaa kuitenkin unohtaa. Yhden käden käyttöä helpottamaan puhelimesta löytyykin yhden käden tila, jolloin puhelin siirtää näytön tietoja oikeaa alakulmaa kohti ja näytön äärilaitoihin kurottamisen tarve vähenee.

Edeltäjäänsä Honor 8X:ään verrattuna puhelimen pituus on kasvanut 3,1 mm, paksuus 1 mm ja painoa on tullut noin 22 g ja myös leveyttä on tullut lisää 0,7 mm. Hieman kasvaneet ulkomitat selittyvät 9X:n noin tuuman kymmenyksen suuremmalla näytöllä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,59″ IPS LCD -näyttö
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 391 PPI

Keskeisin syy puhelimen kookkaisiin mittoihin löytyy luonnollisesti näytöstä. Melkein koko etupuolen peittävän 6,59-tuumaisen IPS-LCD -paneelin resoluutio on 2340×1080 pikseliä ja näytön kuvasuhde on nykypäivänä varsin tyypillinen 19,5:9.

Näyttö on ehdottomasti yksi Honor 9X:n vahvimmista puolista, sillä vastaavan kokoisia näyttöjä ei ole juurikaan tarjolla samassa hintaluokassa. Kookas näyttö yltää riittävän kirkkaaksi miellyttävää mediankulutusta varten ja väritoistokin on hintaluokassaan varsin tarkkaa. Valkotasapaino on kallellaan kylmään, mutta jo asettamalla asetuksista väritila eloisasta normaaliin asettuu värilämpötilakin lähemmäksi luonnollista. AMOLED-näyttöjen mustimpaan mustaan ja äärettömiin kontrasteihin Honorin IPS-LCD ei ymmärrettävästi yllä ja myös IPS-näyttöjen standardeilla kontrasti on selvästi näytön heikoin kohta. Kokonaisuudessaan näyttö on kuitenkin positiivinen yllätys, varsinkin kun ottaa huomioon 249 € suositushinnan ja sen, että näyttö kattaa lähes koko puhelimen etupuolen.

Vaikka näytön reunukset ovat joka puolelta kapeat, eivät ne ole kuitenkaan yhtä kapeat kaikkialta. Näytön alapuolelle on jäänyt edelleen selvä ”leuka”, joka sisältää todennäköisesti näytön liittimet. Tässä hintaluokassa kyseisen leuan mukana oleminen onkin täysin normaalia, sillä se esiintyy edelleen kalliimmissakin laitteissa.

Laitteen yläpäädystä löytyy syy siihen, miten näyttö on saatu kasvatettua näin lähelle puhelimen reunoja – etukamera on tarvittaessa esiin liukuvaa mallia. Kyseinen ratkaisu on varmasti mielipiteitä jakava sen suhteen, onko motorisoitu kamera ja sen mukanaan tuomat liikkuvat ja mahdolliset hajoavat osat pienempi paha, kuin erilaiset lovet näytössä, mutta täytyy myöntää, että ratkaisu on omalla tavallaan futuristisen hieno. Käytännön kokemuksia esiin nousevien kameroiden kestosta pidemmällä aikajänteellä ei vielä juurikaan ole saatavilla, joten vain aika näyttää onko toteutuksessa kenties odotettavissa eliniän suhteen ongelmia.

Kamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä f-arvolla 2.2 ja se tuottaa hintaluokkansa etukameraksi hyviä ja tarkkoja kuvia. Maininnan arvoisena seikkana etukameran objektiivin aukkosuhde on huonontunut hieman edeltäjämallista, joka ei ole luonnollisestikaan hyvä kehityssuunta.

Esiin nousevan kameran vierestä löytyy tupla-SIM -paikka, johon on toisen SIM-kortin paikalle mahdollista asettaa vaihtoehtoisesti microSD-muistikortti. Maksimissaan puhelin tukee 512 Gt muistikortteja, joten jo valmiiksi suhteellisen kookkaan 128 Gt tallennustilan jatkoksi on mahdollista asentaa suuriakin kortteja.

Puhelimen pohjan keskellä sijaitsee USB Type-C portti, joka tukee tämän hintaluokan puhelimelle tyypillisesti vain USB-2.0 nopeuksia. Nykypäivänä tämän hintaluokan puhelimen perusvaatimustasoon kuuluvan USB Type-C –liitännän kaverina on myös edelleen monien mieltä lämmittävästi 3,5 mm kuulokeliitäntä. Subjektiivisen kuuntelutestin perusteella portin tarjoama äänenlaatu ja voimakkuus ovat hyvällä tasolla ja puhelin kykeneekin soittamaan suhteellisen hyvin jopa AKG K612 -kuulokkeita, jotka ovat 120 ohmin resistanssillaan suhteellisen vaikeasti ajettavat.

Alalaidan viiden pyöreän reiän takaa löytyy monokaiutin, jonka pariksi ei siis Honor 9X:stä löydy toista kaiutinta. Kaiutin itsessään on äänenlaadultaan hyvää perustasoa, mutta sen sijainti pohjassa on hyvin herkkä sen tahattomalle peittämiselle, joka välittömästi myös vaimentaa äänen ja tekee siitä muovisen kumisevaa. Tämän lisäksi kaiutin toistaa ääntä kirjaimellisesti poispäin käyttäjästä, minkä seurauksena äänenvoimakkuutta joutuu usein laittamaan hieman kovemmalle, kuin eteen sijoitettujen kaiuttimien kanssa joutuisi, tai vaihtoehtoisesti saa turvautua perinteiseen kaiuttimen äänen ohjaamiseen kämmenen avulla. Ääni kuitenkin pysyy onneksi suhteellisen puhtaana ja säröytymättömänä myös kovalla äänenvoimakkuudella.

Takakuoren puolella huomion kiinnittävät valaistuksen mukana vaihtelevat heijastukset, jotka muodostavat sopivassa kulmassa X:n muotoisen kuvion puhelimen läpi kulmasta kulmaan Takakuori näyttäytyy erilaisissa valaistuksissa varsin erilaisena, minkä seurauksena myös artikkelin kuvissa on nähtävissä eroja takakuoren ulkonäössä. Takakuoren keskelle muodostuva X-kuvio on hieman hankala saada kiinni kameralla ja näyttäytyy helpommin puhelinta itse kädessä pyöritellessä.

Takakuori pyöristyy Honor 9X:ssä pitkiltä sivuiltaan suhteellisen voimakkaasti, mikä tekee puhelimesta kokoisekseen helposti käsiteltävän. Puhelimen takakuori ei näyttävästä ulkonäöstään huolimatta ole lasia vaan akryyli- ja polykarbonaattimuovin yhdistelmää. Takakuori on hieman halvan tuntuinen ja kynnellä kopsuttaessa se tuottaa onton kuuloisen muovisen kopsahduksen, joka heikentää puhelimen laatuvaikutelmaa. Takakuori kerää myös lasipintaa herkemmin pölyä ja muita hiukkasia, mikä näkyy myös osassa artikkelin kuvista. Toisaalta muovikuori ei ole pudotessaan yhtä herkkä rikkoontumaan kuin lasi.

Puhelinta kiertävästä kehyksestä ei löytynyt virallista tietoa, mutta käsituntuman perusteella se on rakenteeltaan luultavasti joko maalattua alumiinia tai hyvälaatuista muovia, mutta oli se kumpaa vain, niin sen laadussa ei ole valitettamista, vaan kyseinen kehys on varsin tukeva ja laadukas. Käytännössä puhelin on jämäkän tuntuinen kädessä eikä natise tai vääntyile rasituksenkaan alla.

Takakuoren puolelta löytyy myös puhelimen sormenjälkitunnistin, joka toimi testijaksomme aikana moitteetta ja oli nopeudeltaan erinomaisella tasolla, kuten Huawei-konsernin puhelimissa on yleensä ollut tapana.

Keskeisimmiltä rautaominaisuuksiltaan Honor 9X muistuttaa monilta osin edeltäjäänsä Honor 8X:ää. Järjestelmäpiiri on päivitetty HiSilicon Kirin 710:stä Kirin 710F:ään, joka on käytännössä hieman korkeammalle kellotettu versio vanhemmasta 710-mallista. Tämän myötä Honor 9X:n suorituskyvyssä ei olekaan suuria eroja edeltäjämalliin nähden. Piirin kaverina on 4 Gt RAM-muistia, joka riittää peruskäytössä hyvin, eikä testijakson aikana tullut vastaan käyttömuistin vähäisyyden vuoksi taustalla ennenaikaisesti sammuneita sovelluksia.

Sisäistä tallennustilaa Honor 9X:ssä on 128 gigatavua, joka on tässä hintaluokassa mukava määrä. Toinen positiivinen huomio on akun koko, joka on mukavat 4000 mAh, mutta pikalataus ei valitettavasti ole tuettuna. Yhteysominaisuuksien osalta Honor 9X on hyvin samankaltainen kuin muutkin hintaluokan laitteet, mutta puhelimessa on yksi iso puute, joka saman hintaluokan kilpailijoilta usein löytyy – Honor 9X ei tue NFC:tä, minkä myötä esimerkiksi lähimaksaminen puhelimella ei onnistu perinteisin keinoin. Myös Bluetooth tukee vain vanhahtavaa 4.2-versiota.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 710F -järjestelmäpiiri (4 x 2,2 Ghz ARM Cortex-A73, 4x 1,7 Ghz ARM Cortex-A53, ARM Mali-G51 MP4 GPU)
  • 4 Gt RAM
  • 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 118 Gt), muistikorttipaikka (max 512 Gt)
  • 6 LTE-yhteydet (300/500 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac 2,4 & 5 Ghz, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, BDS
  • 4000 mAh akku, USB-C 2.0, 10 watin lataus

Kamera

Honor 9X:n kamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa. Muun muassa myös Honor 20:stä tuttua viimeaikaista tyyliä mukaillen kamerat on sijoitettu pystysuuntaiseen mustaan kamerakehykseen, joka on vajaan millin koholla takakuoren pinnasta. Salama on sijoitettu irralleen kameroista kamerakehyksen alapuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (1/2” sensori, 0,8 um pikselikoko), f1.8
  • 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera f2.4
  • 2 megapikselin lisäkamera syvyystietojen mittaamiseen f2.4
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 ja 60fps

Honor 9X:n kameratoteutus noudattaa vahvasti hintaluokan nykyisiä trendejä. Kamerakehyksestä löytyy yhteensä kolme kameraa, joista kaksi on varsinaiseen valokuvaukseen käytettäviä ja yksi syvyystietoja mittaava apukamera. Pääkamera on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä, mikä alkaa olla tuttu lukema varsinkin keskihintaluokan puhelimissa. Oletusasetuksilla kamera ei kuitenkaan tallenna 48 megapikselin kuvaa, vaan hyödyntää sensorin Quad Bayer –suodatinta luoden 12 megapikselin kuvan. Tämä toimintatapa on tuttu käytännössä kaikista viimeaikaisista suuren megapikselimäärän puhelinkameroista.

Kamerasta löytyy myös Honorin viimeaikaisista puhelimista tuttu AI-tekoälytila, joka pyrkii tunnistamaan kuvattavan kohteen ja mukauttamaan kuvan säätöjä tuottaakseen parhaan mahdollisen kuvan. Kuvissa ei kuitenkaan yleensä esiintynyt juuri ollenkaan eroa normaalitilalla otettuun kuvaan ja silloinkin kun kuva oli tunnistettavissa erilaiseksi, oli kyseessä usein huomattavan pieni ero kuvan värien toistossa ja kontrastissa, mikä olisi helposti toteutettavissa myös itse jälkikäteen kuvaa muokkaamalla. Toisena nykypuhelimissa yleistyvänä erikoisuutena kamerasta löytyy yötila, joka pyrkii tuottamaan myös pimeässä tärähtämätöntä kuvaa pitkällä valotusajalla.

Honor 9X:n kamerasovellus on pysynyt käytännössä identtisenä viimeaikaisiin Honorin puhelimiin verrattuna. Kamerasovellus on yksinkertainen ja ulkonäöltään samankaltainen kuin muun muassa Applen tuotteissa. Kuvaustilasta toiseen päästään vierittämällä kuvausruutua vaakatasossa ylös tai alas tai pystyssä kuvatessa oikealle tai vasemmalle.

Kuvien resoluutio on mahdollista nostaa täyteen 48 megapikseliin asti, jolloin lopullisen kuvan viemä tallennustila kasvoi 12 megapikselin noin 2-4 Mt kokoisista kuvista noin 10 Mt kokoiseksi. Videokuvauksen resoluutio on rajoitettu 1080p resoluutioon 30 fps nopeudelle. Puhelimen 2 megapikselin syvyyskameralla ei voi ottaa kuvia, vaan sitä käytetään syvyystietojen tallentamiseen muotokuvatilassa ja aukkokuvaustilassa. Aukkokuvaustila mahdollistaa virtuaalisen aukon muuntamisen jälkikäteen ja täten kuvassa esiintyvän bokeh-efektin vahvuuden määrittämisen kuvan ottamisen jälkeen.

Yllä on liitetty testipuhelimen pääkameralla kameralla otettuja kuvia erilaisista tilanteista käyttämällä vakioasetuksia.

Hyvässä valaistuksessa otetut kuvat Honor 9X:llä ovat kohtuullisen hyviä. Värit toistuvat suhteellisen luonnollisina ja valkotasapaino onnistuu usein asettumaan kohdilleen. Kamera onnistui välttämään jopa pilvisen talvipäivän näkymisen liian harmaana. Kuvissa on suoraan puhelimesta tullessaan melko vahva kontrasti, mikä voi helpottaa suoraan julkaisukelpoisten kuvien saantia, mutta toisaalta se hankaloittaa kuvien jälkikäsittelyn mahdollisuuksia. Tietokoneen suurelle näytölle tuotuna kuvista korostuu melko vahvan kontrastin lisäksi myös suht voimakas terävöitys, jonka myötä pienemmät yksityiskohdat kuten puiden oksistot muuntuvat kuvissa helposti pikselöityneeksi mössöksi.

Vahvan kontrastin ja voimakkaan terävöityksen yhdistelmän myötä Honor 9X:n tuottamat kuvat voivat usein vaikuttaa dynamiikaltaan heikoilta, vaikka todellisuudessa dynamiikka ei olekaan erityisen heikkoa. Automaattitilan sijaan 48 megapikselin kuvia ottaessa kamerasovellus käsittelee kuvia huomattavasti konservatiivisemmin ja kuvat ovatkin usein kontrastiltaan ja terävöitykseltään luonnollisempia, mikä varjelee myös dynaamista aluetta havaittavasti.

Hämärässä Honor 9X:n kamera tuottaa hintaluokassaan varsin hyvää jälkeä, etenkin jos kuvassa on hieman voimakkaammin valaistuja kohtia, kuten kaupungin valaistusta. Kohina pysyy varsin hyvin hallussa, mutta etenkin tietokoneella tarkasteltuna kuvista kuitenkin erottuu selvästi, kuinka Honorin aggressiivinen kohinanpoisto hävittää kuvista yksityiskohtia tuottaen toisinaan jopa vesivärimäisen pehmeän lopputuloksen. Mitä heikommaksi valaistus menee, sitä pehmeämmäksi kuvien yleisilme muuttuu.

Vasemmalla hämäräkuvat Honor 9X:n vakioasetuksilla. Oikealla hämäräkuvat Honor 9X:n yötilasta.

Yö-kuvaustilaa käytettäessä kuvan resoluutio laskee 4000×3000 pikselistä 3264×2448 pikselin kokoon, eli 12:sta 8:aan megapikseliin. Samanlaista resoluution laskemista yökuvatilaa käyttäessä olemme havainneet myös muissa Huawein ja Honorin edullisemman pään puhelimissa. Yökuvatilassa kamera ottaa noin viiden sekunnin ajan kuvia eripituisilla valotusajoilla ja kokoaa näistä sitten lopullisen kuvan, joka pyrkii pysymään myös käsivaralla tärähtämättömänä. Yökuvatilan toiminta poikkeaa hieman markkinoiden kalliimmista puhelimista, sillä se ei suoranaisesti luo hämärästä maisemasta päivämäisen tarkkaa. Sen sijaan se pyrkii parantamaan dynamiikkaa palauttaen kirkkaita kohtia hieman himmeämmiksi ja luoden varjoista syvempiä.

Dynamiikan parantamisen lisäksi yökuvatila lisää myös terävöitystä huomattavan paljon. Tämän seurauksena tila toimii hyvin tilannesidonnaisesti. Vain vähän pieniä yksityiskohtia sisältävissä tilanteissa kuvat voivat olla puhelimen näytöltä tarkasteltaessa normaalitilaa parempia, mutta osassa, varsinkin puiden oksistoja sisältävissä kuvissa, terävöitys voi tehdä kuvasta jopa normaalitilan kuvaa epäselvemmän. Suurelta näytöltä tarkasteltuna terävöitys on kuitenkin useimmiten häiritsevän vahvaa.

Yllä on liitetty testipuhelimen ultralaajakulmakameralla otettuja kuvia erilaisista tilanteista käyttämällä puhelimen vakioasetuksia.

Toisena valokuvia tuottavana kamerana Honor 9X:ssä on 120 asteen ultralaajakulmakamera, jonka tarkkuus on 8 megapikseliä. Ultralaajakulmakamera on mukava lisä varsinkin ahtaissa paikoissa tai laajaa maisemaa kuvatessa. Kyseinen kamera on kuitenkin Honor 9X:ssä kiinteällä tarkennuksella varustettu, mikä näkyy myös kuvissa, jos kuvattava ei ole optimaalisella etäisyydellä. Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennus paljastuu varsinkin tietokoneen ruudulta katseltuna selvästi, mutta kuvan pieni epätarkkuus ei kuitenkaan ole havaittavissa yhtä selkeästi puhelimen omalta näytöltä tarkasteltaessa.

Kamera ei ole myöskään kovin valovoimainen, joten erityisen hyvää jälkeä optimiolosuhteiden ulkopuolella kameralta ei voi odottaa. Myös dynamiikka on pääkameraa heikompi, joka näkyy herkästi tumman pään tukkoisuutena. Heikossa valossa ultralaajakulmakameran käyttöä kannattaa välttää, sillä jäljestä tulee herkästi pehmeää ja suttuista.

 

Käyttöjärjestelmä

Honor 9X on varustettu Android 9 Pie -käyttöjärjestelmällä ja EMUI 9.1.0 -käyttöliittymällä, joka on tuttu viimeaikaisista Huawei -puhelimista. On kuitenkin hieman erikoista, ettei 9X:ssä ole käytössä Magic UI –käyttöliittymää, jonka Honor on brändännyt käyttöönsä tämän vuoden puhelimissaan.

Testiyksilömme oli marraskuun puolivälissä varustettu elokuun turvallisuuskorjauksilla. Honor on ilmoittanut Android 10:n olevan kehitys ja testausvaiheessa Honor 9X:lle, joten ainakin päivitys Android 10:een on odotettavissa tulevaisuudessa. Samassa hintaluokassa Honor 9X:n kanssa on kuitenkin myös Android One laitteita, joiden päivitystuki on vahvempi.

Käyttöliittymä itsessään on varmasti mielipiteitä jakava varsinkin oletusasetuksillaan, sillä EMUI-käyttöliittymässä vakioasetuksilla kaikki sovellukset asettuvat Applen iOS-käyttöjärjestelmästä tutulla tavalla aloitussivuille. Asetuksista on kuitenkin mahdollista laittaa päälle perinteinen sovellusvalikko. Vakioasetuksilla EMUI käyttää Androidin perinteistä kolmea näppäintä navigointiin, mutta asetuksista löytyy myös elepohjainen vaihtoehto, jolloin lähes koko etupuolen peittävältä näytöltä lähtee myös navigointinäppäimet pois sisällön edestä. Testijakson perusteella elenavigointi toimii kiitettävästi.

Suuren näytön käyttöä helpottamaan Honor 9X:n asetuksista löytyy myös yhden käden tila, joka asetuksen ollessa valittuna saadaan käynnistettyä vetämällä sormella vasemmasta tai oikeasta alanurkasta diagonaalisesti ylöspäin. Tällöin näytön sisältö kutistuu sitä nurkkaa kohti, josta sormi vedettiin mahdollistaen yhden käden käytön puhelimen suuresta koosta huolimatta. Oikeanlaisen liikkeen oppiminen oli suhteellisen nopeaa ja siitä tulikin intuitiivinen osa käyttökokemusta.

Honor 9X sisältää jonkin verran esiasennettuja valmistajan omia sovelluksia, joista osan voi halutessaan poistaa itse. Vakiosovellusten sisällä on jonkin verran päällekkäisyyttä, sillä internet-selain, galleria ja sähköposti löytyvät niin Honorin omina sovelluksina kuin myös Googlen vastikkeina. Käyttöliittymä itsessään on varsin toimiva ja sulava, joskin kokeilujakson aikana kohdattiin pari sovellusten kaatumista PUBG Mobile pelin ja Chrome-selaimen muodossa. Näitä tilanteita emme kuitenkaan kyenneet toisintamaan, joten syyt voivat olla missä vain eivätkä todennäköisesti ole Honoriin liittyviä.

Honorin omaa lisää vakio Androidin päälle on myös Huawei Share, joka mahdollistaa Apple AirDrop-tyyppisen tiedostojen jakamisen Huawei-konsernin laitteiden välillä. Jos Huawein omia laitteita ei löydy, niin Huawei Share -valikon kautta voidaan jakaa tiedostoja myös normaalisti mobiiliverkon ja bluetoothin yli eri palveluihin.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Honor 9X:n käytännön suorituskyky on pääosin hyvä. Käyttöliittymän sisällä liikkuminen on nopeaa ja animaatiot ovat sulavia, mutta isommilla internetsivuilla puhelin osoitti nopean vierityksen yhteydessä pientä hidastelua. Kirin 710F -järjestelmäpiirin suorituskyvyn rajat tulevat kuitenkin vastaan pääosin vasta pelatessa. Esimerkiksi tuore Call of Duty Mobile pyörii kyllä suhteellisen sulavasti, mutta asettaa grafiikka-asetukset suoraan low-tasolle, ilman parantamisen mahdollisuutta.

Suhteellisen sulavasta käytännön suorituskyvystä huolimatta järjestelmäpiiri on yksi Honor 9X:n pienistä heikkouksista. Kiinaan julkaistut Honor 9X -mallit sisältävät uuden HiSilicon Kirin 810 -järjestelmäpiirin, joka on huomattavasti suorituskykyisempi kuin jo hieman vanhahtava Kirin 710F. Hintaluokassaankaan Kirin 710F ei enää tarjoa uusinta uutta, sillä noin 250 € hintapisteeseen mahtuu muun muassa Motorola Moto G8 Plus ja Xiaomin Redmi Note 8 Pro, jotka jättävät suorituskyvyssä 9X:n taakseen. Motorolan Snapdragon 665 -piiri pyörittää esimerkiksi Call of Duty Mobilea High-kuvanlaatuasetuksilla ja silti korkeammalla FPS:lla kuin Honor 9X. Xiaomin käyttämä Helio G90T puolestaan tarjoaa jo aivan omalla tasollaan olevaa suorituskykyä tässä hintaluokassa ollen tehoissaan lähempänä jo Kirin 810:ä.

Honor 9X:n mukana tuleva verkkovirta-adapteri on vain 10 wattinen, eikä puhelin tue pikalatausta, mikä näkyy myös latausajoissa. Tämän myötä 4000 mAh akun täyteen lataaminen kesti noin kaksi tuntia. Honor 9X ei myöskään tue langatonta latausta muovisesta takakuoresta huolimatta. Pitkien latausaikojen vastapainona Honor 9X:n suurehko akku näkyy kuitenkin erinomaisena akkukestona. Honorin käyttöliittymän ja heidän oman rautansa yhdistelmän myötä akusta irtoaa helposti virtaa jopa kahdeksi päiväksi kovemmallakin käytöllä.

Laadukkaan ja suurikokoisen näytön myötä videoiden katsominen on Honor 9X:llä nautinto ja YouTuben 1080p laatuiset videot toistuvatkin tarkkoina sekä laadukkaina puhelimen näytöltä. Käyttötestien aikana mediakäytöstä löydettiin kuitenkin yksi suurehko puute – puhelin toistaa Netflixin videosisältöä vain SD-resoluutiolla. Tämä on erittäin selkeä miinus puhelimelle, jonka suurimmat vahvuudet ovat näytössä ja sen soveltuvuudessa median toistoon.

Netflixin toistuminen vain SD-resoluutiolla johtuu havaintojemme mukaan puhelimen Widevine-tuen rajoitteista. Widevine on Googlen rajapinta, jonka avulla puhelin toistaa DRM-suojattua sisältöä. Rajapinta jakautuu kolmeen tasoon L1-L3, joista Android-laitteet voivat tukea tasoja L1 tai L3. L1 vaaditaan HD-videoiden toistamiseen striimauspalveluista. L3-tasolla laite puolestaan kykenee toistamaan vain SD-resoluution videoita. Honor 9X tunnistautuu Netflixille vain tason L3 laitteena, minkä vuoksi Netflix lähettää sisällöt vain SD-resoluutiolla. Suoraan sanottuna on outoa, että L1 taso puuttuu laitteesta, sillä kyseessä on valmistajalle maksuton sertifikaatti.

Widevine-tasoon liittyen puhelimessa oli muutenkin jotain outoa, sillä DRM info -sovellus tunnisti puhelimen Widevine-tasoksi L1:n, joka riittää siis HD-videoiden toistoon. Voimme vain arvailla, mistä tällaiset vaihtelut sovellusten saamissa tiedoissa johtuvat, mutta joka tapauksessa seurauksena on se, ettei Netflix ainakaan tällä hetkellä suostu toistamaan HD-tasoista videota. Honorilta saamamme vastauksen mukaan asia on toistaiseksi selvityksessä ja päivitämme artikkelia siltä osin, kunhan saamme aiheesta lisätietoa.

 

Yhteenveto

Honor 9X on hieman ristiriitaisia tunteita herättävä puhelin. Suorituskyvyn osalta se pärjää sinällään mallikkaasti peruskäytössä ja mediaa kuluttaessa teho ei lopu kesken. Pientä häntimistä on kuitenkin havaittavissa nopeasti raskaampia nettisivuja selatessa ja vaativammat pelit saattavat myös vaatia low-grafiikka-asetusten käyttöä. Tulevaisuudessa voi kuitenkin odottaa tulevan pelejä, jotka eivät Honor 9X:n käyttämällä Kirin 710F -piirillä toimikaan enää yhtä hyvin. Samaan aikaan jo kesällä julkaistuissa Kiinan versioissa Honor 9X:stä oli Huawein uusi Kirin 810 prosessori, joka tarjoaisi huomattavasti parempaa suorituskykyä ja tuoreemman 7 nm valmistusprosessin. Yksi Honor 9X:n Euroopan version suurimpia heikkouksia alaa seuraaville onkin todennäköisesti Kiinassa julkaistun mallin huomattavasti mielenkiintoisempi rauta, jota mahdollisesti odottaneille Eurooppaan tullut malli on väistämättä jonkin tasoinen pettymys.

Kaikkia kuluttajia puhelimen raaka suorituskyky ei tietenkään kiinnosta, sillä käyttöprofiili voi painottua kevyempään käyttöön, kuten esimerkiksi median kulutukseen. Heille Honor 9X:ssä on hintaluokassaan erinomainen ja suuri näyttö, jossa ei ole minkäänlaista lovea tai kamerareikää peittämässä näytöllä katseltavaa sisältöä. Lisäksi puhelin tarjoaa erittäin hyvän akunkeston myös aktiivisemmassa käytössä, minkä myötä puhelin on kuin luotu median kulutukseen kaikissa muodoissaan. Toisaalta samaan aikaan havaitsemamme puhelimen vajavainen Widevine-tuki kuitenkin aiheuttaa striimauspalveluiden videoiden toistumisen SD-resoluutiolla, mikä heikentää median kulutuskokemusta huomattavasti näin suurella näytöllä ja vaikeuttaa puhelimen suosittelua kenellekään, joka haluaa katsoa elokuvia tai tv-sarjoja laitteelta.

Kameran osalta Honor 9X ei onnistu herättämään suurempia tunteita suuntaan tai toiseen. Hintaluokka huomioiden kameran jälki on asiallista perustasoa. Päivänvalossa on mahdollista saada hyviäkin kuvia, mutta turhan vahva terävöitys ja kontrasti hankaloittavat kuvien käyttöä eivätkä ole välttämättä luonnollista jälkeä arvostavien mieleen. Yökuvatila palauttaa dynamiikkaa öisin hienosti, mutta tätä tilaa vaivaa vielä normaalikuviakin vahvempi terävöitys. Videokuvausominaisuudet ovat perustasoa, eikä 4K-tukea löydy.

Ulkonäöltään Honor 9X onnistuu olemaan hintaluokassaan laadukkaan näköinen ja takakuoren heikosta tuntumasta huolimatta myös käsissä suhteellisen hyvän tuntuinen. Puhelimen takakuoren heijastusefektit tuovat laitteelle erottuvaa ulkonäköä, mikä yhdistettynä lähes laidasta laitaan yltävään lovettomaan näyttöön saa aikaan sen, että Honor 9X on ulkonäöllisesti hintaluokassaan varsin nykyaikaisen näköinen.

Honor 9X:n suoranainen suosittelu on kokonaisuutta tarkastellessa hankalaa hintaluokassa vallitsevan vahvan kilpailun vuoksi. Loppuvuoden uutuuksista esimerkiksi Motorola Moto G8 Plus tarjoaisi enemmän suorituskykyä ja paremman kameran vain 20 € hintaerolla. Toisaalta Nokia 6.2 tarjoaa Honor 9X:ää vastaavaa suorituskykyä ja Android Onen myötä todennäköisesti pidempää päivitystukea. Raakaa suorituskykyä kaipaaville tarjolla on puolestaan Xiaomin Redmi Note 8 Pro. Selkeimmin Honor 9X:n eduksi jää suuri ja laadukas näyttö ja sen mukanaan tuoma moderni ilme puhelimen etupuolelle. Näiden osalta puhelin saisi ehdottomasti suositukset, jos se vain tukisi HD-laatuista videoiden suoratoistoa, mutta nykyisessä muodossaan Honor 9X:lle on vaikea löytää vahvaa jalansijaa tässä kilpaillussa hintasegmentissä.

Plussaa

  • Hintaluokassaan hyvä ja suurikokoinen näyttö
  • Kapeat näytönreunukset
  • Tallennustilan määrä ja muistikorttipaikka
  • Yleistuntumaltaan jämäkkä rakenne
  • Akunkesto
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä

Miinusta

  • Kirin 710F -järjestelmäpiirin suorituskyky varauksin
  • NFC:n puute
  • Pikalatauksen puute
  • Ei 4K-videokuvaustukea
  • Muovisen takakuoren laatutuntuma
  • Vajaa Widevine-tuki, jonka myötä streamauspalvelut eivät suostu toistamaan HD-resoluution videoita
  • Valmistaja ei ole antanut tarkempia lupauksia tulevien päivitysten aikataulusta

 

This site uses XenWord.
;