io-tech testasi Samsungin 5G-yhteyksillä ja monipuolisella kameralla varustetun lippulaivamallin.

Samsung esitteli uuden 11. sukupolven jo vuosien ajan markkinoiden myydyimpiin lukeutuneista Galaxy S –sarjan puhelimistaan Galaxy Unpacked -tapahtumassa San Franciscossa helmikuun 11. päivä. Odotusten mukaisesti päivänvalon näkivät kolme mallia – Galaxy S20, Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra. Samsungin mukaan numeroinnin hyppäys suoraan kymmenestä kahteen kymmeneen kertoo uutuusmallien kehitysaskeleesta sekä siirtymisestä 2020-luvulle.

Uudet mallit eivät korvaa täysin suoraan viime vuoden malleja, sillä niin mallien määrä, asemointi ja koko poikkeavat hieman viime vuodesta. Pienikokoinen ja karsituin Galaxy S10e jää ainakin toistaiseksi kokonaan ilman seuraajaa ja täysin uuden Ultra-mallin voi tulkita viimevuotisen 5G-mallin seuraajaksi. Nimen mukaisesti Ultra-mallissa Samsung on mennyt äärimmäisyyksiin, eli se tarjoaa parasta osaamistaan kaikilla osa-alueilla.

Ainakin alkuvaiheessa kaikki Suomessa myyntiin tulevat Galaxy S20 –sarjan puhelimet ovat 5G-malleja 12 & 128 Gt:n muistiyhdistelmällä. Galaxy S20 -malliston toimitukset alkavat 13. maaliskuuta. Tässä artikkelissa testattavan Galaxy S20 Ultran suositushinta Suomessa on 1399 euroa. Vertailun vuoksi viime lokakuussa Suomessa myyntiin tulleen Galaxy S10 5G:n suositushinta oli 1299 euroa 8 & 256 Gt:n muistiyhdistelmällä.

Tässä artikkelissa tutustumme Galaxy S20 Ultra –huippumalliin noin kahden viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Puhelimessa oli testijaksolla käytössä Elisan 5G –liittymä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy S20 Ultra toimitetaan edeltäjämalliensa tapaan tyylikkään mustassa pahvipakkauksessa, jonka sisällä tavarat on jaoteltu siististi omiin lokeroihinsa.

Oheistarvikevalikoima on muuttunut hieman viime vuodesta. Mukaan on pakattu puhelimen lisäksi pikakäyttöohjeet, korttikelkan irrotustyökalu, Type-C-liitäntäiset AKG:n nappikuulokkeet, 25 W pikalaturi sekä USB Type-C –kaapeli. USB Type-A to Type-C –adapteri sisällön siirtämiseksi johdolla vanhasta puhelimesta on jätetty pois toimitussisällöstä. HUOM! Suomessa myytävien puhelimien mukana ei toimiteta kuvassa näkyvää suojakuorta!

Kuulokkeet ovat puhelimen mukana toimitettaviksi napeiksi melko hyvälaatuiset, kuten asian laita on ollut myös aiempien vuosien AKG-nappien kohdalla.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ensivaikutelma Galaxy S20 Ultrasta on hieman tylsänpuoleinen. Laite on menettänyt hieman Galaxy S10 –mallien siroutta ja tyylikkyyttä. Erot ovat melko pieniä, mutta näytön reunojen kaarevuuden pienentyminen on vienyt ulkonäön lähemmäs edullisempia Galaxy A –sarjan malleja. Takapuolella huomio keskittyy välittömästi erittäin suurikokoiseen kamerakohoumaan, jonka myötä puhelin pääsee keikkumaan voimakkaasti ollessaan pöydällä.

Kädessä Ultra tuntuu isolta ja hieman painavalta, minkä myötä peräti 6,9-tuumaisen näytön operointi yhdellä kädellä alkaa olla varsin haastavaa. Ohjelmistopuolella on onneksi tarjolla helpotuksia mm. yhden käden käyttötilan ja kotinäkymästä alaspäin pyyhkäisemällä avautuvan ilmoitusvalikon muodossa. Yhden käden käyttötila täytyy tosin ensin kytkeä toimintaan asetusten syövereistä, ennen kuin sen saa aktivoitua nopeasti pyyhkäisyeleellä.

Suomessa Ultra on saatavissa hillityissä Cosmic Gray ja Cosmic Black –väreissä, joista testikappaleemme edusti ensin mainittua.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 166,9 x 76 x 8,8 mm
  • Paino: 222 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 89,9 %

Samsungin oman valikoiman sisällä vertailtaessa Galaxy S20 Ultra on kasvanut fyysisiltä mitoiltaan hieman viimevuotiseen 6,7-tuumaiseen Galaxy S10 5G –malliin nähden. Pituutta on tullut peräti 4,3 mm lisää ja paksuus on kasvanut noin millillä, mutta vastaavasti laite on kaventunut 1,1 mm laajentuneen näytön kuvasuhteen ansiosta. Painoa on kertynyt lisää 24 grammaa.

Viime syksynä markkinoille tuulleeseen 6,8-tuumaiseen Note10+:aan verrattuna Ultra on puolestaan 4,6 mm pidempi, 0,9 mm paksumpi sekä 1,2 mm kapeampi. Painoa on 26 grammaa enemmän.

Kilpailijoiden valikoimista 6,67-tuumaisella näytöllä varustettu OnePlus 7T Pro on 4,3 mm lyhyempi, 0,1 mm kapeampi ja tismalleen saman paksuinen. Applen 6,5-tuumainen iPhone 11 Pro Max on puolestaan peräti 11,1 mm lyhyempi, 0,7 mm kapeampi, mutta 1,8 mm leveämpi. Painoa ”isolla iPhonella” on neljä grammaa enemmän.

Tiivistettynä GS20 Ultra on yksi markkinoiden tämän hetken suurikokoisimpia puhelimia, mutta näytön melko korkea mutta kapea (20:9) kuvasuhde helpottaa hieman laitteen käyttöä.

Galaxy S20 Ultran runko on alumiinia ja ulos näkyvä kehysosa viimeistelty kiiltäväksi. Kehys on päädyissä leveä, mutta kapenee pitkillä sivuilla varsin ohueksi – jopa siinä määrin, että kylkipainikkeiden kohdalta kehystä on pitänyt leventää. Lisäksi Samsung on muuttanut linjaustaan kylkipainikkeiden sijainnin suhteen ja ne sijaitsevat nyt tavanomaiseen tapaan oikean kyljen yläosassa. Note10:ssä painikkeet olivat vasemmalla puolella ja Galaxy S10 -malleissa virtanäppäin oikealla ja äänenvoimakkuus vasemmalla.

Etu ja takakuori ovat puolestaan valmistettu Gorilla Glass 6 –suojalasista. Edeltäjämalleista poiketen näyttölasi kaartuu vain hyvin vähäisesti pitkien sivun suuntaan, kun taasen takalasi ulottuu suunnilleen kyljen puoliväliin asti. Muotoilu tekee käsituntumasta miellyttävän. Metallikehys saumautuu suoraan lasikuoriin, eikä välissä ole iskuja vaimentavaa puskurikaistaletta.

Lasisen takakuoren tuntuma on varsin tyypillinen lasikuoriselle puhelimelle – etenkin kuivissa näpeissä se on liukas, mutta kosteat tai rasvaiset näpit tarjoavat pari pykälää paremman pidon. Harmaan testikappaleemme takakuori keräsi jonkin verran sormenjälkiä, mutta ne eivät näkyneet häiritsevästi. Pudotuskestävyyden kannalta lasi on luonnollisesti herkkä materiaali ja takakuoren vaihtoon pääsee huonolla tuurilla yhden epäonnisen pudotuksen jälkeen.

Ultran rakenne on erittäin tukevan ja jykevän tuntuinen – se ei elä eikä natise väänneltäessä piiruakaan. Rakenne on IP68-suojattu ja se kestää 30 minuutin vesiupotuksen 1,5 metrin syvyyteen.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Euroopassa myytävien Galaxy S20 –mallien sisällä hyrrää Samsungin loppuvuodesta julkaisema Exynos 990 –järjestelmäpiiri sekä sen rinnalla toimiva Exynos Modem 5123 5G-modeemi. Seitsemän nanometrin EUV-prosessilla (extreme ultra-violet) valmistettava piiri sisältää kaksi Samsungin omaa erittäin suorituskykyistä viidennen sukupolven Mongoose-prosessoriydintä, kaksi suorituskykyistä Cortex-A76-ydintä sekä neljä virtapihiä Cortex-A55-ydintä sekä ARM:in Valhall-arkkitehtuuriin perustuvan Mali-G77 MP11 –grafiikkasuorittimen. Sekä prosessori- että grafiikkasuorituskyvyn luvataan parantuneen edelliseen sukupolveen verran 20 %:lla. Järjestelmäpiirin seutu on jäähdytetty höyrykammioratkaisulla, joka levittää lämpöä laajemmalle alalle puhelimen sisärunkoon.

Järjestelmäpiirin parina toimii erillinen Exynos Modem 5123 –modeemipiiri, joka mahdollistaa 3G-, 4G- ja 5G-yhteydet. Samsung ei kerro Galaxy S20 Ultran tuotetiedoissa tarkempia siirtonopeuksia 5G:lle, mutta itse modeemipiiri mahdollistaa jopa 5,1 Gbit/s latausnopeuden alle 6 Ghz:n taajuuksilla ja 7,35 Gbit/s mmWave-taajuuksilla. Euroopassa myytävissä malleissa mmWave-tukea ei kuitenkaan Samsungin mukaan ole. Puhelin tukee Standalone- ja Non-standalone-verkkotekniikoita sekä molempia edellä mainittuja taajuusalueita. 4G-verkossa puhelin venyy jopa 2 Gbit/s latausnopeuksiin.

Muiden yhteysominaisuuksien osalta Ultra tukee uutta Wifi 6 -standardia. Satelliittipaikannuspuolella ei sen sijaan ole tukea joistakin puhelimista löytyvälle kaksitaajuustekniikalle. Maininnan arvoisena seikkana Galaxy S20 -mallisto tukee kahta samanaikaisesti kytkettyä Bluetooth-äänilaitetta, joiden kautta voi toistaa samanaikaisesti ääntä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 990 -järjestelmäpiiri (2 x 2,73 GHz Mongoose M5 & 2×2,50 GHz Cortex-A76 & 4×2.0 GHz Cortex-A55, Mali-G77 MP11 GPU, NPU)
  • 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 105,6 Gt), microSD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt)
  • Exynos Modem 5123 5G –modeemi, 5G NSA & SA, Sub 6 Ghz (n1, 3, 5, 7, 8, 28, 40, 77, 78), FDD, TDD, DSS
  • LTE Cat.20 (2000/200 Mbit/s), 7CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, 2xnano-SIM + eSIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO, HE80, 1024-QAM
  • Bluetooth 5.0, ANT+, NFC
  • A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS
  • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos, UHQ 32-bit &DSD64/128
  • 5000 mAh akku, USB Type-C 3.2, 45 W pikalataustuki, 15 W langaton pikalataus, 9 W käänteinen langaton lataus

RAM-muistia on pakattu mukaan suorastaan hulppeat 12 gigatavua, joka riittää varmasti pitkälle tulevaisuuteen. Sen sijaan Suomessa myytävissä GS20 Ultrissa on 128 Gt UFS 3.0 –tallennustilaa, mikä on tämän hinta- ja ominasuusluokan puhelimelle turhan vähän. Tämän vuoksi on suorastaan huvittavaa, että Samsung mainostaa tuotesivuillaan ”kuvien poistamisen olevan niin 2010-lukua” ja että ” tallennustila on mukautettu tehokkaan kameran mukaan”. Ulkomailla myynnissä on myös 512 Gt:n versio, joka ei olisi ollut liikaa pyydetty lippulaivamallin vakiovarustukseksi. Onneksi tallennustilaa voi sentään laajentaa maksimissaan teratavun micro-SD-muistikortilla, jos 8K-video, 108 megapikselin kuvat ja Single Take –moniotokset saavat sisäisen muistin täyttymään.

Galaxy S20 Ultran sisuskaluihin voi tutustua tarkemmin mm. iFixitin teardown-artikkelissa.

Alapäädyssä sijaitsee toinen stereokaiuttimista, USB 3.2 –nopeusluokan Type-C-liitäntä, mikrofonin pieni aukko sekä kaksi antenniraitaa.

Navigointiin on tarjolla näytön alareunassa sijaitsevat perinteiset ohjelmistopohjaiset navigointipainikkeet tai vaihtoehtoisesti pyyhkäisyeleet näytön alareunasta ja sivuilta. Navigointieleissä ei sinällään ole vikaa, mutta havaitsimme niiden olevan paikoin ristiriidassa käytön reunalta avautuvan reunapaneelin sekä avoinna olevan näppäimistön kanssa. Lisäksi puhelimen mukana toimitettavan suojakuoren reunukset ovat hieman liian korkeat näytön reunoilta suoritettavien pyyhkäisyeleiden käyttämiseen.

Ultran stereokaiuttimet ovat eivät yllä maksimiäänenvoimakkuudellaan aivan Galaxy S10+ -edeltäjämallin tasolle ja lisäksi havaitsimme täydellä volyymilla pientä särkemistä äänessä. Äänenlaatu on yleisellä älypuhelimien mittapuulla kuitenkin hyvä, muttei erityisen bassovoittoinen. Mittasimme 30 cm:n etäisyydeltä 80 dBA äänenpaineen, joka yltää testaamiemme puhelimien keskuudessa parhaimmistoon, mutta ei aivan kärjen tuntumaan.

GS20 Ultran Dynamic AMOLED –näytön läpimitta on peräti 6,9 tuumaa ja se on tarkkuudeltaan QHD-tasoinen. Samsung on laajentanut nykytrendien mukaisesti jälleen näytön kuvasuhdetta ja Galaxy S20 –malleissa suhdeluku on 20:9. Kasvaneesta kuvasuhteesta johtuen näytön pinta-ala on itse asiassa tismalleen sama (114 cm2) kuin Note10+:n 6,8-tuumaisessa 19:9-kuvasuhteen näytössä.

Edeltäjämalleihin nähden näytön pitkien sivujen kaarevuutta on pienennetty entisestään ja vaikka tarkkaan katsoessa näyttölasi ja näytön reuna kaartuu hyvin vähäisesti kohti puhelimen kylkiä, ei asiaan kiinnitä oikeastaan lainkaan huomiota käytössä. Näytön reunusten koko on pienentynyt jälleen edellisestä sukupolvesta ja kaikkien sivujen reunat ovat nyt lähestulkoon tasavahvat (alareuna aavistuksen leveämpi). Näytön ja ulkomittojen välinen suhde onkin erinomainen lähestulkoon 90 %.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näyttöpaneelin alle ja se perustuu ultraäänitekniikkaan. Testijakson perusteella tunnistin toimii melko nopeasti ja tekee tunnistuksen varmasti. Epäonnistuneita tunnistuksia ei tullut testijaksolla vastaan juurikaan. Tunnistin havaitsee ongelmitta myös hieman hikisen tai kostean sormen.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,9-tuumainen Quad HD+ Dynamic AMOLED 2X –näyttöpaneeli
  • 1440 x 3200 pikseliä, 20:9-kuvasuhde, 511 PPI, 1200 nits
  • 120 Hz virkistystaajuus (Full HD+ -tarkkuudella)
  • HDR10+ ja Dolby Vision-tuki, 100 % DCI-P3, 240 Hz kosketuksentunnistus
  • reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 6 -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, yötila, kosketuksentunnistuksen herkkyystila, yhden käden tila

Kuten jo monena aiempanakin vuonna, Samsungin tuoreimman lippulaivamallin näytön kuvanlaatu on markkinoiden terävintä kärkeä. Kirkkaudeltaan näyttö on aivan markkinoiden kirkkaimpia, joskin maksimikirkkaudet saavutetaan vain automaattiasetuksella ja korkeimmat lukemat vain hetkellisesti ja pistemäisesti HDR-materiaalia toistettaessa. OLED-paneelille tyypillisesti mustan toisto on myös erinomaista, joka takaa käytännössä äärettömän kontrastisuhteen. Luonnollinen-väriasetuksella näyttö toistaa sRGB-väriavaruuden tarkasti ja värintoisto on miellyttävää ja luonnollista.

Arvostetun DisplayMate-sivuston testeissä Galaxy S20 Ultran näyttö sai parhaan tähänastisesti testatun tuloksen ja rikkoi mittausennätykset 12 osa-alueella.

Galaxy S20 -mallien näytöt tukevat ensimmäisinä Samsungin puhelimina 120  hertsin virkistystaajuutta, mutta tietyin rajauksin. 120 hertsin virkistystaajuus ei nimittäin ole hyödynnettävissä näytön täydellä tarkkuudella, vaan sen saa kytkettyä päälle vain Full HD -resoluutiolla. Näytön täydellä QHD-tarkkuudella on tyydyttävä tavanomaiseen 60 hertsiin. Rautapuolen rajoitusta QHD 120 Hz -toteutukselle ei tiettävästi ole, joten Samsung pyrkii ilmeisesti rajoituksella kaitsemaan virrankulutusta. Epätieteellisten testiemme perusteella 120 Hz:n ruudunpäivitysnopeus vie suhteessa enemmän virtaa kuin QHD-tarkkuus.

Resoluution rajaus täyden ruudunpäivitysnopeuden osalta on harmillista, mutta arviomme mukaan useimmille käyttäjille 120 Hz:n ruudunpäivitysnopeus on helpommin havaittavissa, kuin QHD- ja Full HD -tarkkuuden ero ja lisäksi pelikäytössä Full HD -tarkkuus on pääosin riittävä ja laajasti tuettu. Toki olisi tästä huolimatta mukavaa, että valmistaja antaisi käyttäjälle mahdollisuuden valita, vaikkapa sitten ylimääräisen korkeasta virrankulutuksesta huomauttavan ponnahdusikkunan kera.

Kamera on tänä vuonna sijoitettu reikään keskelle näytön yläosaa. Reikä on melko pienikokoinen, mutta siitä huolimatta varsinaisen reiän ympärillä on pieni musta reunus, joka syö luonnollisesti lisää näytön pinta-alaa. Reikä on onneksi siinä määrin pieni ja lähellä näytön yläreunaa, että näytön yläreunasta reiän alareunaan on noin 75 pikselin matka, joka on varsin tyypillinen korkeus käyttöliittymän yläpalkille. Käyttöjärjestelmä osaa rajata reiän automaattisesti sisällön ulkopuolelle.

Etukameran resoluutio on kasvanut nelinkertaiseksi edeltäjämalleihin nähden, ollen nyt siis 40 megapikseliä. Kyseessä on Quad Bayer -suodattimella varustettu sensori, jonka pikselikoko on 0,7 mikrometriä. Ensisijaisesti se on siis tarkoitettu ottamaan 10 megapikselin kuvia 1,4 um pikselikoolla. Etukamera on automaattitarkenteinen ja sen f2.2-aukkosuhteen objektiivin kuvakulma on 80 astetta.

Kuulokeaukko on piilotettu erittäin huomaamattomasti näyttölasin yläreunaan ja ääni johdetaan siihen näytön alla sijaitsevasta kaiuttimesta. Miinuspuolena totesimme pienen kuulokeaukon keräävän likaa itseensä, minkä jälkeen puhdistaminen on hankalaa. Etäisyys- ja valoisuussensorit ovat sijoitettu näytön alle.

Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan korttipaikka sekä pieni mikrofonin aukko. Korttikelkassa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille, joista toisen voi korvata micro-SD-kortilla. Kahden liittymän käyttäjillä on mahdollisuus hyödyntää myös eSIM-ominaisuutta, joka ei tarvitse lainkaan fyysistä SIM-korttia.

Galaxy S20 Ultran akku on kapasiteetiltaan Samsungin high-end-puhelimien historian suurin. Akun kapasiteetti on mukavat 5000 mAh (19,3 Wh), eli 500 mAh enemmän kuin Galaxy S10 5G:ssä ja 700 mAh enemmän kuin Galaxy Note10:ssä.

Ultra tukee jopa 45 watin pikalatausta sekä langatonta pikalatausta 15 watin teholla. Lisäksi puhelin mahdollistaa käänteisen langattoman latauksen 9 watin maksimiteholla.

 

Kamera

Samsungin yksi keskeisimmistä painopisteistä Galaxy S20 Ultrassa on kameratoteutus, jota ei voi olla huomaamatta takakuoren ylänurkassa. Neloiskameraratkaisu on sijoitettu erittäin suurikokoiseen kehykseen, joka nousee myös havaittavasti (2,2 mm) takalasin pinnasta koholleen. Kamerakyhmy on kaksivärinen – yläosassa on neliskanttinen musta alue ja alaosan periskooppizoomin alue on harmaa sekä varustettu mahtipontisella ”Space Zoom 100x” -tekstillä.

Kamerakehykseen on sijoitettu itse kameroiden ohella yhden LED-valon salama sekä sen vieressä sijaitseva mikrofoni, jonka aukko on suojattu hienojakoisella verkolla. Mikrofoni on High AOP -tyyppinen, eli sen pitäisi kyetä tallentamaan ääntä myös meluisassa ympäristössä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin laajakulmakamera, 1/1,33″ ISOCELL Bright HM1 -sensori, 0,8 um pikselikoko, 79 asteen kuvakulma, f1.8, OIS, PDAF-tarkennus
  • 48 megapikselin telekamera, 0,8 um pikselikoko, 103 mm kinovastaava polttoväli, 24 asteen kuvakulma, f3.5, OIS, PDAF-tarkennus, 4x optinen zoom, 10x hybridizoom, 100x AI-digizoom
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,4 um pikselikoko, 120 asteen kuvakulma, f2.2
  • 0,3 megapikselin 3D ToF -syvyystietokamera
  • High Acoustic Overload Point -mikrofoni
  • Videotallennus: 8K 24 FPS, 4K 60 FPS, 1080p 240 FPS slow-mo, 720p 960 FPS super slow-mo, HDR10+

Galaxy S20 Ultran kameroiden tekninen toteutus on varsin mielenkiintoinen ja poikkeaa muista Galaxy S20 -malliston puhelimista laajakulma- ja telekameroiden osalta.

Keskimmäisenä kamerakehyksen vasemmassa reunassa sijaitsee pääkamera, eli laajakulmakamera, hyödyntää Samsungin 108 megapikselin (12000 x 9000 pikseliä) ISOCELL Bright HM1 -kuvasensoria, joka on jatkokehitelty versio yrityksen ensimmäisestä 108 megapikselin HMX-sensorista. Uutena ominaisuutena se käyttää ns. Nonacell RGB Bayer-suodatinta, jossa 3×3 fotodiodin ryhmät käyttävät samanväristä suodatinta. Tämän ansiosta teholliseksi pikselikooksi saadaan tarvittaessa suorastaan jättikokoinen 2,4 mikrometriä (3 x 0,8 um), mitä voidaan hyödyntää hämärä-, HDR- ja ohjelmallisessa kuvauksessa. Tällöin kuvien kooksi muodostuu 12 megapikseliä. Sensori osaa tarvittaessa tehdä myös suoraan pikselimuunnoksen (uudelleenmosaikointi), joka mahdollistaa tarvittaessa myös täyden 108 megapikselin resoluution käytön. Sensorin parina on f1.8-aukkosuhteen optisesti vakautettu objektiivi. Edellisen sukupolven malleissa käytetystä vaihtuvasta aukkosuhteesta on nyt luovuttu.

Pääkameran yläpuolella sijaitsee ultralaajakulmakamera, jonka toteutus on ehkäpä joukon tavanomaisin. Siitä huolimatta toteutus eroaa massasta, sillä 12 megapikselin sensori käyttää varsin suurikokoisia 1,4 mikrometrin pikseleitä. Sen parina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi, jonka kinovastaava polttoväli on noin 13 mm, eli puhelinkameroiden laajimmasta päästä. Miinuksena ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta, joka haittaa etenkin lähellä sijaitsevien kohteiden kuvaamista.

Kamerakehyksessä alimmaisena neliskanttisen aukon takana sijaitseva telekamera hyödyntää 48 megapikselin Quad Bayer -sensoria sekä periskooppimallista nelinkertaista zoom-objektiivia. Käytännössä periskooppiratkaisu tarkoittaa sitä, että teleobjektiivi sijaitsee takakuoren alla vaakatasossa ja kuva taitetaan sisään prisman avulla kamerakyhmyssä sijaitsevasta ”ikkunasta”. Myös kuvasensori sijaitsee 90 asteen kulmassa takakuoren pintaan nähden. Näin suurikokoinen objektiivi on saatu mahdutettua puhelimen sisään. Kyseessä ei ole ensimmäinen periskooppiratkaisu markkinoilla, sillä viime vuonna Huawei, Oppo ja Vivo toivat vastaavaa ratkaisua hyödyntävät puhelimensa markkinoille. Objektiivi tarjoaa 103 mm:n kinovastaavan polttovälin ja f3.5-aukkosuhteen ja se on optisesti vakautettu.

Galaxy S20 Ultran kamera käynnistyy varsin ripeästi ja on lähestulkoon välittömästi käyttövalmiina. Tarkennus toimii luotettavasti ja nopeasti, joskaan lyhyen vertailun perusteella ei aivan yhtä nopeasti kuin Galaxy S10+:ssa. Täyden 108 megapikselin tarkkuuden kuvien ottamisen jälkeen on pieni viive, jolloin kamera prosessoi kuvaa eikä suostu tarkentamaan tai ottamaan uutta otosta.

Samsungin vuodentakaiseen toteutukseen nähden kamerasovellus on uudistunut, mutta uusi ulkoasu on jo nähty loppuvuodesta julkaistun One UI 2.0 -käyttöliittymäpäivityksen myötä vanhemmissakin malleissa. Muutokset eivät ole erityisen suuria, vaan lähinnä fontteja ja käyttöliittymäobjektien tyyliä on hieman viilattu. Yleisesti ottaen Samsungin kameratoteutus on markkinoiden monipuolisimpia ja asetuksista löytyy useita lisäasetuksia sekä käyttöä avittavia ominaisuuksia.

Kuvausnäkymässä kuvaustilat ovat tuttuun tapaan listana suljinpainikkeen vieressä ja lisätoimintojen kuvakkeet vasemmassa reunassa. Kuvaustilaa saa vaihdettua myös etsinnäkymää pystysuunnassa pyyhkäisemällä – sivusuunnassa siirrytään etu- ja takakameroiden välillä. Kuvaustilalistan sisältöä ja järjestystä on mahdollista muokata, mikä on erittäin positiivinen ja tervetullut ominaisuus.

Kameran vaihto ja zoomaus on sen sijaan toteutettu hieman erikoisesti. Oletuksena näkyvillä on kolme ”puuikonia”, jotka esittävät eri zoomaustasoja/kameroita. Yleisen logiikan perusteella yksi on ultalaajakulmakamera, toinen laajakulmakamera ja kolmas telekamera. Tämä pätee kahden ensimmäisen painikkeen kohdalla, mutta kolmannesta siirrytäänkin 5x zoomaustasoon telekameran 4x zoom-kertoimen sijaan. Kun kameranvalintapainiketta painaa, ilmestyy oikeaan reunaan lisää zoomaustasovalintoja 0,5x:stä aina 100x:ään asti.

Halutessaan zoomaustasoa voi säätää myös portaattomasti zoomausasteikkoa sormella liu’uttamalla. Tällöin on hyvä tiedostaa muutama nyrkkisääntö kameran toiminnasta.

Epäloogisuutta löytyy zoomaustason osalta myös etukameraa käytettäessä. Kapeampi etukameran kuvakulma on nimittäin toteutettu digitaalisesti rajaamalla, eli lopputuloksena saatavan kuvan koko on pienempi kuin kameran resoluutio. Lisäksi sovellus ei muista käyttäjän valitsemaa asetusta, jos käyttäjä kytkee täyden resoluution laajemman kuvakulman käyttöön.

Edeltäjämallien tapaan myös GS20-mallit osaavat tallentaa kuvat haluttaessa modernilla HEIF-pakkauksella.

Ammattilaistilaksi nimetty manuaalikuvaustila on markkinoiden monipuolisimpia. Tarjolla on säädöt herkkyydelle (ISO 50-3200), suljinajalle (1/12000s-30 s), kuvan väreille, tarkennukselle, valkotasapainolle ja valotuksen mittaukselle sekä kompensoinnille. Asetuksista löytyy luonnollisesti myös mahdollisuus tallentaa raakakuvia.

Galaxy S20 Ultra tarjoaa kolme natiivia polttovälivaihtoehtoa, jotka ovat nähtävissä yllä. Laajakulmakameran kinovastaava polttoväli on ultralaajakulmakameraan nähden noin kaksinkertainen ja telekameran kinovastaava polttoväli vastaavasti laajakulmakameraan nähden noin nelinkertainen.

Laajakulmakameran ja telekameran välinen ”polttovälialue” katetaan ottamalla telekameralla kuvan keskiosa ja laajakulmakameralla kuvan reunaosat. Pikselitasolla esimerkiksi 2x zoomilla otettua kuvaa tarkastellessa voi huomata eri kameroilta tulleiden kuva-alueiden rajan.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvissä valaistusolosuhteissa Galaxy S20 Ultran pää-/laajakulmakamera tekee näyttävää jälkeä ja se puree varmasti keskivertokäyttäjään. Kamera korostaa värejä ja kontrastia selvästi, mikä ei ole luonnollista ja hillittyä jälkeä kaipaavien käyttäjien mieleen. Esimerkiksi taivaasta tulee välillä turhankin heleän sininen. Joissain tilanteissa kuvien tumma pää jää kontrastin takia hieman tukkoiseksi. Kuvien dynamiikka on kuitenkin yleisesti ottaen hyvää ja valkotasapaino kohdallaan.

Vaikka kuvien yleisilme on terävä, pikselitasolla oletuskoon 12 megapikselin kuvan yksityiskohdat ovat hieman suttuisia ja pehmeitä. Samsungin tapa renderöidä pieniä yksityiskohtia, kuten puiden oksia tai ruohoa, ei ole kaikista realistisimmasta päästä, mutta sama luonne on nähty jo edeltäjämalleissa, joten kyseessä lienee ennemminkin Samsungin valitsema tapa toteuttaa asia. Lähikuvissa näyttävän luonnollisen syvyysterävyysefektin aikaansaaminen on helppoa, kiitos suurikokoisen kuvasensorin.

Heikossa valaistuksessa pääkamera tekee hyvää jälkeä, pystyy vangitsemaan hyvin valoa sekä värejä eikä kuvista pala puhki kuin kirkkaimmat valopisteet. Yleisilme on terävä ja se jatkuu myös varsin pitkälle pikselitasolle asti. Ainoana suurempana miinuksena tummimmat alueet jäävät helposti hieman tukkoisiksi ja niistä yksityiskohtia on lähdettävä houkuttelemaan esiin erillistä yökuvaustilaa käyttämällä.

Hämäräkuvauksessa kameran automatiikka pitää herkkyyden kohtuullisissa lukemissa noin ISO 1000:n tietämillä ja suljinajat jopa yllättävän lyhyinä useimmiten 1/17-1/25 sekunnin haarukassa. Arviomme on, että suuren kuvasensorin jättikokoiset yhdistelmäpikselit pystyvät keräämään niin paljon valoa, että pidempiä suljinaikoja tarvitaan vain harvoin. Pisimmillään saimme automatiikan venyttämään suljinajan kahdeksasosasekuntiin.

Galaxy S20 Ultran pääkamera mahdollistaa kuvien ottamisen 12 megapikselin oletustarkkuuden ohella myös täydellä 108 megapikselin nimellisresoluutiolla. 108 megapikselin tila valitaan hieman erikoisesti kuvausnäkymän vasemman laidan kuvasuhdevalikosta. 108 megapikselin kuvien koko liikkui testijaksolla kuvauskohteesta riippuen 10 ja 45 megatavun haarukassa.

Testiemme perusteella 108 megapikselin resoluution käytölle saattaa olla perusteita hyvässä valaistuksessa, jos käyttäjä tarvitsee kuvaan maksimaalista tarkkuutta ja yksityiskohtaisuutta. Oheinen vertailukuva näyttää eron 12 ja 108 megapikselin kuvien yksityiskohdissa ja kuten näkyy, se on selvä, mutta ei samassa suhteessa pikselimääriin. Tarkkuudesta täytyy lisäksi maksaa hintaa heikomman dynamiikan ja tukkoisemman tummien sävyjen toiston muodossa.

Hämäräkuvauksessa 108 megapikselin tilasta ei ole juuri apua – tarkkuusero katoaa olemattomiin ja lisäksi täyden resoluution kuvat ovat tummempia ja paikoin valkotasapainoltaan kellertävään kallistuvia.

Kuten kaikissa moderneissa kamerapuhelimissa on jo parin vuoden ajan ollut tapana, myös Samsung on varustanut huippumallinsa myös erillisellä yökuvaustilalla. Jos tekoälytunnistus on käytössä, kamera osaa hyödyntää automaattisesti jonkinlaista varianttia yökuvaustilasta, mutta tilan saa kytkettyä käyttöön myös manuaalisesti. Tuttuun tapaan yökuvaustilaa käytettäessä kamera taltioi otosta useamman sekunnin ajan yhdistellen useampien eri kuvien kuvadataa.

Galaxy S20 Ultran yökuvaustila ei ole toteutukseltaan markkinoiden luonnollisimmasta päästä. Se tekee kuvista reilusti todellista tilannetta valoisampia ja pystyy parhaimmillaan lähes loihtimaan yöstä päivän. Yötila pystyy myös kaivamaan näkymästä kiitettävän määrän yksityiskohtia ja värejä, joita ihmissilmällä ei ole mitenkään mahdollista erottaa. Yötila ei siis sovi luonnollista jälkeä kaipaaville, mutta pystyy tekemään vakuuttavaa jälkeä tilanteissa, joissa heikossa valossa halutaan saada aikaan näyttävä kuva, josta saa mahdollisimman hyvin selvää.

Yötilaa voi hyödyntää myös tele- ja ultralaajakulmakameroilla ja se parantaa myös niiden hämäräkuvien yksityskohtia, dynamiikkaa ja valoisuutta.

Galaxy S20 Ultran periskooppitelekamera hyödyntää poikkeuksellisen korkearesoluutioista (48 megapikseliä) kuvasensoria sekä 103 mm kinovastaavan polttovälin tarjoavaa objektiivia. Hyvässä valaistuksessa se tekee luokassaan suorastaan erinomaista jälkeä päihittäen jopa pääkameran kuvanlaadun tietyillä osa-alueilla. Värintoisto on edelleen hieman liian ylikorostunutta, mutta maltillisinta kolmesta kamerasta. Jälki on terävää, dynamiikka kohtalaisen hyvää ja yksityiskohtien toisto varsin kelvollista.

Heikossa valossa telekamera säilyy yllättävän käyttökelpoisena, etenkin jos kuvauskohteen ympärillä on vähänkin valaistusta. Toisin kuin monissa kamerapuhelimissa on tapana, Galaxy S20 Ultra vaikuttaisi oikeasti käyttävän telekameraa myös hämärässä digitaalisen rajauksen sijaan. Kuvien yleisilme säilyy varsin terävänä ja lähempää tarkasteltuna kuvissa voi nähdä tasaista kohinaa sekä rakeista prosessointijälkeä. Värintoisto säilyy kohtalaisen hyvänä ja kuvien kirkkaus noudattaa melko hyvin todellista tilannetta.

Testasimme myös mielenkiinnosta olisiko 108 megapikselin pääkamerasta telekameran haastajaksi korkean pikselimääränsä turvin. Otimme samasta tilanteesta kuvan 4x optisella zoomilla sekä pääkameran 108 megapikselin tilalla ja teimme pikselitason rajauksen samasta kuvan kohdasta.

Kuten vertailukuvasta voi nähdä, 108 megapikselin kameralta otettu rajaus pärjää yksityiskohtien osalta kohtalaisen hyvin telekameralle, mutta kokonaisuudessaan kuvanlaatu jää kuitenkin havaittavasti heikommaksi mm. pehmeän prosessoinnin sekä rakeisuuden ja pakkausjälkien vuoksi.

Nelinkertaisen periskooppizoomin ohella Samsung mainostaa varsin näyttävästi Galaxy S20 Ultran muita zoomausominaisuuksia sekä ronskeja zoom-kertoimia aina 100x asti. Kamerasovellus tarjoaa valmiit zoomausvalinnat mm. 10x, 30x ja 100x-kertoimille kameroiden natiivipolttovälien lisäksi.

10x zoom on Samsungin mukaan ns. häviötön optinen hybridizoom ja Samsungin mukaan kuva muodostetaan hyödyntäen telekameran 48 megapikselin täyttä tarkkuutta, ja sen mainostetaan olevan optisesti toteutetun vastaavan zoomin tasoinen. Häviöttömyyttä on melko hankala arvioida ilman vastaavaa 10x optista zoomia, mutta puhelimen 4x optiseen zoomiin verrattuna kuvassa vaikuttaisi olevan enemmän yksityiskohtia pikselitasolla tarkasteltuna ja kokonaisuutena 10x hybridizoom vaikuttaisi varsin käyttökelpoiselta.

Seuraava 30x zoomaustaso on sitten jo puhtaasti digitaalinen, mutta Samsung kertoa käyttävänsä tekoälyä ja useamman kuvan pinoamista kuvanlaadun parantamiseksi. Testikokemustemme perusteella 30x zoomilla otettu kuva ei eroa laadultaan juuri mitenkään 10x hybridizoomilla otetusta kuvasta tehdystä rajauksesta, joten kuvanlaadullista hyötyä sen käyttämisestä ei ole.

Kuten jo edellisen zoomaustason perusteella saattaa päätellä, myöskään 100x space zoom ei tarjoa käytännössä minkäänlaista kuvanlaadullista hyötyä 10x hybridizoomiin nähden, joten kyse on suurimmilta osin markkinointikikasta.

Kamerasovellus tarjoaa myös oman valmiin pikapainikkeen 2x-zoomauskertoimelle, joten testasimme kuvaamisen ohessa myös sen toimintaa, sillä kyseessä on monissa tilanteissa varsin käytännöllinen polttovälivaihtoehto. Kuten jo edellä mainittiin, Galaxy S20 Ultra yhdistelee pääkameran ja telekameran zoomausvälillä 1x-4x. Kuvan keskikohta napataan telekameralta ja reunaosat pääkameran 108 megapikselin sensorilta. Kokonaiskuvaa tarkastellessa eroja on hankala havaita, mutta lähemmässä pikselitason tarkastelussa voi huomata kuvien tarkemman keskiosan.

Yllä on nähtävissä skaalaamaton pikselitason 831 x 600 rajaus gallerian ensimmäisestä maisemakuvasta, mistä käy hyvin ilmi mainittu eri kuvasensoreilta otetun kuvamateriaalin raja. Itse kuvien liittämisen Samsung on onnistunut toteuttamaan hyvin, sillä rajakohdassa ei ole havaittavissa vääristymiä vaikka käytettyjen kameroiden polttoväli on hyvin erilainen. Tarkkuusero telekameralta otetun keskiosan ja pääkameralta otettujen reunaosien välillä on kuitenkin selvä. Mitä lähemmäksi 4x-zoomauskerrointa mennään, sitä suurempi telekameralta otettu terävä keskiosa kuvassa on. Huomasimme myös, että muutamassa testijaksolla 2x zoomilla otetussa kuvassa ei ollut havaittavissa lainkaan terävää keskiosaa, vaan koko kuvan data oli syystä tai toisesta ilmeisesti peräisin kokonaan pääkameralta.

Ultralaajakulmakameran kuvakulma on kamerapuhelimien mittakaavalla laajimmasta päästä, aivan kuten edeltäjämallissakin. Pääkameran tapaan myös ultralaajakulman kuvat ovat värintoistoltaan melko saturoituneita ja kontrastiltaan aavistuksen ylikorostuneita. Kokonaisuutena tarkasteltaessa kuvanlaatu on miellyttävän terävän näköistä, mutta pikselitasolle mentäessä voi huomata jäljen olevan hieman pehmeää. Lähikohteiden kuvaaminen on ultralaajakulmakameralla hieman hankalaa automaattitarkennuksen puuttumisesta johtuen.

Heikossa valossa odotimme ultralaajakulmakameran kuvanlaadun sijoittuvan luokkansa parhaimmistoon – kiitos suurikokoisten pikselien – mutta valitettavasti jälki on varsin pehmeää. Pikselitasolle mentäessä voidaan havaita sumeita alueellisia läikkiä. Valoa kamera pystyy vangitsemaan kohtalaisesti ja värintoistossa ei ole suurta valittamista.

Näyttöreikään sijoitettu etukamera tekee kokemustemme perusteella hyvää jälkeä jo 10 megapikselin oletustarkkuudella. Etukameralla on mahdollista ottaa myös täyden resoluution 40 megapikselin kuvia, mutta nopeiden testien perusteella niistä ei vaikuttaisi olevan useimmissa tilanteissa merkittävää kuvanlaadullista etua.

Kuten jo aiemmin mainittiin, selfiekamera tyrkyttää oletuksena suppeampaa kuvakulmaa, joka on käytännössä rajaus sensorin keskeltä ja siten tarkkuudeltaan alhaisempi. Täyden tarkkuuden hyödyntäminen vaatii siis laajemman kuvakulman valitsemisen.

Galaxy S20 Ultra tarjoaa melko monipuoliset videokuvausmahdollisuudet ja tukee 4K 30 FPS -kuvausta kaikilla kolmella kameralla sekä 4K 60 FPS -kuvausta pääkameralla. Äänet tallentuvat aina stereona hyvällä 256 kbit/s bittivirralla. Tarjolla ovat H.264- ja H.265-pakkausmuodot sekä HDR10+-kuvausmahdollisuus.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja asetuksilla seuraavasti:

  • 8K 24 FPS H.265 78-80 Mbit/s, Main@L6.1@Main
  • 4K 60 FPS H.264 68-72 Mbit/s, High@L5.1 CABAC 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.264 38-40 Mbit/s, High@L5.1 CABAC 1 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.264 20-22 Mbit/s, High@L4.1 CABAC 1 Ref Frames
  • 1080p 30 FPS H.264 12-14 Mbit/s, High@L4 CABAC 1 Ref Frames

Kuten Samsungin huippumalleilla on ollut tapana, Galaxy S20 Ultralla kuvattu 4K-video on laadultaan hyvää ja miellyttävän näköistä. Jälki on terävää, paikoin jo hieman yliterävöityä ja myös väreissä on valokuvien tapaan hieman ekstraa.

Myös ultralaajakulmakameran 4K-video on varsin hyvää, joskin sen kanssa ei ole käytössä automaatitarkennusta. Telekamerallakin saa kelpo videota, mutta haasteeksi muodostuu pitkän polttovälin herkkyys tärinälle, joten avuksi on lähes pakko valjastaa kuvausjalka. Maininnan arvoisena seikkana tuettuna on myös etukameran ja takakameran välillä vaihtaminen kesken videokuvauksen.

Galaxy S20 Ultra mahdollistaa ensimmäisenä Samsungin puhelimena myös 8K-videon tallentamisen 24 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. FPS-rajoitus tulee kamerasensorilta, järjestelmäpiiri kykenisi myös 30 FPS nopeuteen. 8K-videon bittivirta on noin 80 Mbit/s, eli laadukkaamman 4K-materiaalin luokkaa. Normaalilta Full HD, QHD- tai 4K-näytöltä katsottuna 8K-video näyttää terävältä ja tarkalta, mutta pikselitasolle mentäessä voidaan huomata, ettei jälki ole merkittävästi 4K-materiaalia tarkempaa. Lisäksi kuva näyttää hieman hermostuneelta ja paikoin tökkivältä. 8K-videon käyttöä ei voi siis erityisemmin suositella.

Kuvanvakautuksessa hyödynnetään sekä optista että elektronista vakautusta, jos kamerasta sellainen löytyy. Vakautus toimii hyvin ja suodattaa hyvin häiritsevät tärinät ja pienemmät heilahdukset.

Tarjolla on myös erillinen ”erittäin vakaa” -vakautustila, joka hyödyntää laajakulmakameraa ja tallentaa videon 1080p 30 FPS -tarkkuudella. Totesimme kuitenkin tavallisen vakautuksen olevan niin hyvää, että ”erittäin vakaa” -tilalle on harvoin tarvetta, etenkin kun samalla kuvanlaadusta on karsittava.

Kuriositeettina tarjolla on edeltäjämallien tapaan myös 720p 960 FPS superhidastustila, joka mahdollistaa lyhyen noin sekunnin pätkän kuvaamisen 32-kertaisella hidastuksella.

 

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S20 -mallisto käyttää Samsungin One UI -käyttöliittymän uusinta 2.1-versiota, jonka alla pyörii Android 10. Samsung kertoo keskittyneensä One UI:n kakkosversiossa selkeyteen ja oleellisen sisällön näyttämiseen nopeammin. Käytännössä uudistukset viime vuoden versioihin ovat kuitenkin hyvin hienovaraisia.

Samsungin One UI -käyttöliittymä peittää Androidin vakioulkoasun varsin kattavasti alleen ja mukaan on lisäksi pakattu suuri määrä lisäominaisuuksia ja toimintoja, joita Androidin perusversiosta ei löydy. Samsung on pyrkinyt tuomaan käyttöliittymän sisällön peukalon ulottuville, joten monien vakiotoimintojen oletusnäkymässä näytön yläosaa hallitsee suuri otsikkoalue, jonka saa otettua hyötykäyttöön vierittämällä näkymää ylöspäin.

One UI:n lisäominaisuusvarustus on yksi Android-markkinoiden kattavimmista. Samsung on pakannut mukaan lukuisia käyttöä helpottavia lisäominaisuuksia sekä muita toimintoja, kuten reunapaneelit, kelluvat ikkunat, Game Launcher -pelitila, KnoX-tietoturvaominaisuudet sekä DeX-työpöytä- ja tietokonetilat. Samsungin oman Bixby-virtuaaliavustajan tyrkyttämistä on onneksi hieman vähennetty, eikä puhelimen kyljessä ole enää erillistä Bixby-näppäintä.

Päivitysten osalta Samsung on luvannut tarjota Galaxy S -sarjan puhelimilleen tietoturvakorjauksia kuukausittain kolmen vuoden ajan. Android-versiopäivityksistä ei sen sijaan ole virallista lupausta, mutta jo usean vuoden ajan Samsung on tarjonnut Galaxy S -mallistolleen kaksi seuraavaa versiopäivitystä, eli Galaxy S20 -malleille voi odottaa Android 12 -päivitystä vuosien 2021/2022 vaihteen tienoilla.

 

Suorituskyky

Galaxy S20 Ultra vieraili io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan helmikuun loppupuolelta maaliskuun puoliväliin. Laitteen toiminnassa ei havaittu testijakson aikana mitään ongelmia. Puhelimeen saapui testijakson aikana yksi päivitys.

Peruskäytössä Galaxy S20 Ultra toimii sulavasti ja nopeasti, eikä tämän luokan puhelimelta voisi toki odottaakaan yhtään vähempää. Edeltäjämalliin (GS10+) verrattuna Ultra on aavistuksen nopeampi sekä sovellusten avautumisessa että sovellusten välillä liikuttaessa, mutta erot ovat hyvin pieniä. Kilpailijoihin verrattuna OnePlus 7T Pro on hieman Ultraa nopeampi ja Huawei Mate 30 Pro puolestaan hyvin samalla tasolla.

Pelikäytössä Galaxy S20 Ultra toimii erinomaisesti ja pelaaminen on miellyttävää suurelta näytöltä sekä stereokaiuttimien välittäessä ääntä. Testasimme muutamia raskaamman kategorian pelejä, kuten PUBG Mobilea, Asphalt 9:ää ja Call of Dutya, jotka toimivat vähemmän yllättäen täysin moitteetta. Puhelin lämpenee pidemmän pelisession aikana havaittavasti, mutta ei häiritsevän paljon.

Testasimme järjestelmäpiirin jäähdytyksen toimintaa sekä suorituskyvyn laskua pidemmässä rasituksessa CPU Throttling- sekä GFXBench Battery Test -sovellusten avulla. 15 minuutin prosessorirasituksessa suorituskyky pysyi melko tasaisena ja laski 88 %:iin maksimista, mikä on kohtalaisen hyvä suoritus. Puolen tunnin intensiivisessä grafiikkarasituksessa suorituskyky tippui sen sijaan varsin nopeasti muutaman minuutin kuluttua noin 75 %:iin ja 20 minuutin jälkeen 35 %:iin maksimista.

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokeiksi Kirin 990 -piirillisen Huawei Mate 30 Pron, Snapdragon 855+ -piirillisen OnePlus 7T Pron sekä edellisen sukupolven Exynos 9825 -järjestelmäpiiriä käyttävän Galaxy Note10:n. Uutta Snapdragon 865 -piiriä käyttävää testilaitetta ei valitettavasti ollut vielä saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä, joten vertailu Qualcommin uusimman sukupolven piiriin on tehtävä myöhemmin.

Kuten testitulokset osoittavat, Samsungin Exynos 990 on suorituskykyisin järjestelmäpiiri, joka on tällä hetkellä Suomen markkinoilla saatavilla Android-puhelimiin. Ero viimevuotisiin puhelimiin on kuitenkin monilta osin siinä määrin pieni, että suorituskyvyn takia ei kannata puhelintaan lähteä päivittämään. Toisaalta ensimmäisten ulkomailta kantautuneiden Snapdragon 865 -version testitulosten mukaan Qualcommin piiri näyttäisi jälleen olevan Samsungin piiriä suorituskykyisempi, joten tulevat Snapdragon 865 -piirilliset puhelimet tulevat nappaamaan Galaxy S20 -mallistolta suorituskykykuninkaan viitan.

Puhelimessa oli testijakson ajan käytössä Elisan rajoittamaton 5G-liittymä, joka oli jatkuvasti käytössä laitteen toisessa SIM-korttipaikassa. Testasimme yhteyden siirtonopeuksia eri puolella Tamperetta eri päivänaikoina useampaan otteeseen. Tarkoituksena ei ollut testata puhelimen 5G-ominaisuuksien rajoja, vaan lähinnä yleisesti 5G-verkkojen tämänhetkistä tilaa ja puhelimen yleistä toimintaa 5G-verkossa.

Havainnot 5G-yhteyden keskimääräisestä nopeudesta eivät olleet mullistavia. Parhaimmillaan ylsimme Tampereella yli 600 megabitin sekuntivauhtiin, joka on ihan mukava nopeus, mutta ei kuitenkaan lähelläkään 5G-tekniikan teoreettisia maksimilukemia. Samaan nopeuteen on mahdollista päästä myös nopealla 4G-yhteydellä.

Huomionarvoista myös on, että nykyiset 5G-liittymät käyttävät vielä ensimmäisen sukupolven NSA-tekniikkaa (Non-standalone), joka tarkoittaa että yhteyden muodostamisessa ja perustietojen välittämisessä hyödynnetään aina myös vanhaa 4G-verkkoa ja nopea tiedosiirto tapahtuu 5G-tekniikalla. Tämän vuoksi mm. verkon viivettä (ping) ei ole vielä mahdollista saada alle 10-15 ms:n lukemien, eikä lähetysnopeus nouse 20-50 Mbit/s haarukkaa korkeammalle.

Käyttökokemusten perusteella Galaxy S20 Ultraa (tai mitään muutakaan älypuhelinta) ei kannata vielä toistaiseksi ostaa 5G-ominaisuuden takia, jos jollekin sen tietylle ominaisuudelle, kuten nopeudelle ei satu olemaan hyvin spesifiä käyttötarvetta. 5G-yhteys vie huomattavasti enemmän virtaa, joten olisi hyvä, jos puhelimen ilmoitusvalikosta löytyisi pikapainike, josta 5G-yhteyden saisi kytkettyä näppärästi pois päältä, kun sen tarjoamille eduille ei ole tarvetta. Tällä saataisiin 5G:n hyödyt käyttöön silloin kun niitä tarvitaan, ilman että puhelinta tarvitsee roikottaa tiuhaan laturin jatkona.

 

Akunkesto

Akunkeston osalta Galaxy S20 Ultraan kohdistui ennakolta varauksellisen positiivisia odotuksia. Positiivisia etiäisiä aiheutti luonnollisesti akun suuri kapasiteetti sekä uusi Exynos 990 -järjestelmäpiiri – varauksellisuutta puolestaan 5G-yhteyksien ja 120 hertsin näytön vaikutus virrankulutukseen. Käytännössä ennakko-odotukset osuivat tavallaan oikeaan.

Kuvaajan selite: Vihreät pisteet kuvaavat päivän käyttöaikaa, punaiset kahden päivän. Pyöreät pisteet kuvaavat käyttöä 5G & 120 Hz virkistystaajuus käytössä – neljäkkään muotoiset 4G & 60 Hz asetuksilla.

Noin parin viikon testijakso jaettiin kahteen osaan, joista ensimmäisellä puhelinta käytettiin ”kaikki herkut päällä”, eli 5G-yhteydet sekä näytön 120 hertsin ruudunpäivitysnopeus käytössä. Toisella puoliskolla tutkiskelimme mahdollisuuksia virran säästämiseksi ja asetimme puhelimen 4G-tilaan sekä 60 hertsin ruudunpäivitysnopeudelle Full HD -tarkkuudella.

Testijakson alkuvaiheessa kävi nopeasti selväksi, että GS20 Ultra hörppii 5G-tilassa virtaa melkoisella vauhdilla ja suurelle akulle on todellakin tarvetta. Tampereen keskustan alueella 5G on melko hyvin saatavilla, joten puhelin vietti suuren osan ajasta kiinni uusimman sukupolven verkossa ja se näkyi rumasti akunkestossa. 5G-modeemien virrankulutus ei ole vielä selvästikään pienentynyt merkittävästi viime vuodesta.

5G:n päälle kun lisättiin näytön korkea virkistystaajuus, oli tilanne se, että keskitasoisella tai kevyehköllä käytöllä puhelimella selvittiin kohtalaisesti yhden päivän yli, mutta ei sen enempää. Toisen päivän ylittämisestä samalla latauksella ei tarvinnut edes haaveilla.

Testijakson virtapihimmällä puoliskolla (4G & Full HD 60 Hz) akunkesto muuttui huomattavasti parempaan suuntaan ja yhdellä latauksella selvittiin kohtalaisen helposti kahden päivän yli. Virtaa oli jäljellä toisen päivän iltana vielä noin 20-30 %, kun näytön päälläoloaika liikku 4-5 tunnin kokonaispotissa.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi.

Samsung toimittaa Galaxy S20 -mallien mukana 25 watin (9 V; 2,77 A) pikalaturin, joka on selvä parannus viime vuoden 15 watin latureista. Testiemme mukaan akku täyttyy tyhjästä täyteen noin tunnissa, mikä on hyvä suoritus akun muhkea kapasiteetti huomioiden. Puolessa tunnissa akkuun saa ladattua noin 60 % ja vartissa vajaan kolmanneksen. Puhelin tukee myös jopa 45 watin lataustehoa, mutta siitä saatava nopeushyöty on Samsungin edustajan mukaan Galaxy Note10:n tapaan vain muutamia minuutteja, joten emme lähteneet testaamaan 45 watin laturia erikseen.

Langaton lataus on tuettuna maksimissaan 15 watin teholla, mutta käytössä ei ollut kyseiseen tehoon yltävää laturia, joten latausnopeus jäi testaamatta. Galaxy S20 Ultralla on myös mahdollista ladata toista langatonta latausta tukevaa laitetta, kuten FreeBuds-kuulokkeita, 9 watin teholla.

 

Yhteenveto

Samsung Galaxy S20 Ultra on monella tapaa erittäin kiinnostava ja edistynyt puhelin, mutta viime vuosina vallinneen trendin mukaisesti myös hinta on kivunnut jälleen edeltäjämalleihin nähden pykälän korkeammalle. Ominaisuuskattaus on todella runsas, mutta tässä hintaluokassa muutama pienempikin lapsus saattaa jo tahrata kokonaisuuden.

Galaxy S20 Ultran rautapuolen toteutus on todella kattava ja mukana on lähes kaikki, mitä modernilta älypuhelimelta saattaa kaivata. Mm. näyttö, suorituskyky, kameratoteutus sekä akun kapasiteetti ja latausnopeus edustavat markkinoiden kärkeä. Muutamissa teknisissä yksityiskohdissa olisi kuitenkin vielä hieman parantamisen varaa, sillä tallennustilaa on vähänpuoleisesti, näytön korkeaa virkistystaajuutta ei voi hyödyntää maksimitarkkuudella ja 5G hörppii edelleen virtaa varsin railakkaasti. Lisäksi takakuoressa erikseen mainostettu 100x zoom on lähinnä markkinointipuhetta. Softapuolella Samsungin One UI 2.1 -käyttöliittymä on erittäin monipuolinen ja päivitysasioidenkin pitäisi olla ainakin kohtalaisen hyvin hoidossa.

Galaxy S20 Ultra on varmasti yksi tämän vuoden hienoimmista puhelimista, mutta huippukorkea hintalappu jättää kaipaamaan vielä astetta täydellisempää suoritusta. On lopulta kiinni ostajan kukkarosta ja mieltymyksistä, tarjoaako GS20 Ultra riittävän vastineen rahoille. Henkilökohtaisesti valitsisin Galaxy S20 Ultrani 4G-versiona ja säästäisin satasen, jos se olisi vain Suomessa mahdollista. 5G ei ainakaan nykymuodossaan tarjoa käyttökokemuksien perusteella merkittävää lisäetua nopeaan 4G-yhteyteen verrattuna. Vuoden-parin päästä tilanne on jo toivottavasti toinen, mutta vielä toistaiseksi 5G-tuputus vaikuttaa ennenaikaiselta.

Plussaa

  • AMOLED-näyttö huipputason kuvanlaadulla
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Huippuluokan näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Exynos 990 -piirin suorituskyky (pienin varauksin)
  • Muistikorttipaikka
  • Kameran tasavahva kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa pienin varauksin
  • Monipuolisen takakameran kolme eri polttovälivaihtoehtoa
  • Kameraohjelmiston laajat säätömahdollisuudet
  • Etukameran kuvanlaatu
  • 4K-videokuvan laatu, vakautus ja HDR10+-tuki
  • Nopea pikalataus
  • Langattoman pikalatauksen sekä käänteisen langattoman latauksen tuki
  • One UI 2.1 -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet ja asetukset

Miinusta

  • 128 Gt:n tallennustila 1400 euron puhelimessa
  • Virrankulutus 5G-tilassa sekä näytön 120 Hz:n virkistystaajuudella
  • Käyttäjällä ei mahdollista hyödyntää 120 Hz:n virkistystaajuutta täydellä tarkkuudella
  • Kaiuttimien äänenlaatu ja -voimakkuus heikentyneet edeltäjämallista
  • Kameran kuvien ylikorostunut kontrasti ja värintoisto varauksin
  • Ei ilmoituslediä
  • Exynos 990 –järjestelmäpiirin suorituskyky ei pärjää Snapdragon 865 –piirille
  • 100x space zoom on pelkkä markkinointikikka
  • Hinta

Huomioita

  • Suurikokoinen ja painavahko puhelin
  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Suomessa saatavilla vain 5G-malli
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille

 

 

This site uses XenWord.
;