Testissä Sonyn uusi 27-tuumainen 4k-resoluution ja 144 Hz:n Inzone M9 -pelinäyttö, joka on varustettu FALD-taustavalaistuksella.

Sony esitteli kesäkuun lopulla uuden Inzone-pelibrändin, joka on suunnattu ensisijaisesti PC-pelaajille. Brändin esittelyn yhteydessä markkinoille julkaistiin kolmet pelikuulokkeet ja kaksi pelinäyttöä, jotka mukailevat Playstation 5:stä tuttua valkoista väriteemaa. Molemmat uudet Inzone-pelinäytöt ovat 27-tuumaisia ja varustettu suoralla IPS-paneelilla. Sony perustelee näyttöjen kokovalintaa sillä, että se on tällä hetkellä PC-pelimarkkinoiden määrällisesti ostetuin tuumakoko.

Saimme testiin kalliimman Sony Inzone M9 -pelinäytön, jossa on on käytössä 4k-resoluution IPS-paneeli 144 hertsin virkistystaajuudella ja FALD- eli Full Array Local Dimming -taustavalaistuksella. HDMI 2.1 -näyttöliittimien ja VRR-tuen ansiosta näyttö soveltuu erinomaisesti myös uuden sukupolven pelikonsolien kaveriksi. Näytön hinta Suomessa on artikkelin kirjoitushetkellä 1300 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Sony Inzone M9 on varustettu 27-tuumaisella 3840×2160-resoluution tasaisella IPS-paneelilla, joka tukee 144 hertsin virkistystaajuutta. Käytössä on 96 alueen FALD-taustavalotekniikka DisplayHDR 600 -sertifioinnilla. Näyttöliitäntöjen joukosta löytyy kaksi HDMI 2.1- sekä yksi Displayport 1.4 -liitin. Tuettuna on VRR ja G-Sync-yhteensopivuus sekä Playstation 5:n Auto HDR Tone Mapping- ja Auto Genre Picture Mode -ominaisuudet. Näytössä on sisäänrakennetut 2 watin kaiuttimet.

 

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: IPS
  • Paneelin koko: 27″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 3840×2160
  • Virkistystaajuus: 144 Hz
  • Taustavalaistus: LED, Full Array Local Dimming
  • DisplayHDR: VESA DisplayHDR 600
  • Vasteaika: 1 ms (GtG)
  • Ulkomitat (jalustalla):  61,5 x 47,9 x 24,8 cm
  • Paino: 6,8 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: NVIDIA G-SYNC -yhteensopiva & VRR (HDMI 2.1)

Kaikki Sonyn toistaiseksi julkaisemat Inzone-tuoteperheen tuotteet mukailevat ulkoisesti Playstation 5:en valkomustaa värimaailmaa. Näytön takaosassa on valaistaus, johon on mahdollisuus valita väri 13 eri vaihtoehdosta tai kytkeä valaistus kokonaan pois päältä.

Inzone M9:in jalusta on piristävällä tavalla erilainen ja se vapauttaa muotoilunsa ansiosta pöytätilaa näytön etuosassa sekä alapuolella. Valitettavasti säätömahdollisuudet jalustassa on suppeahkot eli säädöistä löytyy noin 7 cm korkeussäätö ja 0-20 asteen kallistuskulma (tilt). Paneeli ei käänny jalustassa sivusuunnassa (swivel) lainkaan eikä sitä saa käännettyä pystyyn (pivot). Johdot saa piiloon osittain jalustan sisään.

Liitinosastolta löytyy 3,5 mm:n kuulokeliitin, kolme USB Type-A -liitintä, USB Type-B -liitin, USB Type-C -liitin (DP Alt Mode), DisplayPort 1.4 -näyttöliitin sekä kaksi HDMI 2.1 -näyttöliitintä ja virtaliitin. Sony on tehnyt näytön korkeaan hintaan nähden erikoisen valinnan ja päättänyt jättää näyttö- ja usb-kaapelit pois pakkauksesta, joten jos kaapeleita ei ole ennestään, ne on hankittava erikseen.

Näytön OSD-valikoissa navigoidaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla. Näytön sisäinen OSD-valikko on selkeä ja siellä navigoiminen on helppoa. Valikot pitävät sisällään kaikki lippulaivaluokan pelinäytöille tyypilliset asetukset. Asetuksia voidaan myös hallita ohjelmallisesti Sonyn Inzone Hub -ohjelmistolla, jota käytetään myös Sonyn uusien Inzone-pelikuulokkeiden hallintaan. Sovelluksen käyttäminen näytön asetusten hallintaan ei vaadi erillistä USB-johtoa.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Lisäksi mittasimme paneelin viivettä NVIDIAn LDAT (Latency Display Analysis Tool) -työkalulla. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

 

Värintoistoalue

Sony Inzone M9:n IPS paneeli kattoi 100 % sRGB-, 87 % AdobeRGB- ja 93 % DCI-P3 -väriavaruudesta.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

M9 valikoista löytyy neljä eri gamma-asetusta, joista jokainen oli meidän mittaustemme perusteella täysin kohdallaan.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuus oli näytössä keskiarvonsa puolesta hyvällä tasolla, mutta punaisen ja turkoosin poikkeamat nousivat yli 4 Delta-E:n.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Kun näytön kirkkaus asetettiin 100 prosenttiin, maksimikirkkaudeksi mitattiin 394 cd/m², joka on hyvin lähellä valmistajan ilmoittamaa 400 cd/m² maksimikirkkautta.

Maksimikirkkaudella mustan tasoksi mitattiin 0,40 cd/m² kun FALD-taustavalaistus oli kytketty pois päältä. FALD:n ollessa päällä mustan tasoksi mitattiin 0,0099 cd/m².

Maksimikirkkaudella kontrastisuhteeksi mitattiin IPS-paneelille hyvin tyypillinen ja valmistajankin ilmoittama 1006:1, kun FALD-taustavalaistus oli kytketty pois päältä. FALD:n ollessa päällä kontrastisuhde oli 39856:1.

 

Väritasaisuus

Väritasaisuudessa M9:n suurin poikkeama havaittiin kaikilla kirkkauksilla paneelin vasemmassa yläkulmassa, jossa se suurimmillaan oli 4,2 Delta-E. Yleisesti ottaen väritasaisuus oli hyvällä tasolla.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuus oli myös hyvällä mallilla. Suurin poikkeama, 11 prosenttia, mitattiin paneelin vasemmassa yläkulmassa 50 % kirkkaudella.

 

Katselukulmat

Katselukulmat olivat IPS-paneelille tyypilliseen tapaan erittäin hyvät. Valmistajan ilmoittama katselukulma on 178 astetta.

 

Tehonkulutus

Mittasimme näytön tehonkulutukseksi 38 wattia seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet. Oletusasetuksilla näytön Overdrive-tila on Standard.

Kuviemme perusteella tarkin kuva ilman artifakteja saatiin aikaan Fast-asetuksella.

Kuvasimme ufot myös eri virkistystaajuuksilla.

Testasimme NVIDIAn LDAT-laitteella viivettä. LDAT sisältää itsessään valosensorin ja toimii samalla hiirenä, jolloin ulkopuolisten laitteiden aiheuttamat lisäviiveet vähenevät. Otimme LDATin omalla sovelluksella 100 näytteen sarjoja, joista lasketaan keskimääräinen viive. Ensimmäisessä testissä otimme sarjan ohjelman sisäisellä testillä, jossa laite mittaa viiveen signaalin lähettämisestä siihen, kun ruudulla välähtää harmaa tausta. Toisessa testissä teimme saman, mutta Counter Strike: Global Offensive pelin sisällä, jossa viive mitattiin, kun AWP-tarkkuuskiväärin luoma musta alue häviää ruudulta. Testien aikana virkistystaajuuden synkronointi ei ollut käytössä.

Mittaukset tehtiin käyttämällä HDMI 2.1 -näyttöliitintä ja 120 hertsin virkistystaajuutta. DisplayPort 1.4 -näyttöliittimellä ja 144 Hz:llä viiveet sekä CS:GO:ssa, että LDAT:n omassa ohjelmistossa olivat keskimäärin 8 ms korkeammat, vaikka DisplayPortia käytettäessä virkistystaajuus oli 24 hertsiä korkeampi.

LDATin oman sovelluksen testissä keskimääräinen viive oli 25,0 millisekuntia, joka on meidän vertailussamme heikommassa päässä.

CS:GO:ssa viive oli 23,6 millisekuntia, joka on keskitasoa.

 

Loppuyhteenveto

Sonyllä on vahva maine televisiovalmistajana viimeisten vuosikymmenien ajan, joten otimme uuden Inzone M9 -pelinäytön mielenkiinnolla testiin. 4k-resoluutio, IPS-paneeli ja HDMI 2.1-liittimet ovat nykypäivänä perusominaisuuksia, mutta FALD-taustavalotekniikka DisplayHDR 600 -sertifioinnilla on ominaisuus jota lippulaivanäytöltä voi odottaa. Playstation 5:ttä mukaileva väriteema on looginen valinta ja hieman erilainen jalusta tarjoaa tilaa näytön edessä ja alapuolella, mutta säätömahdollisuudet jättivät toivomisen varaa. Hämmennystä herätti 4k-näytöksi maltillinen 27-tuuman koko ja Suomen järkyttävän kallis 1300 euron suositushinta piti varmistaa Sonyltä pariin otteeseen.

Paneelissa on laaja väriavaruus ja kirkkaus on kohdallaan. FALD-taustavalaistuksen ansiosta musta on mustaa ja kontrastisuhde erittäin korkea, jolloin värit pomppaavat silmille entistä paremmin. Erikseen tarkasteltuna emme havainneet silmiinpistävää FALD:in aiheuttamaa halo- tai hehkuefektiä.  Viivemittauksissa saimme yllättäen parempia tuloksia HDMI-näyttöliittimien kautta, vaikka virkistystaajuus tippui 144 hertsistä 120 hertsiin. Viiveet eivät siitä huolimatta olleet parhaasta päästä.

Myöhemmin tänä vuonna markkinoille saapuu Full HD -resoluutiolla ja 240 hertsin virkistystaajuudella varusetttu Inzone M3 -näyttö ja todennäköisesti myöhemmin mallistoon lisätään myös 1440p-malli.

Hyvää

  • Laaja väriavaruus
  • Jalustan muotoilu
  • FALD-taustavalaisu
  • OSD-valikot ja Inzone HUB

 

Huonoa

  • Erittäin korkea hinta
  • Ei näyttö- tai USB-kaapeleita pakkauksessa
  • Jalustan säädöistä puuttuu kääntökulma
  • Viiveet etenkin käytettäessä DisplayPortia

 

This site uses XenWord.
;