io-tech testasi Xiaomin liukumekanismilla varustetun Mi MIX 3 -älypuhelimen.

Xiaomin ensimmäinen Mi MIX –malli julkaistiin lokakuussa 2016 ja se oli ensimmäisiä oikeasti lähestulkoon puhelimen yläreunaan asti ulottuvalla näytöllä varustettuja älypuhelimia globaaleilla markkinoilla. Philippe Starckin muotoilema laite oli pelkistetyn laatikkomainen ja valmistettu keraamista. Se tuntuikin kädessä ja käytössä oikeasti hieman erilaiselta kuin muut markkinoilta löytyneet puhelimet.

Viime lokakuun lopulla oli vuorossa jo järjestyksessään neljäs Mi MIX –malli, jonka mallinimi on tosin hieman epäloogisesti Mi MIX 3, sillä ensimmäisen sukupolven jälkeen on julkaistu myös Mi MIX 2 ja 2S-mallit. Suomessa Mi MIX 3 tuli saataville tammi-helmikuussa mm. DNA:n ja Verkkokauppa.comin kautta.

Mi MIX 3:n suositushinta Suomessa on 599 euroa, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä maaliskuun lopulla hintataso on laskenut Hinta.fi-palvelun mukaan edullisimmillaan noin 500 euroon. Suomessa saatavilla on musta ja sininen värivaihtoehto.

Xiaomi ehti julkaisemaan Barcelonassa helmikuun lopulla Mi MIX 3 5G-version, joka on nimensä mukaisesti varustettu 5G-yhteydellä, uudemmalla Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä sekä hieman suuremmalla akulla, mutta on muilta osin lähes identtinen perusversion kanssa. 5G-versio ei ole tällä tietoa tulossa saataville Suomessa ennen kesää. io-techin ensituntumat 5G-versiosta voi lukea täältä.

Tutustumme tässä artikkelissa Mi MIX 3:n ominaisuuksiin ja käyttökokemuksiin hieman tavallista lyhyemmän noin viikon käyttötestijakson pohjalta.

Pakkaus ja sen sisältö

Mi MIX 3 toimitetaan mattamustassa litteässä pahvipakkauksessa, jonka pinnassa on kullanvärinen Mi-logo. Pakkauksen sisällä oheistarvikkeet on lajiteltu siististi omiin lokeroihinsa, mutta pakkauksen kokonaislaatuvaikutelma ei ole enää aivan samalla tasolla kuin ensimmäisen sukupolven mallissa.

Toimitussisältöön kuuluvat puhelimen ohella, pikaohjeet ja takuulappuset, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-C –kaapeli, 3,5 mm:n kuulokeadapteri USB Type-C –liitäntään, 18 watin pikalaturi, 10 watin langaton laturi sekä musta muovinen suojakuori.

Suojakuori on muotoiltu niin, että sen alareuna mahdollistaa puhelimen liukumekanismin toimimisen. Langaton laturi on erittäin mukava lisä, mutta sen valkoinen kumimainen pinnoite kerää erittäin hanakasti pölyä ja likaa itseensä.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkonäöltään ja muotoilultaan Mi MIX 3 ei poikkea ensi näkemältä mitenkään valtavasti edeltäjämalli Mi MIX 2S:stä. Suurimmat erot löytyvät näytön alareunan kutistuneesta reunuksesta ja kylkien kiiltäväksi vaihtuneesta viimeistelystä sekä hieman myöhemmin tarkemmin tutkailtavista rakenteellisista muutoksista.

Mi MIX 3 on melko modernin näköinen puhelin, kiitos kapeareunaisen näytön, mutta parin ensimmäisen sukupolven laatikkomaisen pelkistetystä muotoilusta on valitettavasti siirrytty geneerisempään suuntaan, eikä MIX 3 ole enää erityisen persoonallisen näköinen laite.

Valmistaja mainostaa näytön ja ulkomittojen väliseksi suhteeksi peräti 93,4 %, mutta todellisuudessa laskennallinen suhdeluku on noin 85 %, joka sekin on erittäin hyvä, joskaan ei enää aivan markkinoiden terävimpään huippuun oikeuttava lukema.

Yksi välittömästi MIX 3:n käteen ottaessa huomion kiinnittävä asia on paino – laite painaa nimittäin tukevat 218 grammaa. Syyt tähän löytyvät rakenteellisesta toteutuksesta, sillä takakuori on valmistettu keraamista, joka on merkittävästi lasia ja alumiinia painavampaa. Lisäksi MIX 3 sisältää liukumekanismin, joka todennäköisesti lisää painoa omalta osaltaan.

Vaikka MIX 3 on poikkeuksellisen painava, ei se ainakaan allekirjoittaneen mielestä tuntunut liian painavalta käytössä. Paino luo laitteeseen ennemminkin jykevyyden ja laadun tuntua. Puhelimen painon suhteen kriittisten käyttäjien kannattanee kuitenkin kokeilla laitetta kädessä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157,9 x 74,7 x 8,5 mm
  • Paino: 218 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,0 %

6,39-tuumaisella näytöllä varustetun Mi MIX 3:n ulkomitat ovat melko hyvin linjassa muiden saman näyttökokoluokan laitteiden kanssa. OnePlus 6T:hen verrattuna eroa on vain muutamia millin kymmenyksiä suuntaansa ja Honor View20 on puolestaan millimetrin lyhyempi, 0,7 mm leveämpi ja 0,4 mm ohuempi. Painoa MIX 3:lla on 30-50 grammaa enemmän kuin tyypillisellä kokoluokkansa puhelimella.

Edeltäjämalli Mi MIX 2S:ään nähden kolmonen on peräti seitsemän milliä pidempi, mutta 0,2 mm kapeampi ja vain 0,4 mm paksumpi. Painoa on tullut lisää peräti 27 grammaa. Ensimmäisen sukupolven Mi MIX:iin nähden kolmonen on puolestaan 0,9 mm lyhyempi, peräti 7,2 mm kapeampi sekä 0,6 mm paksumpi. Painoa on yhdeksän grammaa enemmän.

Mi MIX 3:n rakenteellinen toteutus poikkeaa jonkin verran massasta, sillä laite koostuu kahdesta fyysisesti erillisestä puoliskosta. Laitteen erikoisuus on liukumekanismi, joka on toteutettu alaspäin liu’utettavalla näyttöosalla. Sen avulla näytön alareunus on saatu kutistettua huomattavasti pienemmäksi ja samalla etukamera siirrettyä parempaan paikkaan. Etupuolisko on Gorilla Glass 5 –lasia sekä kehyksen osalta mattamustaa muovia. Takapuoliskon kehys on kiiltäväksi pinnoitettua 7000-sarjan alumiinia ja itse takakuori keraamia.

MIX 3:n laaduntunnusta ei ole juurikaan negatiivista sanottavaa, joka on positiivinen asia etenkin ottaen huomioon poikkeuksellisen rakenteellisen toteutuksen. Käsituntuma on tukeva, vaikka voimakkaammin väänneltäessä rakenne taipuukin hieman.

Kuten on tullut jo pariin otteeseen mainittua, takakuori on valmistettu lasin sijaan keraamista. Materiaali tuntuu lasia arvokkaammalta ja kestävämmältä. Käytännössä naarmunkestävyyden pitäisi olla lasia parempaa, mutta kova materiaali halkeaa esimerkiksi pudotessa lasia helpommin. Testijaksolla pintaan ei ilmestynyt minkäänlaisia jälkiä tai naarmuja.

Takakuoren muotoilu on muuttunut hieman edeltäjämallista ja se on nyt enemmän pitkiltä sivuiltaan kaartuva. Käsituntuma on miellyttävä. Kuivissa käsissä keraamipinta on varsin liukas, eikä laitetta kannata jättää vähänkään kalteville pinnoille. Kosteammissa näpeissä pito on puolestaan hyvä.  Sormenjälkiä tummanharmaa pinta kerää todella herkästi, eikä se pysy käytännössä hetkeäkään puhtaana.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Mi MIX 3:n tekninen toteutus on muuttunut varsin vähän edeltäjämalli MIX 2S:ään nähden – molemmat ovat selvästi vuodelle 2018 tyypillisiä laitteita. Järjestelmäpiirinä toimii Qualcomm Snapdragon 845, joka tarjoaa edelleen melko hyvää ja kilpailukykyistä suorituskykyä etenkin Kirin 980- ja Exynos 9820 –järjestelmäpiireihin nähden.

Yhteyspuolella Xiaomi ei ole hyödyntänyt X20-modeemin kaikkea kapasiteettia, vaan MIX 3 tarjoaa Cat.16-nopeusluokan LTE-yhteydet, eli maksimissaan 1 Gbit/s latausnopeuden ja 150 Mbit/s lähetysnopeuden. Ne ovat itse asiassa tippuneet edeltäjämallista, joka tuki 1,2 Gbit/s latausnopeutta. SIM-korttipaikkoja on kaksi ja kumpaa tahansa voi käyttää ensisijaisena korttina täysin toiminnoin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri (4 x 2,8 GHz Kryo 385 Gold CPU, 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver CPU, 710 MHz Adreno 630 GPU, X20 LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 Gt UFS 2.1 –muistia (vapaana noin 117,4 Gt)
  • Cat.16 LTE-yhteydet (1000/150 Mbit/s), 4CA, 4×4 MIMO, Dual SIM, VoLTE HD
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO, MU-MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS (L1+L5), Galileo (E1+E5a), QZSS (L1+L5), GLONASS (L1), Beidou (B1)
  • 3200 mAh akku, USB Type-C, Quick Charge 4+ -tuki, 10 W langaton lataus

Myös muistimäärät ovat pysyneet samana kuin 2S:ssä – RAM-muistia on Suomessa myytävässä versiossa kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 Gt. Jälkimmäisen on riitettävä, sillä laitteessa ei ole muistikorttipaikkaa.

Alapäädyn asettelu on muuttunut hieman, sillä keskellä sijaitsevan USB 2.0 Type-C –liitännän molemmin puolin on nyt viisi pyöreää reikää. Vasemmanpuolisten takana sijaitsee mikrofoni, oikeanpuolisten takana kaiutin. Kaiuttimien äänenlaatu on nykymittapuulla perustasoa. Maksimiäänenvoimakkuudeksi mittasimme 30 cm päästä 75,5 dBA, joka on myöskin keskitasoa.

Näytön alapuolelle jäävä reunakaistale on kutistunut merkittävästi edeltäjämalliin nähden, eikä siihen ole enää sijoitettu etukameraa. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa – niiden järjestystä voi muokata ja lisäksi käyttäjä voi asettaa pitkälle- sekä tuplapainallukselle lisätoimintoja.

Tästä kuvakulmasta näkyy myös hyvin puhelimen kaksi puoliskoa. Musta osa on näyttöpuolisko ja kiiltävänharmaa puolestaan puhelimen varsinainen runkopuolisko.

Xiaomi on valinnut Mi MIX 3:een Samsungin valmistaman Super AMOLED –näyttöpaneelin, joka on siis sijoitettu puhelimen liukuvaan etupuoliskoon. Näyttö on kooltaan 6,39 tuumaa ja tarkkuudeltaan 1080 x 2340 pikseliä. Näyttö tukee HDR10-sisältöä laitteen muistista tai esimerkiksi YouTubesta, mutta valitettavasti suurimmat suoratoistopalvelut kuten NetFlix ja Prime Video eivät tue sitä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,39-tuumainen Super AMOLED –näyttöpaneeli (Samsungin valmistama)
  • 1080 x 2340 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 403 PPI
  • HDR10-tuki
  • Lukutila, Himmennetty näyttö (AOD), herätys kaksoisnapauttamalla

Näytön kuvanlaatu on kokonaisuudessaan varsin hyvää ja tasapainoista. AMOLED-tekniikalle tyypillisesti musta toistuu mustana ja automaattiasetuksella maksimikirkkaus on selvästi keskitasoa korkeampi. Manuaaliasetuksella maksimikirkkaus on tyypillistä keskitasoa.

Oletuksena näyttö on ”Automaattinen kontrasti” –tilassa, joka toistaa värit hieman korostettuina ja valkotasapainon hieman sinertävään kallellaan. Valkotasapainoa voi kuitenkin halutessaan hienosäätää lämpimämpään suuntaan, jos näyttävä värintoisto muutoin miellyttää. Standardi-asetus on luonnollisten värien ystävien valinta ja värintoisto onkin varsin hyvää. Myös katselukulmat ja luettavuus auringonpaisteessa ovat hyvällä tasolla.

MIX 3:n yläpääty on umpinainen pientä mikrofonin aukkoa lukuun ottamatta. Vasemman kyljen yläosassa sijaitsee kaksi nano-SIM-paikkaa sisältävä korttikelkka. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole.

Näytön yläreunus on lähes yhtä kapea kuin pitkien sivujen reunukset, sillä etukamera on siirretty piiloon. Kuulokeaukko on sijoitettu näyttölasin yläreunaan ja suojattu tiheällä metalliverkolla. Tarkalleen ottaen kyse on pelkästä läpivientiaukosta, joka johtaa alemmassa puoliskossa sijaitsevaan varsinaiseen kuulokkeeseen. Kuulokkeen äänenvoimakkuudessa ja laadussa olisi käyttökokemustemme perusteella hieman parantamisen varaa.

Mi MIX 3:n yksi suurimmista erikoisuuksista on liukumekanismi, joka piilottaa alleen laitteen etukamerat. Mekanismi on tarkoitettu liu’utettavaksi käyttäjän sormivoimin ja se toimii pääosin varsin hyvin. Kuivin sormin totesimme tosin avaamisen hieman hankalaksi, sillä sormi luisti liu’uttaessa näyttölasin pinnassa.

Mekanismissa on hyödynnetty neodyymikestomagneetteja, jotka takaavat melko pehmeän käyttötuntuman ja lukitsevat mekanismin ääriasentoihinsa. Mekanismi on jämäkkä, mutta yläasennossa havaitsimme pienen välyksen, josta ei ollut mitään käytännön haittaa. Valmistajan mukaan mekanismi on testattu toimivaksi moitteettomasti 300 000 käyttökerran jälkeen.

Käyttökokemusten perusteella mekanismin kestävyys ei huoleta sinällään juurikaan, mutta etukameran pysyminen naarmuttomana on suuri kysymysmerkki. Jo testijakson aikana puhelimen puoliskojen väliin kertyi varsin paljon hienojakoista tomua ja etenkin hiekanjyväset saattavat pidemmässä juoksussa aiheuttaa ikävää jälkeä kameraa suojaavaan lasiin.

Etukameraratkaisu perustuu kahteen sensoriin, joista pääkameran tarkkuus on 24 megapikseliä ja syvyystietoja keräävän apukameran tarkkuus kaksi megapikseliä. Pääkamera perustuu Sonyn IMX 576-sensoriin ja se osaa hyödyntää pixel-binningiä. Myös varsinainen kuuloke sijaitsee alemmassa kerroksessa yhdessä kameroiden kanssa.

Liukumekanismin avaamiseen voi yhdistää pikatoiminnon, joka on oletuksena kamerasovelluksen avaaminen. Tarjolla on myös pikatoimintonäkymä, jonka sisältöä ei valitettavasti voi kuitenkaan muokata, joten sen hyödynnettävyys jää harmillisen rajalliseksi.

Keraamisen takakuoren alla sijaitsee laitteen 3200 mAh li-ion-akku, joka on kapasiteetiltaan tässä näyttökokoluokassa pienenpuoleinen. Kaiken lisäksi akun kapasiteetti on ollut Mi MIX –mallistossa jatkuvasti laskusuunnassa – ensimmäisen sukupolven mallissa akun kapasiteetti oli peräti 4400 mAh, edeltäjämallissakin vielä 200 mAh kolmosen akkua suurempi.

Akku tukee Qualcommin uusinta Quick Charge 4+ -pikalatausstandardia, mutta mukana toimitettava 18 watin pikalaturi perustuu Quick Charge 3 –tekniikkaan. Tuettuna on myös Qi-standardin mukainen langaton lataus 10 watin teholla ja mukana toimitetaan tarkoitukseen sopiva laturi.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoren yläosaan melko hyvin etusormen ulottuville. Pyöreä tunnistin on vain aavistuksen verran takakuoren pintaa syvemmällä, mutta sen oppii löytämään näppituntumalla. Toiminnaltaan tunnistin on miellyttävän nopea ja varma. Tunnistuksen tekemiseen riittää tunnistimen nopea napauttaminen sormenpäällä.

 

Kamera

MIX 3:n takakamera sijaitsee varsin geneeriseen tyyliin toteutettuna takakuoren vasemmassa ylänurkassa pillerinmuotoisessa metallikehyksessä, joka on muutaman millin kymmenyksen takakuoren pinnasta kohollaan. Kohouman epäkeskeisen sijainnin johdosta puhelin pääsee keikkumaan, jos sitä käytetään tasopinnalla.

Kameroista alempi on ns. pääkamera ja ylempi pidemmällä polttovälillä varustettu zoom-kamera. Niiden väliin on sijoitettu kahden LED:in salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin IMX363-sensori 1,4 um pikselikoolla, f1.8, 27 mm kinovastaava polttoväli, OIS, Dual Pixel -tarkennus
  • 12 megapikselin S5K3M3+-sensori 1,0 um pikselikoolla, f2.4, 54 mm kinovastaava polttoväli
  • kaksois-LED-salama
  • AI-kohteentunnistus
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS videokuvaus, 1080p 960 FPS hidastuskuvaus

Kaksoiskameran tekninen toteutus on käytännössä katsoen identtinen edeltäjämalli Mi MIX 2S:n kanssa. Molemmat takakamerat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, mutta ne käyttävät erilaista kuvansensoria sekä objektiivia. Pääkamera käyttää Sonyn IMX363 –sensoria, jossa on suuret 1,4 mikrometrin pikselit. Sen parina on f1.8-aukkosuhteen optisesti vakautettu objektiivi 27 mm kinovastaavalla polttovälillä.

Kakkoskamera mahdollistaa optisen kaksinkertaisen zoomauksen 54mm:n kinovastaavan polttovälin ansiosta. Kuvanvakainta objektiivista ei kuitenkaan löydy.

Kamerasovellus toimii käynnistymis- ja toimintanopeudeltaan sujuvasti. Myöskään tarkennusnopeudessa ei ole valittamista, joskin pääkameran Dual Pixel –tarkennus toimii hieman telekameran tarkennusta sujuvammin.

Kamerasovelluksen (testilaitteen ohjelmistoversio 3.0) käyttöliittymä on tuttu Xiaomin aiemmista viime vuoden malleista, kuten edeltäjämalli Mi MIX 2S:stä. Toteutus on melko pelkistetty ja hieman iPhone-henkinen. Kuvaustilat sijaitsevat pystysuunnassa selattavana listana suljinpainikkeen vieressä, joka ei ole käytettävyyden kannalta optimaalisin ratkaisu. Pika-asetukset sijaitsevat näytön vasemmassa reunassa ja kameran/zoomin valintapainike hyvin yhden käden käytön kannalta ulottuvilla suljinpainikkeen lähellä.

Edeltäjämalliin nähden uusi ominaisuus on Yö-tila, joka mahdollistaa valoisampien kuvien ottamisen heikoissa valaistusolosuhteissa. Sen toimintaperiaate muistuttaa Huawein vastaavaa – käyttäjän on pideltävä puhelinta muutama sekunti suht paikallaan, kun puhelin ottaa useita otoksia ja parsii niistä kokoon lopputuloksen.

Manuaalitilan säädöt ovat suppeammat kuin useimmissa kilpailijoissa. Säädöt löytyvät valkotasapainolle, tarkennukselle, suljinajalle (1/1000 – 32s) ja herkkyydelle (ISO 100 – 3200). RAW-kuvausmahdollisuutta ei valitettavasti löydy edelleenkään.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Mi MIX 3:lla otetut kuvat ovat väreiltään luonnollisia, yksityiskohtaisia ja melko teräviä 12 megapikselin luokassa. Lähemmässä tarkastelussa kuvissa voi havaita pientä tasaista kohinaa myös kirkkaissa valaistusolosuhteissa, mutta käytännössä siitä ei ole mitään haittaa. Dynamiikka on hyvällä tasolla, vaikka haastavimmissa tilanteissa kirkkaat kohdat saattavatkin palaa hieman puhki. Automaattinen HDR toimii hyvin ja sitä voikin pitää huoletta aina päällä.

Tekoälytilan toimintaa kannattaa testata ennen lopullista käyttöönottoa, sillä se korostaa värejä epärealistiseen suuntaan, eikä varmasti sovi kriittisempien käyttäjien makuun.

Heikossa valaistuksessa Mi MIX 3 jatkaa kohtalaisen hyvää suorittamistaan. Kuvat ovat kokonaisilmeeltään ryhdikkäitä ja värit toistuvat hyvin.  Kohinanvaimennusta ei ole säädetty erityisen aggressiiviseksi, joka on hyvä asia kuvan yleisen terävyyden ja yksityiskohtien säilymisen kannalta. Kohina ei siitä huolimatta ole moniväristä tai häiritsevää. Toki yksityiskohdat pehmenevät tavallista maltillisemmasta kohinanvaimennuksesta huolimatta valon määrän vähentyessä, mutta vähemmän kuin monissa kilpailijoissa. Erittäin heikossa valossa kamera pystyy ahmimaan enemmän valoa kuin mitä ihmissilmä näkee, mutta aivan markkinoiden huippujen tasolle tällä osa-alueella ei kuitenkaan ylletä.

Testeissämme kameran automatiikka venytti suljinajan pisimmillään 1/10 sekuntiin ja herkkyyden varsin korkeaan ISO 9600 –arvoon.

Pääkameraan nähden kaksinkertaisella polttovälillä varustettu kakkoskamera tekee hyvässä valaistuksessa hyvää jälkeä, joka ei häpeä juurikaan pääkameran kuvanlaadulle. Kaksinkertainen zoom on siis erittäin käyttökelpoinen.

Heikommassa valossa Mi MIX 3 tekee saman tempun kuin useimmat kilpailijoiden vastaavat ratkaisut – ottaa käyttöön pääkameran ja rajaa zoomatun kuvan siitä. Ottamiemme kuvien perusteella puhelin ei myöskään tee mitään ylimääräistä ohjelmistotason parantelua rajatulle kuvalle, joten kaksinkertaisella zoomilla otetun kuvan laatu ei ole hämärässä pääkameralla otetusta kuvasta rajattua parempaa. Zoomatuissa kuvissa esiintyy zoomaamattomia enemmän kohinaa, joka saattaa johtua rajatumman kuva-alan mukaan määrittyvistä eri asetuksista.

Mm. Huawein puhelimien tapaan myös Xiaomin kamerasovelluksesta löytyy nyt Yö-kuvaustila, joka mahdollistaa käyttökelpoisten otosten nappaamisen todella haastavissa valaistusolosuhteissa käsivaralta. Xiaomin toteutus ei anna käyttäjälle mahdollisuutta valita kuvausaikaa ja herkkyyttä manuaalisesti, mutta vastavuoroisesti kuvausaika on lyhyempi kuin Huaweilla, joka tekee siitä nopeakäyttöisemmän.

Yö-tila pystyy kaivamaan etenkin kuvan tummiin kohtiin lisää valoa sekä löytämään lisää yksityiskohtia. Lisäksi tila korostaa jonkin verran otoksen kontrastia. Joissain tilanteissa lopputuloksesta saattaa tulla joidenkin värien osalta hieman epärealistinen.

Yö-tila sopiikin erinomaisesti lisäavuksi tilanteisiin, jossa valoa on vähän ja käyttökelpoisen kuvan saaminen on haastavaa. Nopeisiin tilanteisiin tai liikkuvien kohteiden kuvaamiseen se ei kuitenkaan sovi.

Mi MIX 3 pystyy taltioimaan videokuvaa korkeimmillaan 4K 60 FPS –laadulla. Pakkausvaihtoehtoja on kaksi – perinteinen H.264 sekä modernimpi H.265, jota me käytimme lähes koko testijakson ajan. Mi MIX 3:lla kuvatun videon laatu on kokemuksiemme mukaan varsin hyvää. Jälki on yksityiskohtaista ja värintoistoltaan miellyttävää.

Hieman erikoisena huomiona 4K-videon bittivirta on H.265-pakkauksella (Main@L5.1@Main) noin 38,5 Mbit/s riippumatta siitä, tallennetaanko se 30 vai 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Siitä huolimatta kuvanlaadussa ei ole havaittavissa 60 FPS tilassa juurikaan heikkenemistä. 1080p tarkkuudella tilanne on sama – bittivirta on noin 16 Mbit/s ruudunpäivitysnopeudesta riippumatta. Äänet tallentuvat stereona 192 kbit/s bittivirralla.

Vaikka elektronisen vakautuksen valinta näkyy asetuksissa myös 4K-tarkkuudella, vaikuttaisi lopputulosta katsellessa todennäköiseltä, että 4K-kuvauksessa käytössä on vain optinen vakain. 1080p-tarkkuudella kuvattujen videoiden vakautus on nimittäin huomattavasti tehokkaampaa ja jälki tasaisempaa.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Mi MIX 3:ssa on käytössä MIUI Global 10.2 –käyttöjärjestelmä, jonka alla pyörii Android 9 Pie. Tuttuun tyyliin MIUI korvaa vakio-Androidin ulkoasun omanlaisellaan toteutuksella käytännössä kaikilta osin. MIUI 10 –versiossa Xiaomi on pyrkinyt panostamaan puhelimen koko näyttöalan tehokkaampaan hyödyntämiseen ja sisältöä esitetään nyt pyöreäkulmaisten ”korttien” avulla. Mukana ovat myös sujuvasti toimivat pyyhkäisyeleet, joilla voi korvata alareunan navigointipainikkeet.

MIUI:n tyyli on kaksiulotteista ja melko hillittyä, mutta ei välttämättä kaikkien mieleen. Vaikka käyttöliittymä poikkeaakin monilta osin runsaasti vakio-Androidista, hyödyntää Xiaomi samankaltaista muotokieltä selvästi esimerkiksi Huaweita enemmän. Vaikkapa ilmoitusvalikon pikakuvakkeet muistuttavat MIUI 10 –versiossa varsin paljon vakio-Androidin vastaavia.

iPhonesta ja Huawein puhelimista tuttuun tyyliin Xiaomi ei tarjoa MIUI:ssa lainkaan erillistä sovellusvalikkoa, vaan sovelluskuvakkeet on sijoitettu kotinäkymän välilehdille. Moniajonäkymän Xiaomi on toteuttanut pystysuunnassa selattavilla sovelluskorteilla, joita näkyy kerrallaan ruudulla nelisen kappaletta.

Xiaomi on sisällyttänyt MIUI 10.2 -versioon mukaan noin parisenkymmentä omaa sovellustaan, joihin lukeutuu normaalien perussovellusten ohella mm. viivakoodiskanneri, kompassi, puhdistaja sekä MIUI-foorumisovellus. Xiaomin omista sovelluksista selain, galleria sekä musiikki- ja videosoitin menevät päällekkäin Googlen sovellusten kanssa. Kolmansien osapuolien sovelluksia oli ainoastaan Facebook, jonka käyttäjä pystyy halutessaan poistamaan.

Maininnan arvoisena harmillisena softapuolen puutteena Mi MIX 3 ei tue Widevine L1 –tason DRM-suojausta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, ettei Netflixin kaltaisista suoratoistopalveluista pysty katsomaan HD-tasoista materiaalia. Tämä ei tullut suoranaisena yllätyksenä, sillä vastaava puute on nähty myös Xiaomin aiemmissa malleissa, mutta se osoittaa valmistajalta harmillista laiskuutta, sillä L1-suojaustason toteuttaminen ei maksa valmistajalle mitään.

Testijakson alussa helmikuun lopulla puhelimessa oli sisällä Googlen joulukuun tietoturvakorjaukset, mutta maaliskuun puolivälissä laitteeseen saapui yksi noin 500 megatavun päivitys, joka toi mukanaan helmikuun tietoturvakorjaukset. Näiden kokemusten perusteella päivitystiheys ei ole aivan markkinoiden parhaimmiston tasoa ja tietoturvakorjaukset saattavat olla 1-3 kk uusimmasta versiosta jäljessä. Valmistaja ei ole tiettävästi antanut tarkempia päivityslupauksia laitteelle, mutta edellisten sukupolvien perusteella ainakin seuraavan Android-version päivitys on luvassa myös Mi MIX 3:lle.

 

Käyttökokemukset ja suorituskyky

Mi MIX 3 vieraili io-techin käyttötestissä helmikuun lopulla runsaan viikon ajan. Laitteen kanssa ei havaittu mitään softa- eikä rautatason ongelmia. Esimerkiksi aiempien Xiaomin mallien (Mi 8 ja Pocophone F1) kanssa esiintyneitä ongelmia ilmoitusten kanssa ei enää havaittu.

Käyttökokemuksien perusteella Mi MIX 3 toimii kaikenlaisessa käytössä nopeasti ja viiveettä, koskien niin sovellusten avautumista, toimintaa kuin käyttöliittymän siirtymiäkin. Rinnakkain vertailussa totesimme Mi MIX 3:n olevan lähestulkoon yhtä nopea kuin OnePlus 6T, joskin taustasovellusten muistinhallinta toimi Xiaomissa selvästi aggressiivisemmin, sillä moniajossa osa taustasovelluksista latautui avatessa uudelleen.

Pelikäyttöön Mi MIX 3 sopii hyvin, sillä Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri tarjoaa edelleen erinomaista suorituskykyä etenkin Full HD –tarkkuuden näytöllä. Testasimme pelisuorituskykyä PUBG Mobile, Asphalt 9 ja Gods of Rome –peleillä, jotka pyörivät korkealla laadulla moitteetta.

Laite lämpenee pidemmässä rasituksessa etenkin yläosastaan havaittavasti, muttei häiritsevästi. CPU Throttling –testissä prosessorin suorituskyky laski 15 minuutin rasituksessa 66 %:iin maksimista, joka on keskimääräistä heikompi suoritus. GFX Bench –grafiikkatestin pidempiaikaisessa rasituksessa suorituskyky putosi puolestaan vajaaseen 60 %:iin huippulukemista. Nämä havainnot kertovat siitä, että järjestelmäpiirin jäähdytyksessä olisi vielä hieman parantamisen varaa. Käytössä ei ole lämpöputki- tai höyrykammiojäähdytystä, joka olisi saattanut auttaa asiaa.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin edeltäjämalli edeltäjämalli Mi MIX 2S:ää sekä samaan hintaluokkaan sijoittuvia OnePlus 6T:tä (Snapdragon 845) sekä Kirin 980 –piirillistä Honor View20:tä.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Mi MIX 3 iskee tauluun Snapdragon 845 –piirilliselle laitteelle tyypillisiä lukemia. Ainoastaan Androbenchin tallennustilan nopeutta mittaavassa perättäislukutestissä tulokset olivat jostain syystä selvästi heikompia kuin verrokeissa.

 

Akunkesto

Ennakko-odotukset akunkeston suhteen eivät olleet Mi MIX 3:n suhteen erityisen korkealla, johtuen keskimääräistä pienemmästä akkukapasiteetista. Noin viikon testijakson perusteella saadut kokemukset akunkestosta eivät olleet kattavimmat mahdolliset, mutta kirjattujen tulosten perusteella akunkesto ei vaikuttaisi muuttuneen merkittävästi edeltäjämallista.

Testijaksolla puhelimen käyttö oli hieman tavanomaista raskaampaan ja mukaan mahtui myös pari ulkomaan reissupäivää MWC-messuilla Barcelonassa. Akun lataus ei loppunut kertaakaan kesken testipäivän, mutta toisaalta myöskään kahden päivän ylitystä ei lähdetty kertaakaan edes yrittämään.

Noin 2,5-3 tunnin näytön päälläoloajalla akun varausta oli päivän päätteeksi jäljellä noin 50 %. Raskaammalla noin viiden tunnin käytöllä varaus laski 20 %:n tuntumaan. Kevyemmällä noin 1-1,5 tunnin päivittäisellä käytöllä akun voi testikokemustemme perusteella arvioida riittävän yhdellä latauksella myös kahdeksi päiväksi.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Mi MIX 3:lla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä: Honor View20, OnePlus 6T ja edeltäjämalli Mi MIX 2S.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n kahden tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni kaikkiaan 16 %, eli noin kahdeksan prosenttia tunnissa, joka tarkoittaa laskennallisesti noin 12,5 tunnin toistoaikaa. Tulos on suunnilleen sama, mitä olemme mitanneet aiemmin kilpailijoista, mutta selvästi edeltäjämallia parempi. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä MIX 3 saavutti keskiarvollisesti runsaan 160 minuutin tuloksen, joka on alempaa keskitasoa saman luokan laitteiden keskuudessa. Hieman mystisenä seikkana samalla järjestelmäpiirillä varustetun edeltäjämallin tulos oli huomattavasti parempi. Osittain ero saattaa johtua jäähdytyksestä, joka sallii toisen puhelimen toimimisen korkeammalla kellotaajuudella pidemmän aikaa.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä MIX 3:n tulos on noin kymmenen tunnin tietämillä, joka on parempaa keskitasoa io-techissä testattujen puhelimien keskuudessa ja parhaimmistoa testattujen Snapdragon 845 –piirillisten puhelimien keskuudessa (OnePlus 6T paras).

Mittaustemme mukaan akku latautuu mukana toimitettavalla 18 watin laturilla tyhjästä täyteen noin kymmenisen minuuttia nopeammin kuin edeltäjämallissa, joka on osittain pienemmän akkukapasiteetin seurausta. Latausaika on vajaat 1,5 tuntia – vartissa täyttyy noin neljännes, puolessa tunnissa puolet ja tunnissa yli 90 %. Viimeiset 10 prosenttia latautuu tyypilliseen tapaan verkkaisesti.

Mi MIX 3 tarjoaa mahdollisuuden ladata myös langattomasti, eikä mukana toimitettava kymmenen watin laturi ole lainkaan huonompi vaihtoehto. Puolessa tunnissa se lataa akkuun vajaan kolmanneksen ja täyteen akun saa runsaassa parissa tunnissa.

 

Yhteenveto

Runsaan viikon testijakson jäljiltä Mi MIX 3 jätti varsin positiivisen vaikutelman itsestään. Erikoinen liukumekanismi jäi ainakin itselläni lopulta varsin vähälle käytölle, vaikka eräs kollegani varoitti etukäteen sen aiheuttavan lähes maanisen naksuttelutaipumuksen.

Liukumekanismin toteutuksessa ei ole sinällään mitään vikaa, mutta sen todellisesta tarpeellisuudesta voidaan olla lopulta montaa mieltä ja etukameran naarmuuntumisriski pidemmässä käytössä on suuri kysymysmerkki. Valmistuskustannuksia lisäävä ja tilaa vievä liukumekanismi on melko ”raskas” ratkaisu näytön reunojen pienentämiseksi verrattuna siihen, että kamera esimerkiksi sijaitsisi edelleen näytön aavistuksen leveämmässä alareunuksessa. Toisaalta markkinoilla on mukava nähdä myös hieman massasta poikkeavia toteutuksia, eikä melko simppelisti magneeteilla toteutettu Mi MIX 3:n ratkaisu vaikuta siinä joukossa lainkaan hassummalta.

Ulkoisesti on hieman harmi, että Mi MIX 3 on menettänyt ensimmäisten sukupolvien persoonallisen kulmikkaan muotoilun, vaikka takakuori onkin edelleen keraamia. Harvinaisempi materiaalivalinta lisää laitteen painoa siinä määrin, että puhelimen painon suhteen herkkien käyttäjien kannattaa kokeilla laitetta kädessä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Rautapuolella Mi MIX 3 tarjoaa mukavasti suorituskykyä, vaikka järjestelmäpiiri onkin viime vuoden mallistosta. Muistimääriä voi pitää nykypäivän suorituskykyiselle puhelimelle riittävinä minimimäärinä. AMOLED-näytön kuvanlaadussa ei ole valittamista ja sen reunukset ovat mukavan pienet. Akku on pienenpuoleinen, mutta sen tarjoama toiminta-aika on kuitenkin onneksi keskitasoa. Plussaa laite ansaitsee tässä hintaluokassa langattoman latauksen tuesta ja mukana toimitettavasta laturista.

Mi MIX 3:n takakamera on varsin tasapainoinen kokonaisuus, joka tekee hyvää jälkeä lähes kaikissa olosuhteissa. Kaksinkertainen zoomi tekee kuvaamisesta monipuolisempaa ja Xiaomin yökuvaustila on hankalassa valaistuksessa avuksi. Kamerasovellus on yksinkertaisen selkeä, mutta säädöissä olisi parantamisen varaa etenkin manuaalitilassa, eikä RAW-kuvauskaan ole mahdollista. Videokuvauksessa osa käyttäjistä jää varmasti kaipaamaan elektronista kuvanvakautusta 4K-tarkkuudella.

Xiaomi MIUI 10 –käyttöliittymä jakaa varmasti edelleenkin mielipiteet rajusti kahtia. Se on toteutukseltaan varsin kaukana vakio-Androidista, mutta toisaalta ainakin allekirjoittaneen mielestä kyseessä on yksi tyylikkäimmistä valmistajien tekemistä kattavammista kustomoinneista, joka on varustettu samalla varsin kattavilla lisäominaisuuksilla. En myöskään havainnut MIUI:n kanssa vastaavia pikkuongelmia, joihin olemme törmännyt aiemmissa viimeaikaisissa Xiaomi-puhelintesteissämme. MIUI:n osalta päivitysten tulevaisuus on hieman hämärän peitossa, sillä valmistaja ei ole antanut mitään suoria lupauksia niiden suhteen.

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi MIX 3 ei ole lainkaan hassumpi puhelin, etenkin jos ominaisuuskattaus osuu yksiin omien käyttötarpeiden kanssa. Nykytilanteessa laitetta on kuitenkin hankala suositella suoralta kädeltä, sillä kilpailu samassa hintaluokassa on kovaa ja markkinoille alkaa jo virrata uudemman sukupolven järjestelmäpiirillä varustettuja vaihtoehtoja, kuten yrityksen oma alle 500 euron hintainen Mi 9 tai muutaman kuukauden sisällä markkinoille tuleva Mi MIX 3 5G. Lisäksi samalla takakameralla ja Snapdragon 845 –järjestelmäpiirillä varustettua Mi MIX 2S –mallia saa tarjouksesta jo 350 eurolla.

Plussaa

  • Hyvä AMOLED-näyttö
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Tukevan tuntuinen rakenne (liukumekanismista huolimatta)
  • Sulava käytännön suorituskyky
  • Langaton lataustuki (laturi mukana)
  • Kameran hyvä kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
  • Etukamera pysyy piilossa, kun sitä ei käytetä
  • MIUI 10 -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet

Miinusta

  • 218 gramman paino varauksin
  • Uudempi 5G-malliversio on jo julkaistu
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Keraaminen takakuori on liukas ja sotkeentuu herkästi sormenjäljistä
  • Kattavasti kustomoitu MIUI-käyttöliittymä ei kaikkien mieleen
  • Valmistajalta ei lupauksia tulevien päivitysten suhteen
  • Kamerasovellus ei tue RAW-kuvausta
  • Ei Widevine L1 -tukea

 

This site uses XenWord.
;