Saimme io-techin kokeiltavaksi Xiaomin loppuvuodesta julkaiseman Mi MIX -älypuhelimen, joka on herättänyt paljon kiinnostusta ja ihailua alaa seuraavien keskuudessa.

Kiinalainen Xiaomi kohahdutti älypuhelinmarkkinoita julkistamalla lokakuun lopulla Mi MIX –älypuhelimen, jota yritys kutsui myyntiin tulevaksi konseptipuhelimeksi. Laite kiinnitti alaa seuraavien huomion erityisesti suurikokoisella (6,4″) kapeareunaisella näytöllään sekä poikkeuksellisella keraamisella rakenteellaan. Vaikka laitetta ei ole virallisesti tarkoitettu Suomen markkinoille, totesimme sen teknisesti niin mielenkiintoiseksi, että päätimme hankkia sellaisen kokeiltavaksi. Tällä kertaa Mi MIXiin tutustutaankin lyhyemmän ja enemmän fiiliksiin sekä ensihavaintoihin pohjautuvan ”kokeiltua”-artikkelin muodossa.

Saimme testiimme Mi MIXin kalliimman 18 karaatin kultakoristeilla varustetun 6 & 256 Gt version. Xiaomin suositushinta puhelimelle on Kiinassa 3499 yuania (479 euroa) edullisemmasta 4 & 128 Gt versiosta sekä 3999 yuania (547 euroa) testipuhelimemme edustamasta kalliimmasta versiosta. Laite on mahdollista hankkia epävirallisia kanavia pitkin suoraan Kiinasta, mutta silloin käyttäjän vastuulle jää verojen maksaminen ja lisäksi takuuasioiden hoitaminen voi osoittautua lähes tekemättömäksi paikaksi.

Testikappaleen io-techille toimitti Xiaomi Suomi, jonka verkkokaupassa 6 & 256 Gt versio maksaa 1090 euroa sisältäen Suomen arvonlisäveron sekä 12 kk takuun.

Xiaomi on pakannut Mi MIX:in melko kookkaaseen mustaan pahvipakkaukseen, joka avautuu kaksivaiheisesti. Ensin on vedettävä pakkauksen sisäosa ulos, jonka jälkeen se taittuu auki tyylikkään kolmitasoisesti. Päällimmäiseen tasoon on sijoitettu puhelin, keskimmäisestä löytyy nahkainen suojakuori ja viimeisessä on omiin rasioihinsa sijoitettuna pikalaturi (18 W), USB Type-C-kaapeli, pikaohjeet sekä SIM-korttikelkan irrotustyökalu.

Mukana toimitettava suojakuori on laadukkaan tuntuinen ja sisäpuolelta nukkapintainen. Se on Xiaomin mukaan valmistettu laadukkaasta hollantilaisesta Ecco-nahasta, joka ainakin näppituntumalla on miellyttävän pehmeän tuntuista. Kuori kuitenkin kasvattaa jo valmiiksi suuren puhelimen ulkomittoja jonkin verran.

Ensimmäistä kertaa käteen otettaessa Mi MIX saa aikaan voimakkaan wau-efektin, joka ei ainakaan allekirjoittaneen kohdalla ole enää kovin yleistä nykypäivän puhelimissa. Minimalistisen pelkistetystä muotoilusta huolimatta laite erottuu edukseen massasta.  Mi MIXin designista on vastannut tunnettu ranskalainen teollinen muotoilija Philippe Starck.

Laitteen käsituntumaa parhaiten kuvaavia adjektiiveja ovat kookas, arvokas, sileä, kiiltävä ja liukas. Liukkaiden kylkien vuoksi puhelinta on esimerkiksi yllättävän hankala nostaa ylös pöydältä, sillä puristusotteella ei saa riittävästi pitoa puhelimen hieman pyöristetyistä kyljistä.  Kokonaisuus on erittäin tukevan ja laadukkaan, mutta myös hieman epäkäytännöllisen tuntuinen.

Mi MIXin takakuori, kehys ja näppäimet ovat mikrokiteistä muodostuvaa zirkonia-keraamia (zirkoniumdioksidi), jonka kovuus on Mohsin asteikolla 8-8,5 luokkaa. Toisin kuin osa saattaa virheellisesti luulla, kovuudesta huolimatta keraamin pudotuskestävyys ei ole erityisen hyvä (kuten esimerkiksi JerryRigEverything on todennut videollaan), koska se on alumiinia ja muovia hauraampaa. Zirkonian tiheys on yli kaksinkertainen yleisesti puhelimissa käytettyyn alumiiniin nähden, jolla on oma vaikutuksensa myös laitteen massaan. Laitteen 209 gramman massa on kuitenkin yllättävän alhainen ottaen huomioon kokoluokan ja käytetyn kuorimateriaalin.

Puhelimen näyttö ja takakuori ovat kiinni kehyksessä tappiliitoksilla, eikä rakenteissa ole käytetty liimaa (asian voi todeta esimerkiksi tältä purkuvideolta). Tämä on ainakin teoriassa laitteen purettavuuden ja huollettavuuden kannalta hyvä asia.

Fyysisiltä mitoiltaan Mi MIX on kiistämättä erittäin suurikokoinen puhelin, mutta näytön koko (6,4″) huomioiden ulkomitat (158,8 x 81,9 x 7,9 mm) ovat suorastaan maltilliset. Yhden käden käyttö on kuitenkin sivulle painotettavasta näppäimistöstä ja käyttöliittymänäkymästä huolimatta hankalaa.

Vertailun vuoksi 5,9-tuumainen Huawei Mate 9 on vain noin kaksi millimetriä lyhyempi ja kolme millimetriä kapeampi. 5,5-tuumainen iPhone 7 Plus on puolestaan vain puoli milliä lyhyempi ja kolme milliä kapeampi. Samankokoisella näytöllä varustettu Lenovon Phab2 Pro on puolestaan 21 mm pidempi ja lähes kahdeksan millimetriä leveämpi.

Mi MIXin takakuoren tummanharmaa keraamipinta on äärimmäisen kiiltävä ja sileä – sekä samalla myös liukas. Jos puhelinta pitelee sormien välissä, on sitä puristettava todella kovaa, jotta se ei pääse valumaan pois näpeistä. Materiaalin kovuuden ansiosta kuoren ei pitäisi myöskään naarmuuntua helposti, mutta emme ehtineen toteamaan asiaa käytännössä.

Takakuoren kiiltävä pinta on niin peilaava, että siitä näkee helposti oman veitsenterävän peilikuvansa. Valitettavasti se on samalla myös suorastaan kohtuuton sormenjälkimagneetti, eikä se pysy käytännössä hetkeäkään puhtaana. Yllä näkyvässä lähikuvassa puhelinta on koskettu vain pari kertaa mikrokuituliinalla pyyhkimisen jälkeen. Tahriintumisherkkyys on harmillista, etenkin kun kyse on juuri designia painottavasta erikoispuhelimesta.

Keraaminen takakuori on reunojen pieniä pyöristyksiä lukuun ottamatta täysin tasainen. Melko yksinkertaisesta muotoilusta huolimatta laite tuntuu kädessä varsin miellyttävältä.  Myös oikean kyljen painikkeet ovat keraamiset ja niiden tuntuma on napakan terävä.

Mi MIXin rautaosastolta löytyy monista viime vuoden loppupuolen high-end-puhelimista tuttu Snapdragon 821 –järjestelmäpiiri, jonka suorituskyky on erinomaisella tasolla. Ajamiemme yleisimpien testisovellusten perusteella suorituskyky on suunnilleen samaa luokkaa muiden samalla piirillä varustettujen puhelimien kanssa.

Testaamassamme Mi MIXin huippuversiossa LPDDR4 RAM -muistia on mukavat kuusi gigatavua ja nopeaa sisäistä UFS 2.0 -tallennustilaa peräti 256 gigatavua, josta noin 247 gigatavua on vapaana. Xiaomi ei ilmoita LTE-yhteyden maksiminopeutta, mutta huomionarvoista on, että puhelin tukee suomen 1800 ja 2600 MHz taajuusalueita, muttei 800 MHz:n taajuutta. Lisäksi vain toinen puhelimeen mahdollisesti asennetuista kahdesta puhelinliittymästä voi olla kerrallaan kytkettynä LTE-verkkoon.

Sisäänrakennettu li-ion-akku on kapasiteetiltaan mukavat 4400 mAh (16,9 Wh) ja se tukee Quick Charge 3.0 –pikalatausta. Emme valitettavasti päässeet testaamaan latausnopeutta, koska mukana toimitettu laturi ei ollut yhteensopiva suomalaisten pistorasioiden kanssa. Myöskään akunkestoa emme ehtineet testaamaan, sillä laite ei viettänyt aikaansa päivittäisessä käytössä.

Mi MIXin ehdottomasti huomiota herättävin ominaisuus on jättikokoinen 6,4-tuumainen näyttö, joka peittää valtaosan laitteen etupuolesta. Näyttö herättää aitoa ihastusta, jollaista allekirjoittaneessa on viime aikoina synnyttänyt ainoastaan Nubia Z11:n sivuilta lähes reunaton näyttö. Vaikka näyttö ei ulotukaan aivan laitteen reunoille, on lähes koko puhelimen etuosan peittävä näyttö erittäin vakuuttavan näköinen. Ilmoitusvalikon vetäminen alas aivan puhelimen etupuolen yläreunasta tuntuu ensimmäisillä kerroilla lähes maagiselta. Sekä näyttölasin reunat että itse näytön kulmat ovat pyöristetyt, joka antaa viimeistellyn vaikutelman. Lasin ja keraamisen rungon välissä ei ole minkäänlaista muovikehystä, joka ei ole pudotuskestävyyden kannalta välttämättä hyvä asia.

Mi MIXin 6,4-tuumainen IPS-näyttöpaneeli on Sharpin valmistama ja sen pikselitiheys on nykymittapuulla vain keskitasoa edustava 362 PPI. Näytön kuvasuhde on hieman erikoinen 17:9, jolle on looginen syy. Tällöin resoluutioksi nimittäin muodostuu 1080 x 2040 pikseliä, joka on toiseen suuntaan 120 pikseliä tavallista Full HD –näyttöä enemmän. Näin Xiaomi on voinut käyttää ohjelmistopohjaisia navigointipainikkeita ilman, että ne veisivät tilaa varsinaiselta sisällöltä.

Xiaomi mainostaa näytön ja ulkomittojen suhteen olevan huippukorkea 91,3 %, joka ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Lisäksi yritys on lisäksi sortunut mainoskuvissa näytön reunojen keinotekoiseen kaventamiseen. Todellisuudessa näytön ja ulkomittojen laskennallinen suhde on 83,6 %, joka sekin on kuitenkin aivan markkinoiden huippuluokkaa.

Silmämääräisesti arvioituna Mi MIXin näytön kuvanlaatu on hyvää. Maksimikirkkaudella se on selvästi markkinoiden keskitasoa kirkkaampi ja tarvittaessa taustavalaistuksen saa myös säädettyä varsin alhaiseksi. Näytön kontrastisuhde on hyvä ja mustaa taustaa on hankala erottaa näytön ulkoreunoista. Värintoisto näyttää varsin luonnolliselta, kunhan näytön väriasetukset asettaa ”standarditilaan”.

Koska näyttö yltää aivan puhelimen yläreunaan saakka eikä sen yläpuolella ole tilaa kuulokkeelle, sensoreille eikä kameralle, on Xiaomi päätynyt nokkeliin vaihtoehtoisiin ratkaisuihin. Kuuloke on toteutettu keraamisella pietsosähköisellä elementillä, joka johtaa ääniaallot näyttölasin yläosaan, jolloin se toimii kuulokkeen tavoin. Testasimme kuulokkeen toimivuutta puhelukäytössä ja totesimme sen toimivan ongelmitta. Havaitsimme samalla takakuoren yläosan värisevän puhelun äänen tahtiin ja totesimme puheen kuuluvan myös takakuoren puolelta – tosin aavistuksen vaimeampana. Etäisyyden tunnistus on puolestaan toteutettu ultraäänisensorin avulla.

Etuosan yläreunaan asti yltävästä näytöstä johtuen Mi MIXin viiden megapikselin etukamera (f2.2) on sijoitettu etupaneelin oikeaan alanurkkaan. Xiaomin mukaan käytetty kameramoduuli on 50 % pienikokoisempi, kuin vastaavat etukamerat yleensä. Erikoinen sijainti hankaloittaa etukameran käyttöä sekä kuvakulman että kameran eteen helposti tulevan peukalon takia. Tästä syystä kamerasovellus tukeekin puhelimen kääntämistä ”ylösalaisin”, jolloin kamera sijoittuu normaaliin tapaan ylös. Muutaman testikuvan perusteella etukameran kuvanlaatu on perustasoa.

Mi MIXin alapäädystä löytyy USB Type-C –liitäntä sekä monokaiutin, joka tuottaa älypuhelimien mittapuulla kohtalaisen hyvän ja voimakkaan äänen. USB-liitännän yläpuolelle on sijoitettu pieni monivärinen merkkivalo-LED, joka ilmoittaa mm. saapuneista puheluista ja viesteistä.

Mi MIXin takakamera ja sormenjälkitunnistin sijaitsevat takakuoren yläosassa kahden samankokoisen kullatun koristerenkaan sisällä. Kamera on samalla tasolla muun pinnan kanssa ja sormenjälkitunnistin aavistuksen upotettuna. Tunnistin toimii testiemme perusteella nopeasti ja luotettavasti.

Takakamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja se perustuu Omnivisionin OV16880-sensoriin, joka on kooltaan 1/3,06-tuumainen ja hyödyntää vaiheentunnistukseen perustuvaa tarkennusta. Kameran objektiivi on aukkosuhteeltaan f2.0, mutta siinä ei ole optista vakainta. Sen sijaan tärinöitä pyritään vaimentamaan gyroskooppia hyödyntävällä elektronisella vakautuksella. Videokuvaus on tuettuna 4K-tarkkuudella (30 FPS).

Muutaman eri olosuhteissa otetun esimerkkikuvan perusteella Mi MIXin takakamera ei ole laitteen hintaluokka huomioiden erityisen kaksinen. Päivänvalossa kuvanlaatu on vielä kohtalaista, mutta heikkoudet näkyvät yksityiskohtia tarkemmin tutkiessa, eikä laatu riitä muita high-end-luokan kamerapuhelimia vastaan. Heikossa valossa jälki on suttuista puuroa, värien toisto heikkoa ja valkotasapaino helposti pielessä. Voit katsoa tästä päivänvalossa ja hämärässä otetut täysikokoiset mallikuvat.

 

[responsive-slider id=3203]

Testikappaleessamme käyttöjärjestelmänä oli Android 6.0.1 Marshmallowiin pohjautuva vakaa (Stable) MIUI Global 8.0.8.0 –versio, joka sisälsi Kiinan markkinoilla puuttuvat Googlen Play –palvelut sekä osittain suomenkielisen käyttöliittymän. Lokalisointia ei kuitenkaan voi kutsua suoranaisesti valmiiksi, sillä osa teksteistä oli edelleen englanniksi ja esimerkiksi sijainniksi (Locale) ei voinut valita lainkaan Suomea. Saatavilla on tiettävästi jo uudempi MIUI 8.0.11.0 –versio, mutta sitä ei ainakaan toistaiseksi ollut saatavilla OTA-päivityksenä suoraan puhelimeen. Mi MIX tulee saamaan Android 7.0 Nougat –pohjaisen päivityksen, mutta sen aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Yleisellä tasolla Xiaomin MIUI 8 –käyttöjärjestelmä on yksi eniten kustomoiduista Android-pohjaisista käyttöjärjestelmistä markkinoilla. Yritys on luonut siihen täysin oman ulkoasunsa, joka on yhtenäinen ja tyylikkäästi toteutettu, mutta ei varmasti kaikkien Androidin ystävien mieleen. MIUI:n vahvuutena on lukuisat valmistajan pienet kustomoinnit, jotka parantavat puhelimen käytettävyyttä. Käyttöjärjestelmän nopeudessa tai sulavuudessa emme havainneet mitään valittamista, vaan se toimi puhelimeen tutustumisen ja yleisen selailun osalta kuten high-end-puhelimessa pitääkin. Testikappaleeseemme ei ollut asennettuna bloatwarea, vaan perussovellusten lisäksi puhelimeen oli asennettuna vain noin kymmenkunta Xiaomin omaa lisäsovellusta.

 

Yhteenveto

Nopeahkon kokeilumme perusteella Xiaomi Mi MIX on juuri niin mielenkiintoinen älypuhelin, kuin ennakkoon saattoi odottaa. Sen rohkea toteutus poikkeaa piristävästi massasta ja näyttää toivottavasti suuntaa sille, mihin älypuhelinnäyttöjen kehitys on menossa. Ennakkotietojen mukaan ainakin Samsung ja LG ovatkin suuntaamassa tämän vuoden huippumalliensa myötä kohti aiempaa suurempia näytön ja ulkomittojen suhdelukuja.

Myös Mi MIXin keraaminen rakenne ihastuttaa, mutta samalla tuli myös todettua, että tyylikkyys ei ole tässä yhteydessä käytännöllistä. Keraamiset pinnat ovat näyttäviä, mutta tahriintuvat sormenjäljistä äärettömän helposti ja ovat lisäksi todella liukkaat.

Teknisesti laite ansaitsee kehuja näytön kuvanlaadun, järjestelmäpiirin, sormenjälkitunnistimen ja muistien osalta. Sen sijaan etenkin takakameran kuvanlaatu vaikutti pettymykseltä, eikä etukamerankaan sijainti ole käytettävyydeltään paras mahdollinen. Akunkestoa emme valitettavasti päässeet toteamaan käytännössä, mutta 4400 mAh kapasiteetti lupaa hyvää.

Kuten valmistajakin julkaisun yhdessä ilmoitti, kyse on myynnissä olevasta konseptipuhelimesta. Se ei ole lähellekään täydellinen, mutta onnistuu ihastuttamaan ja ravistelemaan markkinoita. Koska Mi MIX:iä ei ole virallisesti tarkoitettu Suomen markkinoille, ei sitä voi myöskään suositella tavallisille käyttäjille mm. ohjelmistopuolelta löytyvien puutteiden vuoksi. Toisaalta asian ymmärtävälle ja massasta erottuvaa näyttävää puhelinta etsivälle harrastajalle Mi MIX saattaa hyvinkin olla toimiva valinta, kunhan korkea hinta ei huimaa tai vaihtoehtoisesti Kiinasta tilaaminen ei ole ongelma.

Plussaa:

  • Erinomainen näytön ja ulkomittojen suhde
  • Suuri ja kuvanlaadultaan hyvä näyttö
  • Tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen fyysinen toteutus
  • 6 Gt RAM-muistia & 256 Gt UFS 2.0 -tallennustilaa
  • Suuri 4400 mAh akku
  • Quick Charge 3.0 -pikalataus
  • Nopea sormenjälkitunnistin
  • MIUI:n näppärät lisäominaisuudet
  • Mukana toimitettavat tyylikkäät nahkasuojakuoret

Miinusta:

  • Tässä hintaluokassa heikko takakamera
  • Etukameran epäkäytännöllinen sijainti
  • Hankala käyttää yhdellä kädellä
  • Liukkaat ja sormenjälkiä keräävät ulkopinnat
  • Ei suojausta vedeltä
  • Ei tue Suomen 800 MHz LTE-verkkoja
  • Vanha Android-versio
  • MIUI:n raskas kustomointi
  • Suomeen lokalisoimaton käyttöjärjestelmä
  • Heikko saatavuus Suomessa
  • Korkea hinta
This site uses XenWord.
;